Η ευεργετική ήττα που άλλαξε τα πάντα

 

Αν βγει κάποιος στο δρόμο και ρωτήσει τους περαστικούς “ποια έδρα δυσκολεύει περισσότερο την Μπαρσελόνα” οι απαντήσεις λογικά θα περιέχουν το Μπερναμπέου, το Καλντερόν, το Μεστάγια ή ακόμα και το Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν και το Σαν Μαμές. Κι όμως, όλοι θα έχουν κάνει λάθος. Το γήπεδο που ταλαιπωρεί περισσότερο από όλα τους Καταλανούς στις εξορμήσεις τους, βρίσκεται στο Σαν Σεμπαστιάν και είναι η έδρα της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Το Ανοέτα δεν έχει την ιστορία των παραπάνω σταδίων και κυρίως, δεν έχει την ατμόσφαιρά τους. Δεν είναι μεγαλοπρεπές όπως το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης που σε γεμίζει με δέος ή με κερκίδες με κλίση που προκαλεί ίλιγγο όπως της Βαλένθια. Είναι ένα σχετικά καινούριο στάδιο (του 1993), που χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς, όπως αγώνες ράγκμπι. Ένα ίσως από τα πιο κρύα γήπεδα στην Ισπανία, με τις εξέδρες να βρίσκονται μακριά από τον αγωνιστικό χώρο λόγω του στίβου, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους οπαδούς της “Λα Ρεάλ”. Παρ’ όλα αυτά, στο Ανοέτα με μόλις τον 12ο μέσο όρο θεατών φέτος στην Ισπανία που γεμίζουν συνήθως οι 20 από τις 32 χιλιάδες θέσεις του, οι πρωταθλητές Ισπανίας αγνοούν την λέξη νίκη εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία φορά που οι Καταλανοί έφυγαν με το διπλό, έπαιζαν ακόμα οι Τζαμπρότα, Γκούντγιονσεν, Τουράμ, Ολεγκέρ και φαν Μπρόκχορστ και σκόραραν ο Ινιέστια (με πλούσιο μαλλί) και ο Σαμουέλ Ετό. Όλα αυτά, το σωτήριο έτος 2007 με προπονητή τον Ράικαρντ και στον πάγκο μαζί του τον σημερινό προπονητή της Σοσιεδάδ και πρώην ποδοσφαιριστή των Καταλανών Εουσέμπιο Σακριστάν. Από τότε, Γκουαρντιόλα, Βιλανόβα, Μαρτίνο και Λουίς Ενρίκε δεν έφυγαν με το διπλό.

Η τελευταία (συλλεκτική) νίκη στο Ανοέτα…

Το πρόβλημα βέβαια είναι γενικότερο, καθώς και πριν το Ανοέτα τα ταξίδια της Μπαρσελόνα στο πανέμορφο Σαν Σεμπαστιάν ήταν δύσκολα. Σε 68 επισκέψεις, μόλις 17 φορές έσπασε η έδρα, λιγότερες από τις νίκες σε Μπερναμπέου και Καλντερόν. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν η Μπαρσελόνα κατέβηκε με αλλαγές, αλλά έχει και ήττες οδυνηρές όπως πέρσι. Ήταν Ιανουάριος του 2015 και μια ήττα που τελικά αποδείχτηκε τεράστιας σημασίας για την μετέπειτα πορεία της ομάδας. Ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε να αφήσει εκτός Νεϊμάρ και Μέσι για… παραδειγματισμό, οι Καταλανοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 2′ με αυτογκόλ και μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις από τον πάγκο (που η αλήθεια είναι ότι μπήκαν με μισή καρδιά επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα στις σχέσεις τους με τον προπονητή) το ματς είχε χαθεί χωρίς η Λα Ρεάλ να απειλήσει ξανά. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του Λουίς Ενρίκε καθώς για πολλούς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρούσε από τον πάγκο. Τελικά την πλήρωσε ο αθλητικός διευθυντής Θουμπιθαρέτα, ο Λουίς Ενρίκε έσωσε την καρέκλα του και η ιστορία της σεζόν 2014-15 για την Μπαρσελόνα μετατράπηκε από εφιάλτης σε θρίαμβο. Το πώς κατάφερε να τα ξαναβρεί με τους δυο σταρ και ταυτόχρονα να ανεβάσει τον Σουάρες, είναι μέχρι τώρα το μεγαλύτερο επίτευγμα του προπονητή που μετά το Ανοέτα οδήγησε την ομάδα σε 27 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 ήττα και ένα ιστορικό τρεμπλ.

Έναν χρόνο και κάτι ψιλά μετά, ο Λουίς Ενρίκε επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Αυτή τη φορά χωρίς να είναι με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς να βρίσκεται στο περσινό ναδίρ, αλλά σίγουρα αρκετά ανήσυχος. Μετά την ήττα στο κλάσικο από τη Ρεάλ και την μείωση της διαφοράς, τις δύο συνεχόμενες αποτυχίες στο πρωτάθλημα και την οριακή νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ χάρη στην αποβολή του Φερνάντο Τόρες, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Από την μία, η ξεκούραση είναι απαραίτητη πριν τη δύσκολη αποστολή με τα κομάντα του Ντιέγκο Σιμεόνε. Από την άλλη, ένα στραβοπάτημα στο Ανοέτα πιθανότατα θα ξαναδώσει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα που φαινόταν τελειωμένη υπόθεση πριν λίγες μέρες.

eusebio-sacristan-fue-entrenador-de-messi-durante-la-era-rijkaard

Είναι όμως δικαιολογημένος ο φόβος για νέο στραβοπάτημα, τόσο ώστε ο Λουίς Ενρίκε να αποκαλεί αυτό ως το δυσκολότερο ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος; Η Σοσιεδάδ βρίσκεται στην μέση του πίνακα, χωρίς να κινδυνεύει και χωρίς να κυνηγάει κάτι παραπάνω, έχοντας ένα μετριότατο εντός έδρας ρεκόρ και χωρίς τρομερό κίνητρο πέρα από τη διατήρηση της καλής παράδοσης, ενώ από την 11αδα που πήρε το διπλό μέσα στη Σεβίλλη θα λείπουν αρκετοί παίκτες. Μια άλλη ανάγνωση είναι όμως ότι μετά τη φυγή του Μόγιες, ο Εουσέμπιο Σακριστάν πήρε τη Σοσιεδάδ από τη 18η θέση και όχι απλά την έσωσε εύκολα, αλλά κυρίως την έκανε να παράγει φάσεις και να σκοράρει συχνότερα. Ένας άνθρωπος που πέρασε 16 χρόνια από τη ζωή είτε φορώντας τη φανέλα της Μπαρσελόνα, είτε προπονώντας τους επόμενους σταρ της ομάδας (όπως τον Μέσι), είτε βοηθώντας τον προπονητή της πρώτης ομάδας, δεν γίνεται να μην έχει πάρει στη νοοτροπία του πράγματα από το σχολείο που είναι αυτός ο σύλλογος. Γνωρίζει ότι μια νέα επιτυχία για την Ρεάλ θα τον ανεβάσει πολύ, από την άλλη ξέρει ότι κανείς δεν θα του ζητήσει τον λόγο αν η Μπαρσελόνα, όπως είναι το πιθανότερο, πάρει το διπλό. Ο κόσμος στο Ανοέτα πάντως θα προσπαθήσει να το κάνει έδρα και να συνεχίσει αυτή την παράδοση που θα ζήλευαν ακόμα κι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης. Η μπάλα είναι στα πόδια των παικτών του Λουίς Ενρίκε.