Stoiximan_Olympiacos_PAO_1200x628

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Δοκιμασία πνευματικής αντοχής

«Mental toughness is to physical as four is to one» έλεγε ο μεγάλος Μπόμπι Νάιτ. Παρά τη σωματική καταπόνηση του Ολυμπιακού από το ματς της Τρίτης και τα προβλήματα τραυματισμών του Παναθηναϊκού, αυτό το ντέρμπι είναι πρωτίστως μια πνευματική δοκιμασία και για τους δύο.

Η κανονική περίοδος  της Ευρωλίγκας έχει μπει στην τελική της ευθεία. Ο Ολυμπιακός φαίνεται να εξασφαλίζει μια θέση στην πρώτη τετράδα και μαζί της το πλεονέκτημα έδρας ενώ ο Παναθηναϊκός των μυρίων προβλημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται καθηλωμένος στο τέλος του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας ρίξει εδώ και καιρό το βάρος στη Stoiximan Basket League. Αυτή είναι η μια πραγματικότητα. Υπάρχει όμως και μια άλλη, παράλληλη.

 Στα παιχνίδια αυτά, η βαθμολογική θέση του καθενός μικρή σημασία έχει. Ο αόρατος εχθρός της πίεσης για την επικράτηση άλλοτε «πλακώνει» και  σε άλλες περιπτώσεις γιγαντώνει αθλητές και ομάδες. Οι αναμετρήσεις αυτές έχουν γεννήσει ήρωες, έχουν δώσει καινούργια συμβόλαια ή διακόψει άλλα που τρέχουν, έχουν αναγάγει παίχτες σε αγαπημένους της κερκίδας και άλλοτε έχουν γυρίσει τον διακόπτη σε ολόκληρες καριέρες. Το αιώνιο ελληνικό ντέρμπι ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια μπάσκετ στην Ευρώπη.

 

Πριν περάσουμε στο σχόλιο μας, πάμε να δούμε μαζί μια εξειδικευμένη στατιστική σύγκριση των δύο αντιπάλων καθώς και το πλασάρισμα τους  στον ανταγωνισμό της διοργάνωσης, σε κάθε κατηγορία.

 

ΟΣΦΠ                                                                                                  ΠΑΟ

1.341(1)             Transition επίθεση  (Πόντοι/κατοχή)                 1.294 (2)

0.97 (6)                      Επίθεση μισού γηπέδου                                0.90 (17)

0.68 (17)                    Ένας εναντίον ενός                                        1.0 (2)

0.97 (3)                       Low post επίθεση                                          0.86 (8)

1.18 (13)                      Transition άμυνα                                         1.33 (18)

0.91 (6)                      Άμυνα μισού γηπέδου                                 0.95 (9)

45.7 (9)                              Ριμπάουντ %                                          43.7%(17)

14.7 (5)                               Λάθη %                                                   16.0 (12)

34.9% (10)                        Tρίποντα                                                  33.1 (16)

 

Ο Ολυμπιακός έρχεται από ένα σημαντικό διπλό στο Κάουνας απέναντι σε έναν πολύ φορμαρισμένο αντίπαλο. Ήταν ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, με το αποτέλεσμα να είναι ενδεικτικό της ποιότητας των Πειραιωτών. Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα αντιμετώπισε δυσκολίες για τριάντα λεπτά, αδυνατώντας να αναχαιτίσει τη δραστηριότητα του Nebo κοντά στο καλάθι και συνολικά τις συνεργασίες στην επίθεση της Ζάλγκιρις. Έδειξε όμως πιο έτοιμο στην τελική ευθεία, να εκτελέσει αυτές τις λεπτομέρειες νίκης. Ο Μάρτιν θύμισε σε όλους γιατί είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους finishers στη διοργάνωση και ο Παπανικολάου έβαλε μεγάλα σουτ όντας ο MVP της αναμέτρησης.

Δεν είναι καθόλου εύκολο βέβαια να παίζεις ένα «αιώνιο» ντέρμπι μετά από μια εκτός έδρας νίκη. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική κούραση αλλά και με το πνευματικό κομμάτι καθώς οι ερυθρόλευκοι, ερχόμενοι από μια σημαντική νίκη, έχουν λίγο χρόνο ώστε να προετοιμαστούν ψυχολογικά για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ίσως αυτό να μην είναι κατανοητό σε βάθος από το ευρύ κοινό, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί παράμετρο εξέχουσας σημασίας. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να «αδειάσει» και να βρει –μέσα σε ελάχιστο διάστημα- τη φρεσκάδα για να παίξει ένα τέτοιο ματς.

Τακτικά οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα αγωνιστικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα πιστοποιήσουν το πλεονέκτημα του ποιοτικού τους βάθους και συνολικά της ποιότητα του ομαδικού τους performance. Είναι καλύτερη ομάδα φέτος ο Ολυμπιακός. Όμως αυτό δεν του εξασφαλίζει τίποτα ενόψει του ντέρμπι. 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα επενδύσει και πάλι στην άμυνα η οποία γύρισε τον διακόπτη της ομάδας του στον τελικό κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός θα είναι πιεστικός και θα ενεργοποιήσει physical αντιμετώπιση απέναντι στους σολίστ των πρασίνων, θέλοντας να βγάλει τη μπάλα από τα χέρια των Νέντοβιτς (Hard hedge προσέγγιση) και Μέικον. Σε αυτή του την προσπάθεια γίνεται κατανοητό το πόσο μεγάλο πλεονέκτημα δίνει στους γηπεδούχους η απουσία του Παπαπέτρου, ο οποίος έδινε έναν έξτρα πόλο δημιουργίας στην επίθεση των πρασίνων. Φάνηκε πάρα πολύ στο παιχνίδι του Κυπέλλου και πιθανόν να φανεί και στο ματς που έρχεται.

Ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει στο ζωγραφιστό με την τριάδα Fall-Martin-Vezenkov θέλοντας να φθείρει τον φορμαρισμένο Παπαγιάννη και σίγουρα θα προσπαθήσει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο για να χτυπήσει την αδύναμη transition άμυνα των πρασίνων. Παίχτες όπως ο Ουόκαπ και ο Μακίσικ μπορούν να αποβούν κομβικοί εδώ, κερδίζοντας μάχες στην πίσω πλευρά του παρκέ οι οποίοι θα στρώσουν το χαλί για το ανοιχτό γήπεδο.

🏀 Euroleague: Live Streaming* όλοι οι αγώνες στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός μαθαίνει να ζει πλέον με τα προβλήματα του χωρίς να διαμαρτύρεται. Το «τριφύλλι» έχει χτυπηθεί από πολλές απουσίες τον τελευταίο καιρό οι οποίες έχουν στερήσει από την ομάδα την ευκαιρία να δείξει μια διαφορετική εικόνα. Δύο βασικοί δημιουργικοί πυλώνες όπως οι Γιόβιτς-Παπαπέτρου θα μείνουν εκτός απέναντι στον Ολυμπιακό ενώ και ο Σαντ-Ρος κάνει αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμος. Οι πράσινοι έχουν έλλειμμα ποιοτικού βάθους και δεν είναι σε θέση να καλύψουν τέτοιες απουσίες εύκολα.

Παρ’όλα αυτά, η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη πηγαίνει στο Φάληρο για να διεκδικήσει τη νίκη επί ίσοις όροις. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ο Παναθηναϊκός (όπως και σε όποια κατάσταση και εάν βρίσκεται) δεν φοβάται τον Ολυμπιακό. Τον έχει κερδίσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στο παρελθόν (αλλά και φέτος) έχοντας χτίσει ως οργανισμός ένα ισχυρό ψυχολογικό προφίλ, μπαίνοντας σε αυτές τις αναμετρήσεις. Φυσικά αυτό δεν φτάνει για να νικήσεις αλλά δημιουργεί τη βάση για να παίξεις στην κατεύθυνση που θέλεις.

Ο Δημήτρης Πρίφτης ξέρει ότι δεν έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του. Διαθέτει έναν πολύ φορμαρισμένο Παπαγιάννη ο οποίος μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο παρκέ. Ο Οκάρο Ουάιτ επίσης βρίσκεται σε καλή κατάσταση (εξαιρετικός απέναντι στο Περιστέρι) ενώ στις τάξεις των πρασίνων περιμένουν το ξύπνημα του Ντάριλ Μέικον ώστε να μπορέσει η επίθεση της ομάδας να αποκτήσει μεγαλύτερο πλουραλισμό. 

Φυσικά το βαρύ χαρτί του Παναθηναϊκού είναι ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι σημαντικό ο Σέρβος γκαρντ να είναι αποτελεσματικός πρωτίστως σε όρους decision-making. Οφείλει να αξιοποιήσει τους συμπαίχτες του (κυρίως τον Παπαγιάννη) και να μη κάνει λάθη (έχει μια ροπή σε αυτά) σε μεταβιβάσεις που θα δώσουν ανοιχτό γήπεδο στον Ολυμπιακό. Εκτός του Νέντοβιτς, ο Παναθηναϊκός θα βασιστεί πιθανόν για κάποιο διάστημα (και ανάλογα με την εξέλιξη και τη φθορά συγκεκριμένων αθλητών) στην άμυνα ζώνης και θα χρειαστεί τη βοήθεια των παιχτών-ρόλων του. Σαντ-Ρος, Κασελάκης, Μποχωρίδης. Κάποιος από αυτούς πρέπει να βγει μπροστά ώστε να αυξήσει την παραγωγική δυναμική των φιλοξενούμενων απέναντι σε μια πολύ ποιοτική αμυντικά ομάδα.

Πάμε λοιπόν για ένα ακόμα «αιώνιο» ντέρμπι στη φετινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο φαβορί καθώς υπερτερεί σε αγωνιστική ποιότητα και ρυθμό ενώ ο αντίπαλος έχει και πάλι σημαντικές απουσίες. Παρόλα αυτά, το timing είναι ιδιαίτερο. Οι ερυθρόλευκοι έρχονται από ματς και ταξίδι στο Κάουνας και είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα είναι σε θέση να καταθέσουν το απαιτούμενο ποσοστό ενέργειας στο μεγάλο αυτό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είναι πιο φρέσκος και ελπίζει ότι εάν μερικά από τα βασικά του όπλα συνδεθούν με το καλάθι από νωρίς, ανοίγοντας τον δρόμο για τους υπόλοιπους, θα μπορέσει να πάρει το διπλό. Σε αυτά τα ματς, ποτέ και ανεξάρτητα από τη συνθήκη και τις προγνώσεις, δεν μπορείς να προσδιορίσεις ακριβώς τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο παρκέ. Αυτή εν τέλει είναι και η ακαταμάχητη γοητεία των συγκεκριμένων παιχνιδιών…

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Ολυμπιακός -3.5 και Πόντοι Under 160.5 σε απόδοση 1.97

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα