Παναθηναϊκός-Ρεάλ: Με το βλέμμα στο μέλλον

Η αναμέτρηση με τα αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νεαρούς παίχτες των πρασίνων, ώστε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κορυφή του ανταγωνισμού της Ευρωλίγκας.

Η Ρεάλ βιώνει και πάλι μια μίνι-κρίση όπως αυτές που είδαμε στις αρχές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Τρεις συνεχόμενες ήττες έγραψε το κοντέρ τότε, όπως και τώρα. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την ομάδα του Πάμπλο Λάσο. Άλλωστε  αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό που δεν γνώρισε την «πτώση» όταν μπήκε σε διαδικασία (σταδιακού έστω) rebuilding. Παρέμεινε στην ελίτ, όντας ανταγωνιστική και διεκδικήτρια της κορυφής. Είναι κάτι που αναμφίβολα πιστώνεται (και) στον προπονητή της.

Το φετινό ανακάτεμα της τράπουλας έφερε καλά και άσχημα νέα. Η γραμμή ψηλών βρήκε στο πρόσωπο του Yabusele τον starter για τα επόμενα χρόνια στη θέση «4» (ανανέωσε ήδη) ενώ ο Πουαριέ (7.4 πόντοι-5.8 ριμπάουντ-0.7 τάπες σε 18.7’) έχει συμπληρώσει σωστά τον Ταβάρες, με τους δύο τους να συγκροτούν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο «5». Αντίθετα, είναι προφανές ότι υπήρξε αστοχία στην περιφερειακή γραμμή. Η Ρεάλ εξαρτάται ακόμα από τις ορέξεις των βετεράνων της (Γιούλ, Φερνάντεθ) σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε προβλέψει. Ο Ουίλιαμς-Γκος δεν έχει καταφέρει να βγει μπροστά και το mindset του πολύ ταλαντούχου Τόμας Ερτέλ δεν τον βοηθάει να αποφύγει τις μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση του. Κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Αυτή η version της «Βασίλισσας» έχει απολέσει σταθερές του πρόσφατου παρελθόντος. Πρωτίστως, απέχει από το γνωστό μας «μπάσκετ της ισορροπίας» το οποίο αποτέλεσε trademark των Μαδριλένων στα χρόνια του κόουτς Λάσο. Η φετινή Ρεάλ αποτελεί μια πολύ καλή (ίσως την καλύτερη στην Ευρωλίγκα) αμυντική ομάδα. Έχει το μέγεθος, την αντίληψη, τους αυτοματισμούς και την ικανότητα να πνίξει σχεδόν οποιαδήποτε επίθεση της διοργάνωσης. Όμως υστερεί στο επιθετικό κομμάτι. Η παραγωγική δυναμική  αυτού του συνόλου μέχρι τώρα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναμενόταν. Η ποιότητα του ρόστερ και το υπόβαθρο του Λάσο προϊδέαζαν για κάτι πολύ καλύτερο. 

Η Ρεάλ δεν είναι η shooting team των τελευταίων ετών. Τα γκαρντ εκτελούν με πολύ χαμηλά ποσοστά ενώ οι ίδιοι παίχτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί σε όρους «απόφασης». Η περίφημη κυκλοφορία της μπάλας που χαρακτήριζε το παιχνίδι των Ισπανών δεν είναι εκεί  ενώ πολλές αμυντικογενείς units παρουσιάζουν πρόβλημα spacing. Η ομάδα του Λάσο ηττήθηκε από τη Μανρέσα στη Μαδρίτη και έπειτα γνώρισε δύο κολλητές εκτός έδρας ήττες στην Ευρωλίγκα (με ανατροπή και στις δύο περιπτώσεις) από Εφές και Μακάμπι. 

Γίνεται κατανοητό ότι η Ρεάλ θα έρθει στο ΟΑΚΑ πεισμωμένη να διακόψει το αρνητικό σερί της στη διοργάνωση (κέρδισε τη Φουελαμπράδα την Κυριακή για την Ισπανική λίγκα). Ο στόχος φυσικά είναι η εξασφάλιση της δεύτερης θέσης για την κανονική περίοδο. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αντέξει στην πίεση που θα του ασκηθεί και οφείλει να προσπαθήσει να ακολουθήσει τον ρυθμό των Μαδριλένων για να ανταγωνιστεί. 

Η επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου έδωσε τον έξτρα πόλο δημιουργίας στους πράσινους, με την επίθεση τους να δουλεύει σαφώς καλύτερα στην αναμέτρηση με τη Μακάμπι. Οι γηπεδούχοι βρήκαν το ρήγμα, παρήγαγαν περισσότερα mismatches και με την έξτρα πάσα έφτασαν στην καλή εκτέλεση. Όμως η εικόνα τους στα μετόπισθεν ήταν πολύ άσχημη. Και πάλι η αδυναμία στο αμυντικό transition προκάλεσε «ακατάσχετη αιμορραγία» στο αγωνιστικό σώμα του Παναθηναϊκού. Το μελανό αυτό σημείο είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν την ομάδα στο να δέχεται μεγάλα σερί σε μικρό χρονικό διάστημα. O Παναθηναϊκός πρέπει να βρει stops στα μετόπισθεν για να είναι σε θέση να ελέγχει το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο. 

🏀 Ioannis Papapetrou Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.50 

Η υπερπροσπάθεια του Γιώργου Παπαγιάννη δεν φτάνει. Ο Έλληνας σέντερ είναι εξαιρετικός το τελευταίο διάστημα όμως το ελλιπές ρόστερ (πολλά συσσωρευμένα προβλήματα στο ίδιο διάστημα) των πρασίνων δεν βοηθάει ώστε να απεικονιστεί η διαφορά αυτή και στο ομαδικό παιχνίδι. Απέναντι στη Ρεάλ, ο 25χρονος διεθνής σέντερ θα έχει τη δυσκολότερη ίσως αποστολή που μπορεί να έχει κάποιος ψηλός στη διοργάνωση, αντιμετωπίζοντας τους Ταβάρες-Πουαριέ. 

🏀 Walter Tavares Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.52 

O Παναθηναϊκός θα πρέπει να ματσάρει τη σκληράδα και το φυσικό προφίλ των Deck-Yabusele στη γραμμή των φόργουορντ, να βγάλει ενέργεια και να σουτάρει πολύ καλά από τη γραμμή του τριπόντου εάν θέλει να μείνει μέσα στο ματς, ελπίζοντας ότι οι φιλοξενούμενοι θα συνεχίσουν να εκτελούν με μέτρια ποσοστά από την περιφέρεια. Η ελληνική άμυνα πρέπει να δυσκολέψει όσο είναι δυνατόν τις εκτελέσεις των Ισπανών εντός του ζωγραφιστού, ωθώντας τους σε ένα πιο περιφερειακό παιχνίδι, με λιγότερα σημεία αναφοράς χαμηλά, στο low post. 

🏀 Gabriel Deck Άθροισμα Πόντων, Ριμπάουντ, Ασίστ  +15 σε απόδοση 1.47

Σαφέστατα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή για τους πράσινους του Δημήτρη Πρίφτη οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την κακή συνθήκη του τελευταίου καιρού, τις απουσίες και την ποιότητα ενός αντιπάλου με πολύ γεμάτο ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγει στο παρκέ (παρά το γεγονός ότι είχε παιχνίδι δύο ημέρες πριν) και να καταθέσει πολύ υψηλό επίπεδο ενέργειας για να είναι ανταγωνιστικός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνον έτσι, τα νεότερα παιδιά θα απολαύσουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα ελίτ σύνολο.

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Ρεάλ Μαδρίτης -6.5 και Πόντοι Ρεάλ Μαδρίτης Over 74.5 σε απόδοση 2.10 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα