Οι αιώνιοι σε ευρωπαϊκές μάχες Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας Παναθηναϊκός - Αρμάνι Μιλάνο Euroleague

Στον δρόμο για το απόλυτο..

Οι ελληνικές ομάδες μπαίνουν σε μια ακόμα εβδομάδα διπλών παιχνιδιών με το απόλυτο των δύο νικών για τη κάθε μια, να αποτελεί τον μεγάλο στόχο. Δε θα είναι καθόλου εύκολο όμως μοιάζει ρεαλιστικό. Το βράδυ της Παρασκευής εάν όλα έχουν πάει καλά, οι “αιώνιοι” μπορούν να κάνουν το πρώτο βήμα μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό..

Don’t sleep on this..

Ο Ολυμπιακός θεωρητικά θα είχε καλύτερες συνθήκες ξεκινώντας τη δύσκολη αυτή εβδομάδα με ένα ματς εντός έδρας απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα πριν το ταξίδι στη Βαυαρία όμως ..”μη κάνεις σχέδια για τη ζωή γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα”.

Χωρίς τον Γιώργο Πρίντεζη και με ισχυρή τη πιθανότητα να προφυλαχτεί ο Βασίλης Σπανούλης, οι ισορροπίες σίγουρα δεν είναι οι ίδιες. Ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα η οποία ξέρει να παίζει καλά να παίζει τον ρόλο του outsider. Η άμυνα, το χαμηλό τέμπο και οι σετ επιθέσεις είναι για τον Ερυθρό Αστέρα κάτι σαν το κέλυφος της χελώνας. Στα εκτός έδρας ματς/μάχες στις οποίες δεν είναι φαβορί, κλείνεται μέσα σε αυτό και περιμένει τον αντίπαλο να κουραστεί να χτυπά μέχρι να βγει εκτός ρυθμού και να τα παρατήσει. Είναι η στιγμή που οι Σέρβοι έχουν μπει στο μυαλό σου με την τακτική τους. .

Ο Ολυμπιακός είναι αρκετά έμπειρος για να τη πατήσει. Όμως δεν είναι αυτή η μόνη μάχη που έχει για να δώσει το βράδυ της Τρίτης. Το σύνολο του Σφαιρόπουλου πρέπει να ανταποκριθεί απέναντι στο σώμα του που ..αλλάζει. Η διαφορετική κατεύθυνση σε επίπεδο rotation είναι κάτι που έχει χτυπήσει (ειδικά στο ξεκίνημα) πολλές ομάδες στο παρελθόν σε αυτό το επίπεδο.

Ο Ερυθρός Αστέρας μπορεί να το παίξει αυτό το παιχνίδι, ειδικά εάν η ελληνική ομάδα αποφασίσει να μη ρισκάρει με τον Σπανούλη. Έχει παίχτες με No fear χαρακτήρα όπως ο Γιόβιτς , προπονητή που μπορεί να πάει βαθιά το ματς σε επίπεδο λεπτομερειών και καλή ψυχολογία μετά την ισοπέδωση της Μακάμπι στο Βελιγράδι. Ο κίνδυνος είναι εκεί.. Εκεί όμως είναι και η ευκαιρία. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξέρει ότι βρίσκεται στο σημείο όπου πρέπει να βγάλει καινούργια πρόσωπα μπροστά, σε αναβαθμισμένους ρόλους. Ο Αγραβάνης πρέπει να καταθέσει το ανάλογο effort, οι forwards να κοιτάξουν περισσότερο το καλάθι και το δίδυμο Μάντζαρη-Αθηναίου να φέρει leadership συνοδεύοντας το βαρύ πυροβολικό Ματ Λοτζέσκι. Την ίδια στιγμή περιμένουμε με αγωνία να δούμε εάν το finish στη Πυλαία θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τον Πάτρικ Γιανγκ.

Η γραμμή μεταξύ μιας σπουδαίας και μιας πολύ κακής βραδιάς είναι λεπτή στο (αρχικό) σημείο όπου τα ερεθίσματα αποκωδικοποιούνται και το status των δύο στη βραδιά αξιολογείται. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει με τους παίχτες-ρόλων και το πνεύμα του. Και τότε οι ερυθρόλευκοι μπορεί να βγουν πιο δυνατοί μέσα από τη τρικυμία των συσσωρευμένων προβλημάτων..

 
Διακυβεύονται πολλά..

Το παιχνίδι της Λομβαρδίας μπορεί να μην έχει πάρει τη super προβολή από τα ελληνικά media (πέρα από τη σύνδεση του με την υπόθεση Τζεντίλε) είναι όμως ένα από σημαντικότερα της σεζόν όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό με την έννοια του ότι του δίνεται η ευκαιρία να κάνει μια νίκη η οποία θα τον βοηθήσει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Το Μιλάνο βρίσκεται εν μέσω τρικυμίας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο η ρήξη και ο χωρισμός (τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν) με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Τα “κόκκινα παπούτσια” αντιμετωπίζουν έντονο αγωνιστικό πρόβλημα μιας και μετρούν 5 σερί ήττες στην Ευρωλίγκα ενώ τη προηγούμενη εβδομάδα γνώρισαν τη πρώτη τους ήττα και στην ιταλική λίγκα από τη Βενέτσια του Μάικ Μπράμος. Σκεφτείτε μόνο ότι το ματς με το “τριφύλλι” ακολουθεί ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα αφού η επόμενη τετράδα παιχνιδιών περιλαμβάνει τρία εκτός έδρας παιχνίδια με τις Μπαρτσελόνα, Φενέρ και ΤΣΣΚΑ. Δύσκολα τα πράγματα..

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παίξει στα “κόκκινα”. Δεν υπάρχει περιθώριο για μια “χαλαρή βραδιά” και σκέψεις για εύκολη νίκη. Ο Τσάβι Πασκουάλ, μετά την επιβλητική εμφάνιση απέναντι στη Φενέρ η οποία μάλλον δυσκολεύει τη ψυχολογική προετοιμασία για το παιχνίδι της Β.Ιταλίας, πρέπει να παρουσιάσει, δύο φορές αυτήν την εβδομάδα, μια ομάδα έτοιμη να πέσει στη φωτιά για να κερδίσει. Η ελληνική ομάδα θα στοχεύσει το “ζωγραφιστό” της ΕΑ7. Πριν ξεκινήσει η σεζόν είχαμε υπογραμμίσει στο Hoopfellas το πιθανό πρόβλημα των Ιταλών στην άμυνα ψηλά από τη στιγμή που από το ρόστερ της λείπει ο rim protector. Η άμυνα της ομάδας του Ρέπεσα είναι σε μεγάλα διαστήματα αποκαρδιωτική ενώ οι αντίπαλοι της εκτελούν σουτ δύο πόντων με 57.84% το οποίο ισούται με την χειρότερη αμυντική επίδοση στη διοργάνωση. Όπως καταλαβαίνετε θα είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να έχει μια τουλάχιστον average βραδιά από το τρίποντο που τουλάχιστον θα αφαιρέσει από την άμυνα του αντιπάλου το δικαίωμα να φορτώσει με κορμιά το ζωγραφιστό.

Για να είμαι ειλικρινής με προβληματίζει λίγο το κλίμα στην ΕΑ7 και η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού μιας και υπάρχουν παίχτες που θα ζητήσουν εξιλέωση (Ραντούλιτσα) αλλά και αποδείξεις το βράδυ της Τετάρτης μια και η κατάσταση για τους Λομβαρδούς είναι αναμφίβολα οριακή. Όμως η πραγματικότητα λέει πως η ζυγαριά θα κατευθυνθεί εκεί που θα της υποδείξει η άμυνα του Παναθηναϊκού. Σε προσωπικό (Νίκολς στον Σάντερς) και ομαδικό επίπεδο. Το κλειδί για αυτήν θα είναι να μην επιτρέψει εύκολα καλάθια στον αντίπαλο, δίνοντας το περιθώριο στην επίθεση του να βρει ρυθμό. Όσο οι γηπεδούχοι ματώνουν για να βάλουν καλάθι, οι πράσινοι θα έχουν τη πρώτη τύχη να φύγουν όρθιοι από το Μιλάνο. Τη Τετάρτη το βράδυ στο Mediolanum διακυβεύονται πολλά για τον Παναθηναϊκό..