Παναθηναϊκός-Κίμκι: Ψυχολογική ένεση

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ουραγό Κίμκι στο ΟΑΚΑ, ευελπιστώντας σε μια νίκη  που θα αποτελέσει μια καλή ψυχολογική ένεση στην παρούσα, δύσκολη περίοδο.

Όπως καταλαβαίνετε, η Κίμκι αποτελεί το «φάρμακο» και μια μορφή ανακούφισης για τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας τον τελευταίο καιρό. Οι Ρώσοι έχουν να γευτούν τη νίκη στη διοργάνωση από τις 17 του Νοεμβρίου (ναι, δύο μήνες) όταν πέτυχαν μια μεγάλη ανατροπή καταβάλλοντας την αντίσταση της Ζενίτ. Έκτοτε η ρωσική ομάδα κάνει συλλογή από κίτρινα φύλλα και το μικρόβιο της ήττας έχει «φωλιάσει»  για τα καλά στις τάξεις του οργανισμού. Η απομάκρυνση του Ρίμας Κουρτινάιτις είναι η τελευταία προσπάθεια της διοίκησης να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας. 

Ο κόσμος αναρωτιέται βέβαια γιατί αυτή η απόφαση δεν είχε παρθεί νωρίτερα καθώς η παρουσία της Κίμκι από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι αποκαρδιωτική. Όμως ο Λιθουανός προπονητής δεν είναι τυχαίο πρόσωπο για το κλαμπ. Μαζί του η Κίμκι έπαιξε σπουδαίο μπάσκετ την περίοδο 2011-16, κατακτώντας δύο φορές τον τίτλο του πρωταθλητή στο Eurocup. Ο Κουρτινάιτις χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα προάστια της Μόσχας για αυτό και στηρίχτηκε τόσο πολύ παρά την επαναλαμβανόμενη αδυναμία του συνόλου να παρουσιάσει μια κάποια βελτίωση.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Κάπως έτσι, οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο παρκέ του ΟΑΚΑ σε μια χρονική στιγμή όπου βιώνουν εκατέρωθεν ανακατατάξεις σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας. Ομολογουμένως, η συνθήκη δεν είναι η καλύτερη δυνατή για τον Παναθηναϊκό. Η Κίμκι χάνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό, έχοντας παρουσιάσει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις σημάδια αποσύνθεσης. Μια τέτοια σημαντική αλλαγή μπορεί να τη βοηθήσει, τουλάχιστον στην πρώτη σύγκρουση που την ακολουθεί. Η ιστορία έχει δείξει ότι η συχνότητα της επαλήθευσης αυτής είναι σημαντική μεν αλλά δεν φέρει ακριβώς την ταμπέλα του «κανόνα», μιας και εξαρτάται από το ψυχολογικό καθεστώς που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, στο σύνολο. Για παράδειγμα, δεν λειτούργησε στην περίπτωση του Παναθηναϊκού οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια των τελευταίων ετών στην Πόλη. 

Είναι προφανές ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά φέτος με το πρότζεκτ της Κίμκι. Η απόδοση της ομάδας είναι δυσανάλογη με την αγωνιστική ποιότητα των μονάδων που διαθέτει. Και αν το πρόβλημα στα μετόπισθεν ήταν γνωστό (οι Ρώσοι έχουν την πιο αδύναμη άμυνα της διοργάνωσης), η εικόνα της στο επιθετικό κομμάτι σοκάρει.

 

Aς ρίξουμε μια ματιά στις επιδόσεις των δύο αντιπάλων αλλά και στη θέση που καταλαμβάνουν μέσα στον ανταγωνισμό της Ευρωλίγκας, στα πιο βασικά κομμάτια της εξειδικευμένης στατιστικής.

 

      ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ                   ΚΙΜΚΙ
Επίθεση ανά 100 κατοχές             112.3 (12)                   107.4 (17)
Άμυνα ανά 100 κατοχές             118.2 (17)                   123.3 (18)
Ριμπάουντ (%)               45.0  (9)                     43.0 (15)
Λάθη (%)                 15.0 (4)                     17.5 (14)
ΑST/TO                   1.5 (5)                     1.3  (11)

 

Διαχείριση απουσιών

Η Κίμκι έχει αρκετό επιθετικό ταλέντο (περισσότερο από τον Παναθηναϊκό) όμως δεν έχει καταφέρει να βάλει τα όπλα της να παίξουν «μαζί», πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη συνοχής και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Σβεντ (18.1 πόντοι-7.8 τελικές πάσες) και πάλι είναι το κυρίαρχο πρόσωπο όμως η παραγωγική διαδικασία δεν «ρολάρει» και αυτό απεικονίζεται στους δείκτες αποτελεσματικότητας των υπολοίπων. Μην ξεχνάμε ότι η Κίμκι διαθέτει παίχτες όπως οι Mickey, Jerebko, ο Jovic και  McCollum. 

Οι Ρώσοι ήρθαν στην Αθήνα αυθημερόν και με σημαντικές απουσίες. Όπως οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε, από τη σημερινή αναμέτρηση θα απουσιάσουν οι Σβεντ, Τίμα, Βιάλτσεφ, Μπούκερ και Μονρό. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα που προέκυψε με τον Παπαγιάννη στη χθεσινή προπόνηση, θα στερήσει από το «τριφύλλι» τις υπηρεσίες του πιο φορμαρισμένου του παίχτη. Χωρίς τον ηγέτη της η Κίμκι χάνει σημαντική δύναμη στις PnR-δράσεις αλλά και οι πράσινοι, με τον βασικό τους σέντερ εκτός, σε rim protection. Οι Όγκαστ, Μπέντιλ και Μήτογλου θα έχουν αρκετή δουλειά.

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολα παρά τις απουσίες των Ρώσων. Οι γηπεδούχοι οφείλουν να μπουν πολύ επιθετικά, χτυπώντας μεθοδικά και σε συνέχεια μια άμυνα με πολλά τρωτά σημεία. Όσο πιο βαθιά πηγαίνει μια επίθεση αναγκάζοντας τους Ρώσους να συνεργαστούν στα μετόπισθεν, τόσο πιο πολλά εντοπίζονται στην άμυνα της Κίμκι. Σημαντικός παράγοντας για τους γηπεδούχους θα είναι (και πάλι) η παρουσία του Νεμάνια Νέντοβιτς. Είναι δεδομένο ότι χωρίς αυτόν στο παρκέ, η παραγωγική δυναμική του Παναθηναϊκού δεν είναι η ίδια, ειδικά τώρα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Ένας δεύτερος παράγοντας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης αφορά την άμυνα των πρασίνων και πιο συγκεκριμένα την επίδοση των Ρώσων στο περιφερειακό σουτ. Ο Γιόβιτς μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην PnR-άμυνα της ελληνικής ομάδας, παράγοντας διαρκώς καταστάσεις καλής περιφερειακής εκτέλεσης για τους συμπαίχτες του. Ο Όντεντ Kάτας υπογράμμισε την ανάγκη για αμυντική βελτίωση και η σύγκρουση με τους δημιουργούς αλλά και τους πληθωρικούς ψηλούς της Κίμκι, θα είναι ένα μικρό πρώτο τεστ.

Εν κατακλείδι, το παιχνίδι μόνο εύκολο δεν είναι για  τον Παναθηναϊκό μιας και η Κίμκι είναι ομάδα με αρκετό ατομικό ταλέντο και η αντίδραση της στην πρόσφατη αλλαγή προπονητή της δίνει έναν απρόβλεπτο χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι διαφορετικής φύσεως σε σχέση με αυτό που έδωσαν οι πράσινοι στο ΟΑΚΑ με την ASVEL, μιας και οι Ρώσοι έχουν περισσότερο ταλέντο αλλά δεν είναι τόσο καλό σύνολο όσο οι Γάλλοι. Το «τριφύλλι» ευελπιστεί να πάρει την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση με τον Όντεντ Κάτας και την έβδομη συνολικά, ώστε να κερδίσει χρόνο και να δουλέψει με μεγαλύτερη ησυχία στη συνέχεια. Τόσο απλό, τόσο σημαντικό.