Παναθηναϊκός-Εφές για τελευταία αγωνιστική Euroleague

Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο..

Ο Παναθηναϊκός καλείται σήμερα στο Αμπντί Ιπεκτσί απέναντι την Αναντολού, να παίξει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο εξαντλώντας την πιθανότητα του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs που έρχονται..

Δε θα είναι εύκολο. Το αντίθετο μάλλον, απέναντι σε μια ομάδα με τόσο ποιοτικές μονάδες. Είχαμε επιστήσει τη προσοχή από τούτο εδώ το βήμα πριν λίγο καιρό όταν οι πράσινοι αντιμετώπιζαν μια ανάλογη κατάσταση στο εκτός έδρας ματς με τη Νταρουσάφακα.΄Το ίδιο θα γίνει και τώρα ειδικά από τη στιγμή που η Αναντολού είναι μια ακόμα πιο ποιοτική ομάδα. Πρόκειται λοιπόν για παιχνίδι συγκέντρωσης. Πάμε να δούμε μαζί μερικά κομμάτια που θα καθορίσουν το σημερινό αποτέλεσμα στη μονομαχία του δασκάλου Ντούντα με τον μαθητή Σάλε..

-Το μέγεθος του κινήτρου και της διάθεσης που θα έχει πραγματικά ο Παναθηναϊκός απόψε θα φανεί από την άμυνα του και το effort που θα καταθέσει σαν ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Είναι κατά τη γνώμη μου ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να ελέγξει το παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί “σβηστή” να σκοράρει 80 πόντους κάθε βράδυ. Αν οι πράσινοι βγουν στο παρκέ για να παίξουν άμυνα στο 60-70% των δυνατοτήτων τους θα έχουν πρόβλημα στη Τουρκία. Κλειδί η transition άμυνα. Με μεγάλα γράμματα στον μαυροπίνακα των αποδυτηρίων θα πρέπει να υπάρχει η εντολή “βγείτε στη μπάλα και σταματήστε τη ντρίμπλα τους στο ανοιχτό γήπεδο”.. Ο Ερτέλ είναι ένας από τους καλύτερους fast break-δημιουργούς στην Ευρώπη, ο Γκρέηντζερ μπορεί να σε “τρυπήσει” με χαρακτηριστική ευκολία χρησιμοποιώντας τη ταχύτητα και το προικισμένο σωματικό του πακέτο ενώ ο Μπράουν έχει το πράσινο από τον Ντούντα να ενεργοποιήσει coast to coast καταστάσεις όποτε αυτός κρίνει. Τα γκαρντς των πρασίνων εδώ έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη καθώς καλούνται να σταματήσουν τη παρατεταμένη ντρίμπλα των αντιπάλων στον άξονα και να τους στείλουν πλάγια ελέγχοντας τη μπάλα.

-Ο Ίβκοβιτς έχει χτίσει μια pick & roll based-επίθεση στη Πόλη η οποία βασίζεται αρκετά στη περιφερειακή εκτέλεση. Οι ευκαιρίες που παράγει ακριβώς αυτή η επίθεση με τα συγκεκριμένα υλικά και τον Ερτέλ στο τιμόνι είναι πραγματικά πολλές και το σημείο-κλειδί είναι να μπορείς να τις διαχειριστείς. Η Αναντολού φέτος διακρίνεται από μια έλλειψη ισορροπίας στο παιχνίδι της και σε αυτό έχει συμβάλλει ο τρόπος που επιτίθεται. Παράλληλα έχει τρίλεπτα στα οποία είναι καταιγιστική και διαστήματα όπου κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Από τη προηγούμενη αγωνιστική ο Ντούντα έχει και πάλι στη διάθεση του τον Ντίμπλερ, έναν από τους πιο ικανούς εκτελεστές στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ ο οποίος μετράει 49% στο τρίποντο φέτος στην Ευρωλίγκα με την Αναντολού να δουλεύει πολύ μαζί του στο μισό γήπεδο μακριά από τη μπάλα ώστε να παράγει τα γνωστά του Short 3s από τις γωνίες. Προσοχή.

