pao-barca

Απόλυτο outsider στη Βαρκελώνη

Το «τριφύλλι» ταξιδεύει στη Βαρκελώνη με στόχο να δει πρόσωπα και καταστάσεις που αποτελούσαν αγωνιστικές σταθερές μέχρι πρότινος να «επιστρέφουν». Η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα είναι εκεί για να του δώσει ένα από τα πιο απαιτητικά ματσαρίσματα της σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε την Τρίτη απέναντι στη Μονακό αλλά δεν είχε τη διάρκεια και το βάθος για να κερδίσει μια ομάδα με σαφώς περισσότερες λύσεις η οποία διανύει περίοδο φόρμας. Οι πράσινοι έλεγξαν το ματς και τον ρυθμό όσο χρησιμοποιούσαν σχήματα που εστίαζαν στο αμυντικό κομμάτι (1η & 3η περίοδος) όμως ήταν απογοητευτικοί στα μετόπισθεν στη δεύτερη περίοδο και δεν είχαν τις δυνάμεις για να δώσουν έξτρα stops στην τέταρτη, όταν και έφεραν το ματς στα ίσα.

Ήταν αντικειμενικά δύσκολο. Με τον Παπαγιάννη μακριά από τον καλό του εαυτό (φανερά επηρεασμένο από το πρόσφατο πρόβλημα του), τον Μέικον  να αγωνίζεται λιγότερο από 15’ και τον Παπαπέτρου εκτός, οι πιθανότητες ήταν συγκεκριμένες. Παίχτης-κλειδί για τους Μονεγάσκους ήταν ο Πάρις Λι, ο οποίος άλλαξε τις ισορροπίες στο παρκέ πιέζοντας πολύ αποτελεσματικά τη μπάλα (ανέβασε το ενεργειακό επίπεδο στην άμυνα των φιλοξενούμενων) και σκόραρε σημαντικούς πόντους. Σημειώστε (με γνώμονα τα όσα είχαμε γράψει και στο αντίστοιχο preview) ότι οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να πάρουν την ώθηση που προσδοκούσαν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Έμειναν στα standards τους και στο 33% (ακριβώς το νούμερο με το οποίο μπήκαν στην αναμέτρηση) απέναντι σε μια ομάδα που αδυνατεί να αμυνθεί αποτελεσματικά στο περιφερειακό σουτ.

Εκτός αυτού όμως, είναι προφανές ότι το «τριφύλλι» αντιμετωπίζει αμυντικό πρόβλημα φέτος. Πρόκειται για ένα σύνολο που κατασκευάστηκε για να παίξει άμυνα. Η πολύ καλή επίδοση σε αυτόν τον τομέα θα ήταν η βάση του παιχνιδιού. Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα άλλαξε πρόσωπο όταν –πριν λίγο καιρό- με την άμυνα ζώνης κατάφερε να ελέγξει την παραγωγικότητα των αντιπάλων. 

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το ματσάρισμα με τη Μπαρτσελόνα στην Καταλονία την προκειμένη στιγμή δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η ομάδα του Σάρας επικράτησε σε μια κλειστή αναμέτρηση της Μπάγερν Μονάχου στο Παλάου Μπλαουγκράνα, με τον Κάιλ Κούριτς (20 πόντοι) να κάνει και πάλι τη διαφορά, αποδεικνύοντας γιατί είναι πιθανόν ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη σήμερα. Οι δράσεις (Off screen) που ενεργοποιεί ο κόουτς Γιασικεβίτσιους για αυτόν θα είναι ένα από τα κομμάτια που ο Παναθηναϊκός οφείλει να προσέξει σε τακτικό επίπεδο. O Aμερικανός sharpshooter γράφει 1.32 πόντους ανά κατοχή μέσα από Hand Offs και 1.4 στις εκτελέσεις από θέση, 51.7% στα δίποντα, 45.5% στα τρίποντα και 90% στις προσωπικές. Καλύτερα ας σταματήσουμε εδώ, νομίζω καταλαβαίνετε…

Η Μπαρτσελόνα δένει άψογα τις καταστάσεις επίθεσης με πλάτη στο καλάθι με τις ευκαιρίες που προκύπτουν για περιφερειακή εκτέλεση (μέσα από τη δραστηριότητα στο «ζωγραφιστό». Είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα της διοργάνωσης σε Spot Up εκτελέσεις (από θέση) και σε Post Ups. 

🏀 Brandon Davies Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.65

Είναι δεδομένο ότι οι ψηλοί των Καταλανών θα σημαδέψουν την light (σε δύναμη και κιλά) γραμμή ψηλών των πρασίνων, μεταφέροντας πολλές μπάλες στη ρακέτα για τους Ντέιβις, Σμιτς, Μίροτιτς. Έχει τα γκαρντ για να εισάγει τη μπάλα χαμηλά με ασφάλεια και στο σωστό timing αλλά και τις «απειλές» στην περιφέρεια για να διασφαλίσει το κατάλληλο πλαίσιο χώρων για την τελική προσπάθεια. Η αποτελεσματικότητα των Καταλανών εντός του «ζωγραφιστού» αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική άμυνα που δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της στη ρακέτα και δη απέναντι σε Post Ups.

Mε την επιστροφή του Καλάθη, η Μπαρτσελόνα γίνεται πιο επιθετική στα μετόπισθεν έχοντας τη δυνατότητα να πιέσει καλύτερα τη μπάλα και να χαλάσει τις γωνίες πάσας του κυρίως ball handler του αντιπάλου. Το δίδυμο Λαπροβίτολα-Γιοκουμπάιτις ανταποκρίθηκε περίφημα στο διάστημα απουσίας του Νικ φέρνοντας «απόφαση» και «εκτέλεση» σε υψηλό επίπεδο. Ο Σάρας αρέσκεται να παίζει συχνά με δύο PGs ώστε να ελέγχει τον ρυθμό και να παίρνει καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας στο αγαπημένο του σετ παιχνίδι. H Mπαρτσελόνα είναι άλλωστε η πιο fundamental ομάδα της διοργάνωσης. Έχει πληθώρα αθλητών που μπορούν να πασάρουν, να σουτάρουν, να διαβάσουν και να κινηθούν μακριά από τη μπάλα σωστά. Για αυτό και η άμυνα ζώνης δεν ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της.  Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τη χρήσης από τους φιλοξενούμενους, ειδικά όταν οι Καταλανοί έχουν συγκεκριμένα σχήματα στο παρκέ (Big Lineups, Καλάθης στο «1»).

Που μπορεί όμως να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός τους Καταλανούς το βράδυ της Πέμπτης; Τα αδύναμα στοιχεία τους, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, είναι λίγα. Αυτή είναι η πραγματικότητα μιλώντας πάντα στη βάση του ματσαρίσματος με την ελληνική ομάδα, στην παρούσα φάση. Το μόνο μελανό σημείο στους αμυντικούς της δείκτες εντοπίζεται στην αναχαίτιση του Pick & Roll Ball handler (ειδικά στις περιπτώσεις που δεν βρίσκεται ο Καλάθης στο παρκέ). Ίσως υπάρξουν ευκαιρίες λοιπόν για τον Ντάριλ Μέικον ο οποίος μπορεί να πληγώσει την άμυνα με εκτέλεση μετά από ντρίμπλα. Η καλή κατάσταση του Έβανς (15.0 πόντοι-4.5 ριμπάουντ στα τελευταία δύο ματς) μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα όπλο για τον Δημήτρη Πρίφτη.

🏀 Jeremy Evans Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ και Ασσίστ 9+ σε απόδοση 1.40

Σημειώστε ότι οι Καταλανοί είναι σύνολο μισού γηπέδου. Οι παίχτες του Δημήτρη Πρίφτη οφείλουν να κυνηγήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν στην transition επίθεση η οποία άλλωστε αποτελεί ένα από τα όπλα της ελληνικής ομάδας φέτος.

Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ δύσκολη αποστολή για το «τριφύλλι». Δεν είναι μόνο η ποιότητα και το πολύ υψηλό επίπεδο του παιχνιδιού του αντιπάλου αλλά και το γεγονός ότι βασικά όπλα της ομάδας είτε είναι εκτός (Παπαπέτρου) είτε ταλαιπωρούνται ακόμα από πρόσφατα προβλήματα τραυματισμών. Ο Παναθηναϊκός (έκανε πολύ καλό ματς πέρυσι στο ίδιο γήπεδο ακουμπώντας τη νίκη) θα μπει χωρίς άγχος και με συνοδοιπόρο τη ψυχολογία του outsider για να κάνει το καλύτερο που μπορεί. 

🏀 Matchombo με Xάντικαπ Μπαρτσελόνα -8.5 και Over 148.5 σε απόδοση 2.00

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα