lukanba

Όχι δάκρυα για τον Λούκα

Το «Θείο Βρέφος» πολέμησε με σφεντόνες τα καλάσνικοφ, φέρνοντας σε απόγνωση την άμυνα των Κλίπερς. Έπεσε στο έβδομο ματς, πετώντας κάθε σφαίρα που είχε στο όπλο του. Ήταν μια τρομερή παράσταση αλλά παράλληλα και μια ευκαιρία ώστε οι Μαβς να δουν τι πραγματικά τους λείπει για να κάνουν το βήμα παραπάνω την επόμενη σεζόν.

Ο Ντόνσιτς έσπασε για μια ακόμα φορά τα κοντέρ απέναντι στους Κλίπερς. Διασκέδασε με μια από τις καλύτερες άμυνες του ΝΒΑ, μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας με τα μαγικά του, έβαλε τους Μαβς μπροστά με 0-2 και 2-3 στη σειρά αλλά στο τέλος «έπεσε» από τα «πυρά» μιας πιο γεμάτης και έμπειρης ομάδας. Ο Καουάι Λέοναρντ ήταν εντυπωσιακός θυμίζοντας τον παίχτη-ρομπότ των Ράπτορς και το βάθος των Κλίπερς καθοριστικό.

Ο 22χρονος (είναι πραγματικά τρελό ότι μιλάμε για έναν 22χρονο που μάλιστα έχει καταφέρει ήδη ΠΟΛΛΑ, σε μια καριέρα η οποία θα έπρεπε λογικά τώρα να ξεκινάει) Σλοβένος μέτρησε 35.7 πόντους (40.8% στα τρίποντα σε 10.9 σουτ), 7.3 ριμπάουντ, 10.9 τελικές πάσες και  1.3 κλεψίματα στη φετινή σειρά. Είχε γράψει 31.0 πόντους (36.4% σε 7.3 σουτ πίσω από τη γραμμή), 9.8 ριμπάουντ και 8.7 τελικές το περασμένο καλοκαίρι στην πρώτη παρουσία του στα playoffs, απέναντι στους Κλίπερς και πάλι. Το παρακάτω στατιστικό είναι εκκωφαντικό και μάλλον, αποτυπώνει το μέγεθος της κατάστασης που ζούμε με τον μικρό αυτόν μάγο.

NBA Playoffs με LIVE Streaming* και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

Ο Ντόνσιτς έχει ήδη στο ενεργητικό του πέντε παιχνίδια playoffs με 40+πόντους, σε μόλις 13 παρουσίες στην postseason. Είναι πιο πολλά από τα αντίστοιχα αθλητών με πολλαπλές παρουσίες στα playoffs όπως ο Τιμ Ντάνκαν, ο Καρλ Μαλόουν, ο Πολ Πιρς, ο Λίλαρντ ή ο Ρέι Άλεν. Εντυπωσιακό έτσι;

 Eπίσης, είναι ο τρίτος μόλις παίχτης στην ιστορία της λίγκας που καταφέρνει να φτάσει τους 300 πόντους στις 9 πρώτες του συμμετοχές στην postseason. Οι άλλοι δύο είναι ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ. Nuff said…

Από τη φετινή σειρά με τους Κλίπερς μπορούμε με ασφάλεια πλέον να βγάλουμε δύο σημαντικά συμπεράσματα.

1.Ο Ντόνσιτς είναι unguardable. Είναι απλά το πιο αποτελεσματικό επιθετικό όπλο αυτής της λίγκας, επάνω από κάθε άλλον έμπειρο ή μη σούπερ-σταρ της. That’s it.

2.Οι Μαβς χρειάζονται αλλαγές για να προσχωρήσουν.

Για το πρώτο σκέλος δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο παραπάνω σχόλιο. Ο Λούκα μιλάει στη μπάλα όπως κάποτε μιλούσε ο «Γιος του Διαβόλου» η νεότερη version  του οποίου μεταφράζεται «έτσι ακριβώς» στο σύγχρονο, πολύ διαφορετικό από κάθε άποψη,  ΝΒΑ. Όπως και να’χει όμως, ο Ντόνσιτς θα χρειαστεί βοήθεια.   Το Ντάλας είναι μια καλή ομάδα όμως υστερεί σε σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού και αυτό του αφαιρεί τη δυνατότητα να προχωρήσει βαθιά στην postseason. 

Είναι προφανές ότι οι Μάβερικς χρειάζονται μια ισχυρή ένεση αθλητικότητας, physicality και 3&D-χαρακτήρα ώστε να πλαισιώσουν τον Ντόνσιτς, ο οποίος βγαίνει σιγά-σιγά από το rookie contract του και αναμένεται να πάρει τα 195/5 που θα του προσφέρει η ομάδα του Τέξας. Οι Μαβς έχουν έναν κορμό αθλητών (Μπράνσον, Φίνεϊ-Σμιθ, Κλέμπερ, Ρίτσαρντσον, Μπερκ) με μερικούς χρήσιμους παίχτες σε χαμηλά συμβόλαια και τον Χάρνταγουέι Τζούνιορ ως unrestricted free agent. Ο Μαρκ Κούμπαν προανήγγειλε την παραμονή του κόουτς Κάρλαϊλ στον πάγκο, ενός από τους ικανότερους tacticians στο ΝΒΑ (βρίσκεται στο Ντάλας από το 2008, πήρε έναν τίτλο αλλά μετράει έκτοτε 6 αποκλεισμούς στον πρώτο γύρο). Το μεγάλο του πρόβλημα ακούει στο όνομα Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ο Λετονός, που έχασε και φέτος αρκετά ματς στην κανονική περίοδο, ήταν κατώτερος των περιστάσεων στη σειρά με τους Κλίπερς αδυνατώντας πλήρως να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα μεγέθους του απέναντι σε ένα σύνολο που έπαιζε με τον Batum στη θέση «5». Η εικόνα του Πορζίνγκις σε αιφνιδιασμό δύο εναντίον ενός, να σηκώνεται και να σουτάρει τρίποντο (Στεφ Κάρι έχει κάνεις μεγάλη ζημιά άθελα σου) αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Ξεκάθαρα λοιπόν οι Μαβς χρειάζονται έναν διαφορετικό σταρ για να πλαισιώσει τον Ντόνσιτς. Οι επιλογές τους στη φετινή αγορά δεν είναι πολλές ενώ η συγκυρία τους φέρνει εκτός ντραφτ. Ο μικρός μάγος όμως χρειάζεται βοήθεια. Και εάν όχι έναν πιο ετοιμοπόλεμο δεύτερο σταρ, σίγουρα 3&D υλικό το οποίο θα βελτιώσει τους δείκτες των Μαβς σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης και αμυντικής αποτελεσματικότητας. Χρειάζεται καθαρό μυαλό, μεθοδικότητα και υπομονή. Αργά ή γρήγορα, με τον Ντόνσιτς στο τιμόνι, το Ντάλας θα νικήσει…