-Η διαφαινόμενη διάθεση της Αναντολού με σύμμαχο το μυστήριο ψυχολογικό πέπλο του παιχνιδιού που διεξάγεται σε μια τελευταία αγωνιστική όπου πολλά έχουν κριθεί αλλά και τίποτα συνάμα, ευνοεί ένα πιο ανοιχτό παιχνίδι σε όρους ρυθμού και πειθαρχίας στη λεπτομέρεια του πλάνου. Αυτό πρέπει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο των πρασίνων. Ο Παναθηναϊκός απαγορεύεται να βγεί στο παρκέ για να ανταλλάξει καλάθια με τους γηπεδούχους. Θα πρέπει να έχει προσήλωση στο πλάνο του, να χρησιμοποιήσει σωστά τα φάουλ του και να ελέγξει τον ρυθμό με το περιφερειακό του βάθος.

-H Aναντολού είναι πρώτη στο απαιτητικό τουρκικό πρωτάθλημα και πλέον έχει ρίξει το βάρος εκεί μιας και φέτος η πίεση για την κατάκτηση του τίτλου είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στη TBL μετρά 8 συνεχόμενες νίκες ενώ στην Ευρωλίγκα τρεις στα τελευταία 4 ματς. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει βασιστεί στη τριάδα των Γκρέηντζερ-Ερτέλ-Σάριτς οι οποίοι κάνουν όλο το παιχνίδι της ομάδας σε όρους δημιουργίας και σκορ. Τόσο ο Ερτέλ όσο και ο Σάριτς αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών και είναι αμφίβολοι για το βράδυ. Ο Γάλλος πόιντ γκαρντ πάντως είναι σε καταπληκτική κατάσταση το τελευταίο διάστημα και εφόσον είναι έτοιμος να αγωνιστεί τα γκαρντς του Τζόρτζεβιτς (Φελντέιν, Καλάθης, Χέινς) θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι του.47_PAO_EFES

-Σε κανένα σημείο της σεζόν η Αναντολού δε κατάφερε να πιάσει τα αμυντικά στάνταρντς που συνήθως θέτει και απαιτεί ο Ντούσαν Ίβκοβιτς από τις ομάδες του. Η άμυνα της είναι προβληματική όλη τη σεζόν ίσως γιατί ποτέ το συγκεκριμένο σύνολο δε κατάφερε να βρει τη χρυσή τομή ώστε να συνδέσει άμυνα, επίθεση και ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να χτυπήσει εδώ. Ραντούλιτσα (θυμάστε τι έκανε στο πρώτο παιχνίδι..), Ουίλιαμς και οι Pgs είναι οι πρώτοι υποψήφιοι. Ο Καλάθης θα έχει μια καλή ευκαιρία να ξαναχτίσει τη σχέση του με το ..σκοράρισμα παίζοντας “πάνω” στον Ερτέλ ο οποίος συχνά αποτελεί αδυναμία στην ομαδική άμυνα των Τούρκων. Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η άμυνα της Αναντολού δίνει ξεκάθαρες ευκαιρίες (σε ανοιχτό και μισό γήπεδο) στην ελληνική ομάδα για σκορ. Σημαντικός παράγοντας το επιθετικό ριμπάουντ. Η Αναντολού είναι ευάλωτη εδώ λόγω του ότι η άμυνα της βρίσκεται συχνά σε κατάσταση ανισορροπίας.

Εν κατακλείδι..

Θα είναι επιτυχία ένα ενδεχόμενο διπλό για τον Παναθηναϊκό σήμερα στη Πόλη, ανεξάρτητα από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον βαθμολογικό πίνακα του γκρουπ. Η Αναντολού θα παίξει για να κερδίσει μιας και η προσπάθεια της ομάδας τον τελευταίο καιρό έχει καταλαγιάσει κάπως τη γκρίνια που έχει κατακλύσει τον οργανισμό όταν έγινε αντιληπτό ότι η συμμετοχή στα playoffs έχει εξελιχθεί σε μια πολύ δύσκολη πλέον αποστολή. Και οι δύο ομάδες μπορούν να φτάσουν στους 75-80 πόντους. Σημαντική παράμετρος το πως θα εμφανιστούν οι γηπεδούχοι στο παρκέ και αναφέρομαι στο status των Ερτέλ-Σάριτς, παίχτες οι οποίοι αποτελούν το βαρύ σασί της Αναντολού. Κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι παρουσιάζει σημαντικό βαθμό δυσκολίας και επαναλαμβάνω θα είναι σημαντική επιτυχία, σε βαθμολογικό και ψυχολογικό επίπεδο, για τον Παναθηναϊκό το να καταφέρει να φύγει νικητής από τη Πόλη, βάζοντας πίεση στη Λοκομοτίβ η οποία αύριο αντιμετωπίζει λίγο πιο πέρα τη Νταρουσάφακα..