Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός : Φεστιβάλ δυναμισμού

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα ζευγάρια των φετινών playoffs στην Ευρωλίγκα. Δύο σκληροτράχηλα σύνολα, δύο ομάδες του προπονητή. Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Ακόμα και έτσι, η συνάντηση του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα «γεννάει» μια μάχη  που αναμφίβολα αξίζει να παρακολουθήσουμε.   

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει αυτήν την εβδομάδα στο Βελιγράδι και σε μια από τις πιο σκληρές έδρες της Ευρωλίγκας  με στόχο να σφραγίσει την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Χρειάζεται μια νίκη στις δύο αγωνιστικές που απομένουν για να εξασφαλίσει το Νο1 το οποίο, όπως έχουμε πει, δικαιωματικά του ανήκει με βάση το μπάσκετ που έχει αποδώσει και τη σταθερότητα που έχει επιδείξει από την αρχή της χρονιάς.

Ο «λόχος» του Ιβάνοβιτς είναι ένα δύσκολο ματσάρισμα (indeed)

Η αποστολή των παιχτών του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Σερβία, δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Πιθανόν δεν έχει εκτιμηθεί σωστά από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού η δυναμική του φετινού συνόλου του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ίσως δε, ο Ερυθρός Αστέρας να ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος για τους Πειραιώτες σε μια σειρά playoffs με έπαθλο την πρόκριση στο F4 φέτος. Έχει τον προπονητή, τις προσωπικότητες και το ταλέντο στη γραμμή των γκαρντ, την έδρα και την «πείνα» για να ανταγωνιστεί την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Οι Σέρβοι «αυτοκτόνησαν» μένοντας εκτός οχτάδας με εκείνες τις δύο μοιραίες ήττες από τις γερμανικές ομάδες ένα μήνα πριν, σε παιχνίδια που φαινόταν ότι ελέγχουν πλήρως.

Ο Ερυθρός Αστέρας πλέον δεν έχει βαθμολογικούς στόχους στην Ευρωλίγκα όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να αποδίδει πολύ καλό μπάσκετ δείχνοντας τη δυναμική του. Παρά το γεγονός ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο αποκλεισμός δεν ήταν μαθηματικά βέβαιος, στο Βελιγράδι γνώριζαν εδώ και λίγες αγωνιστικές ότι ουσιαστικά βρίσκονται «εκτός κούρσας».

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα τους σου άφηνε μια διαφορετική αίσθηση. Παρουσίασαν αυτό το δυναμικό προφίλ, βγάζοντας κατά διαστήματα αυτόν τον αγωνιστικό χαρακτήρα «χειμάρρου» που καταπίνει τον αντίπαλο και τον σπρώχνει αβοήθητο στη ροή του Σάβου.  Ομάδες όπως η Αναντολού, η Μπασκόνια και η Βαλένθια έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους στo Aleksandar Nikolic Hall τον τελευταίο μήνα. Το σύνολο του Ιβάνοβιτς μετράει τρεις συνεχόμενες νίκες στη διοργάνωση, με την πιο πρόσφατη να έρχεται (εύκολα) στη Λυών.

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει σωστές αρχές στο παιχνίδι του, μέγεθος, εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και παίζει ένα physical brand of basketball που βασίζεται στον δυναμισμό, στις επαφές και στην αρετή της «θυσίας» για την ομάδα. Οι παίχτες βάζουν το κορμί τους στη φωτιά, θυσιάζουν το «εγώ» τους και  συνεργάζονται σωστά και στις δύο πλευρές του γηπέδου προς όφελος του συνόλου.

Είναι ομάδα μισού γηπέδου. Επιδιώκει τις σετ καταστάσεις  για να κεφαλαιοποιήσει την οξυδέρκεια και τις εμπνεύσεις της ελίτ περιφερειακής τριάδας των Νέντοβιτς-Βιλντόζα-Καμπάτσο. Με τον πρώην παίχτη της Ρεάλ στο τιμόνι, οι Σέρβοι έχουν χάσει σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης όμως είναι πιο σκληροί στα μετόπισθεν ενώ δημιουργούν ακόμα πιο εύκολα ρήγμα και απειλούν πιο αποτελεσματικά μέσα από Pick & Roll καταστάσεις (No6 στην Ευρωλίγκα με 0.907 πόντους/κατοχή).

Ο Ιβάνοβιτς έχει πολλούς χειριστές (ο καθένας με διαφορετικά προσόντα) για να τρέξει τέτοιες δράσεις, δίνοντας κάθε φορά στην άμυνα και ένα καινούργιο πακέτο δεξιοτήτων για να αντιμετωπίσει. Παράλληλα, παίρνει σημαντικές βοήθειες από τον Μίτροβιτς (επίθεση με τη μπάλα στο παρκέ, είτε με πλάτη είτε με πρόσωπο στο καλάθι) , τον πολύ ανεβασμένο Ντόμπριτς (13.6 πόντοι με 12/27 τρίποντα στα τελευταία 5 ματς στην EL) και φυσικά από τον παίχτη-κλειδί της φετινής προσπάθειας, Φιλίπ Πετρούσεφ. Ο πολύ βελτιωμένος νεαρός φόργουορντ-σέντερ μετράει από τις 15/12 και μετά σε 19 παιχνίδια 13.8 πόντους ενώ συνολικά στη σεζόν «γράφει» 10.8 πόντους και 5.2 ριμπάουντ, παράγοντας με συνέπεια μέσα και έξω από τη ρακέτα. Ο «μιλιταρισμός» του Ιβάνοβιτς και ο πολύ απαιτητικός του χαρακτήρας λειτούργησαν ευεργετικά στην περίπτωση του Πετρούσεφ ο οποίος έχει μεταμορφωθεί πλήρως και παίζει χωρίς φόβο, βγάζοντας όλες του τις δεξιότητες στο παρκέ. Πολύ προσοχή στον φορμαρισμένο Μπεν Μπέντιλ ο οποίος στα τελευταία 4 ματς του στην Ευρωλίγκα έχει 10.8 πόντους σε μόλις 16.0 λεπτά συμμετοχής.

Ουόκαπ vs Καμπάτσο: Σαν ήρωες της Marvel

Τα καλά νέα για τον Ολυμπιακό εντοπίζονται στην ανάλυση της απόδοσης των Σέρβων σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Ο Ερυθρός Αστέρας παράγει τους λιγότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα στο επιθετικό τρανζίσιον ενώ η αποτελεσματικότητα του σε αυτό το κομμάτι είναι χαμηλότερη του μέσου όρου. Παράλληλα, το σύνολο του Βελιγραδίου είναι αρκετά αδύναμο στον τομέα του αμυντικού τρανζίσιον (1.239 πόντοι/κατοχή, Νο15 στη διοργάνωση) και εδώ οφείλει να χτυπήσει η ελληνική επίθεση. Ο Ολυμπιακός έχει τα «εργαλεία» για να βγει στο ανοιχτό γήπεδο. Μπορεί να  πιέσει τη μπάλα, έχει τα κορμιά και το αμυντικό IQ για να αποκρούσει την ορμή των αντίπαλων γκαρντ και υπερτερεί των γηπεδούχων στο κομμάτι του ριμπάουντ.

Η μονομαχία του Τόμας Ουόκαπ με τον Φακούντο Καμπάτσο πιθανόν θα αποτελέσει το «κλου» της βραδιάς. Δύο «χτιστοί» (σε σωματικούς όρους) πόιντ γκαρντ που μοιάζουν με σούπερ-ήρωες της Marvel μέσα στο γήπεδο, αποτελώντας αστείρευτη πηγή ενέργειας και δυναμισμού, αξιοποιώντας τους συμπαίχτες τους και προάγοντας το ομαδικό παιχνίδι με τα όσα πρεσβεύει η αγωνιστική τους ταυτότητα. Η ήρεμη δύναμη και το ισχυρό πνευματικό προφίλ του Αμερικανού απέναντι στο εκρηκτικό ταπεραμέντο του Αργεντινού που ξέρει  να «γυρίζει βράχους ανάποδα» μέσα στο γήπεδο. Πρόκειται για μια κομβική μονομαχία καθώς αυτός που θα ελέγξει το backcourt θα έχει το επάνω χέρι επίσης και στον έλεγχο του ρυθμού.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει ότι η δύναμη των γηπεδούχων βρίσκεται στην άμυνα μισού γηπέδου, για αυτό και θα προσπαθήσει να ανεβάσει το τέμπο, χτυπώντας στοχευμένα στις αδυναμίες τους στη σετ άμυνα. Μια από αυτές είναι η αναχαίτιση των «κοψιμάτων» της αντίπαλης επίθεσης προς το καλάθι. Οι Πειραιώτες δουλεύουν πολύ αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις και παίχτες όπως ο Παπανικολάου ή ο Βεζένκοφ μπορούν να βρουν ευκαιρίες για σκορ.

Bet Builder με Kostas Papanikolaou Πόντοι 8+ και Hassan Martin Πόντοι 4+ σε απόδοση 2.69 στη Stoiximan

Αναμένουμε ένα δυνατό παιχνίδι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο πηγάζει (και) από τη σύγκρουση των προσωπικοτήτων των δύο ομάδων, στο παρκέ και στον πάγκο. Θα ήταν απολαυστικό δε, να δούμε το ματσάρισμα αυτό στα φετινά playoffs και τις δύο καυτές έδρες στα καλύτερα τους, όμως η μοίρα τα έφερε αλλιώς.

Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να κλειδώσει πριν την τελευταία αγωνιστική την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, παίζοντας γρήγορα και βρίσκοντας πόντους στο ανοιχτό γήπεδο απέναντι σε μια σκληροτράχηλη ομάδα που ξέρει να αμύνεται σε σετ καταστάσεις και δη, στο low post. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι υπέρτερο σε όρους ποιοτικού βάθους όμως θα πρέπει να έτοιμο για να επικρατήσει σε μια ενδεχομένως κλειστή μάχη στο Βελιγράδι.

Bet Builder με Χάντικαπ Ερυθρός Αστέρας +8.5 και Πόντοι Under 166.5 σε απόδοση 2.05 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr