stockton-malone-hoopfellas

Τζον Στόκτον-Καρλ Μαλόουν: Απλά TO δίδυμο

«Το τέλειο Pick & Roll απαιτεί υπομονή, υπομονή και υπομονή. Εγώ σαν παίκτης δεν είχα πολύ από αυτήν. Όμως είχα τον Τζον Στόκτον». Οι Γιούτα Τζαζ έγραψαν τη δική τους ιστορία στο σύγχρονο ΝΒΑ ακουμπώντας στις πλάτες ενός ασυναγώνιστου διδύμου…

«Εάν παρακολουθήσετε προσεκτικά τον Τζον Στόκτον, θα δείτε ότι στο 75-80% του χρόνου που ντρίμπλαρε είχε το χέρι του σηκωμένο και μου έκανε νόημα να περιμένω. Εγώ ήμουν πάντα ενεργητικός και έτοιμος. Όλα λοιπόν ξεκινούν από τον πόιντ γκαρντ σου. Σε πολλές περιπτώσεις ο Τζον δεν φώναζε ή έδειχνε κανένα play. Απλά με κοίταζε και με καθοδηγούσε. Εάν έτρεχε βιαστικά τη συνεργασία φεύγοντας πιο γρήγορα, αυτομάτως εγώ θα χρεωνόμουν με επιθετικό φάουλ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εκτός των άλλων, με προστάτευε. Το τέλειο Pick & Roll, είναι υπομονή».

Αυτά από τον πάουερ-φόργουορντ που οικοδόμησε μαζί με τον πόιντ γκαρντ του τον πιο αποτελεσματικό PnR-συνδυασμό στην ιστορία του ΝΒΑ, κάπου στα βουνά του Σολτ Λέηκ. Καρλ Μαλόουν-Τζον Στόκτον. Η επιτομή του «διδύμου». Επάνω στη συνεργασία τους οι Τζαζ έχτισαν ένα από τα πιο επιτυχημένα σύνολα στην ιστορία της λίγκας, το οποίο επηρέασε το άθλημα με τον δικό του τρόπο. 

Ας θυμηθούμε ότι στα 90s:

-Mόνο δύο ομάδες του ΝΒΑ είχαν νικηφόρο ρεκόρ σε κάθε σεζόν (Γιούτα, Πόρτλαντ)

-Μόνο δύο ομάδες κέρδισαν πάνω από το 65% των παιχνιδιών που έδωσαν (Γιούτα, Σικάγο)

-Μόνο 4 ομάδες έφτασαν στα playoffs χρονιά (Γιούτα, Πόρτλαντ, Νικς, Σανς)

Οι «Διόσκουροι» των Τζαζ ταίριαξαν απόλυτα στην πολύ ιδιαίτερη –είναι αλήθεια- ιδιοσυγκρασία του περιβάλλοντος της Γιούτα. Και αυτό ίσως μοιάζει λίγο περίεργο στην περίπτωση του Καρλ Μαλόουν ο οποίος συνδέεται με μια αν μη τι άλλο πολύ άσχημη ιστορία στα κολεγιακά του χρόνια. Ένα γεγονός το οποίο ένα συντηρητικό περιβάλλον όπως αυτό της πολιτείας των «Μορμόνων» πολύ δύσκολα θα μπορούσε να απορροφήσει…

Ο «Ταχυδρόμος» κουβαλάει πίσω του δύσκολα παιδικά χρόνια όπως πολλοί άλλοι αθλητές που βρήκαν τη διέξοδο τους στο μπάσκετ, φτάνοντας μέχρι το ΝΒΑ. Αυτός και τα οχτώ αδέλφια του μεγάλωσαν με τη μητέρα τους. Ο πατέρας του δεν υπήρχε πουθενά τριγύρω, έχοντας δημιουργήσει νέα οικογένεια. Έδωσε τέλος στη ζωή του όταν ο Καρλ ήταν 14 ετών, γεγονός όμως που δεν επηρέασε τον ίδιο τόσο καθώς ουσιαστικά δεν τον γνώριζε.

Ο Μαλόουν ζούσε τη τυπική ζωή ενός παιδιού του χωριού στην εξοχή, στο Σάμερφιλντ της Λουιζιάνα. Περνούσε ώρες με τα ζώα στη φάρμα, έκοβε ξύλα, ψάρευε, πήγαινε για κυνήγι. Συνήθειες με τις οποίες καταπιάνεται και σήμερα στο Άρκανσας όπου μένει μόνιμα (έχει αγοράσει σπίτι και στην Αλάσκα μόνο και μόνο για να ψαρεύει). Στα είκοσι του χρόνια και ενώ βρισκόταν στο κολέγιο της Λουιζιάνα, άφησε έγκυο μια κοπέλα της γειτονιάς του η οποία ήταν μόλις 13 ετών. Η οικογένεια της ανήλικης κοπέλας δεν κυνήγησε, όπως θα έπρεπε δικαστικά, την υπόθεση ελπίζοντας σε έναν διακανονισμό με τον εκκολαπτόμενο σταρ του μπάσκετ. Ο ίδιος αρνήθηκε την πατρότητα όμως λίγο αργότερα, το 1986, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όντως ήταν ο πατέρας. Η οικογένεια της κοπέλας ζητούσε από αυτόν το πόσο των 200 δολαρίων την εβδομάδα (προφανώς ασήμαντο για επαγγελματία αθλητή αυτού του επιπέδου) όμως ο ίδιος χαρακτήρισε το αίτημα τους υπερβολικά ζητώντας να μειωθεί το ποσό στα 125 δολάρια… Ο γιός του Μαλόουν,  Demetress Bell, έπαιξε φούτμπολ φτάνοντας μέχρι το ντραφτ του NFL. Δεν ζήτησε ποτέ τίποτα από τον βιολογικό του πατέρα. Η όλη αυτή ιστορία αποτέλεσε μαύρη κηλίδα στην καριέρα και τη ζωή του Μαλόουν. Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας πολλές φορές κρύβει πολλά μυστικά σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο ιρλανδικής και γερμανοελβετικής καταγωγής Τζον Στόκτον, φοίτησε στο Γκονζάγκα. Ήταν παιδί πολύ χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα εργατικό και σκληροτράχηλο. Η πορεία του δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο «παλαιάς κοπής», συντηρητικός χαρακτήρας του ταίριαξε γάντι με τις νόρμες που επικρατούν στην πολιτεία της Γιούτα. Έγινε ντραφτ από τους Τζαζ (Νο16) το 1984 και έμεινε μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του (19 χρόνια). Έφτασε στην πρώτη πεντάδα μετά από 4 σεζόν στην ομάδα, σπάζοντας με το πέρασμα του χρόνου απίστευτα ρεκόρ σε τομείς όπως οι τελικές πάσες και τα κλεψίματα. 

Οι αξίες του τον συνόδευαν από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του. Αρνήθηκε περισσότερα χρήματα πολλές φορές και μαζί το ενδεχόμενο να μετακινηθεί από το Σολτ Λέηκ. Το 1996 δέχθηκε να υπογράψει μικρότερο συμβόλαιο για να δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας  στην ομάδα του. Το μόνο αντάλλαγμα για αυτήν του την παραχώρηση ήταν οι εγγυήσεις που πήρε ότι στο πρόγραμμα του Delta Center θα υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να προπονείται η ομάδα χόκεϊ του γιού του… Ο Στόκτον μέχρι σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο σκληροτράχηλους αθλητές που πέρασαν από τα παρκέ του ΝΒΑ. Τα κοντά shorts και η ικανότητα του στην πάσα και την άμυνα δημιούργησαν «σχολή».

Υπό τον θρυλικό Jerry Sloan και με τρίτο πόλο τον Τζεφ Χόρνασεκ, η Γιούτα δημιούργησε μιας από τις αποτελεσματικότερες επιθέσεις στην ιστορία του ΝΒΑ. Πέτυχε σεζόν 60+ νικών τρεις φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, βρέθηκε 5 φορές στους τελικούς της περιφέρειας σε σύνολο 6 ετών και αντιμετώπισε το «θηρίο» (βλέπε Μπουλς του Τζόρνταν) δύο συνεχόμενες φορές, στους τελικούς του ΝΒΑ.