pitino

Ρεάλ-Παναθηναϊκός: Ο κακός σύμβουλος της “χαμένης ευκαιρίας”

Ο κακός σύμβουλος της “χαμένης ευκαιρίας” πρέπει να μείνει έξω από τον συναισθηματικό κόσμο  του Παναθηναϊκού οδεύοντας στο δεύτερο ματς των φετινών playoffs…

Ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη ευκαιρία. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Οι πράσινοι γυρνούν από διψήφια διαφορά κατά τους στο ματς, προηγούνται με ξέσπασμα του ηγέτη τους με +6 και μπαίνουν στη τελευταία στροφή της κούρσας επικεφαλής με το μομέντουμ στην αγκαλιά της. Στο 36ο λεπτό του πρώτου παιχνιδιού της Μαδρίτης τα πάντα  στην ατμόσφαιρα φώναζαν “Παναθηναϊκός”. Δυστυχώς για το τριφύλλι, η βραδιά δεν έκλεισε με τον τρόπο που ήθελε η ελληνική ομάδα. Ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι πράσινοι τον συναισθηματικό τους κόσμο αυτές τις δύο εβδομάδες αποτελεί έναν πολύ κομβικό παράγοντας στη σειρά. Είναι επίσης και η μέθοδος που βοηθάει ένα σύνολο να ωριμάσει.

Αυτά είναι τα playoffs… Η υπερβολική χαρά και η μεγάλη λύπη δεν πρέπει να κρατάει παραπάνω από πέντε λεπτά. Μιλώντας για μια σειρά συνεχόμενων παιχνιδιών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σημασία πάντα έχει η επόμενη ημέρα. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε στη Μαδρίτη αυτό ακριβώς που συζητούσαμε τόσο καιρό στο Hoopfellas. Ότι δηλαδή μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε αυτήν την Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είναι μικρή κατάκτηση αυτή. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης διαθέτει μακράν το πιο ταλαντούχο ρόστερ στη διοργάνωση. Είναι μια ομάδα με ελίτ ποιότητα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, βάθος και πληθωρικό χαρακτήρα. Οι πράσινοι ισορρόπησαν πλήρως τα ριμπάουντ, και ανάγκασαν τους γηπεδούχους να σουτάρουν 35 τρίποντα και μόλις 25 δίποντα, τελειώνοντας μάλιστα το παιχνίδι με το πολύ χαμηλό 28.6% στις εκτελέσεις τους πίσω από τη γραμμή απέναντι στην ελληνική άμυνα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση ενόψει του δεύτερου αγώνα, ειδικά από τη στιγμή που ο Σέρχιο Γιούλ είναι και πάλι εκτός.

Για τον Παναθηναϊκό θα είναι πολύ σημαντικό να ετοιμαστεί ψυχολογικά για μια ακόμα “κλειστή μάχη”. Ο Ρικ Πιτίνο γνωρίζει τη ποιότητα της άμυνας του και ότι με αυτή ως άρμα μάχης μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί, δηλαδή σε έναν ματς-τελικό τριών λεπτών. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική επίθεση δεν έχει μπροστά της μεγάλο περιθώριο βελτίωσης απέναντι στη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορεί να τρέξει με τον τρόπο που το κάνει στο ΟΑΚΑ. Η ουσία βρίσκεται στο να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να δημιουργήσει πιο ασφαλή μονοπάτια που θα τον βοηθήσουν στο να κλείνει πιο αποτελεσματικά τέτοια οριακά ματς. Η ποιότητα στην εκτέλεση των λεγόμενων “ασφαλών καταστάσεων” συνιστά χαρακτηριστικό των πραγματικά καλών ομάδων. Είναι σαφές ότι ο κόουτς Πιτίνο πρέπει να βρει τρόπο για να τονίσει τη δημιουργική πλευρά του παιχνιδιού του Καλάθη. Τα 19 σουτ και οι μόλις 4 τελικές πάσες του πρώτου ματς ήταν μια νίκη της ισπανικής άμυνας η οποία στοχεύει στο να του δώσει ταυτότητα εκτελεστή. Από την άλλη είναι φανερό ότι στο καλό διάστημα του Καλάθη, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει outscore στη Ρεάλ καθώς οι Μαδριλένοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ελληνικής ομάδας. Η παρουσία και ειδικότερα, η ταυτότητα στην αγωνιστική κατεύθυνση του Καλάθη είναι το κλειδί για την επιθετική παρουσία των πρασίνων στη σειρά.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει πλέον να αδειάσει συναισθηματικά και να προχωρήσει. Η ανάμνηση της “χαμένης ευκαιρίας” είναι κακός σύμβουλος  σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να σου κοστίσει την επόμενη καλή ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί. Το “τριφύλλι”  πρέπει να επιμείνει να ζητά, για να του δοθεί. Να είναι “εκεί” παλεύοντας με μανία για τον στόχο του.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, οι πράσινοι είναι προνομιούχοι που έχουν στο τιμόνι τους τον Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός κόουτς αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση ότι η ομάδα θα παρουσιάσει μαχητικό πνεύμα και θα μπει στο πεδίο μάχης για να ζήσει ή να πεθάνει, εξαντλώντας όλες τις “σφαίρες” που έχει στη διάθεση της.

“Μπορούσαμε και έπρεπε να νικήσουμε. Δεν τα καταφέραμε, δεν είμαι χαρούμενος για πολλά. Οι δικαιολογίες είναι σήμα αδυναμίας. Δεν θέλω να δείξουμε αδυναμία. Έπρεπε να νικήσουμε. Προχωράμε στο επόμενο ματς. Θα ανασυνταχθούμε και θα επιστρέψουμε”…

Αυτό ακριβώς.