stoiximan basket league

Stoiximan Basket League: Τα ωραία τώρα ξεκινούν

Το ξεσκαρτάρισμα έγινε στον πρώτο γύρο και πλέον οι τέσσερις καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην τελική ευθεία των playoffs. Τα ζευγάρια των ημιτελικών στο Stoiximan Blog από τον Hoopfellas!

O πρώτος γύρος δεν έκρυβε εκπλήξεις τελικά. Το Περιστέρι έκανε το break στην Πάτρα όμως δεν κατάφερε να κλείσει τη σειρά στην έδρα του σε ένα δυνατό ματς. Ο Προμηθέας έχτισε την αυτοπεποίθηση του καθώς έμεινε ζωντανός παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και τώρα μοιάζει πιο επικίνδυνος. Η ΑΕΚ επιβίωσε σε ένα τρίτο ματς που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε θρίλερ απέναντι στον πολύ μαχητικό ΠΑΟΚ ενώ οι δύο κορυφαίες ομάδες της κανονικής περιόδου, Παναθηναϊκός και Λαύριο, πέρασαν στους ημιτελικούς χωρίς απώλειες. Το επίπεδο πλέον είναι υψηλότερο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα δύο ζευγάρια…

Playoffs Stoiximan Basket League με αμέτρητα στοιχήματα & ειδικές επιλογές στη Stoiximan!

ΠΑΟ-ΑΕΚ

Κey Stats

          ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ                       ΑΕΚ
Επιθετική αξιολόγηση (ανά 100 κατοχές)                   124.7                     116.1
Αμυντική αξιολόγηση (ανά 100)                   98.7                     108.4
Ποσοστό στα Τρίποντα (%)                   41.5                       37.3
Ριμπάουντ (%)                   52.7                       47.5
Λάθη (%)                   16.6                       15.8

 

Το μεγάλο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στα δύο μεγάλα brands της λίγκας. Μια σύγκρουση που όλοι νομίζω περιμέναμε από το ξεκίνημα της σεζόν. Οι δύο ομάδες διαθέτουν τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις και τα μεγαλύτερα ονόματα της Stoiximan Basket League. 

 Ο Παναθηναϊκός είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Από τη στιγμή που άφησαν πίσω την Ευρωλίγκα και επικεντρώθηκαν στο ένα παιχνίδι την εβδομάδα (κατάσταση που συνετέλεσε στην αναβάθμιση της φυσικής/σωματικής κατάστασης του συνόλου δεδομένης της μικρότερης καταπόνησης), οι πράσινοι έδειξαν τη διαφορά τους από τις άλλες ομάδες κεφαλαιοποιώντας το αθλητικό πλεονέκτημα που συνοδεύει τις ομάδες της Ευρωλίγκας. To δίδυμο Μήτογλου-Παπαπέτρου είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η γνώση του περιβάλλοντος της λίγκας  σε συνάρτηση με τα προσόντα τους, δίνει στο τριφύλλι συγκριτικό πλεονέκτημα . Την ίδια στιγμή η ικανότητα του Χεζόνια στην προσωπική φάση έχει μακιγιάρει την απουσία του Νέντοβιτς ενώ η παρουσία του Sant-Roos στο backcourt είναι καταλυτική. Ο Παναθηναϊκός σουτάρει με τρομερή ευχέρεια (ειδικά για σύνολο τέτοιων προδιαγραφών, χωρίς κλασσικό σουτέρ και ελίτ playmaking) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (11 παίχτες του –όλοι εκτός των τριών σέντερ δηλαδή- σουτάρουν με 37.5+ τοις εκατό) όμως στην πραγματικότητα το κλειδί είναι η άμυνα του η οποία επίσης είναι βελτιωμένη τον τελευταίο καιρό. Σημαντική η ενίσχυση της ομάδας με τον Τι Τζέι Μπρέι ο οποίος δίνει ποιότητα και βάθος στην περιφερειακή γραμμή.

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν  ότι όσο οι πράσινοι κυμαίνονται σε αυτό το επίπεδο αμυντικής απόδοσης, οι ελπίδες πρόκρισης είναι συγκεκριμένες. Οφείλουν να βρουν τρόπους για να σπάσουν την πίεση των πρασίνων στο μισό γήπεδο και παράλληλα πόντους από διαφορετικές θέσεις και πρόσωπα ώστε να καλύψουν το κενό του τραυματία Λάνγκφορντ ο οποίος έχασε όλη τη σειρά με τον ΠΑΟΚ. Η φετινή ΑΕΚ σχεδιάστηκε για να παράγει  με όπλο τις ατομικές εμπνεύσεις των σολίστ της άλλωστε. Ο Ντάριλ Μέικον θα είναι το μεγάλο της όπλο και ο τρόπος με τον οποίον ο Αμερικανός θα χειριστεί τον εαυτό του στη σειρά, απέναντι στην πράσινη άμυνα, μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για το ταξίδι στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ΑΕΚ θα παίξει παιχνίδι «υπομονής» και ποντάρει στην εμπειρία και την προσωπικότητα του Ματσιούλις ο οποίος μαζί με τον Χρυσικόπουλο θα αποτελέσουν «βαρόμετρο» στη γραμμή των φόργουορντ ενώ σημαντικοί θα είναι και οι δείκτες αποτελεσματικότητας του Λοτζέσκι. Κρυφό χαρτί για τον Βαγγέλη Αγγέλου ο Γκίκας, ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ο «Δικέφαλος» έχει εγγενείς αδυναμίες στα μετόπισθεν τις οποίες οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν. Εκεί θα κριθούν πολλά.

Λαύριο-Προμηθέας

Key Stats

                ΛΑΥΡΙΟ             ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Επιθετική αξιολόγηση (ανά 100 κατοχές)                   112.3                 108.8
Αμυντική αξιολόγηση (ανά 100)                   106.0                 102.7
Ποσοστό στα Τρίποντα (%)                   38.9                   32.8
Τρίποντο αντιπάλου (%)                   32.2                   33.6
Ασσίστ/Λάθη                   1.4                   1.3

 

Αίμα και άμμος. Μεγάλη μάχη αναμένεται ανάμεσα στις δύο πολύ φιλόδοξες αυτές ομάδες, κάθε μια από τις οποίες νιώθει ότι δικαιούται μια ευκαιρία στο όνειρο της διεκδίκησης του τίτλου. Το Λαύριο του Χρήστου Σερέλη ήταν η ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν καθώς έφτασε πανάξια και με ωραίο μπάσκετ στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου ενώ ο Προμηθέας μοιάζει στα μάτια πολλών ως η μόνη ομάδα στη λίγκα που ίσως μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον για ένα διάστημα στο παρκέ.

Το Λαύριο έδειξε στις δύο αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου ότι ματσάρει καλά με τον Προμηθέα. Οι Πατρινοί δυσκολεύτηκαν πολύ με την ομάδα του κόουτς Σερέλη η οποία έχει φρεσκάδα και  ταχυδύναμη σε πολύ υψηλό επίπεδο για την κατηγορία. Το Λαύριο είναι πάντα διαβασμένο τακτικά και βασίζεται πολύ στην επικράτηση των αθλητών του σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Παίζει small ball (όπως και ο Προμηθέας), σουτάρει πολύ καλά από την περιφέρεια, παράγει στο transition και έχει σωστή μπασκετική κουλτούρα. Οι Ντιαλό-Μουράτος και Κάρτερ είναι βασικοί εκφραστές αυτού του στυλ παιχνιδιού ενώ οι Ντέιβις-Κόζι θα είναι οι παίχτες-κλειδιά στη σειρά καθώς θα κληθούν να αναχαιτίσουν τη δράση των αδερφών Γκραντ. Το Λαύριο θα κατέβει να παίξει το παιχνίδι του, δεν φοβάται κανέναν και είναι μια πραγματικά δυσκολοκατάβλητη ομάδα.

Ο Προμηθέας πήρε μια σημαντικής ένεση πίστης και αυτοπεποίθησης στη σειρά με το Περιστέρι, αποδεικνύοντας ότι αποτελούσε την καλύτερη ομάδα στο ζευγάρι. Οι Πατρινοί έχουν το φυσικό/αθλητικό υλικό για να τρέξουν μαζί με το Λαύριο και να το ανταγωνιστούν στο ανοιχτό γήπεδο. Παίζουν επίσης γρήγορα και διαθέτουν πιθανόν μεγαλύτερο star quality σε επίπεδο μονάδων. Η άμυνα τους είναι η Νο2 της κατηγορίας πίσω από αυτή του Παναθηναϊκού και τα press που ενεργοποιεί ο Μάκης Γιατράς (το Λαύριο έπεσε θύμα τους στο ματς του δευτέρου γύρου χάνοντας ένα δικό του παιχνίδι στο τέλος) παράγουν πολλά λάθη για τις επιθέσεις αλλά και ευκαιρίες για τους Πατρινούς ώστε να βρουν πόντους στον αιφνιδιασμό. Θεωρώ δεδομένο ότι το Λαύριο έχει ξοδέψει εργατοώρες στην προπόνηση ώστε να είναι έτοιμο απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις. Η μάχη του Τάισον Κάρτερ με τον Τζέριαν Γκραντ για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός 1on1 παίχτης στη σειρά θα είναι απολαυστική. Ο Προμηθέας (σουτάρει άσχημα φέτος από την περίμετρο και αυτό είναι το μεγάλο μείον του) έχει το μομέντουμ όμως το Λαύριο έχει αποδείξει ότι ματσάρει καλά μαζί του, υπολείπεται μεν σε ταλέντο αλλά είναι πιο «ομάδα». Δεν θα χάσω λεπτό από τα ματς…