Ρολάν Γκαρός: Το δικό μας Euro!

Έχει αρχίσει νομίζω να γίνεται ευρέως αντιληπτό το ότι η εβδομάδα που διανύουμε, έχει όλες τις προδιαγραφές να αποδειχθεί ιστορική για το ελληνικό τένις και τα ντεσιμπέλ από τη συγχρονισμένη αντισφαίριση των ρακετών φέτος το καλοκαίρι, αναμένεται να κάνουν τις παραλίες να αναστενάξουν περισσότερο και από ζευγαράκι σε ερημικό κολπάκι που μόλις είδε με τρόμο, να κατασκηνώνει δίπλα του οικογένεια με δύο ομπρέλες, τρία παιδιά, τέσσερεις μπάλες, εφτά τάπερ και μαζί και την πεθερά που κραδαίνει και ραδιόφωνο για να μην χάσει την εκπομπή του Τράγκα.

«Ήμασταν πάντοτε παικτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές» έλεγε το τραγούδι του Πορτοκάλογλου που είχε γραφτεί με αφορμή την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ και νομίζω ότι αν γινόταν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο γκάλοπ, πάνω-κάτω το ίδιο συμπέρασμα θα προέκυπτε και για το Τένις: με τόσες ατέλειωτες ώρες ρακέτας δίπλα στη θάλασσα, τόσες βουτιές και περίτεχνες ενέργειες για να σωθεί μια μπαλιά (και να εκβιάσουμε επιφωνήματα θαυμασμού από την παρέα που μασουλάει «φρες ντόνατς» και διαβάζει «Νίτρο» κάτω από την ομπρέλα), το παράδοξο δεν είναι η καταξίωση δύο ελληνόπουλων στην κορυφή της παγκόσμιας αντισφαίρισης, αλλά το γιατί άργησε τόσο πολύ να συμβεί.

Τέλος πάντων, είτε το περιμέναμε, είτε πρέπει να τσιμπηθούμε για να πιστέψουμε ότι είναι αλήθεια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη είναι εδώ και προχωράνε ακάθεκτοι στην 2η εβδομάδα του Ρολάν Γκαρός, με την Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα (εκτός από την ασυναγώνιστη Ισπανία) που έχει ακόμη δύο τενίστες να συνεχίζουν στη διοργάνωση και πλέον δεν θέλει και πολύ, το προσεχές Σ/Κ, όχι μόνο να μην πάρει κανείς χαμπάρι ότι ξεκίνησε το μεταχρονολογημένο Euro2020, αλλά και να αναγκαστεί και ο Πορτοκάλογλου να σταματήσει τις (εξαιρετικές) εκπομπές του, για να γράψει τον νέο ύμνο που θα κάνει χαμό το καλοκαίρι και θα τραγουδιέται από τη Γαύδο μέχρι τη Χαλκιδική: «Έκανες να μοιάζει με μπανάλ/ να κερδίζεις τον Ναδάλ»

Για να συμβούν όμως όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα απόψε (στις δέκα το βράδυ) ο Στέφανος Τσιτσιπάς, να επιβεβαιώσει το τρομερό momentum του στη διοργάνωση και να ξεπεράσει το εμπόδιο και τα παρελκόμενα “mind games” του κακού του δαίμονα, του εκ Μόσχας ορμώμενου Δανιήλ Μεντβέντεφ. Τσιτσιπάς και Μεντβέντεφ θα συναντηθούν για 8η φορά στο tour, με τον Ρώσο να έχει ψυχολογικά το πάνω χέρι με 6-1 νίκες υπέρ του, καθώς συνήθως καταφέρνει να μπει στο μυαλό του Στέφανου και να αποδιοργανώσει το παιχνίδι του. Οι δυο τους εξάλλου συντηρούν μια κόντρα δηλώσεων και αντεγκλήσεων, ήδη από τον Μάρτιο του 2018 και κανείς δεν κρύβει το πόσο δεν συμπαθεί τον άλλο.

Η ουσία όμως είναι, ότι ειδικά όσον αφορά το «χωμάτινο» σκέλος του 2021, ο Στέφανος δείχνει να έχει αλλάξει επίπεδο, κάτι εξάλλου που αποτυπώνεται στις αποδόσεις του αγώνα, με τον Τσιτσιπά να λογίζεται σαν καθαρό φαβορί, παρά το βεβαρημένο ιστορικό του κόντρα στον Μεντβέντεφ και τη νωπή ακόμη (έως τραυματική) ήττα του με 3-0 στον ημιτελικό του Αυστραλιανό Όπεν. Είναι δε απολύτως ενδεικτική η ανάλυση του Ματς Βιλάντερ που έχει στη συλλογή του, εφτά κατακτήσεις τουρνουά “γκραν σλαμ”, εκ των οποίων οι τρεις στο Ρολάν Γκαρός.

«Ο Στέφανος είναι ο πιο επιθετικός παίκτης που θυμάμαι στο χώμα, από την εποχή του μεγάλου Τζον Μανενρό το 1984. Ειδικά τα χτυπήματα του στην ευθεία, είναι πιο επιθετικά και από του Ναδάλ και από του Φέντερερ και είναι αυτά που τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους παίκτες της γενιάς του. Ο Στέφανος παίζει το πλέον σύγχρονο τένις: προσπαθεί να χτυπήσει τη μπάλα σε πρώτο χρόνο, να χτίσει προϋποθέσεις για όσα το δυνατόν περισσότερα χτυπήματα στην ευθεία και τελειώματα πόντων στο φιλέ. Χάρις στον μεγάλο δρασκελισμό του, τα άψογα γλιστρήματα και την εκρηκτικότητα του, βρίσκεται παντού στον ελάχιστο χρόνο. Δεν υστερεί ούτε σε δύναμη, ούτε σε ταχύτητα και δείχνει να έχει την καλύτερη φυσική κατάσταση στο σιρκουί, ακόμη καλύτερη και από του Τζόκοβιτς. Από όλη τη νέα γενιά είναι ο παίκτης που προτιμώ να βλέπω και η επιθετικότητα του δείχνει την πείνα του ή μάλλον τη βουλιμία του να κερδίσει το πρώτο του γκραν σλάμ…»

ΥΓ. Εάν καταφέρει να περάσει τον Μεντβέντεφ (που μάλλον θα συμβεί με 3-1 σετ καθώς ο Τσιτσιπάς θα αποφύγει πάσει θυσία να αφήσει περιθώριο να φυτρώσει το ζιζάνιο της αμφιβολίας),  ο δρόμος για τον τελικό είναι ορθάνοικτος για τον Στέφανο και εκεί θα λογικά θα αντιμετωπίσει τον νικητή της «σφαγής» Ναδάλ-Τζόκοβιτς στον ημιτελικό, με τον ακόρεστο βέβαια Ισπανό να δείχνει και φέτος ανυπέρβλητος και τον Πορτοκάλογλου να κουρδίζει ήδη την κιθάρα του…

Maestro