Παναθηναϊκός-Μακάμπι: Η ευνοούμενη

Η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε την καινούργια πραγματικότητα στη διοργάνωση και αναρριχήθηκε στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, με τον αέρα να έχει αλλάξει για τα καλά πλέον στις τάξεις της. Το ΟΑΚΑ όμως και ο -ενισχυμένος με τον Ιωάννη Παπαπέτρου- Παναθηναϊκός μπορούν να της δώσουν μια μεγάλη δοκιμασία.

Μην κάνεις σχέδια για τη ζωή, γιατί η ζωή έχει άλλα σχέδια για εσένα. Τα πράγματα ήρθαν έτσι, που η μάλλον άνοστη  φετινή Μακάμπι βρέθηκε ξαφνικά σε θέση ισχύος. Οι Ισραηλινοί είχαν μια μέτρια σεζόν και δύσκολα θα προλάβαιναν το τραίνο των playoffs στην Ευρωλίγκα. Πλέον καλλιεργούν φιλοδοξίες ακόμα και για την πέμπτη θέση . Η τρομερή ανατροπή της προηγούμενης εβδομάδας στο Τελ Αβίβ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει φέρει θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις των –ούτως ή άλλως εκδηλωτικών- οπαδών της ομάδας. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο ο αντίπαλος ήταν καλύτερος. Η Μακάμπι έχασε τη μάχη των ριμπάουντ, ήταν άστοχη στις ελεύθερες βολές όμως έμεινε κοντά στο σκορ με όπλο την άμυνα της και «έκλεψε» τη μεγάλη νίκη στο τέλος.

Aυτή η επιτυχία ακολούθησε τον θρίαμβο της περασμένης Τρίτης απέναντι στην Αρμάνι (75-58). Και πάλι η άμυνα των Ισραηλινών βραχυκύκλωσε τα βασικά όπλα των φιλοξενουμένων, με τους Λομβαρδούς να γράφουν 7/34 τρίποντα (20.6%) και 17 λάθη για 9 μόλις τελικές πάσες.  Ο Αvi Even δεν έχει τα coaching skills ή το υπόβαθρο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, όμως η αλλαγή «φωνής» στα αποδυτήρια φαίνεται ότι έκανε καλό στη Μακάμπι η οποία προσπαθεί να ανέβει στο κύμα του ενθουσιασμού, αξιοποιώντας το καλό timing, για να δει που μπορεί να φτάσει.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του παρουσίασε ένα σαφώς βελτιωμένο πρόσωπο απέναντι στη Μπάγερν . Ο Σαντ-Ρος ήταν παντού (καταλυτικός και στις δύο πλευρές του παρκέ) και ο Παπαγιάννης κυρίαρχος στις μάχες ψηλά, με τους πράσινους να κερδίζουν μια αναμέτρηση στην οποία το βαρύ πυροβολικό τους (Νεμάνια Νέντοβιτς) δεν χρειάστηκε να φορτσάρει. Η επιστροφή του αρχηγού, Ιωάννη Παπαπέτρου, στο ματς του Σαββάτο με τον ΠΑΟΚ δίνει σαφώς περισσότερες λύσεις στον κόουτς Πρίφτη που πλέον θα προσθέσει ένα ακόμα δημιουργικό πόλο δίπλα στο δίδυμο των Μέικον-Νέντοβιτς.

Η Μακάμπι βρίσκεται σε άνοδο, όμως μακριά από το Τελ Αβίβ μοιάζει διαφορετική ομάδα. Η τελευταία της εκτός έδρας νίκη έγινε δύο μήνες πριν, στο Κάουνας, όταν ο Τζέιμς Νάναλι σκόραρε 32 πόντους με 12/14 σουτ. Ο βετεράνος wing μετράει 18.3 πόντους με 39.3% στα τρίποντα (7.0 εκτελέσεις) και 20/22 βολές στα τελευταία 4 ματς των Ισραηλινών στην Ευρωλίγκα και οι γηπεδούχοι οφείλουν να εστιάσουν στην αναχαίτιση του. 

Σημαντικό ρόλο στις δύο πρόσφατες επιτυχίες της «ομάδας του λαού» έπαιξε το δίδυμο των Κίναν Έβανς και Τζέιλεν Ρέινολντς. Ο δύο Αμερικανοί έδωσαν στη Μακάμπι ένα εγγενές πλεονέκτημα physicality (ο καθένας στη γραμμή του) με τον 26χρονο γκαρντ να σημειώνει 19 πόντους (όντας αυτός που τροφοδότησε ουσιαστικά την ανατροπή) απέναντι στη Ρεάλ ενώ ο Ρέινολντς «έγραψε» 13/19 δίποντα στη δυάδα αυτών των παιχνιδιών. Ο Έβανς έχει το μέγεθος, το motor και την ικανότητα να περάσει προς τα μέσα και να τελειώσει φάσεις ενώ ο Ρέινολντς μπορεί στην καλή ημέρα να «σκοτώσει» κάθε άμυνα με τις ενδιάμεσες εκτελέσεις και τα post ups του.

Με αυτόν και τον Ζίζιτς (πολύ δυναμικό δίδυμο στη θέση «5»), ο κόουτς Even θα προσπαθήσει να φθείρει από την αρχή τον Παπαγιάννη. Είναι δεδομένο ότι το «τριφύλλι» θα χρειαστεί τη συνδρομή του Τζέρεμι Έβανς εδώ, σε μια περίοδο όπου ο Αμερικανός αδυνατεί να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του. 

Οι Ισραηλινοί διαθέτουν ένα σύνολο με ουκ ολίγες επιλογές στο σετ παιχνίδι. Έχουν πολύ αποτελεσματικούς ψηλούς στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι (προσθέστε τον Ντέρικ Ουίλιαμς δίπλα στους δύο post up-σέντερ της), απειλούν με τους χειριστές μέσα από Pick & Roll καταστάσεις και φυσικά έχουν τον Σκότι Ουίλμπεκιν, έναν από τους πιο skilled περιφερειακούς στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. 

O κόουτς Πρίφτης έχει τον Οκάρο Ουάιτ σε πολύ καλή κατάσταση και πιστεύει ότι η μονιμοποίηση του Ρος στη θέση «1» θα τακτοποιήσει το πράσινο backcourt, δίνοντας του μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την κατανομή των ρόλων. Οι δύο αυτοί αθλητές μαζί με τον Παπαγιάννη θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των πρασίνων στην προσπάθεια τους να ματσάρουν την αθλητικότητα  και τον επιθετικό χαρακτήρα της Μακάμπι.

Σημειώστε επίσης ότι η (συνολικά φέτος μέτρια στα μετόπισθεν) η Μακάμπι έχει μια από τις καλύτερες transition άμυνες της διοργάνωσης (1.069 πόντους/κατοχή, Νο3 στην Ευρωλίγκα), στοιχείο αν μη τι άλλο σημαντικό εάν αναλογιστούμε ότι η ελληνική ομάδα βασίζεται πολύ στην αποτελεσματικότητα της σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Αντίθετα –και παρά την πρόσφατη βελτίωση τους- οι Ισραηλινοί είναι αδύναμοι στην άμυνα μισού γηπέδου. Ο Παναθηναϊκός θα βρει καλή συνθήκη εκτέλεσης σε στατικά περιφερειακά σουτ εάν δουλέψει σωστά την έξτρα πάσα. Η κατάληξη αυτών ακριβώς των σουτ μπορεί να καθορίσει σταδιακά το πλαίσιο των διαθέσιμων χώρων και σε βάθος χρόνου την παραγωγική δυναμική των πρασίνων.

Η Μακάμπι έρχεται με ηθικό υψηλό στο ΟΑΚΑ μετά τα τελευταία θετικά της αποτελέσματα και το πλασάρισμα της στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας όμως το αγωνιστικό της status δεν είναι ανάλογα πειστικό. Πρόκειται για ένα σύνολο που παρουσιάζει  πολλές διακυμάνσεις στην απόδοση του εντός των 40’ και χάνει μεγάλο μέρος της δύναμης του μακριά από το Τελ Αβίβ. Ο Παναθηναϊκός μπορεί κάλλιστα να βάλει δύσκολα στους Ισραηλινούς εάν μπορέσει να τους ματσάρει στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι και είναι στοιχειωδώς εύστοχος στις στατικές εκτελέσεις από την περιφέρεια. 

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +7.5 και Πόντοι Παναθηναϊκός Over 72.5 σε απόδοση 1.97

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα