pao-basket

Μονακό-Παναθηναϊκός: Αυστηρά όχι για «πρίγκιπες»

Το ταξίδι στη φετινή Ευρωλίγκα ξεκινάει από το Πριγκιπάτο του Μονακό για τον Παναθηναϊκό  που ταξιδεύει στην Κυανή Ακτή για να αντιμετωπίσει την ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς και του Μάικ Τζέιμς. Μια αναμέτρηση αυστηρά «όχι για Πρίγκιπες»…

Η Ευρωλίγκα ανοίγει τις πύλες της για φέτος στο Stade Louis II, με την τοπική Μονακό να κάνει το ντεμπούτο της στη διοργάνωση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι Μονεγάσκοι του Μαυροβούνιου Ζβέζνταν Μίτροβιτς που κατέκτησαν πέρυσι το Eurocup, δούλεψαν σωστά αυτό το καλοκαίρι, χτίζοντας από την αρχή μια καινούργια ομάδα. Η πρόσφατη προσθήκη του Μάικ Τζέιμς μάλιστα, έστρεψε πολλούς προβολείς  επάνω από την Κυανή Ακτή μιας και η Μονακό πλέον θα φιλοξενεί στις τάξεις της έναν από τους πιο εμπορικούς σταρ του πρωταθλήματος. Ήταν μια οικονομική συμφωνία-ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα.

Η ιδιαιτερότητα της πρεμιέρας

Διαχρονικά οι πρεμιέρες καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου ως προς την πρόγνωση της εξέλιξης τέτοιων αναμετρήσεων. Στη Μονακό, ως «καινούργιοι» στη διοργάνωση,   δεν έχουν ιδιαίτερη πίεση. Θέλουν να παρουσιάσουν κάτι καλό για να ζεστάνουν το κοινό τους και να μπουν με το δεξί, χτίζοντας σταδιακά ένα καλό ψυχολογικό προφίλ.

Οι Μονεγάσκοι έκαναν καλή δουλειά στην αγορά το καλοκαίρι. Πρόσθεσαν δύο ικανούς floor generals στον άσσο (Ουέστερμαν και Πάρις Λι), τον εξαιρετικό σουτέρ Άντζουσιτς, αθλητικότητα με τους Ντιαλό-Ουατάρα στα φόργουορντ και μια πλειάδα ψηλών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (τον Μότουμ που ανοίγει τον γήπεδο με το σουτ, τον Ουίλ Τόμας και το πρόσωπο/πλάτη παιχνίδι του συν τον Μπουτσιέλε με ανάλογες δεξιότητες, τον Μοτιεγιούνας με τα παραδοσιακά και πάντα χρήσιμα post up & playmaking skills και τον αρκετά αθλητικό Ντόντα Χολ). Έχουν οικοδομήσει μια γεμάτη ομάδα και ένα ρόστερ με βάθος δεξιοτήτων. 

Ευρωλίγκα με Live Streaming* & MatchCombo σε όλες τις αναμετρήσεις στη Stoiximan!

Η απόκτηση του Μάικ Τζέιμς ήταν φυσικά το κερασάκι στην τούρτα. Ο Αμερικανός σούπερ-σκόρερ είναι ο παίχτης-σταρ και ταυτόχρονα ο ηγέτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά για ένα σύνολο τέτοιας ταχύτητας. Το ζητούμενο στην περίπτωση του είναι να μπορέσει να βελτιώσει τους συμπαίχτες του. Η Μονακό έχει πολύ καλές προδιαγραφές στο επιθετικό κομμάτι με ένα ρόστερ γεμάτο αθλητές που προσφέρουν διαφορετικού τύπου εκτελέσεις και δημιουργία.

Ο Παναθηναϊκός όπως καταλαβαίνετε δεν θα έχει εύκολο έργο. Το σύνολο του Δημήτρη Πρίφτη άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στα ματς του «Παύλος Γιαννακόπουλος» και στο ελληνικό Supercup. Έδειξε στοιχεία ομάδας που δουλεύει στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως μια μικρή ένεση ταλέντου για να ανεβάσει την παραγωγική του δυναμική, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσει να φεύγει νικητής σε τέτοιες εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Ευρωλίγκα.

Oι γηπεδούχοι έχουν κορμιά, μέγεθος και «κιλά» στη γραμμή ψηλών. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό τεστ για τη frontcourt του Παναθηναϊκού. Ο κόουτς Μίτροβιτς θα προσπαθήσει να βάλει τη μπάλα στο ζωγραφιστό όπου οι Μοτιεγιούνας, Τόμας, και Χολ μπορούν, υπό διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, να φθείρουν τους ψηλούς του Δημήτρη Πρίφτη. Παράλληλα στην περιφέρεια, η Μονακό είναι γεμάτη «ζεστά χέρια». Απαιτείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και σπουδαία προσπάθεια από όλους. Ο φορμαρισμένος Σαντ Ρος πιθανόν θα αναλάβει τον Τζέιμς, τη στιγμή που ο εξαιρετικός στα μετόπισθεν (και όχι μόνο) Κέντρικ Πέρι οφείλει να είναι προσεκτικός στο κομμάτι της φθοράς. Το «τριφύλλι» -ειδικά σε όρους ανάπτυξης στην επίθεση- δεν έχει την πολυτέλεια να στερηθεί για μεγάλο διάστημα τις υπηρεσίες του Αμερικανού πόιντ γκαρντ. 

Η ελληνική ομάδα μπορεί να ματσάρει την ταχύτητα της Μονακό, παρατάσσοντας συγκεκριμένα σχήματα στο παρκέ. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, οι πρεμιέρες δεν είναι ποτέ εύκολες (πόσο μάλλον όταν το ματς γίνεται μακριά από την έδρα σου) και θα υπάρχει νευρικότητα, ειδικά εάν παρατηρηθεί αστοχία στα περιφερειακά σουτ στο ξεκίνημα. Εκεί θα χρειαστεί η βοήθεια των πιο έμπειρων παιδιών όπως ο Παπαπέτρου και ο Νέντοβιτς. 

Η Μονακό έχει τις ικανότητες και το αθλητικό υπόβαθρο για να πιέσει την άμυνα των πρασίνων στο όριο. Μπορεί να προκαλέσει φθορά με τα φάουλ ή να ρίξει το ηθικό του αντιπάλου με συνεχόμενα εύστοχα σουτ από την περίμετρο, στο μισό γήπεδο ή στο transition. Στα πρόσφατα ματς, το σύνολο του κόουτς Πρίφτη έδειξε ότι χρειάζεται βελτίωση στο κομμάτι της περιφερειακής άμυνας. Αναφέρομαι στον τρόπο που ελέγχει τις εκτελέσεις πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα είναι ένα μεγάλο τεστ.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει λοιπόν το ταξίδι του στη φετινή Ευρωλίγκα με ένα εκτός έδρας ματς που απαιτεί σκληράδα, πνευματικά και σωματικά. Οι Μονεγάσκοι μπορεί να μην έχουν την τεχνογνωσία νίκης σε αυτό το επίπεδο, ούτε την καυτή έδρα. Έχουν όμως όρεξη, ενθουσιασμό, βάθος και πολύ ταλέντο. Οι πράσινοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά επί 40 λεπτά και στις δύο πλευρές του παρκέ για να μείνουν όρθιοι στο Stade Louis II. Οφείλουν να παλέψουν, να τσαλακωθούν, να κυνηγήσουν κάθε κατοχή γιατί μόνο έτσι θα σφυρηλατήσουν σταδιακά τον χαρακτήρα που οραματίζεται ο κόουτς Πρίφτης για την ομάδα του. Το παιχνίδι αυτό είναι ένα πρώτο, μεγάλο τεστ. Και σίγουρα πρόκειται για μια αναμέτρηση, αυστηρά όχι για «πρίγκιπες»…

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις.