Σέρτζιο, μαλώνεις; Μαλώνω

Το όνομα Σέρτζιο Κονσεϊσάο μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό στον καθένα μας. Για τους πιο παλιούς είναι το μέλος μιας χρυσής γενιάς της Πορτογαλίας. Μια ομάδα που μπορεί να μην κατέκτησε κάτι, αλλά ήταν πολύ πιο θελκτική στο μάτι από την αντίστοιχη ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Ο Κονσεϊσάο ήταν συμπαίκτης με τον Ρουί Κόστα, τον Λουίς Φίγκο, τον Βίτορ Μπαΐα, τον Ζοάο Πίντο, τον Ζόρζε Κόστα, τον Πάουλο Σόουζα και αρκετούς ακόμα, στην μεγάλη ομάδα που έπαιξε στο Euro 2000. Για τους λάτρεις του Καμπιονάτο, ήταν μέλος μιας ιστορικής Λάτσιο που από το 1998 ως το 2000 κατέκτησε ένα σωρό τίτλους με ορισμένα μεγάλα ονόματα. Για τους  λίγο μικρότερους και ειδικά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ήταν ένας σημαντικός παίκτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Σε μια ομάδα που μαζί με τον Πάμπλο Γκαρσία αποτελούσαν δύο σημαντικές προσωπικότητες και δύο τύπους που αγαπήθηκαν από τον κόσμο, όχι μόνο για τα αγωνιστικά τους κατορθώματα, αλλά γι’ αυτόν τον τσαμπουκά που έβγαζαν. Την ίδια στιγμή, για τους οπαδούς των αντιπάλων δεν ήταν από τους πιο συμπαθείς παίκτες. Και τέλος, για τους αρκετούς πιο νέους, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο είναι ο νυν προπονητής της Πόρτο, ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια. Σε όποια όμως και από τις παραπάνω κατηγορίες να ανήκει κανείς, είναι σίγουρο ότι γνωρίζει πως ο Πορτογάλος δεν είναι ο πιο ήρεμος άνθρωπος του κόσμου και πως έχει στο αίμα του τη φασαρία, τα νεύρα, το τσίτωμα και τη ζοχάδα. Και σήμερα θα εξερευνήσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες μανούρες του Κονσεϊσάο.

Εσύ γιατί γελάς;

Ξεκινάμε με το τελευταίο περιστατικό που αποτέλεσε και την αφορμή του κειμένου. Η Πόρτο συμπλήρωσε τρία ματς χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα και η γκρίνια από τον κόσμο είναι τεράστια. Το ίδιο και τα νεύρα του 49χρονου προπονητή της. Ο Κονσεϊσάο έχει ήδη στην μπούκα κάποιους παίκτες και η προπόνηση στο Οπόρτο μετά την τελευταία αποτυχία της ομάδας ήταν εκρηκτική. Ο Σέρτζιο που πρέπει να είχε φάτσα σαν Μεγάλη Παρασκευή πήγε στο προπονητικό κέντρο και είδε ορισμένους παίκτες “σε καλή διάθεση”, όπως έγραψε και η εφημερίδα Record. Καλή διάθεση; Μετά από τρίτη σερί γκέλα; Ποιος είδε τον κόουτς και δεν τον φοβήθηκε. Ο Ισπανός Ιβάν Χάιμε και ο Μεξικανός Χόρχε Σάντσες (ο πρώτος φετινό απόκτημα, ο δεύτερος δανεικός από τον Άγιαξ) βγήκαν αμέσως εκτός ομάδας και σύμφωνα με όσα γράφονται δεν θα ξαναπαίξουν φέτος. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο κόουτς τους είχε βγάλει αλλαγή στο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα εξαιτίας της κακής τους απόδοσης. Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς, με το που τους είδε να μην έχουν κατεβασμένα τα μούτρα ανέβασε σφυγμούς. Ο Σέρτζιο λακωνικά επιβεβαίωσε την απόφασή του: “Εγώ δεν πηγαίνω στη δουλειά με χαμόγελο μετά από ένα κακό αποτέλεσμα“.

Δεν πάω πουθενά, πουθενά

Τον Αύγουστο του 2023 Πόρτο και Μπενφίκα παίζουν τελικό Σούπερ Καπ. Το παιχνίδι είναι 2-0 υπέρ της Μπενφίκα, βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις, συγκεκριμένα στο 98′ και όλα έχουν κριθεί. Ο διαιτητής σφυρίζει ένα φάουλ υπέρ της Μπενφίκα στο κέντρο, ο Κονσεϊσάο διαμαρτύρεται για πολλοστή φορά, λέει διάφορα και ο διαιτητής, που προφανώς είναι στα όριά του, βγάζει την κόκκινη κάρτα. Ο Κονσεϊσάο παραμένει στον πάγκο και με απόλυτη φυσικότητα λέει: «Δεν φεύγω». Για περίπου 5 λεπτά, ένα ολόκληρο γήπεδο περιμένει τον προπονητή της Πόρτο να αποχωρήσει για να τελειώσει το ματς και να πάνε όλοι στα σπίτια τους. Τι παίκτες της Πόρτο, τι παίκτες της Μπενφίκα, τι ο 4ος διαιτητής, όποιος και να πάει για να πείσει τον Κονσεϊσάο αποτυγχάνει. Τελικά, αφού το πάρει απόφαση, θα φύγει όταν κρίνει αυτός ότι ήρθε η στιγμή, χτυπώντας το χέρι στην καρδιά του. Η τιμωρία του για την αποβολή και το μετέπειτα σόου θα είναι 12.000€ και 23 ημέρες μακριά από τους πάγκους.

Tα ρεκόρ είναι για να σπάνε

Η παραπάνω αποβολή δεν ήταν κάτι καινούριο. Ήταν το πρώτο ματς της σεζόν 2023-24 και η πρώτη αποβολή της σεζόν, αλλά ήταν συνολικά η 24η αποβολή του σε 11 χρόνια προπονητικής. Το ρεκόρ του το έκανε τη σεζόν 2022-23 όταν και αποβλήθηκε συνολικά τέσσερις φορές. Τη μερίδα του λέοντος όπως καταλαβαίνει κανείς την έχει η Πόρτο, ενώ το αίμα βράζει κυρίως σε αγώνες απέναντι στην Μπενφίκα. Ο Κονσεϊσάο έχει αποβληθεί σε αγώνες εναντίον της Μπενφίκα, τόσο ως προπονητής της Μπράγκα, όσο και ως προπονητής της Βιτόρια. Γενικά, η Μπενφίκα αποτελεί κόκκινο πανί για τον ίδιο, αλλά δεν κάνουμε διακρίσεις. Επίσης τα έχουμε και με συγκεκριμένους διαιτητές, όπως τον Ούγκο Μιγκέλ. Μετά από ένα ματς απέναντι στην Μορεϊρένσε, ο Κονσεϊσάο διαμαρτυρόταν για δύο πέναλτι. Όταν κατάλαβε ότι ο διαιτητής τον είχε αποβάλλει, μάλλον το χάρηκε: «Α, με έχεις αποβάλλει ήδη; Τότε γράψε και αυτά που θα σου πω τώρα. Είσαι απατεώνας, κλέφτης και μου έχεις κλέψει και ένα ακόμα πρωτάθλημα. Γράφε, γράφε…» και κάπως έτσι φανταζόμαστε τον κύριο Μιγκέλ να κρατά ένα σημειωματάριο και να φτιάχνει λίστα με τα όσα ακούει.

Where is my money?

Ανάμεσα στις αποβολές, ξεχωριστή θέση έχει μία από την περίοδο που ήταν προπονητής στην Μπράγκα. Η Μπράγκα αντιμετώπιζε την προηγούμενη ομάδα του Κονσεϊσάο, την Ακαντέμικα. Η Ακαντέμικα, σύμφωνα με τον Κονσεϊσάο, του χρωστούσε ακόμα δεδουλευμένα. Το κλίμα στους πάγκους είναι τεταμένο. Σε κάποιο σημείο στο 1ο ημίχρονο, ο πρόεδρος της Ακαντέμικα, κύριος Ζοσέ Εντουάρντο Σιμόες λέει κάποια γαλλικά στον Κονσεϊσάο που διαμαρτύρεται στον διαιτητή. Ο Κονσεϊσάο αργότερα θα αποβληθεί (τι πιο σύνηθες) για νέα διαμαρτυρία στον διαιτητή και πιο συγκεκριμένα για ένα χαλαρό “αυτό είναι ντροπή, π…ας γιοι“, το οποίο στα πορτογαλικά δεν κάνει ομοιοκαταληξία. Το καλύτερο όμως θα έρθει μετά το τέλος του αγώνα που έληξε χωρίς σκορ. Ο Κονσεϊσάο πηγαίνει προς τα αποδυτήρια και πετυχαίνει στον δρόμο του τον Σιμόες. Όπως είναι λογικό, είναι μια καλή στιγμή να ζητήσει τα λεφτά του από τον αρμόδιο. Μόνο που ο τρόπος του Κονσεϊσάο είναι κομματάκι άγριος. Σύμφωνα με τους μάρτυρες του περιστατικού, ανάμεσά τους και τον διαιτητή του αγώνα, ο Κονσεϊσάο αρπάζει από τον λαιμό τον κύριο Σιμόες και αρχίζει να του φωνάζει: «Π…ας γιε, πλήρωσέ με αυτά που μου χρωστάς». Ευτυχώς, ο κύριος Σιμόες γλιτώνει από πνιγμό, ενώ ο Κονσεϊσάο θα τιμωρηθεί με 50 ημέρες αποκλεισμό.

Γκοοοοοοολ

Μια ακόμα ιστορική αποβολή είναι αυτή στο κύπελλο του 2023. Η Πόρτο αγωνιζόταν στον ημιτελικό απέναντι στη Φαμαλικάο, τα πράγματα είχαν γίνει ζόρικα, αλλά τελικά το γκολ του Οτάβιο στο 121′ έδωσε τη μεγάλη πρόκριση πριν οδηγηθούμε στα πέναλτι. Όλος ο κόσμος είναι μαλλιοκούβαρα, παίκτες τρέχουν από δω κι από εκεί, αλλά ο Σέρτζιο είναι άνθρωπος με πλάνο. Φεύγει κατευθείαν και πηγαίνει στον αντίπαλο πάγκο όπου πανηγυρίζει και φυσικά στολίζει τους ανθρώπους των αντιπάλων με διάφορα όχι και τόσο φιλικά λόγια. Φυσικά ακολουθεί ένας ακόμα χαμός. Και αν αναρωτιέστε, ναι ήταν μια από τις περσινές τέσσερις αποβολές του.

Αμάρτησα για το παιδί μου

Επιστρέφουμε σε πιο πρόσφατα γεγονότα. Πριν περίπου έναν μήνα κυκλοφόρησε από ισπανικά μέσα ότι ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο επιτέθηκε σε έναν διαιτητή και έναν… Ισπανό δήμαρχο στη διάρκεια ενός τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά. Ο τίτλος είναι τόσο ωραίος που σε κάνει αμέσως να τον πιστέψεις. Το ξαναλέμε πιο αναλυτικά: Ο Πορτογάλος προπονητής της Πόρτο Κονσεϊσάο επιτέθηκε σε έναν Ισπανό διαιτητή και σε έναν Ισπανό δήμαρχο σε τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Desmarque, ο Κονσεϊσάο βρέθηκε στην ισπανική πόλη Ουέλβα εκεί όπου η ομάδα Κ-10 της Πόρτο αγωνιζόταν σε ένα τουρνουά με αρκετές άλλες ομάδες, όπως η Σπόρτινγκ και η Μπενφίκα. Παίκτης της Πόρτο είναι και ένας από τους γιους του. Μετά το τέλος του τελικού με τη Σεβίλλη, ο Κονσεϊσάο είχε, τι άλλο; Παράπονα από τον διαιτητή. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο μαζί με τον γιο του και πήγαν να τα πουν ένα χεράκι στον διαιτητή. Το τι έγινε πραγματικά δεν το γνωρίζουμε. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε, για να είμαστε δίκαιοι, φαίνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο τρομερό επεισόδιο εντός αγωνιστικού χώρου. Οι καταγγελίες λένε όμως, ότι τα πράγματα εκτραχύνθηκαν στα αποδυτήρια. Εκεί ο διαιτητής δέχθηκε επίθεση και ο Κονσεϊσάο, μαζί με άλλους ανθρώπους της Πόρτο, του έριξαν και σφαλιάρες. Ο δε δήμαρχος της περιοχής κατήγγειλε ότι ο Κονσεϊσάο ήταν επιθετικός και προς αυτόν και του έλεγε συνέχεια “ξέρετε ποιος είμαι εγώ;”

Why always me?

Ο Κονσεϊσάο είναι ένας καλός προπονητής και πολλά από τα προβλήματα της Πόρτο προέρχονται από τη διοικητική της κατάσταση. Το κλίμα είναι τεταμένο με τις εκλογές για νέο πρόεδρο, υπάρχει πολύ μεγάλη κουβέντα για τις σχέσεις των οργανωμένων με συγκεκριμένους ανθρώπους, για τον αποκλεισμό μελών και άλλα πολλά. Αυτά είναι κομματάκι άσχετα με το σημερινό μας θέμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ζοχάδα του Κονσεϊσάο (τουλάχιστον για φέτος) προέρχεται σε μεγάλο βαθμό, από τα εξωτερικά προβλήματα που επηρεάζουν και το αγωνιστικό. Κάπως έτσι, η ευρωπαϊκή πορεία της Πόρτο ήταν μια μεγάλη διέξοδος. Και όπως ήταν λογικό, όταν τερματίστηκε, ο Πορτογάλος είχε πάλι νεύρα.

Και μπορεί οι διαιτητές, οι παίκτες και οι πρόεδροι να είναι συχνά στο στόχαστρό του, ο Κονσεϊσάο όμως δεν διστάζει να τα βάλει και με συναδέλφους του. Και δεν μιλάμε τώρα για τίποτα άγνωστους σε μικρές ομάδες. Μιλάμε και για μεγάλα ονόματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε και τη μεγάλη του κόντρα με τον Αρτέτα, στα ματς με την Άρσεναλ. Ο Κονσεϊσάο υποστήριξε ότι ο Αρτέτα έβρισε στα ισπανικά την οικογένειά του. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του αντιπάλου και τα αγγλικά μέσα ασχολήθηκαν αρκετά. Οι άνθρωποι της Άρσεναλ διέψευσαν οτιδήποτε τέτοιο, λένε ότι είναι αποκυήματα της φαντασίας του Σέρτσιο. Και σίγουρα, κανείς δεν λέει ότι επειδή ο Σέρτζιο δεν είναι άγιος, δεν μπορεί να λέει την αλήθεια. Το πρόβλημα είναι όμως ότι υπάρχει ένα μοτίβο αντίστοιχων δηλώσεων. Το 2021, όταν η Πόρτο αποκλείστηκε από την Τσέλσι, υποστήριξε ότι υπήρξαν προσβολές από τον Τούχελ προς τον ίδιο. Και το 2020, όταν η Πόρτο αποκλείστηκε από τη Σίτι, ο Κονσεϊσάο είπε ότι “η συμπεριφορά του Πεπ ήταν πολύ δυσάρεστη και ότι μίλησε για την Πορτογαλία χρησιμοποιώντας πολύ άσχημα λόγια“. Οπότε, ο καθένας μας θα ήταν κάπως επιφυλακτικός για τις καταγγελίες του.

Μαλώνεις ρε;

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Σέρτζιο έχει καβαλήσει το καλάμι και θέλει καβγάδες μόνο με προπονητές στα σαλόνια του ΤσουΛου. Το αντίθετο. Δεν έχει πρόβλημα να το κάνει με οποιονδήποτε αντίπαλο, δεν κάνουμε διακρίσεις. Μια άλλη ιστορική του αποβολή έγινε σε ένα Πορτιμονένσε-Πόρτο με τον αντίπαλο προπονητή Πάουλο Σέρτζιο (που έχει περάσει και από την Κύπρο). Ο Πάουλο Σέρτζιο διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή για ένα φάουλ και ο Κονσεϊσάο έκανε τα 0-100 χλμ/ω οργής σε μιλισεκόντ. «Τι γίνεται; Θες να κάνεις κουμάντο στους διαιτητές; Είσαι κλόουν», είπε ο Σέρτζιο στον Πάουλο Σέρτζιο. Μόνο που αυτή τη φορά, ο αντίπαλος δεν επέδειξε αστική αβρότητα. «Σε μένα μιλάς; Κοίτα, εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους. Θα μου μιλάς καλά. Δεν είμαι σαν τους άλλους που κάνεις ό,τι θέλεις», απαντάει ο κόουτς της Πορτιμονένσε. Ο Κονσεϊσάο βράζει: «Θα σου μιλάω όπως θέλω, μ…άκα». Ο Πάουλο Σέρτζιο τον αποκαλεί “νάνο”, ο 4ος φωνάζει τον διαιτητή που τους βγάζει από μία κίτρινη και είναι σε στιλ “ρε παιδιά, ρε παιδιά…”. Από το φάουλ όμως, προκύπτει γκολ για την Πόρτο και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο δεν θέλει να δείξει καμία ανωτερότητα. Γυρίζει προς τον συνάδελφό του και του λέει: «Μίλα τώρα μ…άκα. Μίλα. Ρούφα». Ο Σέρτζιο απαντάει «Σου είπα να μην μου μιλάς έτσι νάνε», ο διαιτητής δεν αντέχει άλλο, βγάζει κόκκινη και τους δύο και ο καβγάς συνεχίζεται και κατά την αποχώρησή τους, με τα πράγματα να είναι οριακά πριν το ξύλο, καθώς χρειάζονται κάποιοι πιο ψύχραιμοι για να μην έχουμε δράματα.

Ο στρατηγός Άνεμος

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα γεγονότα, αλλά ήδη ξεφεύγουμε σε έκταση. Για κλείσιμο, θα γυρίσουμε στα πολύ παλιά. Στον Σέρτζιο ως παίκτη. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την ιστορία στο Χαριλάου, όταν δέχτηκε διάφορα αντικείμενα και αποφάσισε να απαντήσει πετώντας ένα πίσω στους οπαδούς του Άρη. Ή ακόμα την ιστορία με τον Νικοπολίδη σε ματς με τον Ολυμπιακό. Αλλά επειδή οι περισσότεροι τα θυμούνται και ορισμένοι μπορεί να γίνουν triggered, θα πάμε σε κάτι πιο ουδέτερο. Ίσως αρκετοί να μην το θυμούνται, αλλά ο Κονσεϊσάο, πριν έρθει στα μέρη μας και αγαπηθεί στην Τούμπα, πέρασε μια τριετία στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην Σταντάρ Λιέγης στην οποία ήταν και αρχηγός, κάνοντας πολύ καλά παιχνίδια. Ξεχώρισε όμως «μια στιγμή παραφροσύνης», όπως θα την έλεγε κανείς. Είμαστε στο 2006 και η Σταντάρ παίζει ημιτελικό κυπέλλου με τη Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ζοχαδιάζει με έναν αντίπαλο και τον φτύνει. Ο διαιτητής δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον αποβάλλει. Ο Πορτογάλος δεν ήταν ποτέ κάποιος που θα πάρει μια αποβολή χωρίς φασαρία. Βγάζει τη φανέλα και τη δίνει στον διαιτητή. Ή τουλάχιστον έτσι θα πίστευε κανείς αν άκουγε τον Στέφαν ντε Μολ, που πολλά χρόνια πριν έρθει στην Ελλάδα, έδειξε να ξέρει τα ελληνικά κόλπα. Όποιος βλέπει το παραπάνω βίντεο, καταλαβαίνει ότι ο Σέρτζιο δεν βγάζει τη φανέλα και, σαν άλλος Γιάννης Ιωαννίδης με το σακάκι του, την παραδίδει στον διαιτητή. Τη βγάζει και την πετάει με οργή στα μούτρα του καημένου Βέλγου που δεν μπορεί να πιστέψει τι γίνεται. Ο ντε Μολ που τότε ήταν ακόμα βοηθός προπονητή στη Σταντάρ (μερικά χρόνια πριν έρθει στον ΠΑΣ) δηλώνει λίγο-πολύ “ε, είναι μια απλή κόκκινη κάρτα, άντε να φάει τιμωρία 1-2 ματς“. Ο ρεπόρτερ (στο Βέλγιο φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους) του λέει: “μα πέταξε τη φανέλα στη μούρη του διαιτητή” και ο γίγας ντε Μολ απαντάει με ελληνικό μπρίο: “ναι, αλλά είχε αέρα”. Ο αθλητικός δικαστής πάντως δεν συγκινήθηκε από τον στρατηγό Άνεμο και είχε ρίξει τότε αρκετά βαριά καμπάνα τότε στον Κονσεϊσάο.