Παναθηναϊκός-Άλμπα Βερολίνου: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Ο Παναθηναϊκός στοχεύει στην αγωνιστική συνέχεια της ανοδικής του πορείας υποδεχόμενος την Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ, με το βλέμμα στο άμεσο αλλά και στο πιο μακρινό μέλλον.

Η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας πλησιάζει στο τέλος της και ο Παναθηναϊκός , όπως και όλες οι ομάδες που δεν έχουν βαθμολογικούς στόχους, χρησιμοποιεί τα παιχνίδια αυτά ώστε να ετοιμαστεί για τα playoffs της Stoiximan Basket League. Mια αίσθηση νοσταλγίας είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα καθώς το «τριφύλλι» μένει και πάλι έξω από τα μεγάλα ματς της Άνοιξης και τη διεκδίκηση ενός F4. Παραδοσιακά ο οργανισμός φούλαρε τις μηχανές του τέτοια εποχή για να εμφανιστεί έτοιμος στα  playoffs της Ευρωλίγκας , ξέροντας  ότι –ανεξαρτήτου αποτελέσματος- το ΟΑΚΑ θα γνωρίσει μερικές μεγάλες βραδιές. Το συναίσθημα αυτό από την άλλη, δίνει ένα έξτρα κίνητρο για την επόμενη ημέρα.

Αρκετά. Αυτή είναι η λέξη-οδηγός για αυτό που πρέπει να επακολουθήσει. Ο Παναθηναϊκός ανήκει στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου μας και οφείλει να επιστρέψει εκεί με μεθοδικότητα και καθαρό μυαλό.  Δεν μπορεί να λείπει άλλο από τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και η επιστροφή του αυτή θα ξεκινήσει σταδιακά από φέτος και μέσα από παιχνίδια όπως αυτό με την Άλμπα που μοιάζουν πεζά για τον μέσο θεατή, όμως όχι απλά έχουν νόημα αλλά είναι και εξαιρετικά χρήσιμα. Είναι προνόμιο για μια ομάδα να μπορεί να ρίξει τους νεαρούς της αθλητές αλλά και παίχτες τους οποίους υπολογίζει για τη νέα σεζόν (και άλλους για τους οποίους πρέπει να αποφασίσει) στη μάχη με ένα σύνολο Ευρωλίγκας.

Ανεβασμένη και επικίνδυνη η Άλμπα

Μετά από ένα δύσκολο διάστημα που ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα του Γενάρη και έφερε μια ακολουθία άσχημων αποτελεσμάτων (10 ήττες σε 11 παιχνίδια), η Άλμπα άρχισε να παίζει και πάλι καλό μπάσκετ ανακτώντας τον ανταγωνιστικό της χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι κέρδισε ομάδες οι οποίες καίγονταν για το θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια τους να μπουν στα playoffs, φεύγοντας με διπλό από το Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα και ρίχνοντας στο καναβάτσο της Αναντολού στην εκπνοή στο Βερολίνο (ναι, ήταν εκείνο το ματς μετά από το οποίο ο κόουτς Αταμάν δήλωσε απερίφραστα πως «φέτος δεν θα είμαστε στα playoffs»). Μάλιστα έτεινε να εξελιχθεί σε κακό δαίμονα των ομάδων αυτής της βαθμίδας ανταγωνισμού όταν λίγο έλειψε να κάνει το μεγάλο μπαμ στη Βιτόρια την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Η Άλμπα φέτος παρουσίασε τον Procida, ανέβασε κάποια παιδιά όπως ο Olinde και ο Βlatt έναν πιο «πρώτο» ρόλο, εκεί που φιλοδοξεί να τοποθετήσει την επόμενη σεζόν τους Delow-Κoumadje. O Jaleen Smith μετατράπηκε από facilitator σε High Volume Shooter (σχεδόν 6.0 προσπάθειες πίσω από τη γραμμή σουτάροντας μάλιστα με ποσοστό 37%) κάνοντας μια συνολικά καλή σεζόν κατά την οποία είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν στο μπασκετικό χρηματιστήριο ενώ το δίδυμο Lo-Sikma είναι πάντα εκεί, ηγούμενο της προσπάθειας.

Ο κόουτς Gonzalez είχε καλές και άσχημες στιγμές στη σεζόν. Δούλεψε επάνω στην ίδια βάση, παρουσιάζοντας ένα σύνολο που έπαιξε στο υψηλότερο pace της διοργάνωσης. Η επίθεση της Άλμπα δομήθηκε επάνω στις συνεργασίες (κληροδότημα του κόουτς Ρενέσες) και στη συμμετοχή πολλών προσώπων στο εκτελεστικό κομμάτι όμως η σταδιακή πτώση του 34χρονου πια Λιούκ Σίκμα (ηγέτη και βασικού δημιουργού των Άλμπατρος) επηρέασε το κομμάτι των αυτοματισμών και της ταχύτητας στο μισό γήπεδο. Η Άλμπα έχει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα και καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αναπτύσσοντας νέα παιδιά και υποστηρίζοντας ένα συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ. Όμως είναι προφανές ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω (χωρίς απαραίτητα να αλλάξει πλεύση ως οργανισμός) για να προχωρήσει ψηλότερα στα σαλόνια της Ευρωλίγκας.

Low post και υπομονή στο μισό γήπεδο για τον Παναθηναϊκό

Ο Χρήστος Σερέλης θέλει να δει συνέχεια στην προσπάθεια που κάνουν οι παίχτες του στα τελευταία παιχνίδια. Οι πράσινοι έπαιξαν καλό μπάσκετ απέναντι στη Μπάγερν και παρουσίασαν ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο στο ΣΕΦ  παρά τις απουσίες τους. Δείχνουν να λειτουργούν πλέον εντός ενός πιο λογικού (σε όρους τακτικής διαχείρισης) πλαισίου, παίρνοντας πλέον βοήθεια από τον πάγκο τους. Το φετινό σύνολο είχε ουκ ολίγα μειονεκτήματα αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το ρεκόρ του 11-21.

Οι γηπεδούχοι θα βρουν απέναντι τους μια ομάδα πολύ ικανή στο επιθετικό ριμπάουντ και αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη χάραξη του πλάνου τους. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το περιθώριο να δώσει δεύτερες ευκαιρίες σε μια επίθεση που είναι αρκετά πιθανό να μείνει χαμηλά χωρίς αυτές. Η Άλμπα δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική αντιμετωπίζοντας physical άμυνες δεδομένου ότι παρά τις πολλές εναλλακτικές πηγές δημιουργίας που έχει, δεν διαθέτει τον φιλόπονο χαρακτήρα που θα την κρατήσει όρθια σε βάθος χρόνου σε τέτοιες καταστάσεις.

Η μάχη στο χαμηλό ποστ και στις δύο πλευρές του γηπέδου, θα είναι καθοριστική. Η Άλμπα είναι πολύ αδύναμη στην άμυνα στο «ζωγραφιστό» και απέναντι σε δράσεις με πλάτη στο καλάθι (1.016 πόντοι/κατοχή παθητικό, Νο18 στη διοργάνωση) και ο Παναθηναϊκός οφείλει να το εκμεταλλευτεί ακουμπώντας τη μπάλα στον Αρτούρας Γκουντάιτις. Ο Λιθουανός μπορεί να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς και να παράγει στην «καρδιά» της ρακέτας.

Στην άλλη πλευρά δε, η ομάδα του Βερολίνου έχει στο οπλοστάσιο της τη «δύναμη» και το μέγεθος για να κερδίσει μάχες στη ρακέτα. Sikma, Koumadje, Thiemann πρέπει να μείνουν μακριά από το ελληνικό καλάθι με τους πράσινους να πιάνουν υψηλά στάνταρντ στο κομμάτι της προστασίας του «ζωγραφιστού». Ο Gonzalez θα σημαδέψει τον Williams, θα προσπαθήσει να φθείρει τον Παπαγιάννη και να υποστηρίξει την επίθεση του με επιθετικό ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι οφείλουν να είναι έτοιμοι και η παρουσία του Μαντζούκα στη θέση «4» για αρκετά λεπτά μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μεγάλη προσοχή στον φορμαρισμένο Yannick Wetzell ο οποίος στα τελευταία 5 ματς του στην Ευρωλίγκα μετράει 10.2 πόντους με 22/35 δίποντα (62.9%).

Bet Builder με Marius Grigonis Πόντοι 9+ και Yannick Wetzell Πόντοι 7+σε απόδοση 2.67 στη Stoiximan

Η Άλμπα αντιμετωπίζει προβλήματα στην transition άμυνα (1.211 πόντοι/κατοχή, Νο13 στη διοργάνωση) και αυτή η κατάσταση μπορεί να κατευθύνει τον Παναθηναϊκό στο να ψάξει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Ενώ λοιπόν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για κατά μέτωπο επίθεση με τον Μπέικον ή τους ψηλούς στον αιφνιδιασμό, οι πράσινοι ίσως πρέπει να δώσουν ανάλογη έμφαση στους σουτέρ και δη στον Τόμας, καθώς η γερμανική άμυνα συχνά αργεί να καλύψει τέτοιες εκτελέσεις στο transition. Στην ίδια βάση, ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της άμυνας της ομάδας του Βερολίνου εντοπίζεται στην αναχαίτιση των εκτελέσεων από θέση καθώς επιτρέπουν πολλά καλά περιφερειακά σουτ στον αντίπαλο και σε σετ καταστάσεις. Απαιτείται υπομονή, καλό διάβασμα και πειθαρχία στην έξτρα πάσα από το «τριφύλλι». Παίχτες όπως ο πρώην των Άλμπατρος, Μάριους Γκριγκόνις, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά σε μια τέτοια άμυνα, με στατική αλλά και close out-επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να βελτιώσει κι άλλο το φετινό ρεκόρ του στη διοργάνωση κερδίζοντας την αναμέτρηση με την Άλμπα. Είναι πολύ σημαντικό να εμφανιστεί πνευματικά έτοιμος και προσηλωμένος στη διασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ και στην εκτέλεση της έξτρα πάσας στην επίθεση μισού γηπέδου. Στη διοργάνωση αυτή άλλωστε, ο soft χαρακτήρας και η μαλθακότητα τιμωρούνται εμφατικά.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -4.5 και Πόντοι Παναθηναϊκός Over 76.5 σε απόδοση 2.19 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr