osfp-basket

Ολυμπιακός-Μπασκόνια: Με το δεξί στη νέα εποχή

Η ημέρα όπου ο μεγάλος αρχηγός «δεν είναι τριγύρω» ξημέρωσε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Μπασκόνια, θέλοντας να μπει με το δεξί στην καινούργια αυτή εποχή.

Yπήρχε στην άκρη του μυαλού όλων. Κάποια στιγμή, η ημέρα αυτή θα ερχόταν. Ο Βασίλης Σπανούλης έριξε τίτλους τέλους σε μια τεράστια καριέρα, αποχωρώντας από το άθλημα. Η αύρα του όμως θα είναι για πολύ καιρό αισθητή στο γήπεδο του ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός κάνει το πρώτο του βήμα στη νέα εποχή, χωρίς τον μεγάλο του ηγέτη. Δούλεψε για αυτό ώστε να είναι έτοιμος και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η πρεμιέρα τον βρίσκει αντιμέτωπο με έναν εκ των (θεωρητικά πάντα) βασικών ανταγωνιστών του για μια θέση στην οχτάδα.

Η Μπασκόνια ήταν η ομάδα η οποία πέρυσι μαγνήτισε το βλέμμα του μέσου θεατή παρά το γεγονός ότι στο τέλος δεν κατάφερε να μπει στα playoffs της Ευρωλίγκας. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς πιστώνεται σημαντικό μερίδιο της εικόνας αυτής καθώς οι Βάσκοι εντρύφησαν στο στυλ του «πατέρα» αυτού που ορίζουμε ως Baskonia basketball, με χαρακτηριστικά τον γρήγορο ρυθμό (up tempo), το physicality και την ικανότητα στην περιφερειακή εκτέλεση (ειδικά σε πρώτο χρόνο). Έτσι, παρά την απώλεια του Τόκο Σενγκέλια το αποτέλεσμα –σε όρους αγωνιστικής απόδοσης- ήταν εξαιρετικό.

Ευρωλίγκα με Live Streaming* & MatchCombo σε όλες τις αναμετρήσεις στη Stoiximan!

Είναι παροιμιώδης η ικανότητα των Βάσκων να παραμένουν ανταγωνιστικοί όταν  έχουν χάσει σημαντικά κομμάτια του παζλ. Ο τρόπος που σκανάρουν την αγορά, κινούνται σε αυτή και συνθέτουν δεξιότητες εντός του ρόστερ είναι υποδειγματικός. Και φέτος η Μπασκόνια δούλεψε σωστά λοιπόν, καλύπτοντας γρήγορα πολύ σημαντικά κενά. Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα της Βιτόρια έχασε τους αθλητές που αποτελούσαν την αμυντική και επιθετική ραχοκοκαλιά της αλλά και καθόριζαν το τέμπο, δίνοντας τεράστια ώθηση στο ενεργειακό κομμάτι. Αναφέρομαι φυσικά στους Χένρι, Βιλντόζα (αποχώρησε για το ΝΒΑ πριν το τέλος της περυσινής χρονιάς) και Πολονάρα. 

Το δίδυμο των Ιβάνοβιτς-Κερεχέτα κινήθηκε έξυπνα ώστε να κρατήσει τη Μπασκόνια ανταγωνιστική σε μια δύσκολη εποχή. Θυμηθείτε ότι προ διετίας, η κατάσταση στο κλαμπ ήταν τέτοια (σε διάφορα επίπεδα) που απογοήτευσε τον υποψήφιο κόουτς τότε Τσάβι Πασκουάλ. Και όμως το χαρτί γύρισε. Ο Ιβάνοβιτς άφησε τη Μπεσίκτας και γύρισε για να βοηθήσει και να βοηθηθεί ενώ ο τίτλος του πρωταθλητή της ACB για το 2020 ήταν θεϊκό σημάδι και η στιγμή που άλλαξε την ατμόσφαιρα στον οργανισμό.

Φέτος οι Βάσκοι εκμεταλλεύτηκαν την παγωμάρα στις επαφές του Μπάλντγουιν με τη Μπάγερν (οι Βαυαροί δεν ήθελαν να ανέβουν οικονομικά) , υπογράφοντας τον επόμενο leading guard τους. Ο Αμερικανός περιφερειακός έρχεται από εξαιρετική σεζόν στο Μόναχο, όμως έχει ακόμα πολλά να βελτιώσει. Πρωτίστως τα διαβάσματα και τη νοοτροπία του εάν θέλει να ηγηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κόουτς Ιβάνοβιτς τοποθέτησε δίπλα του ένα αθλητή υπόδειγμα-ηγέτη (εντός και εκτός παρκέ), ο οποίος ξέρει όσο λίγοι τα μυστικά της θέσης «1», τον Τζέισον Γκρέιντζερ που επέστρεψε στη Βιτόρια.

 Στα «φτερά» η Μπασκόνια πρόσθεσε ταλέντο με τους Φοντέκιο-Μαρίνκοβιτς οι οποίοι θα πλαισιώσουν τον κυρίως σκόρερ της ομάδας, Ρόκας Γκιεντράτις, ενώ στη γραμμή ψηλών έγινε ολική αναδόμηση με τον ερχομό των Νnoko, Enoch και Costello. Ο τελευταίος (καλύπτει και τις δύο θέσεις στο ζωγραφιστό ενώ παίζει συνεχώς σε υψηλή ένταση, σημαντικό για το συγκεκριμένο στυλ μπάσκετ) είναι εξαιρετική περίπτωση και μπορεί να βοηθήσει πολύ τους Βάσκους.

 Στον Πειραιά δεν θα έρθει ο γνωστός μας Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό και έτσι η ισπανική ομάδα θα στερηθεί των υπηρεσιών ενός εκ των καλύτερων σουτέρ της διοργάνωσης. Την τελευταία στιγμή μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν θα έχει διαθέσιμο ούτε τον Γουέιντ Μπάλντγουιν (γεννάει η γυναίκα του). Αμφίβολη μάλιστα είναι και η συμμετοχή του Γκιεντράιτις, που αντιμετώπισε πρόσφατα ένα ελαφρύ διάστρεμμα.

Ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να ρίξει τους αγωνιστικούς του παλμούς βλέποντας την εικόνα των Βάσκων στο τελευταίο ματς με τη Χουβεντούτ. Η Μπασκόνια είχε παίξει δύο ημέρες πριν ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού με τη Φουενλαμπράδα και πήγε στη Μπανταλόνα «σβηστή» από ενέργεια. Θα έχει απουσίες όμως διαθέτει ποιότητα και θα μπει να παίξει το μπάσκετ της, επιβάλλοντας τα δικά της «θέλω» στο παρκέ. Αυτή άλλωστε είναι η φιλοσοφία της. 

Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να πιέσουν τα αντίπαλα γκαρντ  με τον Ουόκαπ (με στόχο να κουραστεί ο Γκρέιντζερ) και να σημαδέψουν το  ζωγραφιστό. Οι Ισπανοί έχουν μέγεθος και κορμιά όμως οι αμυντικές του συνεργασίες (περιστροφές, PnR άμυνα) δεν είναι ακόμα εκεί που πρέπει. Μάλιστα έδωσαν πολλά εύκολα καλάθια στο παιχνίδι με τη Φουενλαμπράδα μέσα από τη ρακέτα ενώ στο πιο πρόσφατο ματς, η τριάδα της Χουβεντούτ (Τόμιτς, Ντέρεκ Ουίλις, Μπροντζιάσκι) «έγραψε» 47 πόντους και 20 ριμπάουντ. Είναι ένα κομμάτι στο οποίο πρέπει να πατήσει τακτικά ο Ολυμπιακός, αξιοποιώντας τον Fall και τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να εισάγουν τη μπάλα στη ρακέτα οι περιφερειακοί του.

Η πρώτη αναμέτρηση της σεζόν κρύβει παγίδες για αυτό χρειάζεται συγκέντρωση, πάθος και προσπάθεια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ώστε η ελληνική ομάδα να κρατήσει το τιμόνι του ματς στα χέρια της. Ο αρχηγός δεν είναι πια εδώ αλλά ο Ολυμπιακός πρέπει να μάθει να κερδίζει και χωρίς αυτόν…

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις.