Panathinaikos Shmera sth Euroleague

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ: Lockdown άμυνα

O Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να «κλειδώσει» τους αστέρες του Δημήτρη Ιτούδη με την άμυνα του. Αυτή άλλωστε, θα είναι η ναυαρχίδα στο πλάνο νίκης των πρασίνων  του Γιώργου Βόβορα ενόψει μιας σπουδαίας αναμέτρησης…

Βράδυ παραμονής του εθνικού lockdown λοιπόν, σε μια κρίσιμη και αν μη τι άλλο ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Η ζωή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έχει διαφοροποιηθεί από την περασμένη άνοιξη και ο αθλητισμός είναι ένα από όχι πολλά πράγματα ομολογουμένως, που μπορεί σταθερά να περάσει μια ηλιαχτίδα φωτός από το παράθυρο της  καθημερινότητας μας. 

Σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα παραδοσιακό ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η κάθοδος της «αρκούδας» του Βορρά άλλωστε στην Ελλάδα πάντα μας δίνει ενδιαφέροντα ματσαρίσματα που παράγουν ένταση και αμφίρροπη εξέλιξη. 

Mπερδεμένη η ΤΣΣΚΑ

Είναι δεδομένο ότι μέχρι τώρα οι Ρώσοι δεν έχουν ικανοποιήσει με την εικόνα τους. Παίζουν κακό μπάσκετ, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη μας την ποιότητα που κουβαλούν στο ρόστερ τους. Όμως αυτό δεν αποτελεί μια κάποια σοκαριστική έκπληξη. Το timing της σεζόν και το υπόβαθρο με το οποίο μπήκαμε σε αυτήν σε συνδυασμό με την πολύ ειδική συνθήκη που έχει δημιουργηθεί εκεί έξω, στις ζωές όλων, λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια πολλών ομάδων να βρουν ρυθμό. Η ΤΣΣΚΑ λοιπόν είναι από αυτές που έχουν μείνει πίσω και θέλει σιγά-σιγά να ανεβάσει ρυθμούς, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός (Αναντολού, Ρεάλ) ξεκινάει να παίζει λίγο καλύτερα δείχνοντας τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Η «αρκούδα» του 3-3 μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα, δείχνει μπερδεμένη. Η επίθεση της δεν λειτουργεί, η άμυνα της έχει καλά και άσχημα διαστήματα, οι επιδόσεις στο αμυντικό ριμπάουντ προβληματίζουν ενώ συνολικά η ίδια έχει παγιδεύσει τον εαυτό της σε ένα αργό τέμπο που στην παρούσα φάση τονίζει τα μειονεκτήματα της ακόμα περισσότερο.

Ενδεικτικά, οι Ρώσοι έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας εντός παιδιάς (ανά 100 κατοχές, FG%) και με τον τρόπο που αναπτύσσονται έχουν ουσιαστικά απενεργοποιήσει όλα τα σπουδαία όπλα που έχουν στο ρόστερ τους. Οι Τζέιμς και Κλάιμπερν παίρνουν τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο εκτελέσεων και οι μπάλες για τους υπόλοιπους, σημαντικούς παίχτες του Ιτούδη δεν περισσεύουν με αποτέλεσμα να μένουν συνεχώς εκτός παιχνιδιού. Η ΤΣΣΚΑ παρουσιάζει μια ροπή στο λάθος και αδυναμία να αναμείξει όλους τους παίχτες της στην επίθεση μέσα από συνεργασίες. Το 1.0 στον δείκτη ασσίστ/λαθών είναι αποστομωτικό. Στο ματς με τη Βαλένθια έγινε μια προσπάθεια (φάνηκε σαν τάση στην επίθεση με τον τρόπο που επέλεξε να αναπτυχθεί η ομάδα) να μοιραστεί το δημιουργικό φορτίο με στόχο να ακουμπήσει η μπάλα σε διαφορετικά κάθε φορά χέρια ενόψει της τελικής προσπάθειας. Είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί  από το σύνολο του κόουτς Ιτούδη ώστε σταδιακά να αρχίσει να είναι πιο αποτελεσματικά παραγωγικό.

Ο Παναθηναϊκός σκόρπισε χαμόγελα στην αναμέτρηση με τη Φενέρ κάνοντας μια σπουδαία εμφάνιση όμως έχει τα δικά του προβλήματα για να λύσει. Συνήθως, σύνολα παρομοίων προδιαγραφών (πνευματικών και αγωνιστικών)  με αυτό των πρασίνων έχουν πολλές διακυμάνσεις, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, όπου το καλό παιχνίδι διαδέχεται ένα κακό και αντίστροφα για αρκετό καιρό. Έτσι είναι όμως, αυτή είναι η διαδικασία. Το ζήτημα είναι πως θα χρησιμοποιήσεις τις ζυμώσεις αυτές βγαίνοντας ακριβώς από τη συγκεκριμένη διαδικασία για να βελτιωθείς. 

Το «τριφύλλι» θα υπογράψει σύντομα έναν περιφερειακό που θα αγωνίζεται στη θέση «1» αντικαθιστώντας τον Σάικς. Στην αναμέτρηση με τη ΤΣΣΚΑ το βάρος θα πέσει στο υπάρχον δυναμικό και πιο συγκεκριμένα στους Μποχωρίδη, Ρος και Νέντοβιτς. Οι πράσινοι θα προσπαθήσουν με όχημα την ετοιμότητα και τη συγκέντρωση στην ατομική άμυνα να ελέγξουν την παραγωγική ικανότητα των Ρώσων, στοχεύοντας στο να τους οδηγήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα λάθη (μπαίνοντας στις γραμμές πάσες με τα περίφημα deflections στα οποία αναφέρεται συνεχώς ο κόουτς) ώστε να καλλιεργήσουν στο μυαλό τους την αμφιβολία. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα.

 Το επιθετικό ριμπάουντ θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» των πρασίνων . Η ΤΣΣΚΑ είναι αδύναμη στο αμυντικό ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός (από τις πιο δυνατές ομάδες στα επιθετικά μέχρι τώρα στη διοργάνωση) μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα, υποστηρίζοντας την επίθεση του με τη δραστηριότητα του κάτω από το καλάθι της.

Oι ομάδες (όπως και όλοι μας άλλωστε) βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Αυτομάτως η όλη συνθήκη έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατανόησης από τον κόσμο οποίος εστιάζει πλέον και σε άλλα πράγματα που μέχρι τώρα, ειδικά στα μέρη μας, είχαν μπει στην άκρη ζώντας υπό τη σκιά του αποτελέσματος. Αναφέρομαι στη χαρά του παιχνιδιού, στην προσπάθεια για καλό μπάσκετ αλλά και σε ολόκληρη τη διαδικασία που στοχεύει στην ατομική και ομαδική ανάπτυξη μέσα σε ένα σύνολο. Τέτοια ματς, όπως το σημερινό του Παναθηναϊκού με τη ΤΣΣΚΑ, θα αναμένονται πάντα με ανυπομονησία και αγωνία από το κοινό. Είναι παιχνίδια που προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και το θετικό αποτέλεσμα γράφει «διπλά» στον ψυχολογικό κόσμο της ομάδας που θα το κατακτήσει. Οι ιδιαίτερες συνθήκες μας δυσκολεύουν, ναι. Όμως παράλληλα μας δίνουν και μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τέτοια ματς χωρίς άγχος, εστιάζοντας στα στοιχεία που μας έκαναν σε νεαρότερη ίσως ηλικία να αγαπήσουμε το άθλημα. Για αυτό θα κλείσω με αυτές τις δύο λέξεις που θα διαβάσετε αρκετές φορές ουκ ολίγες φορές σε αυτή εδώ τη στήλη φέτος.

Απολαύστε το…