Παρτίζαν-Παναθηναϊκός: Ο καλύτερος δάσκαλος, το τελευταίο σου λάθος

Ο Παναθηναϊκός κλείνει τη φετινή του σεζόν στην Ευρωλίγκα αντιμετωπίζοντας μια «επίθεση-τέρας» με πολλά κεφάλια, η οποία γεννήθηκε στο εργαστήριο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ήταν μια δύσκολη αλλά και άκρως διδακτική χρονιά για το «τριφύλλι».

Το φετινό ταξίδι των πρασίνων στην Ευρωλίγκα έφτασε στο τέλος του . Σίγουρα όχι αυτό που περίμεναν όλοι στον οργανισμό στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός στελεχώθηκε με πιο ποιοτικές μονάδες φέτος και με αθλητές που είχαν εμπειρία στο υψηλό επίπεδο, όμως δεν κατάφερε ποτέ να βρει αγωνιστική ταυτότητα και να δουλέψει σε μια σωστή αγωνιστική κατεύθυνση σαν σύνολο.

Τα χρόνια που η ομάδα έχει μείνει μακριά από το γκρουπ των κορυφαίων της διοργάνωσης είναι πολλά για έναν τέτοιον οργανισμό. Και ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιστρέψει σε αυτό. Οφείλει δε, να το κάνει μεθοδικά και με υπομονή.

Έξις Δευτέρα φύσις

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την καλύτερη και πιο πληθωρική επίθεση σήμερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με 1.080 πόντους ανά κατοχή, η Παρτίζαν διαθέτει την καλύτερη επιθετική επίδοση στη διοργάνωση όμως αυτό που παρουσιάζει είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα εξαιρετικό νούμερο που την τοποθετεί στην κορυφή του ανταγωνισμού, στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο «Ευαγγελιστής» του αθλήματος στην Ευρώπη, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μας έχει συστήσει σε μερικές από τις πιο ακριβείς επιθέσεις που είδαμε ιστορικά στα μέρη μας. Έχει παρελθόν (όχι μόνο) τίτλων αλλά και δουλειές που θα διδάσκονται στις επόμενες γενιές προπονητών για πολλά χρόνια. Μια από αυτές είναι και η φετινή του στο Βελιγράδι, όπου έχει μεταφέρει πολλά από τα διαχρονικά στοιχεία που ο ίδιος πρεσβεύει στο επιθετικό κομμάτι, σε μια σύγχρονη πλατφόρμα άκρως συμβατή με τις επιταγές του παιχνιδιού στις ημέρες μας.

Oι Σέρβοι δεν διαθέτουν απλά την πιο αποτελεσματική επίθεση αλλά χτυπούν με έναν καταιγισμό όπλων τις άμυνες, μέχρι να σβήσουν κάθε ίχνος ζωής από το αγωνιστικό τους σώμα. Η Παρτίζαν τρέχει την καλύτερη τρανζίσιον επίθεση στη φετινή Ευρωλίγκα ενώ παράλληλα είναι Νο1 σε αξιολόγηση στις «απομονώσεις», στην αποτελεσματικότητα των χειριστών σε Pick & Roll καταστάσεις αλλά και σε αντίστοιχες Off-Screen, για τους σουτέρ.

Είναι προφανές ότι ο λόγος δεν είναι (μόνο) το ταλέντο. Τέτοιο υπάρχει και σε άλλα ρόστερ και μάλιστα περισσότερο. Η πηγή της υπεροχής της επίθεσης της Παρτίζαν εντοπίζεται στην τεράστια επιμονή για την εκτέλεση των λεπτομερειών, η οποία οδηγεί σταδιακά στο αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε. Ο Ζοτς φημίζεται άλλωστε ότι είναι ο προπονητής που παραδοσιακά δουλεύει στο μεγαλύτερο βάθος λεπτομερειών, αναφορικά με τη χάραξη του τακτικού πλάνου και την εκτέλεση των βασικών, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη. Ψιθυρίζει (βασικά ουρλιάζει, αλλά οκ) στο αυτί των  παιχτών του συνεχώς αυτό το «πρέπει», μέχρι να τους γίνει συνήθεια. Έξις δευτέρα φύσις…

Έλεγχος του ρυθμού μέσω της επίθεσης

Η Παρτίζαν έχει τη δυνατότητα να βγάζει στο πάλκο διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Μπορεί η τετράδα των Lessort, Punter, LeDay, Exum να αποτελεί το βαρύ σασί της ομάδας όμως το οπλοστάσιο της είναι μεγάλο. Πιο πρόσφατος ήρωας των Σέρβων είναι ο «πατριώτης» του Ομπράντοβιτς, Αλέκσα Αβράμοβιτς (γεννημένος επίσης στο Τσάτσακ). Ο διεθνής πόιντ γκαρντ έκανε μεγάλο ματς στο Πριγκιπάτο σκοράροντας 22 πόντους στο παιχνίδι στο οποίο η Παρτίζαν σφράγισε την πρόκριση της στην οχτάδα. Ο Αβράμοβιτς έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην ομάδα επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του. Αποτελεί βασικό εργαλείο στην πίεση της μπάλας και ουσιαστικά στρώνει το χαλί για να βγει η Παρτίζαν στο επιθετικό τρανζίσιον. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς χειριστές στο κατέβασμα της μπάλας ώστε να αποφύγει να βρει την πίεση του Αβράμοβιτς στον βασικό χειριστή του.

Στο Βελιγράδι οι πράσινοι οφείλουν να ελέγξουν τη μπάλα στο αμυντικό τρανζίσιον, ελαχιστοποιώντας τις ευκαιρίες των γηπεδούχων για άμεσο σκορ. Δεν θα είναι εύκολο, μιας και η ελληνική ομάδα δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατή στον συγκεκριμένο τομέα από το ξεκίνημα της σεζόν. Εάν η Παρτίζαν βρει stops ή αναγκάσει τους φιλοξενούμενους σε λανθασμένες μεταβιβάσεις βγαίνοντας στο ανοιχτό γήπεδο, οι πιθανότητες επιτυχίας για το «τριφύλλι» στην αναμέτρηση θα μειωθούν στο έπακρο.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου τα πράγματα μοιάζουν καλύτερα για τον Παναθηναϊκό. Οι Σέρβοι έχουν αρκετές αδυναμίες και η άμυνα τους βρίσκεται πολύ χαμηλά σε όρους αξιολόγησης ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Οι πράσινοι μπορούν να σημαδεύσουν το low post με όπλο την ικανότητα του Αρτούρας Γκουντάιτις σε αυτές τις επιθετικές καταστάσεις, κεφαλαιοποιώντας τα ουκ ολίγα ευεργετικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνθήκης. Ένα από αυτά μπορεί να είναι η ετοιμότητα των γκαρντ του για να αμυνθούν στο τρανζίσιον αλλά και μια ενδεχόμενη φθορά των ψηλών της Παρτίζαν. Ο Ομπράντοβιτς εμπιστεύεται πλέον αρκετά και τον Σμάιλαγκιτς που φέρνει μέσα-έξω παιχνίδι στην επίθεση και είναι πολύ δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες κοντά στο καλάθι.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να εξοπλιστεί με υπομονή στον τρόπο με τον οποίον θα αναπτυχθεί στην επίθεση του. Σωστές μεταβιβάσεις, παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών και πειθαρχία στην εκτέλεση της έξτρα πάσας απέναντι σε μια άμυνα που αδυνατεί να καλύψει μεγάλο ποσοστό των σουτ από θέση και να ακολουθήσει τους σουτέρ στις Off Screen-δράσεις. Με τον Μαντζούκα στημένο στην περίμετρο (ώστε να εξασφαλιστούν καλύτεροι δυνατοί χώροι), τον Γκριγκόνις να δουλεύει γύρω από τα σκριν, τον Γκουντάιτις ως σημείο αναφοράς στη ρακέτα και τον Πονίτκα να κρατάει τη μπαγκέτα, το «τριφύλλι» μπορεί να δημιουργήσει μια επιθετική πλατφόρμα η οποία θα οδηγήσει την άμυνα των Σέρβων στα όρια της και θα εξασφαλίσει στην ελληνική ομάδα κάποια παραγωγικά standards.

Είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι η αποστολή των πρασίνων στο Βελιγράδι είναι πολύ δύσκολη. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αναχαιτίσει την ορμή της Παρτίζαν και να της κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι τίποτα δεν θα της δοθεί εύκολα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Απαιτείται συγκέντρωση, ασφάλεια στις μεταβιβάσεις και στο κατέβασμα της μπάλας, υπομονή αλλά και στόχευση στο επιθετικό κομμάτι μέσα από το οποίο μπορεί η ομάδα του κόουτς Σερέλη να βάλει τις βάσεις για να ελέγξει τον ρυθμό. Η Παρτίζαν θα εμφανιστεί ιδιαιτέρως μαχητική και ως γνωστόν, εάν δεν είσαι έτοιμος για αυτό, θα βρεθείς γρήγορα στο καναβάτσο.

Είναι το τέλος μιας άσχημης χρονιάς στην Ευρωλίγκα για τον Παναθηναϊκό. Όμως το τελευταίο σου λάθος, είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Ο καινούργιος άνεμος που αρχίζει να φυσάει γύρω από τον οργανισμό, φέρνει αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την αλλαγή της δυναμικής του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν και την επιστροφή του στη θέση που ονειρεύεται ο κόσμος του.

Bet Builder με Παρτίζαν Πόντοι Over 85.5 και Χάντικαπ Παρτίζαν -9.5 σε απόδοση 2.12 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr