Να τελειώσει τη δουλειά…

Φορμαρισμένος και με τη ψυχολογία στα ύψη, ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται το Τελ Αβίβ στην αυλαία της κανονικής περιόδου της φετινής Ευρωλίγκας με έναν και μόνο σκοπό στο μυαλό του: Nα φέρει πίσω στην Αθήνα το πλεονέκτημα έδρας ενόψει των playoffs..

Η Μακάμπι δεν είναι καλά τον τελευταίο καιρό. Βασικά ήμουν πολύ επιεικής στον χαρακτηρισμό , ξεχάστε τον. Πάμε πάλι.. Η Μακάμπι είναι χάλια τον τελευταίο καιρό. Ο Άιναρς Μπάγκατσκις επέλεξε να ακολουθήσει τη τακτική του “διαλύω για να ξαναχτίσω” όμως η φετινή σεζόν θα είναι σκληρή και με συνοδό συνεχώς το συναίσθημα της αβεβαιότητας σχετικά με το τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα. Οι τραυματισμοί (ειδικά αυτός του Γκάουντλοκ που αποτελεί τον βαρύ οπλισμό στην επίθεση της ομάδας) έχουν γονατίσει τη Μακάμπι με τον Λετονό κόουτς να δουλεύει με ότι έχει στα χέρια του με αποκλειστικό στόχο να αλλάξει τον αέρα στα αποδυτήρια και την νοοτροπία της ομάδας.

Στο Ισραήλ η Μακάμπι έπαιξε τις τελευταίες δύο αγωνιστικές με τις ομάδες που της προσέφεραν τον μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνισμό. Τη συγκάτοικο της στη πρώτη θέση θέση Hapoel Holon και την τρίτη Bnei Herzliya. Έχασε και τα δύο ματς. Στο Τελ Αβίβ ο πρώην G/F του Βιλανόβα Τζέιμς Μπέλ διέλυσε την άμυνα της σκοράροντας 28 πόντους με τη Χαποέλ να περνάει δια πυρός και σιδήρου (79-80) από την έδρα της ομάδας του Μπάγκατσκις ενώ στη παραλιακή Herzliya ο Τζεφ Άντριεν έκανε φύλλο και φτερό τους ψηλούς της Μακάμπι σκοράροντας 27 (με 10/12 προσπάθειες) από τους 94 πόντους των γηπεδούχων.

Ο Μπάγκατσκις βασίζεται εξ ολοκλήρου στη τριάδα Ραντ-Σμιθ-Μέκελ. Οι τρεις τους παίζουν 30 λεπτά σε κάθε ματς και τραβούν όλο το κουπί. Το rotation των 8 παιχτών έχει διαλύσει τη Μακάμπι, για την οποία είχαμε πει το καλοκαίρι πως ήταν μια από τις πιο κακοστημένες ομάδες που είδε η διοργάνωση τελευταία. Απέναντι στον Παναθηναϊκό οι Ισραηλινοί θα έχουν μια σημαντική επιστροφή, αυτή του Κουίνσι Μίλερ.

Βασικά σημεία στη τακτική του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει αποφασισμένος με υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης αποδεικνύοντας ότι είναι ομάδα της ελίτ. Και αυτές οι ομάδες, σε τέτοιες καταστάσεις δε χαρίζονται. Για να οικειοποιηθείς αυτόν τον χαρακτηρισμό όμως θα πρέπει να γνωρίζεις πρωτίστως ότι η αξιολόγηση σου ξεκινάει από το πνεύμα. Η ελληνική ομάδα δεν έχει περιθώριο χαλάρωσης.

Μη ξεχνάμε ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίον σήμερα βρίσκεται “καβάλα στ’άλογο” είναι το γεγονός ότι μια βασική του αντίπαλος (Φενέρ) έδειξε σημάδια χαλάρωσης εντός έδρας μάλιστα, απέναντι στην ίδια ομάδα.. Το διπλό της Μακάμπι στη Πόλη ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα που έφερε τα πάνω-κάτω στη μάχη για το πλεονέκτημα. Άλλωστε μιλάμε για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο clubs τα οποία έχουν χτίσει το δικό τους rivalry στη σύγχρονη εποχή..

Το “τριφύλλι” θα πρέπει να πιέσει έναν αντίπαλο ο οποίος δεν έχει γκαρντ. Με τον Οχαγιόν εκτός, ο Μέκελ είναι ο μονάδικός PG της Μακάμπι με τον Μπάγκατσκις να προβαίνει σε αλχημείες (Λαντεσμπεργκ) για να του δώσει ανάσες. Ο Παναθηναϊκός έχει “πόδια” στα γκαρντ. Πρέπει να πιέσει τον αντίπαλο βγάζοντας τον εκτός ρυθμού, κόβοντας τις γραμμές επικοινωνίας στην επίθεση του ώστε αυτή να γίνει πιο εύκολα αναγνώσιμη. Εκτός των άλλων, η Μακάμπι είναι αρκετά επιρρεπής στο λάθος. Δεν είναι ομάδα που σκέφτεται αλλά σύνολο που παίζει με το ένστικτο. Εάν η πίεση του Παναθηναϊκού την οδηγήσει στον συνηθισμένο αριθμό λαθών (πολύ πιθανό) η πρώτη μάχη θα έχει ήδη κερδηθεί για τον Τσάβι Πασκουάλ.

Σημαντικό ρόλο στο σημερινό ματς θα παίξει η απόδοση των πρασίνων στην ατομική άμυνα (εκτός από την ομαδική). Το παιχνίδι αυτό χρειάζεται “τρεξίματα”. Για να είμαι ειλικρινής θαύμασα την ετοιμότητα της ομάδας του Πασκουάλ τη προηγούμενη εβδομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι απέναντι στο πιο fast pace σύνολο της διοργάνωσης, την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη. Παίχτες όπως ο Ραντ και ο Μίλερ θέλουν μεγάλη προσοχή όπως και η transition περιφερειακή εκτέλεση του Λάντεσμπεργκ. Ετοιμότητα και η μπάλα μακριά από τον κεντρικό διάδρομο ώστε να μην έχουμε τέτοια..

Ο Ραντ (του οποίου το τελείωμα μόλις θαυμάσατε) είναι ο παίχτης που θα πάρει τις περισσότερες ίσως προσπάθειες στην επίθεση της Μακάμπι.

Είναι πολύ αθλητικός, μαχητικός, εξίσου επικίνδυνος κοντά και μακριά από το καλάθι αλλά και ευανάγνωστος. Θεωρώ ότι μια άμυνα με υψηλό επίπεδο αντίληψης σαν αυτή του Παναθηναϊκού γρήγορα θα αποκωδικοποιήσει το παιχνίδι του Αμερικανού φόργουορντ και θα τον οδηγήσει στα τραβηγμένα σουτ στα οποία είναι πολύ επιρρεπής. Με την επιστροφή του Κουίνσι Μίλερ και την έλλειψη περιφερειακών είναι πιθανόν να δούμε τη Μακάμπι να παίζει Big, με τρεις ή ακόμα και τέσσερις φόργουορντ στο παρκέ. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει τα όπλα να ανταποκριθεί σε κάθε περίπτωση διατηρώντας στη κορυφή της ιεραρχίας των αμυντικών του στόχων το να προστατέψει το ζωγραφιστό του και να μην επιτρέψει στη Μακάμπι να κεφαλαιοποιήσει την επιθετικότητα των ψηλών της (Άιβερσον, Αλεξάντερ, Ραντ, Μίλερ) με επιθετικό ριμπάουντ.

Στον ορίζοντα..

Η εικόνα της συμμετοχής στο F4 της Κωνσταντινούπολης άρχισε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα και είναι όντως γοητευτική αλλά και όχι ιδιαίτερα κοντινή ακόμα για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι διατηρούν τη τέταρτη θέση και το πλεονέκτημα ακόμα και σε περίπτωση ήττας, εφόσον η Μπασκόνια κερδίσει στη Βιτόρια τη Ζαλγκίρις. Όμως αυτό δε πρέπει να υπάρχει καν στο μυαλό τους. Ο Παναθηναϊκός πρέπει, πρώτα από όλα για το δικό του ψυχολογικό status στο τελευταίο ματς πριν την έναρξη των playoffs, να μπει και να πιάσει από τον λαιμό τη Μακάμπι καθαρίζοντας την υπόθεση πλεονέκτημα. Χάρες δε κάνεις. Και δε περιμένεις, μόνο παίζεις. Και στο τέλος σηκώνεις το κεφάλι και βλέπεις που έφθασες..