Ένα ηφαίστειο άλλαξε τη ζωή του Λεβαντόφσκι

Τον Απρίλιο του 2010 μια παρέα φίλων από τη Θεσσαλονίκη πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει να απολαύσει από κοντά έναν ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι που επιλέχθηκε ήταν το Ίντερ-Μπαρτσελόνα στο Μιλάνο. Οι άδειες κανονίστηκαν, τα αεροπορικά κλείστηκαν, το χόστελ βρέθηκε, τα εισιτήρια του ματς αγοράστηκαν. Όλα ήταν έτοιμα, μέχρι που λίγες μέρες πριν το παιχνίδι ένα ηφαίστειο, που οι Ισλανδοί αποκαλούν “Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ” και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης “εκείνο το κωλοηφαίστειο με το όνομα-σιδηρόδρομος”, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί.

Εξαιτίας της έκρηξης αυτής, για αρκετές ημέρες τα αεροπλάνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παρέμειναν ακινητοποιημένα στο έδαφος, χιλιάδες πτήσεις αναβλήθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι άλλαξαν αναγκαστικά το πρόγραμμα τους. Ανάμεσα σ’αυτούς που επηρεάστηκαν ήταν και η παρέα των φίλων, που τελικά είδαν το θρίαμβο της Ίντερ από την τηλεόραση του σπιτιού τους, κλαίγοντας τα λεφτά τους και ψάχνοντας στο ίντερνετ για ισλανδικά μπινελίκια.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια από τη Μακεδονία, o 21χρονος Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που αγωνιζόταν στη Λεχ Πόζναν, ετοιμαζόταν κι αυτός να μπει σ’ένα αεροπλάνο. Προορισμός του θα ήταν το Μπλάκμπερν. Αρκετά χρόνια μετά, ο Πολωνός ανακάλεσε εκείνες τις μέρες: “Εκείνη την περίοδο είχα γνωρίσει τον Σαμ Αλαρντάις. Είχε έρθει στην Πολωνία για να με δει σ’ένα παιχνίδι και μου φάνηκε πως ήταν ένας ωραίος τύπος. Φαινόταν αποφασισμένος να δώσει μια ευκαιρία σ’ένα νέο παίκτη σαν κι εμένα”. Ο Αλαρντάις έπεισε τον ανερχόμενο επιθετικό και τον ατζέντη του να επισκεφτούν το Μπλάκμπερν για να δούνε από κοντά τις εγκαταστάσεις της ομάδας, πιστεύοντας ότι εκεί θα έκλεινε και τη συμφωνία. Ένα ηφαίστειο στην άκρη της Ευρώπης όμως είχε διαφορετική άποψη.

“Κάθε φορά που τον βλέπω να παίζει σκέφτομαι εκείνες τις μέρες” αποκάλυψε το 2013 ο Αλαρντάις. “Η μνήμη μου δεν είναι πολύ καλή αλλά θυμάμαι ότι τον παρακολούθησα να παίζει και μετά ο ατζέντης του μας είπε ότι δεν μπορούσαν να έρθουν εξαιτίας της τέφρας”. “Ήθελα να δω πως είναι στο Μπλάκμπερν γιατί δεν ήξερα τίποτα για το μέρος” λέει ο Λεβαντόφσκι και συνεχίζει τη διήγηση: “Είχαμε κλείσει τα εισιτήρια αλλά τελευταία στιγμή η πτήση ακυρώθηκε λόγω του καπνού. Αν αυτό άλλαξε τη ζωή μου; Ναι, μάλλον. Αν είχα πάει εκεί, πιθανόν να έμενα. Τελικά όμως δεν πήγα και λίγο μετά ενδιαφέρθηκε για μένα η Ντόρτμουντ”.

Το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να έσβησε εξαιτίας ενός ηφαιστείου αλλά αυτή η εξέλιξη άνοιξε μια νέα, διαφορετική πόρτα στο μέλλον του νεαρού Πολωνού. Την πόρτα της Μπουντεσλίγκα. Η αρχή πάντως δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύκολη. Η Ντόρτμουντ μπορεί να πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από εννιά χρόνια αλλά ο Λεβαντόφσκι δεν θάμπωσε πολλούς με τις εμφανίσεις του. Τέλειωσε τη σεζόν με 8 γκολ ενώ οι χαμένες ευκαιρίες του ήταν τόσες πολλές, που στις κερκίδες του Βεστφάλεν αρκετοί του είχαν ήδη κολλήσει την ταμπέλα του “χασογκόλη”.

Η έντονη κριτική και η υποτίμηση των ικανοτήτων του δεν ήταν κάτι νέο για τον Πολωνό. Όπως συνέβη σε αρκετούς από τους κορυφαίους παίκτες της εποχής μας, ο Λεβαντόφσκι απορρίφθηκε αρκετές φορές μέχρι να βρει το δρόμο προς την καταξίωση. Στα 18 του η Λέγκια του έδειξε την πόρτα της εξόδου με τον πλέον άγαρμπο τρόπο: Έστειλε τον γραμματέα της ομάδας να τον ενημερώσει ότι δεν κάνει, αφού κανένας από τους προπονητές ή τους διοικούντες δεν ενδιαφέρθηκε να του εξηγήσει.

Λίγα χρόνια μετά, και ενώ είχε ήδη οδηγήσει με τα γκολ του τη μικρούλα Ζνιτς Προύσκοβ σε δυο συνεχόμενες ανόδους, ήρθε μια νέα σφαλιάρα, αυτή τη φορά από τον προπονητή της Λεχ Πόζναν, Φραντσίσεκ Σμούντα. Κάποιος του μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον ψηλό πιτσιρικά που σκοράρει συνεχώς στις μικρές κατηγορίες της Πολωνίας και ο Σμούντα αποφάσισε να πάει να τον δει από κοντά. Το σκάουτινγκ όμως ολοκληρώθηκε πρόωρα κάπου στο 15λεπτο, όταν ο μετέπειτα προπονητής της εθνικής Πολωνίας (που – ω, τι ειρωνεία – βασίστηκε σε τεράστιο βαθμό πάνω στον Λεβαντόφσκι) έκρινε πως είχε δει ήδη αρκετά και αποχώρησε εκστομίζοντας τη φράση: “Τζάμπα το πετρέλαιο που έκαψα. Αν ήθελα να δω κούτσουρα, μπορούσα να πάω και στο δάσος”.

Η περίοδος προσαρμογής στη Γερμανία δεν κράτησε τελικά πάνω από ένα χρόνο. Από τη δεύτερη κιόλας σεζόν ο Λεβαντόφσκι ‘πήρε το όπλο του’ και άρχισε να ‘πυροβολεί’ ασταμάτητα. Τρεις φορές πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα, 4 φορές στην καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, 8 τίτλοι και γκολ. Πολλά γκολ. Πάρα πολλά γκολ. Από την πρώτη σεζόν του στη Ντόρτμουντ και μετά ο Πολωνός δεν έχει μείνει καμία χρονιά κάτω από τα 25 γκολ ενώ εκείνη ήταν και η μοναδική φορά στην καριέρα του που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων!

https://www.youtube.com/watch?v=y4cKRIij43I

Ανάμεσα στα τόσα τέρματα ξεχωρίζουν φυσικά τα τέσσερα που έβαλε με τη φανέλα της Ντόρτμουντ στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ και τα πέντε σε διάστημα 9 μόλις λεπτών, που σκόραρε απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, αγωνιζόμενος πλέον με τη Μπάγερν. “Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα εξηγήσεις όλα. Εκείνη τη μέρα όλα έγιναν τόσο γρήγορα που ήταν απλά αδύνατον να σκεφτώ τι ακριβώς συνέβαινε. Το σίγουρο είναι ότι εκείνος ο φωτεινός πίνακας με το όνομα μου γραμμένο τόσες φορές δύσκολα θα φύγει από τη μνήμη μου”.

Ανάμεσα στα γλέντια για τους συνεχόμενους τίτλους και τους πανηγυρισμούς για τα δεκάδες γκολ υπήρχαν φυσικά και δύσκολες στιγμές, όπως τα επικριτικά σχόλια ότι εξαφανίζεται στα μεγάλα παιχνίδια (και σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο) αλλά και το φινάλε της περσινής σεζόν, τότε που οι σχέσεις του με την Μπάγερν έφτασαν στα όρια τους. Ο υψηλόσωμος επιθετικός θεώρησε ότι η ομάδα δεν τον στηρίζει όσο πρέπει και για αρκετές εβδομάδες κυκλοφορούσε η φήμη πως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Οι Βαυαροί τελικά έπεισαν το καλοκαίρι τον Λεβαντόφσκι να παραμείνει κι αυτός, παρά το κακό ξεκίνημα της Μπάγερν, αποδεικνύει σε κάθε ματς ότι έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τα όποια παράπονα είχε από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του συλλόγου.

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στον Δεκέμβρη, μετράει ήδη 22 γκολ (σε 23 αγώνες!) σε όλες τις διοργανώσεις και τα εντυπωσιακά νούμερα δεν σταματάνε εδώ. Στον πίνακα των σκόρερ του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ είναι μόνος πρώτος με 8 γκολ σε 6 ματς, ενώ στον πίνακα των σκόρερ για το 2018 βρίσκεται πίσω μόνο από τον Μέσσι (46 έναντι 50 του Αργεντινού). Σε βάθος διετίας όμως έχει καλύτερα στατιστικά ακόμα και από τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα: 87 γκολ σε 94 παιχνίδια ή αλλιώς ένα γκολ κάθε 89 λεπτά, την ώρα που ο Μέσσι έχει ένα γκολ κάθε 94 λεπτά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ένα γκολ κάθε 98 λεπτά.

Σήμερα η Μπάγερν Μονάχου αντιμετωπίζει την ανεβασμένη φέτος Άιντραχτ, στην τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα πριν τη χειμερινή διακοπή. Σ’ένα παράλληλο σύμπαν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει ανέβει σ’εκείνο το αεροπλάνο με προορισμό το Μπλάκμπερν και τώρα αγωνίζεται κάπου στην Αγγλία. Σ’αυτό το σύμπαν όμως, το απόγευμα θα βρεθεί για άλλη μια φορά στην κορυφή της επίθεσης της Μπάγερν, προσπαθώντας να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη αυτή τη στιγμή: Να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.