Παναθηναϊκός-Εφές: Ώρα για υπέρβαση

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την ομάδα που σκόρπισε τρόμο πέρυσι σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να διατηρήσει την παράδοση που τον θέλει να στέλνει την Εφές πίσω στη Τουρκία με κατεβασμένο το κεφάλι.

Δεν θα είναι εύκολο όμως. Είναι η στιγμή που οι πράσινοι πρέπει να σπάσουν τα όρια τους…

Ώρα υπέρβασης για τον Παναθηναϊκό σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ λοιπόν. Η κατάσταση των ομάδων στην Ευρωλίγκα και η συνολική εικόνα της Αναντολού φέτος ίσως δημιουργεί ένα ρευστό πλαίσιο εντός του οποίου η λέξη «υπέρβαση» ίσως να μη μοιάζει τόσο συμβατή αναφορικά με τη σημερινή  προσπάθεια των πρασίνων όμως ρεαλιστικά το «τριφύλλι» καλείται να ρίξει στο καναβάτσο έναν διεκδικητή του τίτλου, παίρνοντας ένα ματς που μπορεί να του δώσει βαθμολογική και ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο Παναθηναϊκός δείχνει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία τελευταία. Κυρίως, βγάζει προς τα έξω την εικόνα πραγματικής ομάδας που χάνει και κερδίζει «μαζί». Ο Γιώργος Βόβορας και οι συνεργάτες του κάνουν καλή δουλειά, είναι σαφές. Όμως ένα από τα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί μια τέτοια ομάδα (με ένα ρούκι ουσιαστικά κόουτς στο τιμόνι) στην Ευρωλίγκα αφορά το συναισθηματικό της κόσμο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αναμετρήσεις με ομάδες υψηλής ταχύτητας, όπως η σημερινή. Ματς που μπορεί να καταρρακώσουν συναισθηματικά ή να σε σηκώσουν ανεξήγητα ψηλά. Καμία από τις δύο καταστάσεις βεβαίως δεν είναι καλός σύμβουλος σε μια διαδρομή όπου η λύπη και η χαρά πρέπει να κρατάει ελάχιστα.

Η Αναντολού παίζει καλύτερα τελευταία. Ακόμα απέχει αισθητά από την εικόνα της περυσινής ομάδας-τανκ (άγνωστο εάν μπορεί να φτάσει πάλι σε εκείνα τα standards) όμως είναι προφανές ότι σιγά-σιγά βελτιώνεται. Το πρόβλημα της όπως και πέρυσι σε αντίστοιχο χρονικό σημείο, εντοπίζεται στα μετόπισθεν όπου είναι ευάλωτη. Είναι περιττό να πούμε λοιπόν ότι ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι επιθετικός από το ξεκίνημα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι Τούρκοι έχουν προβληματικές επιστροφές στο transition, είναι αδύνατοι στο ριμπάουντ και στις lineups που δεν περιλαμβάνουν τον Ντάνστον ή τον Σίνγκλετον δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο μα προστατέψουν την καρδιά της ρακέτας τους. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει ελεύθερα σουτ με τη χρήση έξτρα πάσας αφού πρώτα περάσει τη μπάλα στη ρακέτα των Τούρκων, αξιοποιώντας το overhelping που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια κατάσταση. 

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Οι επιδόσεις της επίθεσης της ομάδας του Αταμάν, σε αντίθεση με αυτές της άμυνας, είναι αρκετά καλές. Αυτό που τρομάζει μάλιστα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν πιάσει αυτά τα standards δείχνοντας να έχουν σοβαρό περιθώριο βελτίωσης. Το δίδυμο Μίσιτς-Σιμόν (ο Κροάτης εβάλε 42 πόντους με 11/12 δίποντα στο τελευταίο ματς της  TBL) έχουν αναλάβει το κύριο βάρος της δημιουργίας, ο Beaubois έρχεται από ένα μεγάλο παιχνίδι κόντρα στη Μακάμπι ενώ οι Πλάις-Ντάνστον παράγουν σταθερά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.  Η Αναντολού σουτάρει καλά, τρέχει τις γνωστές τις εξαιρετικά δομημένες  συνεργασίες και κάνει λίγα λάθη. Σημειώστε ότι στο ΟΑΚΑ (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες)) είναι πιθανό να εμφανιστεί και ο Σέιν Λάρκιν. Χωρίς πολλά λόγια, ο Αμερικανός είναι ένας από τους ελάχιστους παίχτες στην Ευρώπη που μπορεί να σπάσει την πίεση μιας άμυνας υψηλού επιπέδου, με την ικανότητα του να βομβαρδίσει το καλάθι μετά από ντρίμπλα ή να δημιουργήσει ρήγμα, περνώντας προς τα μέσα. 

Στο «τριφύλλι» αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα με τον Νεμάνια Νέντοβιτς χθες (ελαφρύ τράβηγμα, άγνωστο εάν θα είναι έτοιμος),  όμως ο Γιώργος Βόβορας θα έχει τον Σέλβιν Μακ στη διάθεση του, για πρώτη φορά φέτος. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι ο κλασσικός  δημιουργός που ήθελε το «τριφύλλι» όμως έχει ποιότητα και μπορεί να βοηθήσει την ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Σημαντική παράμετρος στην προσπάθεια του αυτή θα είναι να μεταφέρει τη μπάλα με ασφάλεια κάτω από καθεστώς πίεσης και να μείνει μακριά από λάθη. Αυτό το στοιχείο θα είναι περισσότερο κομβικό στην αξιολόγηση του ακόμα και από το περιφερειακό του σουτ. Ο Μακ έχει το κορμί, την αντίληψη και τις αμυντικές ικανότητες για να απορροφηθεί άμεσα στις τακτικές του κόουτς στα μετόπισθεν. Μένει να δούμε πως θα εμφανιστεί στο ντεμπούτο του, ερχόμενος από ένα διόλου ευκαταφρόνητο διάστημα αποχής. Η θέση «1» θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πορεία βελτίωσης αυτού του συνόλου μέσα στη φετινή σεζόν…