Παναθηναϊκός-Παρτίζαν: Ο Ζοτς και το καινούργιο ξεκίνημα

Ο Παναθηναϊκός  υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον «μεγάλο δημιουργό». Αυτόν που εν πολλοίς διαμόρφωσε τη μπασκετική  κουλτούρα που κουβαλάει και προσπαθεί να διατηρήσει ο οργανισμός μέχρι τις ημέρες μας. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Παρτίζαν έρχονται στην Αθήνα, όμως οι πράσινοι βλέπουν μόνο νίκη στο ντεμπούτο του Ντουέιν Μπέικον ελπίζοντας σε ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Είναι ένα ματς το οποίο πλέον φέρει το σημάδι της καινούργιας αρχής για το «τριφύλλι». Το χρειάζεται άλλωστε όσο τίποτα άλλο η ομάδα που μετράει 4 ήττες στις 5 πρώτες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου. Ο Παναθηναϊκός δεν παίζει καλό μπάσκετ και έχει πολλά προβλήματα να λύσει. Σίγουρα έχει τις δυνατότητες να παίξει πολύ καλύτερα. Χρειάζεται αναμφίβολα χρόνο. Αλλά στην Ελλάδα πρέπει να κερδίσεις αυτό το δικαίωμα που αλλού θεωρείται δεδομένο. Και οφείλεις να το κάνεις μέσα από παιχνίδια σαν αυτό που έρχεται τώρα. Η έλευση του Μπέικον σε συνδυασμό με το συναπάντημα με την Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς και του μέχρι πρότινος αρχηγού Ιωάννη Παπαπέτρου, συνθέτει ένα ιδιαίτερα εμπορικό ματσάρισμα με τεράστιο ενδιαφέρον.

Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς

Οι Σέρβοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που όλοι θέλουν να αποφύγουν στο ξεκίνημα της σεζόν. Έχασαν τρία ματς σε ισάριθμες αγωνιστικές, εκ των οποίων δύο όπου θεωρητικά είχαν το επάνω χέρι και φάνταζαν ως φαβορί για τη νίκη. Στη Βιτόρια έπεσαν επάνω στον καυτό Μάρκους Χάουαρντ, δεν έκαναν φάουλ όταν έπρεπε και ηττήθηκαν στην παράταση ενώ είχαν εκτελέσει σωστά στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης τις λεπτομέρειες του πλάνου νίκης. Μια εβδομάδα μετά στο Βελιγράδι, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα για την επιστροφή της ομάδας στην Ευρωλίγκα μετά από χρόνια, οι παίχτες του Ζοτς πνίγηκαν στο άγχος τους και στην επιθυμία να ικανοποιήσουν τον κόσμο όταν η Αρμάνι επέστρεψε μετά το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο των γηπεδούχων, μετατρέποντας το ματς σε μια πολύ κλειστή μάχη.

Το 0-3 ήταν βαρύ, ειδικά για την εικόνα της Παρτίζαν η οποία συνολικά ήταν αρκετά καλή. Σε μια τέτοια κατάσταση μια νέα, φιλόδοξη ομάδα μπορεί είτε να πέσει στο έδαφος από την απογοήτευση και να χάσει μερικά ακόμα ματς μέχρι να πατήσει στα πόδια της σταδιακά, είτε να απαντήσει δυναμικά δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα επιστρέψει ό,τι και εάν έχει συμβεί. Δεν χρειάζεται να σας πούμε τι από τα δύο έκανε σε αυτήν την περίπτωση το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς…

«Φονική» επίθεση, προβληματική άμυνα

Οι Σέρβοι  διαθέτουν την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης μέχρι τώρα, βασιζόμενοι στο signature στυλ του Ζοτς. Πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, έμφαση στις λεπτομέρειες (γωνίες σκριν και πάσας, ένταση στην κάθε κίνηση μακριά από τη μπάλα) που παράγουν «χώρο» και συνθήκες καλής εκτέλεσης, σωστό διάβασμα της κάθε συνθήκης, αλτρουισμός.

Η Παρτίζαν έχει πλέον βαρύ «οπλισμό» στο ρόστερ της και παίχτες οι οποίοι ξέρουν τα «μονοπάτια» για να σκοράρουν σε αυτό το επίπεδο. Οι προσθήκες των Νάναλι-Άντζουσιτς δίπλα στο βαρύ σασί των Πάντερ-ΛεΝτέι και την κολώνα που λέγεται Λεζόρτ, έχουν δώσει άλλη δυναμική στην παραγωγική διαδικασία των Σέρβων.

Ο Ντάντε Έξουμ, μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού για την ομάδα, ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν όμως έδειξε να «πνίγεται» όταν οι άμυνες προσαρμόστηκαν στην αδυναμία του να σουτάρει, ως κυρίως πλέον ball handler στις δράσεις της Παρτίζαν. Ο Ομπράντοβιτς (ο οποίος πιστεύει πολύ στον Αυστραλό) τον τράβηξε λίγο πίσω και στα τελευταία ματς τον βγάζει από τον πάγκο, παίζοντας τον ως εναλλακτικό δημιουργό -με στόχο να τον αποσυμπιέσει- και βγάζοντας μπροστά τον δαιμόνιο Γιάμ Μαντάρ. Ο Ισραηλινός  βάζει ιδιαίτερη πίεση στις άμυνες με το ball handling και την pull up-εκτέλεση του, στοιχεία που βοηθούν πολύ τη λειτουργία της επίθεσης της Παρτίζαν.

Η ομάδα του Βελιγραδίου είναι μέχρι σήμερα η πιο αποτελεσματική shooting team της διοργάνωσης (42.1% στο τρίποντο) κυρίως γιατί φιλτράρει τις επιλογές της καλύτερα από κάθε άλλη (γνώρισμα των ομάδων του Ζοτς). Ο Σέρβος mastermind περιμένει πλέον να μπει στην εξίσωση και ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Ο πρώην αρχηγός των πρασίνων δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση όντας αρκετά άστοχος από το ξεκίνημα της σεζόν. Η Παρτίζαν έχει επενδύσει σε αυτόν γνωρίζοντας τι μπορεί να προσφέρει στο παιχνίδι της και περιμένει τη βελτίωση του.

Αντίθετα με την επίθεση, οι Σέρβοι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στα μετόπισθεν. Η εξειδικευμένη στατιστική δείχνει ότι οι αντίπαλοι τους έχουν τους υψηλότερους δείκτες True Shooting & Effective Field Goal Percentage. Σε απλή μετάφραση, οι επιθέσεις βρίσκουν εύκολα, καθαρά σουτ και νιώθουν άνετα εκτελώντας απέναντι στην άμυνα της Παρτίζαν η οποία επίσης επιτρέπει ποσοστό της τάξεως του 40.1% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Ζοτς έχει δοκιμάσει διάφορα τρικ (μέχρι και Small Ball με Παπαπέτρου στο «5» έχουμε δει) για να σοκάρει την αμυντική λειτουργία των παιχτών του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Και εδώ οφείλει να χτυπήσει ο Παναθηναϊκός…

Φουλ επίθεση (και) με Μπέικον

Οι γηπεδούχοι πρέπει να επιτεθούν στις αμυντικές αδυναμίες των Σέρβων χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τον Ουόλτερς πίσω στο τιμόνι της ομάδας υγιή και το 1on1 παιχνίδι του Ντουέιν Μπέικον ως καινούργιο στοιχείο, οι πράσινοι μπορούν να παράγουν στο μισό αλλά κυρίως στο ανοιχτό γήπεδο απέναντι στην Παρτίζαν.

Ο 27χρονος φόργουορντ των πρασίνων θα κάνει το ντεμπούτο του με το «τριφύλλι» στο στήθος, με τους ιθύνοντες της ομάδας να περιμένουν ότι θα δώσει μια άλλη διάσταση στο επιθετικό της παιχνίδι αλλά και στο ξετύλιγμα του rotation μιας και μπορεί να καλύψει τις δύο θέσεις των φόργουορντ (ουσιαστικά και τις τρεις ενδιάμεσες). Το midrange του και η ικανότητα του να πάει προς τα μέσα και να τελειώσει, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ καλύτερες συνθήκες εκτέλεσης για παίχτες όπως ο Γκριγκόνις ή ο Λι (οι οποίοι μπορούν να εκτελέσουν από θέση) αλλά και χώρους συνολικά για τους υπόλοιπους.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να έχει υπομονή δουλεύοντας την έξτρα πάσα για να βρει την καλύτερη δυνατή εκτέλεση. Εάν είναι πειθαρχημένος σε αυτό, είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες με βάση την αμυντική εικόνα της Παρτίζαν μέχρι σήμερα. Μεγάλη προσοχή στο αμυντικό ριμπάουντ και στον Λεζόρτ ο οποίος είναι πολύ ικανός στο ανανεώνει τις επιθέσεις της ομάδας του. Είναι σημαντικό να καταφέρουν οι ψηλοί των πρασίνων να τον κλειδώσουν στην πλάτη τους, κρατώντας τον μακριά από το ελληνικό καλάθι.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι είναι μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός μας έχει προσφέρει μερικές σπουδαίες μάχες όταν ματσάρει με τον Ομπράντοβιτς, κερδίζοντας μάλιστα πέρυσι τους τελικούς της ABA. Οφείλει να ετοιμάσει την ομάδα του ώστε να μπει επιθετικά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, δείχνοντας από την αρχή ότι είναι αυτή που θα έχει το επάνω χέρι στην αναμέτρηση. Η Παρτίζαν έχει αδυναμίες στο αγωνιστικό της προφίλ. Όμως το παν είναι να την κάνεις εξ αρχής να νιώσει άβολα, απαγορεύοντας στην καλοκουρδισμένη επίθεση της να ρολάρει.

Bet Builder με Πόντοι Over 148.5 και Πόντοι Yam Madar Over 5.5 σε απόδοση 2.64 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr