Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τι είδαμε στα πρόσφατα τουρνουά

Σαββατοκύριακο με άρωμα Ευρωλίγκας ήταν αυτό που αφήσαμε πίσω καθώς ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στα τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» και «Νεόφυτος Χανδριώτης» αντίστοιχα. Ο χειμώνας έρχεται και η μπασκετική Ελλάδα τον περιμένει με ανυπομονησία…

Το κοινό των δύο μεγάλων ομάδων της χώρας πήρε μια πρώτη γεύση από αυτό που μπορούν να παρουσιάσουν οι «αιώνιοι» φέτος στο παρκέ, παρακολουθώντας τα τουρνουά στα οποία συμμετείχαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε το ετήσιο «Παύλος Γιαννακόπουλος» που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα δυνατά και ανταγωνιστικά events της εποχής στην Ευρώπη ενώ οι ερυθρόλευκοι ταξίδεψαν στην Κύπρο όπου αντιμετώπισαν την Χαποέλ Χολόν και τον Ερυθρό Αστέρα.

Πάμε να δούμε μαζί τις σημειώσεις που κρατήσαμε από την εικόνα των «αιωνίων» στα  παιχνίδια αυτά.

Aμέτρητα Μακροχρόνια Στοιχήματα για την Euroleague

Ολυμπιακός

Oι ερυθρόλευκοι έδειξαν ένα αρκετά καλό πρόσωπο στην Κύπρο, κεφαλαιοποιώντας το πλεονέκτημα της ομάδας  που διατήρησε τον βασικό κορμό και την αγωνιστική της φιλοσοφία. Ξεκινούν τη σεζόν λοιπόν με ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα σε σχέση με το μεγαλύτερο κομμάτι του ανταγωνισμού. 

Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα αντιμετώπισε προβλήματα στη ζώνη της Χολόν η οποία χαμήλωσε τον ρυθμό της αναμέτρησης και προσπάθησε να τοποθετήσει τους πρωταθλητές στη πνευματική κατάσταση του δισταγμού. Ήταν μια ειδική συνθήκη που δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει συχνά σε επίπεδο Ευρωλίγκας η ελληνική ομάδα. Αντίθετα, απέναντι στο καινούργιο σύνολο του Ερυθρού Αστέρα ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός, κάνοντας ένα εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο όταν και διέλυσε τους Σέρβους.

Είναι προφανές ότι οι ερυθρόλευκοι φέτος  έχουν μεγαλύτερο οπλοστάσιο. Η γραμμή ψηλών έχει σπουδαίο ποιοτικό βάθος, η προσθήκη του Πίτερς έχει αυξήσει τις παραγωγικές τους δυνατότητες όσον αφορά την  περιφερειακή εκτέλεση ενώ συγκεκριμένοι αθλητές στο backcourt (Ουόκαπ, Λαρεντζάκης, Λούντζης) αναμένεται να παρουσιαστούν βελτιωμένοι  μετά την περυσινή εμπειρία.

Ο Ολυμπιακός δούλεψε πολύ καλά στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται η ομάδα στο επιθετικό κομμάτι. Ακόμα και στην αναμέτρηση με τους Ισραηλινούς, οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα γύρισαν σωστά τη μπάλα, δούλεψαν την έξτρα πάσα και παρήγαγαν (αυτό είναι το ζητούμενο για την εποχή) πολλά καλά σουτ . 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να ανοίξει τον ρυθμό φέτος. Οι ερυθρόλευκοι δείχνουν διάθεση να τρέξουν και να κυνηγήσουν κάθε ευκαιρία για ανοιχτό γήπεδο. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα τους. Ο Τόμας Ουόκαπ φαίνεται αρκετά πιο επιθετικός και  με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, στοιχείο αρκετά σημαντικό όταν μιλάμε για έναν εκ των main ball-handlers της ομάδας. Όσο για τον Αϊζάια Κάνααν… Είναι φυσιολογικό να μοιάζει ένα βήμα πίσω, όντας ένα από τα καινούργια πρόσωπα του ρόστερ και μάλιστα γκαρντ. Η ποιότητα του είναι δεδομένη και σύντομα θα παρουσιάσει την εικόνα που ο κόσμος περιμένει  από αυτόν.

Αμέτρητα Μακροχρόνια Στοιχήματα για την Basket League

Παναθηναϊκός

Οι πράσινοι παραδοσιακά παρουσιάζουν καλή εικόνα στο «δικό τους» τουρνουά. Το ίδιο έκαναν και φέτος επικρατώντας την πρώτη ημέρα της πρωταθλήτριας  Αναντολού ενώ στον τελικό ηττήθηκαν από την ανώτερη Αρμάνι η οποία καθάρισε το ματς στην τέταρτη περίοδο. Το πρόσημο είναι θετικό για το «τριφύλλι» εάν αναλογιστούμε ότι αγωνίστηκε χωρίς τρεις παίχτες του βασικού του κορμού. Τους δύο πλάγιους, Γκριγκόνις και Πονίτκα και τον PF που θα ψάχνει για να προσθέσει στο ρόστερ του.

Το πιο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος για την καινούργια version των πρασίνων αφορά την αναβάθμιση στη θέση «1». Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε με ασφάλεια επιλέγοντας δύο PGs που έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού. Ουόλτερς και Λι ηγήθηκαν της επίθεσης των πρασίνων με καθαρό μυαλό και έδειξαν την ποιότητα τους απέναντι σε δύο κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Οι δυο τους θα παίξουν και μαζί (το μέγεθος του Ουόλτερς και η ικανότητα του Λι να υποστηρίξει τον χειριστή με το σουτ του σε απόσταση μιας πάσας λειτουργούν ευεργετικά σε αυτή την κατεύθυνση) σε σχήματα που θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όταν απορροφήσουν και τον Μάριους Γκριγκόνις, δίπλα στους νέους γκαρντ της ομάδας. Το μεγαλύτερο κέρδος δε από την παρουσία των Λι και Ουόλτερς θα πιστωθούν οι ψηλοί του Ντέγιαν Ράντονιτς (Παπαγιάννης-Γκουντάιτις) μιας και θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για εύκολο σκορ μέσα από διαφορετικούς είδους πάσες (λόμπα, καίρια εισαγωγική).

Ο Άντριου Άντριους φαίνεται «τρακαρισμένος» από τη μετάβαση στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Είναι πολύ  λογικό βέβαια. Ο κανόνας λέει ότι τέτοια παιδιά χρειάζονται χρόνο. Αρκετό χρόνο. Σίγουρα όχι μόνον έναν  ή δύο μήνες για να αποκωδικοποιήσουν τα καινούργια δεδομένα και τον ρόλο τους στην πολύ απαιτητική αγωνιστική πλατφόρμα της Ευρωλίγκας. Μπορεί να μην είναι αυτό που χρειαζόταν το τριφύλλι στην περιφερειακή γραμμή του. Όμως το να κριθεί από τώρα (ή το ΣΚ του Σούπερκαπ) είναι λάθος. 

Τέλος, το μεγάλο στοίχημα των πρασίνων αφορά τους νεαρούς παίχτες. Η μαγιά των πρασίνων είναι εξαιρετική και πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αναπτυχθεί σωστά. Αυτό προέχει στη διαδικασία και όχι απαραίτητα το γρήγορο ξεπέταγμα. Από την τετράδα των Γιώργου και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, Νίκου Χουγκάζ και Λευτέρη Μαντζούκα, οι πράσινοι θα χρειαστούν βοήθεια. Ένας ή δύο από τους νέους αυτούς αθλητές, θα πρέπει στο δεύτερο μισό της σεζόν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος του βασικού κορμού της ομάδας. Υπό προϋποθέσεις, αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση για το καινούργιο  πρότζεκτ των πρασίνων.