Ο βασιλιάς που όλοι έχουν κάποτε μισήσει

1η Αυγούστου 2020. Η Λιλ ανακοινώνει τη συμφωνία συνεργασίας, διετούς διάρκειας, με τον Τούρκο επιθετικό Μπουράκ Γιλμάζ. Ο Γιλμάζ έχει μόλις κλείσει τα 35 του χρόνια. Πρόκειται για έναν ιστορικό ποδοσφαιριστή στην Τουρκία, αλλά η ηλικία του από τη μία και το γεγονός ότι οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές δεν πιάνουν τόσο εύκολα στο εξωτερικό, προβληματίζει αρκετούς. Ο Λουίς Κάμπος, ο άνθρωπος πίσω από ένα σωρό επιτυχημένες μεταγραφές στη Λιλ, δεν προβληματίζεται. Είναι τόσο σίγουρος, που παραμένει για 10 μέρες στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να πείσει τον Τούρκο. Το γεγονός ότι στη Λιλ υπάρχουν ακόμα δυο Τούρκοι, βοηθάει αρκετά. Ο Γιλμάζ δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον Βίκτορ Όσιμεν, τον νεαρό Νιγηριανό που η Λιλ μοσχοπουλάει, αλλά επί της ουσίας να μπει στη θέση του 33χρονου Ρεμί που αποχωρεί. Να γίνει ο μέντορας στους νέους ταλαντούχους παίκτες, όπως ο Τζόναθαν Ντέιβιντ. Ο Γιλμάζ, μετά από μια σπουδαία καριέρα στην Τουρκία, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στο εξωτερικό σε μια δύσκολη, λόγω της πανδημίας, εποχή. 25 Απριλίου 2021. Ας μιλήσει η εικόνα μόνη της:

Η Λιλ βρίσκεται μια ανάσα από έναν πραγματικά ανέλπιστο τίτλο, είδαμε πρόσφατα τα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος σε προηγούμενο κείμενό μας, και ένας από τους βασικούς πυλώνες της πορείας αυτής είναι ο Τούρκος σέντερ φορ της. Ο Γιλμάζ όμως δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος των γκολ. Είναι και μια προσωπικότητα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σου μείνει αδιάφορος. Δεν μπορείς να έχεις ουδέτερη άποψη γι’ αυτόν. Είτε θα τον συμπαθήσεις και θα τον λατρέψεις (όπως το κάνουν στη Λιλ), είτε, όπως συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό στην Τουρκία, θα τον μισήσεις.

Ο Γιλμάζ γεννήθηκε στην Αττάλεια και εκεί έπαιξε μπάλα αρχικά. Έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα της Αντάλιασπορ και παρά τη νεαρή του ηλικία βοήθησε πολύ την ομάδα να ανέβει στην Α’ εθνική της Τουρκίας, ενώ παράλληλα έπαιζε σε όλες τις μικρές εθνικές της χώρας. Ο προπονητής της ομάδας Βουράλ έχει εντολή από τον πρόεδρο να βάζει δύο άλλους φορ, μεγαλύτερης ηλικίας. Ο χαρακτήρας του Μπουράκ Γιλμάζ φαίνεται από τότε. Μια μέρα στην προπόνηση περπατάει μπροστά στον κόουτς με το στόμα ανοιχτό. Όταν ο κόουτς τον ρωτάει τι κάνει, ο Γιλμάζ του λέει: “Ακόμα κι αν πιάσω ένα πουλί με το στόμα μου, εσύ δεν θα με βάλεις να παίξω“. Ο Βουράλ όμως πιστεύει στον Γιλμάζ και αρχίζει να τον χρησιμοποιεί. Ψηλός, δυνατός, κλασικός επιθετικός που παίζει πολύ συχνά στο όριο του οφσάιντ, ο Γιλμάζ ξεχωρίζει. Ένα φορ που ξέρει να κινείται στον χώρο και προσπαθεί πάντα να γλιτώσει από τα μαρκαρίσματα, να βρεθεί σε καλή θέση και να τελειώσει τις φάσεις. Φυσικά περνάει και εποχές που δεν σκοράρει, που φαίνεται σαν να περιφέρεται άσκοπα στο γήπεδο. Η Μπεσίκτας τον αγοράζει, αλλά ο Μπουράκ Γιλμάζ δεν πιάνει εκεί.

Μια καλή σεζόν στη Μανίσασπορ (ξανά με κόουτς τον Βουράλ) και έρχεται η μεταγραφή στη Φενέρ. Ο Γιλμάζ παρότι έχει δηλώσει οπαδός της Μπεσίκτας πηγαίνει σε έναν άλλον μεγάλο σύλλογο. Ο κόσμος δεν τα ξεχνά αυτά στην Τουρκία, αλλά ο ίδιος δεν πτοείται. Δεν τα καταφέρνει ούτε εκεί όμως. Δεύτερη μεγάλη ομάδα στην οποία δεν πιάνει. Παρότι έχει φτάσει μέχρι και στην εθνική από το 2006, δείχνει να τελματώνει. Η καριέρα του σώζεται στην Τραπεζούντα. Με προπονητή τον Σενόλ Γκιουνές αρχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα, κερδίζει τους πρώτους του τίτλους στους οποίους έχει σοβαρή συμμετοχή και φτάνει το 2012 να σκοράρει 33 φορές σε 31 αγώνες στο πρωτάθλημα. Μπεσίκτας, Φενέρ. Κάτι λείπει. Είναι η σειρά της Γαλατά να τον πάρει. Μετά από περίπου 3 χρόνια στην Τραπεζούντα, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή τη φορά όχι ως ταλέντο, αλλά ως πρώτος σκόρερ της λίγκας. Οι οπαδοί της Μπεσίκτας δεν του το συγχωρούν. Ο ίδιος το παίζει ξαφνικά οπαδός της Γαλατά από μικρό παιδί. Γίνεται σχεδόν ανέκδοτο ότι σε κάθε ομάδα που πηγαίνει, εμφανίζεται ξαφνικά ως φίλος της.

Αύγουστος 2012, 2η αγωνιστική. Η Μπεσίκτας υποδέχεται τη Γαλατά σε ένα ματς που θα μείνει ιστορικό. Ο Γιλμάζ ακούει τα πάντα από τους οπαδούς της Μπεσίκτας. Οι γηπεδούχοι προηγούνται δυο φορές και ισοφαρίζονται άλλες δύο. Παίρνουν για τρίτη φορά προβάδισμα, μέχρι που στο 84′ σε μια μπαλιά προς την περιοχή, ο Μπουράκ Γιλμάζ κάνει μια μεγαλοπρεπή βουτιά στην περιοχή και ο διαιτητής δίνει πέναλτι. Η Γαλατά ευστοχεί και αποδρά με το 3-3. Αυτή η βουτιά τον κάνει τον πιο μισητό άνθρωπο στην Μπεσίκτας. Όχι ότι αλλού είναι καλύτερα. Όταν η Φενέρ υποδέχεται τη Γαλατά, ο Γιλμάζ παίζει στα πλάγια, μπροστά από τους οπαδούς των γηπεδούχων που τον ραίνουν με βρισιές, αντικείμενα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ακούει τα πάνδεινα, αλλά πλέον δεν σταματιέται. Βγαίνει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα ξανά και κερδίζει την κούπα. Παράλληλα όμως, ακούγεται και στην Ευρώπη. Η Γαλατά πέφτει σε αρκετά βατό όμιλο, αλλά και πάλι ο Γιλμάζ δείχνει ασταμάτητος. Σκοράρει 6 φορές στους ομίλους ξεπερνώντας τα ιερά τέρατα του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γαλατά ξεπερνά και τη Σάλκε κι ο Μπουράκ Γιλμάζ σκοράρει και στα 2 ματς. Τελειώνει την πορεία του με 8 γκολ συνολικά, καθώς απέναντι στη Ρεάλ δεν σκοράρει. Το όνομά του όμως πλέον ακούγεται για μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Ο ίδιος μένει τελικά στην Τουρκία και τη Γαλατά μέχρι το 2016 και φεύγει τότε για πρώτη φορά, για να πάει στην Κίνα για μια αρπαχτή.

Επιστρέφει στην Τουρκία και την Τραμπζονσπόρ. Ο κόσμος δεν ενθουσιάζεται αρχικά, αλλά ο “βασιλιάς Μπουράκ”, όπως είναι το παρατσούκλι του, σκοράρει 23 γκολ σε 25 ματς και αποθεώνεται ξανά. Την επόμενη σεζόν η ομάδα φέρνει άσχημα αποτελέσματα,  με αποκορύφωμα μια πεντάρα από τη Μαλάτιασπορ. Ο Μπουράκ κι οι συμπαίκτες του δεν παίζουν καλά, ο κόσμος είναι έξαλλος, o Μπουράκ τα βάζει τόσο με τον προπονητή του όταν τον βγάζει σε ένα άλλο ματς, όσο και με τον κόσμο, αντιδρώντας με βρισιές και χειρονομίες. Τίθεται εκτός ομάδας και αποχωρεί, επιστρέφοντας στην… Μπεσίκτας. Εκεί, ο κόσμος φυσικά δεν ξεχνάει το πέναλτι του 2012 και δεν μπορεί να βάλει στην καρδιά του ξανά τον παίκτη που πήγε στη Γαλατά. «Δεν μπορούμε να καλωσορίσουμε στην ομάδα παίκτες που καταστρέφουν τις αξίες της», λένε οι οργανωμένοι. Κάποιες βουτιές του Μπουράκ για να πάρει πέναλτι, δεν αρέσουν σε αρκετούς. Τα πάει καλά όμως, σκοράρει αρκετά και μένει εκεί δυο σεζόν και με συνολικά 24 γκολ σε 40 ματς. Το πρέσινγκ του Κάμπος και η κακή οικονομική κατάσταση στην Μπεσίκτας τον φέρνουν τελικά στη Λιλ.

Ο Μπουράκ Γιλμάζ είναι ένας σταρ στην Τουρκία, επιπέδου Αρντά Τουράν ή και Οζίλ. Ο βασιλιάς προκαλεί συνέχεια. Αντιπάλους, προπονητές, τους οπαδούς των ομάδων του. Δεν φαίνεται να νοιάζεται για τίποτα. Σχεδόν πάντα συναντά δυσπιστία ή ακόμα και εχθρότητα. Ο ίδιος ψύχραιμα λέει “μετά τα πρώτα γκολ θα με αποθεώνουν”. Δεν είναι όμως μόνο οι κόντρες στα γήπεδα και με τους οπαδούς.  Ο Γιλμάζ είναι εξίσου αμφιλεγόμενος και νευρικός και εκτός ποδοσφαίρου. Κατ’ αρχήν με την έντονη κομματικοποίησή του. Όπως και άλλοι διάσημοι Τούρκοι αθλητές, ο Μπουράκ Γιλμάζ στηρίζει τον “φίλο” Ερντογάν και μάλιστα το 2017 πήρε θέση υπέρ του στο δημοψήφισμα για τις αλλαγές του συντάγματος, εμφανιζόμενος σε βίντεο υπέρ του “Ναι”. Αφήνει μούσι όσο παίζει στην Τραπεζούντα και δηλώνει ότι το έκανε γιατί ο Ερντογάν του είπε ότι του πάει. Στην Κίνα, δίνει μια σφαλιάρα σε έναν καημένο Κινέζο αντίπαλο, τον ξαπλώνει κάτω και αποβάλλεται. Το 2016 γίνεται viral όταν πάει να πλακωθεί στο ξύλο με έναν ηλικιωμένο οδηγό αστικού λεωφορείου. Ο Γιλμάζ έχει παρκάρει σε μια στάση λεωφορείου, ο οδηγός του λεωφορείου δεν πτοείται και περνάει δίπλα από το (ακριβό) αυτοκίνητο του Γιλμάζ, ο ποδοσφαιριστής ζητάει και τα ρέστα χτυπώντας με το χέρι του το λεωφορείο. Ο αμάσητος λεωφορειατζής του λέει “Τι θέλεις; Δεν θα χτυπήσω το αυτοκίνητό σου”, ο Γιλμάζ έξαλλος μπαίνει μέσα για τσαμπουκά και ο μικρός θεούλης οδηγός του λεωφορείου, ψύχραιμα βγάζει ένα ματσούκι (που μοιάζει με πόδι καρέκλας) και ο Γιλμάζ ξεχνάει τις μαγκιές και βγαίνει έξω για να γλιτώσει από την οργή του οδηγού:

“Οτομπούς καβγά”

Και αν η συγκεκριμένη σκηνή είναι κομματάκι διασκεδαστική και δίνει μια μικρή απόλαυση για το πώς την πάτησε, οι καταγγελίες εις βάρος του Γιλμάζ από την γυναίκα του δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Η Ιστέμ υποστήριξε ότι έχει υποστεί σωματική και ψυχολογική κακοποίηση και ότι τη μέρα του γάμου της, ο Ερτογάν πήρε τηλέφωνο τον Γιλμάζ και του ζήτησε να κάνει τρία παιδιά, με τον Τούρκο ποδοσφαιριστή να του λέει ότι θέλει τέσσερα. Η Ιστέμ κατήγγειλε ότι όταν έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί τους, ο Γιλμάζ την χτύπησε γιατί δεν ήθελε κόρη και την κατηγορούσε ότι τον παντρεύτηκε μόνο για τα χρήματά του. Σε μια χώρα που πρόσφατα έκανε πίσω στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά έγινε. Το ζευγάρι πάντως χώρισε το 2018 και τελικά τα ξαναβρήκε και παντρεύτηκαν εκ νέου το 2020, με την οικογένεια να βρίσκεται στη Γαλλία.

Πέρα από το τεράστιο παρελθόν του στην Τουρκία, φαίνεται ότι τελικά ο Γιλμάζ έπρεπε να φτάσει στα 35 του για να γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία και εκτός της χώρας του. Ο Γιλμάζ δεν είναι απλώς ότι έχει γίνει βασικός πόλος της επίθεσης της Λιλ. Δεν είναι μόνο ότι σκοράρει πολύ συχνά. Είναι ότι κουβαλάει την ομάδα στα δύσκολα. Βγάζει το φίδι από την τρύπα, εκεί που τα πράγματα φαίνεται να στραβώνουν. Η μαγική του χρονιά δεν περιορίζεται στη Λιγκ 1 φυσικά. Πριν λίγο καιρό, έγινε ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Κλάους Άλοφς το 1980 που έκανε χατ τρικ επί της Ολλανδίας. Η Τουρκία πήρε μια μεγαλειώδη νίκη με 4-2 επί της Ολλανδίας, με τον Γιλμάζ να βάζει τα τρία από τα τέσσερα γκολ. Είναι η στιγμή του Μπουράκ Γιλμάζ, του 2ου σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Τουρκίας, πίσω από τον Χακάν Σουκούρ. Η στιγμή του ανθρώπου που θρέφεται με το μίσος των αντιπάλων και δεν τον νοιάζει να είναι ο κακός.