OSFP-REAL

Μάχη στη στρατόσφαιρα

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει το ταξίδι του στην Ιβηρική Χερσόνησο από τη Μαδρίτη. Μπορεί η υψηλή αγωνιστική  ποιότητα της Ρεάλ και η δική του θέληση να την ακολουθήσει και να ανταγωνιστεί, να προσφέρουν το πολυπόθητο «ηλεκτροσόκ» στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα;

Τους τελευταίους τρεις μήνες η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ηττηθεί μόνο από δύο ομάδες στις υποχρεώσεις της σε Ισπανία και Ευρωλίγκα. Μετράει συνολικά τρεις ήττες. Δύο από τη Μπαρτσελόνα και μια –την Κυριακή-από την Ανδόρα. Κανένας άλλος αντίπαλος δεν μπόρεσε να βρει το αντίδοτο απέναντι στην ομάδα του σπουδαίου Πάμπλο Λάσο, παρότι αυτή φέτος δεδομένα διανύει μια περίοδο εσωτερικών αναζητήσεων και αναπροσαρμογών. Ίσως είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. Πρόκειται για το μοναδικό  κλαμπ στην Ευρώπη –και δη στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος μας- που καταφέρνει να παραμένει στην κορυφή ακόμα και σε σεζόν όπου πραγματοποιείται κάποιου είδους rebuilding.

Tην περασμένη εβδομάδα η «Βασίλισσα» πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το Πριγκιπάτο κυριαρχώντας στους αιθέρες, όμως λίγες ημέρες μετά έμεινε από ενέργεια χάνοντας στη Μαδρίτη από την Ανδόρα σε ένα ματς όπου «έπεσε» το αμυντικό της τείχος (ότι περνούσε στο ζωγραφιστό «έγραφε») και από το οποίο απουσίαζαν οι Γιούλ-Ρούντι, οι βετεράνοι «φύλακες-άγγελοι» της οι οποίοι συνηθίζουν να παίρνουν επάνω τους την κατάσταση όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Και αυτό ακριβώς είναι ίσως το μοναδικό πρόβλημα της πρωτοπόρου της φετινής Ευρωλίγκας. Σε μια χρονιά όπου στόχευε να δώσει στους βετεράνους και χρόνια στυλοβάτες της ένας πιο εξειδικευμένο και «δεύτερο» ρόλο, διαπιστώνει πως ακόμα εξαρτάται από αυτούς. Η Ρεάλ διαθέτει την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση. Διαθέτει επίσης τρομερό αμυντικό IQ, δεξιότητες, κορμιά, μέγεθος και ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασιών στα μετόπισθεν. Είναι  η πιο δυνατή ομάδα της Ευρωλίγκας στο «επάνω από το καλάθι» παιχνίδι. Το δίδυμο Ταβάρες-Πουαριέ είναι τρομακτικό, ο Γιαμπουσέλι (MVP του μήνα που αφήνουμε πίσω) κάνει σπουδαία σεζόν, οι τραυματίες επέστρεψαν ενώ οι δείκτες αξιολόγησης της σε όρους rebounding την τοποθετούν στην κορυφή με διαφορά από τον δεύτερο.

Παρόλα αυτά ο κόουτς Λάσο προσπαθεί να λύσει την εξίσωση στην περιφερειακή γραμμή όπου η Ρεάλ μετά από χρόνια, ενώ διαθέτει ποιότητα και πλουραλισμό, δεν μοιάζει τόσο «φονική σε επίπεδο απόφασης αλλά και εκτέλεσης. O Eρτέλ έχει αδιαμφισβήτητα τα skills αλλά η αποτελεσματικότητα του σε κομβικές στιγμές είναι συζητήσιμη ενώ ο Γκος δεν έχει καταφέρει να βγει μπροστά (όπως επέβαλλε το αρχικό πλάνο) από τις «παλιοσειρές» του Λάσο στο rotation, εξ ου και η εξάρτηση των Μαδριλένων από τους μπαρουτοκαπνισμένους περιφερειακούς του.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να βρει λύσεις απέναντι στην άμυνα των Μαδριλένων ώστε να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός. Ο κόουτς των γηπεδούχων συχνά ξεκινάει το δίδυμο Αμπάλντε-Τέιλορ στα «φτερά» (τους έχουμε δει μαζί ακόμα και στο backcourt) το οποίο δίνει έναν πληθωρικό και gritty χαρακτήρα στην άμυνα της Ρεάλ. Πιέζουν πολύ τα αντίπαλα γκαρντ, είναι ικανότατοι στην άμυνα αλλαγών, έχουν το μήκος και την αθλητικότητα να κυνηγήσουν τις εκτελέσεις του αντιπάλου μέχρι τέλους και βάζουν το κορμί τους στη φωτιά χωρίς το άγχος της φθοράς (το ρόστερ έχει τεράστιο βάθος άλλωστε). Προσθέστε και τον Άνταμ Χάνγκα στους defensive wings αλλά και τον εξαιρετικό help defender Ρούντι για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων της «Βασίλισσας» στο συγκεκριμένο κομμάτι. 

Οι ερυθρόλευκοι γκαρντ  πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μεταβιβάσεις τους και να διαβάσουν σωστά κάθε κατάσταση. Η Ρεάλ συνηθίζει να οδηγεί τους χειριστές προς τη «μαύρη τρύπα» του ζωγραφιστού όπου οι Ταβάρες –Πουαριέ περιμένουν με άγριες διαθέσεις. Στο πρώτο ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας δούλεψε πολύ το σκριν του ψηλού του, ο οποίος κλείδωνε τον γίγαντα του Λάσο μακριά από τη μπάλα στις PnR-δράσεις, ανοίγοντας δρόμο για τον χειριστή του Ολυμπιακού. Είναι μια επιθετική κατάσταση που ίσως δούμε ξανά από την ελληνική επίθεση.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο όμως o (μοναδικός) αδύναμος κρίκος στα μετόπισθεν των Μαδριλένων αφορά την Post up-άμυνα. Με 0.907 πόντους παθητικό ανά κατοχή η Ρεάλ τοποθετείται στην ουρά του πίνακα της συγκεκριμένης αξιολόγησης. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει παίχτες για να χτυπήσει στις συγκεκριμένες καταστάσεις, η ικανότητα των οποίων στο χαμηλό ποστ όμως πρέπει να συνδυαστεί και με έτοιμα χέρια για εκτελέσεις στην περιφέρεια. 

🏀  Moustapha Fall Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 10+ σε απόδοση 1.35 

Για τον Ολυμπιακό η συνθήκη είναι σίγουρα δύσκολη στη Μαδρίτη. Όμως, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία του αθλήματος, το ανέβασμα του πήχη (αναφορικά με το επίπεδο ανταγωνισμού) μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για μια ομάδα που έχει χάσει τον δρόμο της αγωνιστικά. Η αναμέτρηση με την πρωτοπόρο της διοργάνωσης είναι μια ευκαιρία για τους ερυθρόλευκους ώστε να ανταγωνιστούν και να χτίσουν πάλι την αυτοπεποίθηση και τους αυτοματισμούς τους. Μια βραδιά καλού μπάσκετ στην ισπανική πρωτεύουσα(ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα), απέναντι σε έναν τέτοιον αντίπαλο, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο Ολυμπιακός αυτήν τη στιγμή.

🏀  MatchCombo με Rudy Fernadez Πόντοι 5+ και Χάντικαπ Ρεάλ -7.5 σε απόδοση 2.06 

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα