Stoiximan Basket League: Playoffs Preview

Θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή; Ποιος από τους δελφίνους του στέμματος θα καταφέρει να φτάσει στους τελικούς; Τα playoffs της Stoiximan Basket League ξεκινούν και οι «8» πρώτοι της κανονικής περιόου μπαίνουν στη γραμμή εκκίνησης.

Μετά από έναν συναρπαστικό τελικό Κυπέλλου, μπαίνουμε στην τελική ευθεία της σεζόν. Τα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος ξεκινούν, με τον Παναθηναϊκό να είναι το φαβορί αλλά και τον κίνδυνο της έκπληξης να υποβόσκει. Οι πράσινοι θα πρέπει να είναι πραγματικά καλοί για να φτάσουν στον στόχο τους αφήνοντας πίσω τις κακοτοπιές καθώς φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ο ανταγωνισμός δεν αστειεύεται. Ας ρίξουμε μια ματιά στα τέσσερα ζευγάρια του πρώτου γύρου…

Playoffs Stoiximan Basket League με αμέτρητα στοιχήματα & ειδικές επιλογές στη Stoiximan!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Οι πράσινοι είναι σαφέστατα το μεγάλο φαβορί εδώ, απέναντι σε έναν Ιωνικό ο οποίος πέτυχε τον στόχο του με την είσοδο της ομάδας στα playoffs. Η ομάδα της Νίκαιας μετρούσε ρεκόρ 1-5 από τον Μάρτιο και μετά, μέχρι να κερδίσει την τελευταία αγωνιστική στην παράταση τον Κολοσσό (86-85) και να ανοίξει την πόρτα της οχτάδας οριστικά. Η ποιοτική διαφορά των δύο συνόλων είναι σημαντική όμως οι Νικαιώτες θα παίξουν χωρίς άγχος θέλοντας να ευχαριστηθούν τη συμμετοχή τους στη φάση αυτή. Η άμυνα τους είναι αδύναμη και το γεγονός ότι θα βρουν απέναντι τους την καλύτερη επίθεση της λίγκας, μοιάζει μάλλον με άσχημο οιωνό. Ο Νίκος Χουγκάζ (10.7 πόντοι με 41.4% στα τρίποντα φέτος) θα τραβήξει αρκετά βλέμματα επάνω του καθώς η τριβή με την άμυνα των πρασίνων θα αποτελέσει ένα καλό κριτήριο αξιολόγησης για τις δυνατότητες του στην παρούσα φάση. 

Ο Παναθηναϊκός θέλει να μπει δυνατά στα playoffs βρίσκοντας ρυθμό και συνεχίζοντας το καλό μπάσκετ που αποδίδει τον τελευταίο καιρό. Η λογική λέει ότι σειρά αυτή θα λειτουργήσει ως προετοιμασία ενόψει των ημιτελικών της Stoiximan Basket League όπου το επίπεδο ανταγωνισμού θα είναι σαφώς πιο δυνατό.

ΛΑΥΡΙΟ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Πολύ σημαντικό ενδιαφέρον σε αυτή τη σειρά. Η ομάδα που κατέπληξε τους πάντες με την πορεία της τη φετινή σεζόν καλείται, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, να σηκώσει το βάρος του φαβορί και δη σε μια σειρά playoffs απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο που έχει τη σκληράδα να ανταγωνιστεί και μπορεί κάλλιστα να κάνει τη ζημιά. Το τελευταίο ματς μεταξύ των δύο ομάδων (στο Λαύριο, οι γηπεδούχοι επικράτησαν στην παράταση) τα λέει όλα. Η ομάδα του Σερέλη θα χρειαστεί να παίξει πραγματικά καλό μπάσκετ λοιπόν για να περάσει στους ημιτελικούς. Ο Κολοσσός υπερτερεί στο ζωγραφιστό (και στο κομμάτι των ριμπάουντ) με την παρουσία του Καντέρ, διαθέτει μια από τις καλύτερες άμυνες της λίγκας, τον εξαιρετικό Ντόμινικ Άρτις και ένα δίδυμο πολύ ποιοτικών, μπαρουτοκαπνισμένων Ελλήνων στα πρόσωπα των Ζάρα-Ξανθόπουλου, οι οποίοι έχουν φάει με το κουτάλι τέτοια ματς.

Το Λαύριο θα προσπαθήσει να ανεβάσει το τέμπο των αναμετρήσεων, πηγαίνοντας το παιχνίδι εκεί που ξεκάθαρα υπερτερεί. Οι Ντιαλό-Κάρτερ είναι θεριστές στο ανοιχτό γήπεδο ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η μάχη του Μουράτου με τον Ξανθόπουλο. Το σύνολο του Χρήστου Σερέλη κέρδισε και τις δύο αναμετρήσεις της κανονικής περιόδου.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Μάχη με σημαντικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε δύο ομάδες που κοιτάζουν ψηλά τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Προμηθέας ξεκινάει την προσπάθεια του με στόχο τη συμμετοχή στους τελικούς αντιμετωπίζοντας τους «Πρίγκιπες» της Δυτικής όχθης οι οποίοι είχαν πολλές διακυμάνσεις μέσα στη σεζόν. Οι Πατρινοί σπρίνταραν στο δεύτερο γύρο καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και πήραν στο νήμα την τρίτη θέση κερδίζοντας την ΑΕΚ, με τα μαγικά του Τζέριαν Γκραντ στο παιχνίδι της Πάτρας. Το σύνολο του Μάκη Γιατρά παίζει και πάλι καλό μπάσκετ επενδύοντας στα χαμηλά σχήματα και το γρήγορο παιχνίδι (στη βάση αυτή ενισχύθηκε με συγκεκριμένη στόχευση στην περιφερειακή γραμμή). Οι press άμυνες είναι το κρυφό της χαρτί όπως και δίδυμο των αδερφών Γκραντ (μαζί με τον εξαιρετικό στην προσωπική φάση Κλαβέλ), οι οποίοι αποτελούν τη δύναμη πυρός της ομάδας.

 Το Περιστέρι θα χρειαστεί βοήθεια από τους παίχτες της θέσης «1» καθώς η απόδοση τους θα είναι κομβική για την εξέλιξη της σειράς. Γκουτιέρεζ και Μάντζαρης βρίσκονται σε χαμηλή πτήση και θα χρειαστούν να κάνουν το βήμα μπροστά ώστε να μπορέσει το σύνολο του Σωτήρη Μανωλόπουλου να εμφανιστεί ανταγωνιστικό. Χωρίς αποτελεσματική απόφαση από τους δημιουργούς, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι Περιστεριώτες να παράγουν στην επίθεση (είναι αδύναμοι φέτος στον τομέα αυτό). Η ομάδα των Δυτικών προαστίων υπερτερεί στο ριμπάουντ και θα βασιστεί στην τριάδα Μακλίν-Τζόουνς-Πετεγουέι  για να πληγώσει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της λίγκας. 

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Το ματσάρισμα των μεγάλων ονομάτων. Οι συγκρούσεις των δύο «Δικεφάλων» στην κανονική περίοδο και το timing της συνάντησης δίνουν υποσχέσεις για μια αρκετά ανταγωνιστική σειρά. Ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα 7-2 από τα τέλη Φλεβάρη μέχρι σήμερα, με τον Άρη Λυκογιάννη να αλλάζει πλήρως την εικόνα και τον αέρα στο εσωτερικό της ομάδας, δημιουργώντας ένα σύνολο με επιθετικό πλουραλισμό το οποίο σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλον, πλην του Παναθηναϊκού, πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στη Stoiximan Basket League. Οι Θεσσαλονικείς βασίζονται στην προσωπική φάση σε επίπεδο ανάπτυξης στην επίθεση με τους Γκρίφιν, Λοβ, Τέρνερ, Κάρτερ να γράφουν διψήφια νούμερα σε όρους σκορ. 

Η ΑΕΚ είναι πιο έμπειρη και έχει παίχτες οι οποίοι μοιάζουν πιο έτοιμοι να παίξουν μια τέτοια σειρά. Το ζήτημα για αυτήν είναι να μπορέσει να πιάσει καλό αγωνιστικό ρυθμό με όχημα αυτά τα απαιτητικά παιχνίδια, ώστε να μπορέσει να περάσει στα ημιτελικά. Αθλητές όπως ο Ματσιούλις, ο Λάνγκφορντ, ο Λοτζέσκι της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα με την ικανότητα τους να παράγουν clutch plays σε κλειστά ματς ενώ ο κορμός των Ελλήνων (Χρυσικόπουλος, Γκίκας, Ζήσης, Κατσίβελης) πιστοποιεί την υπεροχή της σε όρους ποιοτικού βάθους σε σχέση με τον αντίπαλο. Και οι δύο ομάδες έχουν «σολίστ» που μπορούν να πάρουν ένα παιχνίδι επάνω τους (αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον  η σύγκρουση των Αμερικανών του ΠΑΟΚ με το δίδυμο Μέικον-Λάνγκφορντ) αλλά και αμυντικά κενά. Η ΑΕΚ μπαίνει με τον τίτλο του φαβορί στη σειρά όμως ο ΠΑΟΚ έχει καλό αγωνιστικό ρυθμό. Όλα ανοιχτά.