Άρης - Παναθηναϊκός τελικός Κυπέλλου

Το ματς όπου όλα μπορούν να συμβούν..

Η προϊστορία μιλάει από μόνη της. Ο τελικός του Κυπέλλου σε κάθε χώρα της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα, είναι το ματς στο οποίο όλα μπορούν να συμβούν..
Άλλωστε είναι η φύση της διοργάνωσης τέτοια. Δομημένο με τρόπο ο οποίος εξυπηρετεί τα outsiders και αυξάνει σημαντικά τη πιθανότητα έκπληξης που παράγει “Σταχτοπούτες” της μιας βραδιάς.. Δύο από τα “αφεντικά” του θεσμού στη χώρα μας, ο Παναθηναϊκός (μόνιμος κυρίαρχος τα τελευταία χρόνια) των 17 κατακτήσεων και ο Άρης των 8 συγκρούονται στον μεγάλο τελικό, με το περιβάλλον του Nick Galis Hall να δίνει πολυεπίπεδα ένα διαφορετικό χρώμα στην αναμέτρηση. Στις τάξεις των κιτρινόμαυρων πρόκειται για το ματς της χρονιάς όπου η ομάδα θα πρέπει να σπαταλήσει και τη τελευταία ρανίδα αίματος στο βωμό της νίκης. Ο Παναθηναϊκός πέρασε με μεγάλο ματς από το ΣΕΦ στα ημιτελικά και πλέον έχει στοχεύσει, περιμένοντας με το χέρι να χαϊδεύει τη σκανδάλη..

Πάμε μαζί να ρίξουμε μια ματιά στον τελικό της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας το ματσάρισμα των δύο μονομάχων σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της σεζόν..

Θα μπορέσει ο Άρης να σκοράρει απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού..;

Η λογική λέει δύσκολα. Η επίθεση του Άρη είναι δυσλειτουργική από την αρχή της σεζόν και κάτω του αναμενομένου παραγωγική σε συνάρτηση με τις δεξιότητες που βρίσκεις με μια πρώτη ματιά στο  συγκεκριμένο ρόστερ. Απέναντι του θα βρει τη καλύτερη άμυνα της ελληνικής λίγκας (DRAT: 91.6) και μια από τις πιο αποτελεσματικές της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός υπερέχει στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι του αντιπάλου του. Έχει περισσότερο μέγεθος, ταχύτητα και φυσικές δυνάμεις σαν σύνολο και σίγουρα αισιοδοξεί ότι μπορεί να ελέγξει τον Άρη με την άμυνα του κρατώντας τον σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας.

Ο Άρης θα προσπαθήσει να βρει ανοιχτό γήπεδο ελεγχόμενα καθώς δε τον συμφέρει να πάει το ματς σε γρήγορο τέμπο. Εκεί δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει τον Παναθηναϊκό, ειδικά όσο οι κατοχές και το σκορ ανεβαίνουν. Θα επιδιώξει φάσεις με τον Κάμινγκς ο οποίος είναι πολύ γρήγορος με τη μπάλα στα χέρια και σουτ με τον Τζένκινς και τον Γιάνκοβιτς. Ο Τσάβι Πασκουάλ ξέρει ότι έχει τα εργαλεία να σιγήσει το “Flashy” παιχνίδι του Ουίλ Κάμινγκς και θα προσπαθήσει να τον στείλει πάνω σε συμπληγάδες στο ζωγραφιστό ποντάροντας ότι θα χαμηλώσει σημαντικά τα ποσοστά του PG του Άρη.

Οι πιθανότητες του Άρη δεν είναι σπουδαίες επίσης στο μισό γήπεδο όπου η ομάδα του Πρίφτη δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα efficient. Η έλλειψη πραγματικού playmaking στη περιφερειακή γραμμή και η αδυναμία στην σωστή, ασφαλή εισαγωγή της μπάλας στο ζωγραφιστό πολλάκις φέτος έχει μετατρέψει τον Άρη σε μηχανή εκτέλεσης τριπόντων και παράλληλα σε μια προβλέψιμη, περιφερειακή εκτελεστικά ομάδα. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να χτυπήσει σε αυτό το σημείο αποτρέποντας την εισαγωγική πάσα στον Καββαδά (ο Πρίφτης θα επιχειρήσει να του περάσει μπάλες) και δυσκολεύοντας τη κυκλοφορία της μπάλας του αντιπάλου. Καλώς ή κακώς, κλειδί για τον Άρη απέναντι στην άμυνα του Παναθηναϊκού (η οποία έχει το πλεονέκτημα) θα είναι το περιφερειακό σουτ (Ζάρας-Ντραγκίσεβιτς στο μισό γήπεδο) και οι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο. Δύο παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο παρκέ..

Πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού στο ριμπάουντ

Είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να κρίνουν ένα ματς σαν και αυτό. Οι πράσινοι μπορούν να ποντάρουν ότι θα επιβάλλουν τον ρυθμό τους κυριαρχώντας ψηλά. Το αμυντικό ριμπάουντ (ούτως ή άλλως ο Άρης δεν είναι η ομάδα που υποστηρίζει την επίθεση της με επιθετικό ριμπάουντ) εξασφαλίζει στους Κυπελλούχους Ελλάδας τη πολυτέλεια επιλογής ρυθμού. Η ομάδα του Πασκουάλ μπορεί να τρέξει και να τελειώσει το ματς από εκεί. Έχει τα “εργαλεία”.. Παράλληλα η υπεροχή του Παναθηναϊκού στο ριμπάουντ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δύναμης του στους αιθέρες, όπου και πλεονεκτεί σημαντικά απέναντι στον Άρη. Ο Γιάννης Μπουρούσης μπορεί να αποτελέσει κλειδί για τον Τσάβι Πασκουάλ στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Η ικανότητα του στο ριμπάουντ είναι δεδομένη ενώ το μέγεθος και το επιθετικό του πακέτο δύσκολα μπορούν να ματσαριστούν από την άμυνα του Άρη.

Η άμυνα, το πιο δυνατό όπλο στη φαρέτρα του Πρίφτη..

Ο Άρης έχει και φέτος μια καλή αμυντική ομάδα σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα καλύτερο εφόσον οι κιτρινόμαυροι δεν είχαν αυτοί την έλλειψη athleticism στις θέσεις τον forwards και ο βασικός ψηλός (μοναδικός με μέγεθος και κιλά, ο Καββαδάς) δεν έλειπε για τόσο μεγάλο διάστημα. Η άμυνα του Άρη κρατάει τους αντιπάλους σε εντυπωσιακά χαμηλά νούμερα στην ελληνική λίγκα όπως το 31.3% στο τρίποντο και το 40% σε FG. Ξέρει ότι απέναντι της θα έχει τη πιο efficient επίθεση της Stoiximan Basket League, αυτή του Παναθηναϊκού.

PAO Advanced Stats ( Stoiximan Basket League)

eFG% 55.9 (1)

True Shooting % 58.9 (1)

Offensive Rating 115.9 (1)
Για τον Άρη, το να κρατήσει χαμηλά τη παραγωγικότητα του αντιπάλου αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας. Αυτή τη στιγμή μοιάζει ως ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι κίτρινοι να φύγουν νικητές και τροπαιούχοι από το Nick Galis Hall σήμερα το βράδυ. Πολύ σημαντική παράμετρος στη προσπάθεια τους αυτή το πως θα μοιράσουν τα φάουλ τους απέναντι στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Περιμένουν και ζώνη (match-up)  από τον κόουτς του Άρη.
Τα Match-ups

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πως ματσάρουν οι δύο ομάδες στη περιφέρεια καθώς παίχτες με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά και προφίλ θα βρεθούν αντιμέτωποι στο πεδίο μάχης.

Τζαμόν Λούκας εναντίον Νικ Καλάθη

Στον Άρη περιμένουν πολλά από την εμπειρία του Αμερικανού γκαρντ. Ένα καλό δικό του performance μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο παρκέ. Ο Καλάθης δε βρίσκεται σε καλό φεγγάρι όμως στη συγκεκριμένη μάχη διατηρεί το πλεονέκτημα. Παράλληλα η απόδοση του στο αμυντικό κομμάτι (πιθανόν πάνω στον Κάμινγκς) μπορεί να κρίνει πολλά. Και οι δύο Big Guards είναι παίχτες οικονομίας και ακρογωνιαίοι λίθοι στο αμυντικό κομμάτι αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης των ομάδων τους.

Ουίλ Κάμινγκς εναντίον Μάικ Τζέιμς

Δύο από τα ταχύτερα γκαρντ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ και αρκετά ικανοί διεμβολιστές χωρίς ιδιαίτερα playmaking skills. Παίζουν και οι δύο ακολουθώντας πρωτίστως το ισχυρό τους ένστικτο. Ο Τζέιμς είναι σαφώς πιο “μπροστά” έχοντας περισσότερα χιλιόμετρα και μάλιστα στο υψηλό επίπεδο απέναντι στον ρούκι του Τεμπλ. Ο Άρης έχει εξαρτηθεί και πάλι στο παρελθόν σημαντικά από το παιχνίδι του Αμερικανού του PG σε ανάλογες αναμετρήσεις ώστε να κάνει την υπέρβαση.. (βλ. Σόλομον, Κόλινς-Καστλ). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ευκαιρίες θα βρει ο καθένας στο ανοιχτό γήπεδο..

Μάικλ Τζένκινς εναντίον Κέη Σι Ρίβερς

Τα δύο “κατά ριπάς” όπλα των ομάδων. Ο Ρίβερς αποδεδειγμένα μπορεί να είναι ο παίχτης-διαφορά σε τέτοια ματς και αυτό περιμένουν στον Παναθηναϊκό. Αν “πατήσει” από νωρίς στην επίθεση πολύ δύσκολα ο Άρης θα μπορέσει να τον ματσάρει κάτι που απεύχεται ο Δημήτρης Πρίφτης ώστε η ομάδα του να έχει πραγματικά μια ευκαιρία για να διεκδικήσει το παιχνίδι. Ο Άρης έχει περισσότερη ανάγκη πάντως το καλό ματς του Τζένκινς. Είναι από τους ελάχιστους που μπορεί να δώσει έξτρα ώθηση στην επίθεση ανοίγοντας με τη περιφερειακή του εκτέλεση την άμυνα των πρασίνων.
Συνολικά..

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Έχει μεγαλύτερο βάθος, αγωνιστική ποιότητα και καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό τη προκειμένη στιγμή. Το δίδυμο των Μπουρούση-Σίνγκλετον στη θέση “5” θα είναι ισχυρός πονοκέφαλος για τον αντίπαλο και εξασφαλίζει εγγενές αβαντάζ σε αρκετά επίπεδα στους πράσινους. Όμως μιλάμε για τον τελικό του Κυπέλλου.. Ο Άρης έχει φυλάξει τη καλύτερη γροθιά του για αυτή τη μάχη. Εφόσον καταφέρει να πάει το ματς σε χαμηλό σκορ ελέγχοντας τον ρυθμό θα έχει σίγουρα τις πιθανότητες του απέναντι στο μεγάλο φαβορί. Μη ξεχνάτε και το περιβάλλον.. Το συγκεκριμένο γήπεδο έχει τη δική του μυσταγωγία και την ικανότητα (όσο ελάχιστα στην Ευρώπη) να μετατρέπει μια ομάδα σε πολεμική μηχανή. Ελπίζω σε ένα σπουδαίο brad de fer, αντάξιο της ιστορίας των μονομαχιών των δύο ομάδων στον θεσμό. Και σε ένα ματς το οποίο θα αποτελέσει υλικό για τα επόμενο ρετρό αφιερώματα μας, αναγκάζοντας μας να το κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας για χρόνια..