Η περίφημη φάση των «8» έφτασε και το πανηγύρι των νοκ-άουτ παιχνιδιών ξεκινάει…
Πάμε να δούμε τα τέσσερα ζευγάρια…
Ισπανία-Πολωνία
Στη παρούσα φάση μοιάζει ως το ματσάρισμα με το πιο ξεκάθαρο φαβορί. Οι Πολωνοί έχουν πιάσει το ταβάνι τους και ρεαλιστικά δεν είναι πολλές οι εκπλήξεις που μπορούν να παρουσιάσουν σε μια ομάδα όπως η Ισπανία. Το σύνολο του Σκαριόλο κουβαλάει τεράστια εμπειρία γνωρίζοντας καλύτερα από κάθε άλλον το πώς να παίζει αυτά τα (νοκ-άουτ) παιχνίδια, στα οποία διαχρονικά διακρίνεται από υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Οι Ισπανοί έρχονται από μια μεγάλη νίκη επί της Σερβίας. Η άμυνα, η υπεροχή τους στο ζωγραφιστό και το βάθος τους δεν θα είναι εύκολο να ματσαριστούν από τους Πολωνούς.
Aυστραλία-Τσεχία
Δύο ομάδες που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Το ματς των Αυστραλών με τους Γάλλους θα μπορούσε να αποτελέσει κάλλιστα τον τελικό της διοργάνωσης όντας πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε επίπεδο διακύμανσης και σασπένς αλλά και σε όρους αγωνιστικής ποιότητας. Η τριάδα των Ίνγκλς (κυρίως δημιουργός)- Μιλς (συνεχώς οπλισμένος, όταν ζεσταθεί δεν «βλέπει» καμία άμυνα)- Μπέινς (απλά … Μπέινς, δηλαδή «βγαίνω από τη σπηλιά με το ρόπαλο και παίρνω τους πάντες στο κυνήγι σουτάροντας πολύ αποτελεσματικά από τρίποντο στον ελεύθερο μου χρόνο») κουβάλησαν τους «Boomers» στη σύγκρουση τους με τις ομάδες της δικής τους ταχύτητας. Οι Τσέχοι βγήκαν ζωντανοί από μια πολύ επίπονη αναμέτρηση αγωνιστικά με την Ελλάδα όπου αντιμετώπισαν πρόβλημα απέναντι στην επιθετικότητα τους αντιπάλου, με το backcourt τους όμως να λειτουργεί καταλυτικά στο τέλος δίνοντας τη πρόκριση.
Αργεντινή-Σερβία
Ο θάνατος της μητέρας του Vasilije Micic έχει επισκιάσει τη παρουσία της Σερβίας στη διοργάνωσης με τον πόιντ γκαρντ της Αναντολού να αποφασίζει να μείνει με την ομάδα σε αυτήν τη πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του. Το κλίμα είναι συναισθηματικά φορτισμένο για τους Σέρβους και η αντίδραση τους στον προημιτελικό με την Αργεντινή είναι άγνωστη (προσθέστε ότι έρχονται και από την πρώτη κακή τους εμφάνιση στο ματς με την Ισπανία). Η Αργεντινή είναι ένας από τους χειρότερους αντιπάλους που θα μπορούσαν να τύχουν στην ομάδα του Τζόρτζεβιτς αυτή τη στιγμή. Έχει καταπληκτικό μομέντουμ, την απαιτούμενη σκληράδα για να αντιμετωπίσει τους Σέρβους, εξαιρετική χημεία, στοιχεία που κάλλιστα μπορούν να την οδηγήσουν στα ημιτελικά ακόμα και εάν απέναντι τους βρίσκεται μια ποιοτικότερη, πιο βαθιά ομάδα. Το ψυχολογικό υπόβαθρο και το μομέντουμ (που σημειώσαμε παραπάνω) συχνά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε τέτοιου τύπου νοκ-άουτ ματς από την «αγνή» ποιοτική υπεροχή σε αγωνιστικούς όρους. Μεγάλο ντέρμπι, μοιρασμένες πιθανότητες, ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα.
ΗΠΑ-Γαλλία
Πρώιμος τελικός. Δύο εκ των φαβορί της διοργάνωσης θα συγκρουστούν στη φάση των «8» μετά την ήττα των Γάλλων από τους Αυστραλούς. Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο άρεσε αυτή η εξέλιξη στον κόουτς Πόποβιτς… Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει και ρολάρουν μετά το μέτριο ξεκίνημα, αφομοιώνοντας όλο και καλύτερα το αγωνιστικό περιβάλλον της FIBA, κάτι για το οποίο είχαμε μιλήσει πριν το τουρνουά. Αυτή η σταδιακή προσαρμογή τους πιστώνεται στο προπονητικό επιτελείο αλλά και στην αφοσίωση των παιχτών που αποδεικνύονται εξαιρετικοί μαθητές. Τα χαμηλά σχήματα και η πίεση που ασκούν επάνω και μακριά από την μπάλα στην άμυνα τους, τους έχουν δώσει σημαντική ώθηση. Η Γαλλία φυσικά δεν οποιοσδήποτε αντίπαλος. Στη πραγματικότητα είναι μια από τις δύο-τρεις ομάδες της διοργάνωσης που έχει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει την TEAM USA. Η παρουσία του Γκομπέρ στο κέντρο της ρακέτας και η επίθεση απέναντι του θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα κομμάτια της τακτικής του Πόποβιτς. Κλειδί για τους Γάλλους τα ποσοστά στο περιφερειακό σουτ και η απόδοση του Ντε Κολό. Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε «καλό φεγγάρι» αλλά αναμφίβολα, αυτή θα είναι μέχρι τώρα η πιο ποιοτική ομάδα που έχουν αντιμετωπίσει στη διοργάνωση.