Παναθηναϊκός-Ζενίτ: Νοσταλγία

Μετά τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις και τη λύση της συνεργασίας με τον Γιώργο Βόβορα, ο Παναθηναϊκός καλείται να συνεχίσει, αντιμετωπίζοντας  την εξαιρετική φετινή Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ.

Το timing δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Ο κόουτς Βόβορας δεν βρίσκεται πια στο τιμόνι του Παναθηναϊκού και το «τριφύλλι» μπαίνει ξανά (κατάσταση γνώριμη τα τελευταία χρόνια) στη διαδικασία αναζήτησης νέου προπονητή την ώρα που η σεζόν τρέχει.  Σίγουρα όχι ότι καλύτερο για τους πράσινους σε μια περίοδο όπου η δεξαμενή με τις διαθέσιμες επιλογές είναι ρηχή. 

Την ίδια στιγμή στον απέναντι πάγκο θα καθίσει ο προπονητής που παρουσίασε το καλύτερο έργο στη μετά-Ζοτς εποχή στον πράσινο πάγκο. Ο Τσάβι Πασκουάλ έφτιαξε για συνεχόμενες σεζόν μια αρκετά μαχητική και συμπαγή αμυντικά ομάδα (στην κορυφή της συγκεκριμένης αξιολόγησης στη διοργάνωση επί των ημερών του) στο ΟΑΚΑ, χάνοντας το εισιτήριο για το Final Four από τους μετέπειτα πρωταθλητές, σε κάθε μια από τις δύο σεζόν που ολοκλήρωσε με το «τριφύλλι». Η οργανωτικότητα , η μπασκετική ευφυΐα και η τεχνογνωσία κατασκευής μιας ελίτ άμυνας που διακρίνουν τη δουλειά του Τσάβι Πασκουάλ, είναι στοιχεία  που λείπουν αυτή τη στιγμή από το «τριφύλλι».

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η δική του Ζενίτ είναι μια από τις πιο ποιοτικές ομάδες της διοργάνωσης. Παίζει ακριβώς αυτό που ορίζουμε ως «μπάσκετ Πασκουάλ» και το κάνει με άκρως αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για το σύνολο που ξέρει να κερδίζει τη μάχη του ρυθμού καλύτερα από κάθε άλλο στην Ευρωλίγκα, επιβάλλοντας το επιθυμητό (slow) τέμπο και μεταφέροντας παράλληλα την αναμέτρηση στο δικό του –σε αγωνιστικούς όρους- αγωνιστικά «γήπεδο». Η ευχέρεια με την οποία η ρωσική ομάδα παίρνει το ένα διπλό μετά το άλλο -σε απαιτητικές εκτός έδρας μονομαχίες- είναι χαρακτηριστική και οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό σε αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή καταφέρνει να ορίσει το τέμπο που θέλει. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη που απαιτεί προετοιμασία, έμφαση στη λεπτομέρεια του πλάνου και πνευματική ετοιμότητα για την εκτέλεση του.

Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σύνολο που παίζει μπάσκετ μισού γηπέδου και το κάνει με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς δείκτες αποτελεσματικότητας. Η Ζενίτ είναι δυνατή στο κομμάτι του ριμπάουντ, παίζει δυνατή άμυνα για 24’’ κυνηγώντας μέχρι τέλους την αντίπαλη εκτέλεση και ακουμπάει στη δημιουργική  έμπνευση του Πάνγκος  (6.2 τελικές πάσες για 3.1 λάθη, συνολικά πολύ καλή σεζόν) και στην κίνηση των εξαιρετικών σουτέρ της για να παράγει, την ώρα που η τριάδα Γκουντάιτις-Ουάιτ-Πόιθρες (επίσης πολύ καλή σεζόν για τον ρούκι Αμερικανό) συν τον Ζούμπκοβ (κάνει αρκετά καλή δουλειά ερχόμενος από τον πάγκο)  προσφέρει πλειάδα διαφορετικών δεξιοτήτων. 

Η αποστολή των γηπεδούχων σίγουρα είναι δύσκολη. Η απομάκρυνση του κόουτς Βόβορα ήταν ένα σοκ και οι παίχτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να γυρίσει ο διακόπτης. Ο Παναθηναϊκός θα βρει σήμερα απέναντι του μια πολύ καλά οργανωμένη αμυντικά ομάδα στο μισό γήπεδο. Οφείλει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για τρανζίσιον επίθεση, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε παραγωγικό μπόνους δεδομένου του ότι στο σετ παιχνίδι οι Ρώσοι στα μετόπισθεν ξέρουν πώς να ελαχιστοποιούν τις καλές εκτελεστικές ευκαιρίες για την επίθεση. Οι γηπεδούχοι επίσης μπορούν να εστιάσουν στη φθορά του Κέβιν Πάνγκος, του μοναδικού πραγματικού (και ποιοτικού) «άσσου» της Ζενίτ, πιέζοντας τον στο όριο. Το άσχημο νέο στο ματσάρισμα των δύο συνόλων για την ελληνική ομάδα είναι ότι οι Ρώσοι είναι αρκετά δυνατοί επιθετικά στο στοιχείο όπου υστερεί η πράσινη άμυνα. Αναφέρομαι φυσικά στην κίνηση τους μακριά από τη μπάλα. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει κάτω του μετρίου επιδόσεις σε αυτό το κομμάτι από την αρχή της σεζόν, εξ ου και η ευκολία που δέχεται εύστοχα περιφερειακά σουτ. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή βελτίωση εδώ και καλό θα ήταν να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση στο συγκεκριμένο ματς.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός ψάχνει τη συσπείρωση και τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ένα τέτοιο σοκ στο εσωτερικό της ομάδας. Συνήθως οι παίχτες αντιδρούν και αφήνουν στην άκρη κάθε ίχνος χαλαρότητας, ειδικά στα ματς που ακολουθούν τέτοιες αποφάσεις. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το «τριφύλλι». Το μόνο σίγουρο είναι ότι το timing της επιστροφής του Τσάβι Πασκουάλ, ακριβώς μετά από τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ξυπνάει μια γλυκιά νοσταλγία στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού…