Γουίλ Γκριγκ Γουίγκαν Stoiximan

Ο Γουίλ Γκριγκ είναι ακόμα “on fire”

Ένα κρύο βράδυ του χειμώνα μερικές δεκαετίες από τώρα, σε κάποιο σαλόνι κάποιου σπιτιού, μια οικογένεια θα μαζευτεί γύρω από τον υπερήλικα παππού περιμένοντας να ακούσει κάποια ιστορία από τα χρόνια της νιότης του. “Παππού, θα μας πεις για εκείνη τη διοργάνωση στη Γαλλία που όλος ο κόσμος τραγουδούσε για σένα” θα ρωτήσουν όλο καημό τα εγγόνια και όλοι θα στραφούν προς το μέρος του. Τότε ο Γουίλ Γκρίγκ, με ένα μείγμα νοσταλγίας και μελαγχολίας, θα τους απαντήσει: “Παιδιά, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται δεν έχω να σας πω και πολλά”. Και δεν θα λέει ψέμματα.

Ο ήρωας του πιο γνωστού συνθήματος/τραγουδιού του καλοκαιριού, που κατάφερε να μπει στο Top-10 των Αγγλικών charts και να τραγουδηθεί ακόμα και από τον μεγάλο Ερίκ Καντόνα, αποχαιρέτησε τη Γαλλία με 0 λεπτά συμμετοχής απογοητεύοντας χιλιάδες ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο. Είναι σχεδόν σίγουρο πως κάπου στο 77ο λεπτό του νοκ άουτ αγώνα Βόρεια Ιρλανδία-Ουαλία και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ των Ουαλών και οι Βορειοιρλανδοί είχαν ακόμα δυο διαθέσιμες αλλαγές η ατάκα “βάλε μέσα επιτέλους τον Γκριγκ” πρέπει να ακούστηκε σε μερικές δεκάδες διαφορετικές γλώσσες. Αλλά ο Γκρίγκ δεν μπήκε ποτέ, αφήνοντας κάποιους με την απορία αν τελικά πράγματι υπήρχε τέτοιος παίκτης ή ήταν απλά ένα δημιούργημα της φαντασίας ενός τύπου στο youtube.

grigg4

“Είναι ένας καλός νέος παίκτης, έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του αλλά δεν διαλέγω την ομάδα ανάλογα με τι τραγουδάνε οι οπαδοί στους αγώνες. Ήταν η 4η επιλογή μας στους επιθετικούς” ήταν η αφοπλιστική (και κάπως υπερβολική, αν αναλογιστούμε τη φόρμα που βρισκόταν ο Γκρίγκ σε σχέση με αυτή των υπολοίπων άσημων επιθετικών της Β. Ιρλανδίας) ατάκα του προπονητή της εθνικής, Μάικλ Ο’Νιλ και κάπου εκεί τέλειωσε το πανηγύρι.

“To θέμα με το τραγούδι είναι πράγματι ωραίο αλλά το να έρθω σε ένα τέτοιο τουρνουά και να μην παίξω είναι πάρα πολύ απογοητευτικό. Ο προπονητής όμως είναι υπεύθυνος και η επιλογή του ήταν να μην αγωνιστώ. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’αυτό. Πρέπει απλά να το αποδεχτώ και να προσπαθήσω να επιστρέψω πιο δυνατός” απάντησε διπλωματικά ο Γκρίγκ, αποχαιρέτησε για την ώρα την εθνική έχοντας παίξει ένα φιλικό με τη φανέλα της όλο κι όλο φέτος (στο οποίο μάλιστα μπήκε αλλαγή στο 61′ και σκόραρε στο 88′!) και επέστρεψε στη Γουίγκαν για να συνεχίσει να κάνει αυτό που, στην τελική, προκάλεσε και όλο το χαμό. Να βάζει γκολ.

Γιατί, όπως πιθανόν θα ξέρουν πλέον όλοι όσοι διάβασαν την ιστορία πίσω από το πασίγνωστο “Will Grigg’s on fire”, όλα ξεκίνησαν από την περσινή μαγική χρονιά του 25χρονου επιθετικού στη League One. Με 25 γκολ σε 40 παιχνίδια στο πρωτάθλημα (και 28 σε 43 ματς συνολικά) ο Γκρίγκ πήρε από το χεράκι τη Γουίγκαν και την ανέβασε κατηγορία, ‘αναγκάζοντας’ έναν ενθουσιασμένο οπαδό της να διασκευάσει το κλασικό από τα 90’s “Freed from desire” της Gala για να μπορέσει να τον ευχαριστήσει κατάλληλα. Μια χρονιά πάντως που μόνο ‘πυροτέχνημα’ δεν μπορείς να την αποκαλέσεις, αφού την αμέσως προηγούμενη ο Γκρίγκ είχε ‘παστελώσει’ άλλα 20 γκολ για χάρη της τότε ομάδας του, ΜΚ Ντόνς, τελειώνοντας τη σεζόν ως 4ος σκόρερ της κατηγορίας.

Η πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ της League One δεν ήταν όμως το μόνο κατόρθωμα του φέτος, αφού λίγο μετά το Euro δημοσιογράφοι από 55 χώρες τον συμπεριέλαβαν στη λίστα με τους 37 καλύτερους παίκτες της Ευρώπης της σεζόν 2015-16′ και όχι σε κάποια από τις τελευταίες θέσεις αλλά στην άκρως κολακευτική 25η, την οποία μοιράστηκε με τον Πολ Πογκμπά των 100+ εκατομμυρίων ευρώ!

Το “καλοκαίρι της μεγάλης φήμης” ουσιαστικά ολοκληρώθηκε κάπου στις αρχές Ιούλη όταν περισσότεροι από 10.000 οπαδοί του Αμβούργου υπέγραψαν ένα petition που ζητούσε από τη διοίκηση να αγοράσει τον Γκρίγκ, πιστεύοντας ότι η παρουσία του στην ομάδα εκτός από τα όποια αγωνιστικά οφέλη θα βοηθούσε στη δημιουργία καλύτερου κλίματος στις κερκίδες ενώ και το όποιο κόστος της μεταγραφής θα καλυπτόταν άνετα από το τμήμα μάρκετινγκ, που ουσιαστικά θα είχε να διαχειριστεί έναν καλτ ήρωα στο ζενίθ της φήμης του.

grigg

Η μεταγραφή τελικά δεν προχώρησε, οι διάφοροι άλλοι ενδιαφερόμενοι για τον – γεννημένο στην Αγγλία -Βορειοριλανδό δεν βρήκαν τρόπο να τον αποκτήσουν και ο Γκρίγκ ξεκίνησε τη νέα σεζόν φορώντας πάλι τη φανέλα της Γουίγκαν και παίζοντας πλέον στην Τσάμπιονσιπ. Η κατηγορία μπορεί να άλλαξε, οι συνήθειες του Γκρίγκ όμως όχι. Έξι αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, και παρά το γεγονός ότι η ομάδα δείχνει για την ώρα αδύναμη να σταθεί με αξιώσεις στην κατηγορία, ο Γκρίγκ φιγουράρει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ με 4 γκολ (5 συνολικά φέτος, αν προστεθεί και το γκολ που έβαλε στις αρχές Αυγούστου στο πρώην League Cup), το τελευταίο εκ των οποίων μπήκε το Σάββατο στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Σήμερα το βράδυ η Γουίγκαν θα φιλοξενηθεί στην έδρα της Νόργουιτς, ψάχνοντας τους πρώτους της βαθμούς εκτός έδρας. Το έργο της θα είναι αναμφίβολα δύσκολο, καθώς οι γηπεδούχοι έχουν ξεκινήσει δυνατά τη χρονιά, θέλοντας να επιστρέψουν άμεσα στην Πρέμιερ Λιγκ. Το βασικό ζητούμενο για τους ‘Latics’ είναι να καταφέρουν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα, εκεί που έχουν δείξει ως τώρα ότι πονάνε. Όσο για την επίθεση; Εκεί δεν φοβούνται ιδιαίτερα. Ο Γουίλ Γκρίγκ έχει αποδείξει, και με το παραπάνω έως τώρα, πως παραμένει “on fire”.