Παναθηναϊκός-Μπούντουτσνοστ: Στο τέλος του δρόμου

Στο τέλος της πολύ κοπιαστικής διαδρομής της κανονικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός του Ρικ Πιτίνο χρειάζεται μια νίκη για να κλειδώσει τη πρόκριση, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αντεπίθεση που ξεκίνησε το “τριφύλλι” στη θητεία του Αμερικανού κόουτς.

Στη τελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων είναι πολλοί και η κάθε ομάδα-διεκδικητής  προσπαθεί να διαβάσει τις πιθανότητες πρόκρισης της όπως διαμορφώνονται από το αποτέλεσμα της αλλά και αυτό των βασικών της αντιπάλων. Ο Παναθηναϊκός με νίκη κλειδώνει τη πρόκριση και αυτό συνιστά προνόμιο (το οποίο κέρδισε απολύτως δίκαια) όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Aπόψε…

H Μπούντουτσνοστ παίζει ένα από τα σημαντικότερα ματς των τελευταίων ετών τη Κυριακή στη Κροατία με την Τσεντεβίτα για τα playoffs  της Αδριατικής. Η πρόκριση στον τελικό είναι ζωτικής σημασίας αναφορικά με την αξιολόγηση της φετινής σεζόν καθώς θα της δώσει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρυσι. Για αυτό και παρότι έμεινε νωρίς πίσω στη βαθμολογία της Ευρωλίγκας, δεν σταμάτησε την προσπάθεια της για ενίσχυση υπογράφοντας σημαντικούς παίχτες.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ομάδα του Ρέπεσα έχει καλό αγωνιστικό ρυθμό αυτή την περίοδο. Είναι κάτι που υπογράμμισε και ο ίδιος ο κόουτς Πιτίνο άλλωστε, εκθειάζοντας την απόδοση τους στη Πόλη απέναντι στη Φενέρ. Όντως οι Μαυροβούνιοι έχουν παρουσιάσει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο στα τρία τελευταία ματς όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σύνολα που τελειώνουν τη κανονική περίοδο στη πρώτη πεντάδα της διοργάνωσης. Η Μπούντουτσνοστ έδωσε μια δυνατή μάχη στους πρωτοπόρους της Φενέρ στη Κωνσταντινούπολη, πίεσε όσο μπορούσε την Αναντολού στη Ποντγκόριτσα και κέρδισε για μεγάλο διάστημα τις εντυπώσεις στη Βαρκελώνη τη προηγούμενη εβδομάδα. Είναι σημαντικό δε, να σημειώσουμε ότι η ομάδα από το Μαυροβούνιο καταφέρνει να παρουσιάζει σε κάθε παιχνίδι νέους πρωταγωνιστές. Με τη Φενέρ ήταν ο Ερλ Κλαρκ (20 πόντοι- 5 ριμπάουντ), απέναντι στην Αναντολού οι Τζάκσον-Μπιτάντζε (17 και 16 πόντους αντίστοιχα) ενώ στη Βαρκελώνη ο Ντανίλο Νίκολιτς «έγραψε» 25 πόντους με 10/14 σουτ.

Αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι για τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης. Κανένα. Η ίδια η διοργάνωση άλλωστε έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Σίγουρα υπάρχει η προσδοκία ότι η ελληνική ομάδα, που είναι το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης, θα μπορέσει να ξεφύγει νωρίς στο σκορ και  θα τελειώσει την υπόθεση-νίκη με συνοπτικές διαδικασίες. Η αγωνιστική ποιότητα των δύο αντιπάλων, το κίνητρο και το timing στο οποίο διεξάγεται η αναμέτρηση ενισχύει αυτή την πεποίθηση. Όμως υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Αυτή που λέει ότι το παιχνίδι μπορεί να μη κυλήσει ακριβώς έτσι και ότι η Μπούντουτσνοστ θα καταφέρει να μείνει εντός της διεκδίκησης της νίκης, παρακολουθώντας τουλάχιστον από διακριτική απόσταση τους γηπεδούχους. Ακόμα και εάν αυτό συμβεί, ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με υπομονή και καθαρό μυαλό. Εδώ που έφτασε χρειάζεται “φονικό ένστικτο”.

Ο Ρικ Πιτίνο είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να τρέξει από την αρχή κατά τη προσφιλή του συνήθεια, στοχεύοντας τις ουκ ολίγες αμυντικές αδυναμίες της Μπούντουτσνοστ. Τρέχοντας με συνέπεια το γήπεδο, ο Παναθηναϊκός μπορεί να φτάσει ψηλά στο σκορ απέναντι σε μια άμυνα η οποία έχει κενά, επιτρέποντας αρκετά υψηλά ποσοστά επιτυχία στις εκτελέσεις τόσο από το «ζωγραφιστό» όσο και από τη περίμετρο (οι αντίπαλοι της σουτάρουν σχεδόν με 40% στο τρίποντο). Η αλήθεια είναι ότι στις ημέρες του Ρέπεσα, η Μπούντουτσνοστ φόρτωσε αρκετό ταλέντο σε επίπεδο μονάδων καταφέρνοντας να γίνει πιο επικίνδυνη στο επιθετικό κομμάτι αλλά έχασε σε απόδοση στα μετόπισθεν τελειώνοντας τη φετινή Ευρωλίγκα με την πιο αδύναμη άμυνα. Το γρήγορο παιχνίδι των πρασίνων, η Pick&Roll δραστηριότητα του Καλάθη και οι απομονώσεις στη καρδιά του ζωγραφιστού μπορούν να πληγώσουν τους φιλοξενούμενους ειδικά εάν συνοδευτούν με ένα αξιόλογο ποσοστό στα περιφερειακά σουτ (το «τριφύλλι» θα βρει ευκαιρίες για καλά σουτ εναντίον αυτής της άμυνας).

Η μονομαχία του Παπαγιάννη με τον Μπιτάντζε θα είναι το ματσάρισμα της βραδιάς. Δύο νέοι και πολλά υποσχόμενοι παίχτες στη θέση “5”. Ο Γεωργιανός ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην άλλη άκρη του ατλαντικού ενώ ο Έλληνας γίγαντας επέστρεψε στην Ευρώπη για να κάνει restart στη καριέρα του. Ενδιαφέρον θα έχει και η μάχη του Καλάθη με τον Νόρις Κόουλ. Κυρίως το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι παραγωγικός ο Αμερικανός απέναντι στις δαγκάνες του πόιντ γκαρντ των γηπεδούχων.

Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβρη, η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας φτάνει στο τέλος της. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο σε αυτή τη τελευταία αγωνιστική η οποία θα κρίνει ποιες ομάδες θα καταλάβουν τις τρεις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στο πιο συναρπαστικό κομμάτι της σεζόν, αυτό των playoffs. Ελπίζουμε λοιπόν, ότι τη Παρασκευή το βράδυ θα αρχίσουμε να καταστρώνουμε σχέδια για την αναχαίτιση των αντιπάλων των δύο “αιωνίων”.