Εuroleague 2023-24: Τι να προσέξετε στη φετινή Ευρωλίγκα

Συμμορίες, «κακοί» που το κοινό λατρεύει, Καρπάθια και Κουστουρίτσα, νέες εκστρατείες με προορισμό το όνειρο. Η καινούργια, πολύ ανταγωνιστική Ευρωλίγκα είναι εδώ γεμάτη ιστορίες, ταλέντο και ισχυρές προσωπικότητες που θα μας καθηλώσουν για τους υπόλοιπους οχτώ μήνες.

Μετά από  μια «πολεμικού» χαρακτήρα Offseason, το χαλί ήταν στρωμένο. Οι καλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι έτοιμες για το μακρύ ταξίδι που ξεκινάει, έχοντας εξοπλιστεί όσο καλύτερα μπορούσαν. Η ανυπομονησία είναι πρωτόγνωρη και το επίπεδο ανταγωνισμού αναμένεται πολύ υψηλό.

Αυτά λοιπόν είναι τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που αξίζει να προσέξετε στο ξεκίνημα της φετινής διοργάνωσης.

-Το δίδυμο Καμπάτσο-Ταβάρες να παίρνει «ψυχές» στο ταξίδι της Ρεάλ για την υπεράσπιση του τίτλου. Πρόκειται για τους δύο πιο κυρίαρχους και επιδραστικούς παίχτες της λίγκας στις πιο κομβικές θέσεις στο σύγχρονο μπάσκετ. Το ρόστερ των πρωταθλητών αποτελούσε το πιο γόνιμο, καλά στρωμένο έδαφος για να υποδεχτεί τον σπόρο του playmaking του Καμπάτσο ο οποίος θα δημιουργήσει παραγωγικές ευκαιρίες που πέρυσι δεν υπήρχαν για τους συμπαίχτες του.

Ξεκάθαρα η «Team to beat» για πολλούς λόγους. Συμπαθέστατοι, γλυκούληδες, ευγενικοί, υπόδειγμα sportsmanship και fair play, παίχτες που ξέρουν να χάνουν και τιμούν το παιχνίδι. #Not

Να επιστρέψει η Ρεάλ στον θρόνο κατακτώντας τη φετινή Ευρωλίγκα σε απόδοση 4.50 στη Stoiximan

-Tον αλλαγμένο Ολυμπιακό να παραμένει η πιο badass ομάδα της διοργάνωσης. Χωρίς τα δύο μεγάλα του επιθετικά όπλα αλλά με νέες, φρέσκιες παραγωγικές σταθερές (Μιλουτίνοφ-Ουίλιαμς-Γκος), ο Γιώργος Μπαρτζώκας βγαίνει πάλι εκεί έξω με στόχο την επιστροφή στα ματς του τίτλου και με βασικό άρμα μάχης πλέον την άμυνα του.

Ο Ολυμπιακός πιθανόν δεν θα παρουσιάσει το περυσινό ολοκληρωτικό μπάσκετ όμως θα παραμείνει ανταγωνιστικός και αποτελεσματικός βασιζόμενος στην υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας και στο σκληροτράχηλο προφίλ του. Πάρτε μαθήματα badassery.

Να προκριθεί ο Ολυμπιακός στο F4 της διοργάνωσης σε απόδοση 2.30 στη Stoiximan

-Tην Παρτίζαν της επίγειας θεότητας στην άκρη του πάγκου. Στο πρώτο «Αλέκσααα»  που θα ακουστεί, καταλαβαίνουμε όλοι πως η σεζόν στην Ευρωλίγκα έχει ξεκινήσει. Οι Σέρβοι κράτησαν το δίδυμο των ηγετών τους, Punter & LeDay, εστίασαν στο να αντικαταστήσουν χαρακτηριστικά που έχασαν στο ρόστερ (την εκτέλεση μετά από ντρίμπλα του Μάνταρ, τον πόιντ-φόργουρντ χαρακτήρα του Έξουμ) και θέλουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη των νεότερων παιδιών, ευελπιστώντας να κεφαλαιοποιήσουν την ατομική βελτίωση τους σε όρους ομαδικού performance. Ο καλύτερος προπονητής και η πιο εκρηκτική ατμόσφαιρα στα σπορ σήμερα. Must watch.

-Toν ολοκαίνουργιο Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν να ξεκινάει την προσπάθεια επιστροφής  του στην ελίτ. Οι πράσινοι σάρωσαν στην καλοκαιρινή αγορά οικοδομώντας ένα ταλαντούχο ρόστερ  το οποίο όμως χρειάζεται εργατοώρες και συνολικά αρκετό χρόνο και τριβή με τον υψηλό ανταγωνισμό για να μπορέσει κάποια στιγμή να ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο.

H υπογραφή του Κώστα Σλούκα αποτέλεσε μια ιστορική κίνηση ενώ η απόκτηση -με συνοπτικές διαδικασίες- παιχτών όπως οι Λεσόρ-Βιλντόζα, η «αρπαγή» του Χουάντσο από τους Ισπανούς (ναι, έτσι το χαρακτήρισαν) και το εκρηκτικό κοκτέιλ διοίκησης-Αταμάν έχει προσδώσει στον Παναθηναϊκό τον χαρακτήρα του «Villain» της διοργάνωσης. Για να δούμε πως θα πάει αυτό.

Περισσότερες Ασσίστ στη διοργάνωση (Κανονική Περίοδος) Kostas Sloukas σε απόδοση 4.50 στη Stoiximan

-Την καινούργια Μπαρτσελόνα να στρέφεται στην ενίσχυση του Ισπανικού κορμού προσθέτοντας τους καλύτερους, διαθέσιμους γηγενείς παίχτες και δίνοντας  το τιμόνι σε ένα δικό της παιδί, τον Ρότζερ Γκριμάου. Οι Καταλανοί άφησαν πίσω την περίοδο «Σάρας» παρότι έκλεισαν θριαμβευτικά την περυσινή σεζόν κατακτώντας  εμφατικά τον τίτλο απέναντι στη Ρεάλ και προσανατολίζονται σε ένα διαφορετικό αγωνιστικό μοντέλο. Το ρόστερ τους (ξεχωρίζουν η τριάδα των πόιντ γκαρντ και ο Ουίλι Ερνανγκόμεζ) είναι εξαιρετικό όμως η Ευρωλίγκα είναι η λίγκα των προπονητών και για αυτό το όλο εγχείρημα απαιτεί υπομονή.

-Τη Μακάμπι να στοχεύει σε αυτό το ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με την περυσινή όπου έφτασε ένα ματς πριν την πρόκριση στο F4. Οι Ισραηλινοί διατήρησαν τον βασικό κορμό τους και έκαναν πολύ συγκεκριμένες προσθήκες, θέλοντας να βελτιώσουν το μοντέλο που ήδη δούλευαν. Ο τραυματισμός του Μπάλντγουιν αλλάζει ελαφρώς τα δεδομένα στο ξεκίνημα της σεζόν όμως η «ομάδα του λαού» έχει την ποιότητα και το βάθος για να ανταποκριθεί. Μεγάλη η πρόκληση για τον κόουτς Κάτας που καλείται να οδηγήσει το γκρουπ αυτό στη «Γη της Επαγγελίας» σε μια σεζόν όπου φαίνεται πως αυτό έχει όλες τις προδιαγραφές για να φτάσει εκεί.

-Τον Δημήτρη Ιτούδη στην προσπάθεια του να επιδείξει advanced management skills, κερδίζοντας ξανά παίχτες όπως ο Καλάθης και ο Ντόρσεϊ οι οποίοι το καλοκαίρι βρέθηκαν με το ένα πόδι εκτός ομάδας αλλά σήμερα πλέον είναι βασικά της κομμάτια. Η Φενέρμπαχτσε έχει ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ με αρκετό βάθος. Πρόσθεσε σημαντικούς παίχτες και έκανε την απαιτούμενη ένεση φρεσκάδας όμως ο τραυματισμός του Νέτο άλλαξε τα δεδομένα λόγω της ζωτικής σημασίας του ρόλου ο οποίος προοριζόταν για τον Βραζιλιάνο.

-Ένα μεγάλο δημιουργό να επιστρέφει με ένα καινούργιο πρότζεκτ. Ο Πάμπλο Λάσο είναι ένας από τους λίγους προπονητές που συνδυάζουν την ικανότητα του ελίτ tactician με αυτή του «δασκάλου» που αναπτύσσει νέους αθλητές. Στο Μόναχο βρήκε την ιδανική συνθήκη για να παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά, συνεργαζόμενος με ένα κλαμπ που έχει πολύ υψηλή φιλοδοξία για τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος είναι φέτος να μπουν οι βάσεις.

Περισσότερα Εύστοχα Τρίποντα στη διοργάνωση (Κανονική Περίοδος) Carsen Edwards σε απόδοση 22.00 στη Stoiximan

-Την ιδιαίτερη κατάσταση στο Πριγκιπάτο. Ανατρεπτική Offseason με τα δεδομένα να αλλάζουν στην περίπτωση του Μάικ Τζέιμς λίγο πριν «ηχήσει η κόρνα», την άφιξη του Κέμπα Ουόκερ και την ενίσχυση του Γαλλικού κορμού με τις προσθήκες των Τζαϊτέ-Κορνελί και Τάρπεϊ. Οι Μονεγάσκοι έχουν τεράστιο ποιοτικό βάθος, ασύγκριτη αθλητικότητα και physical χαρακτήρα όμως θα πρέπει να διαχειριστούν τον τραυματισμό του πιο ολοκληρωμένου παίχτη τους (Τζόρνταν Λόιντ) στο ξεκίνημα της σεζόν και να οικοδομήσουν υγιείς δεσμούς στο εσωτερικό τους. Είτε θα γράψουν ιστορία λοιπόν, είτε θα τους γράψουν οι εφημερίδες για τους λόγους που όλοι σκέφτεστε.

-Τα «Καρπάθια» της διοργάνωσης (Βελιγράδι για τον υπόλοιπο κόσμο) και τον «Δράκουλα» Ντούσκο Ιβάνοβιτς να έχει συγκεντρώσει τόνους ταλέντου στο ρόστερ του Ερυθρού Αστέρα, δημιουργώντας μια εξίσωση πολύ δύσκολη ως προς την επίλυση της. Τεόντοσιτς, Νέιπιερ, Νέντοβιτς, Γιάγκο Ντος Σάντος και πλούσιο υλικό στα φόργουορντ αλλά και στη γραμμή ψηλών με αθλητές οι οποίοι έχουν εμπειρία στο υψηλό επίπεδο.

Eρυθρός Αστέρας-Περισσότεροι Πόντοι στη διοργάνωση (Κανονική Περίοδος) Nemanja Nedovic σε απόδοση 3.50 στη Stoiximan

Το Βελιγράδι θα είναι «κολαστήριο» για κάθε φιλοξενούμενο όμως οι Σέρβοι οφείλουν να βρουν ρόλους και ισορροπία αναφορικά με τον τρόπο που θα μοιράσουν τις εκτελέσεις τους και τον χρόνο των αμυντικογενών σχημάτων στο σαραντάλεπτο ώστε να παράγουν ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Σκεφτείτε λοιπόν ότι βλέπετε μια ταινία με δεσμοφύλακες, χούλιγκαν που μπαινοβγαίνουν στα σωφρονιστικά ιδρύματα, καλλιτέχνες σε αδιέξοδες καταστάσεις και μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει λάτιν χαρακτήρα και «σκληρά Βαλκάνια», αποτελώντας μείγμα Vatos Locos και δημιουργίας Κουστουρίτσα. Αυτό θα είναι ο φετινός Ερυθρός Αστέρας.

Kαλώς ορίσατε στην Ευρωλίγκα.

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan