Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Στο τέλος του δρόμου

Μάχη διαφορετικών ηπείρων στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι δύο παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, Ισπανία και Γαλλία, διασταυρώνουν τα ξίφη του με  την Αυστραλία και την Αργεντινή με το βλέμμα στον τελικό της Κυριακής και τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου.

Δυνατά συναισθήματα και αξιοκρατία έκρυβαν τα παιχνίδια των προημιτελικών. Σίγουρα, μια ισχυρή δόση απονομής δικαιοσύνης μιας και οι τέσσερις καλύτερες, πιο σταθερές,  ομάδες αυτού του τουρνουά πήραν το εισιτήριο για τους ημιτελικούς. Εκεί θα βρεθούν τρία αήττητα σύνολα (Αργεντινή, Αυστραλία, Ισπανία) και ένα με μια ήττα (Γαλλία) η οποία ήρθε από ομάδα που επίσης έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου.

Πάμε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά…

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΓΑΛΛΙΑ

Το συναισθηματικό κομμάτι εδώ κρύβει ένα μεγάλο διακύβευμα. Η Αργεντινή μπήκε στα κρίσιμα ματς μοιάζοντας με «πεινασμένο σκυλί» που έχει μέρες να φάει. Οι Γάλλοι έχουν πιο ποιοτικό σύνολο (όπως και οι Σέρβοι, γκουχ, γκουχ…) και υπερέχουν σημαντικά στο αθλητικό κομμάτι όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα μπορέσουν να εξαφανίσουν τη γεύση της σαμπάνιας από τον ουρανίσκο τους μετά τη μεγάλη επικράτηση επί της TEAM USA.

Η Αργεντινή ξέρει να παίζει τέτοια ματς. Έχει χτίσει έναν NO FEAR (κανένας φόβος) χαρακτήρα και είναι τρομερά δυσκολοκατάβλητη ομάδα. Δεν έχουν το βάθος ή την ατομική ποιότητα των Γάλλων όμως βρίσκονται σε σπουδαίο αγωνιστικό ρυθμό. Ο Λουίς Σκόλα πιθανόν θα χρειαστεί να τραβηχτεί για αρκετή ώρα μακριά από το καλάθι ψάχνοντας από εκεί τους πόντους του απέναντι στον Γκομπέρ αν και θεωρώ δεδομένο ότι αρχικά θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια (με άξονα τον θρυλικό Αργεντίνο και τα γκαρντ) ώστε να φθαρεί η κολώνα των Γάλλων. Ο Γκομπέρ όπως είδαμε άλλωστε και στον προημιτελικό, είναι ένας παίχτης που μπορεί να αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες σε μια τέτοια αναμέτρηση (στα 34 λεπτά που ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών η ομάδα του μέτρησε +26 απέναντι στην TEAM USA). Το κλειδί της αναμέτρησης πάντως σε όρους ατομικού ματσαρίσματος βρίσκεται στη περιφέρεια και τη θέση του πόιντ γκαρντ, όπου δύο από τους πιο δυναμικούς παίχτες της διοργάνωσης, οι Καμπάτσο και Ντιλικίνα,  θα διασταυρώσουν τα ξίφη. Μπορεί ο θηριώδης Γάλλος να αναχαιτίσει τον μάγο από την Κόρδοβα; Ο Κολέ έχει εκτός των άλλων τον Φουρνιέ σε τρομερή κατάσταση, τον Ντε Κολό σε ένα από τα πιο «σοφά» τουρνουά της καριέρας του και μια πλειάδα παιχτών-ρόλων έτοιμων να βοηθήσουν.

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ματσάρα. Δύο αήττητες ομάδες οι οποίες ρόλαραν σταδιακά ανεβάζοντας την απόδοση τους κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Εάν οι Αργεντινοί –όπως αναφέραμε πιο πάνω- ξέρουν να παίζουν τέτοια ματς, οι Ισπανοί είναι απλά «καθηγητές» διαχειριζόμενοι αντίστοιχες καταστάσεις με τρόπο που καμία άλλη ομάδα (τουλάχιστον από αυτές που συμμετείχαν σε αυτό το τουρνουά) δεν μπορεί να το κάνει. Been there, done that. Η σιγουριά που πηγάζει από την αγωνιστική τους συμπεριφορά και η αίσθηση του ότι πάντα έχουν τον έλεγχο είναι μοναδική. Οι περισσότεροι εξ αυτών γαλουχήθηκαν άλλωστε με το μικρόβιο της νίκης στα χρόνια της δόξας και  στις πλάτες του φοβερού διδύμου Ναβάρο-Πάου Γκασόλ, το οποίο απεικόνιζε την ιδανική εκδοχή του άξονα «σουτέρ & σέντερ» που για χρόνια ισοδυναμούσε με το «τάλισμαν» της επιτυχίας στα διεθνή τουρνουά.

Οι Αυστραλοί είναι πιο «φυσική» ομάδα. Υπερτερούν σε δυναμισμό και θα προσπαθήσουν να παίξουν με το μυαλό των Ισπανών μεταφέροντας το παιχνίδι σε αυτό το «γήπεδο». Δεν θα είναι εύκολο. Οι Ίβηρες έχουν σπουδαία αμυντική συνοχή με την οποία μπορούν να βραχυκυκλώσουν οποιαδήποτε επίθεση. Για αυτό και ο Πάτι Μιλς αποτελεί τον παίχτη-κλειδί των Boomers στον ημιτελικό. Είναι απρόβλεπτος, έχει τρομερή εμπιστοσύνη στα χέρια του και όταν ζεσταθεί μπορεί να σκοράρει κατά ριπάς απέναντι σε κάθε γνωστή και άγνωστη άμυνα. Θα το χρειαστεί αυτό η ομάδα του κόουτς Λεμάνις για να μείνει ζωντανή. Σε αυτό το σημείο του τουρνουά, εξ ορισμού οι Ισπανοί πάντως μπαίνουν στο γήπεδο με ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Στόχος των Αυστραλών να ελέγξουν την δραστηριότητα του Ρούμπιο στη περιφέρεια και τα φαρμακερά βέλη των βετεράνων Γιούλ-Ρούντι. Το δικό τους ποσοστό δε στη περιφερειακή εκτέλεση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.