Το Ολυμπιακό όνειρο του Στέφανου & της Μαρίας

Το Ολυμπιακό Τουρνουά Τένις, δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει καν την αίγλη ενός Γκραν Σλαμ και από τότε που μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, γινόταν πάντα με πολλές απώλειες αθλητών που προτιμούσαν μετά το Ρολάν Γκαρος και το Γουίμπλεντον, να δώσουν προτεραιότητα στην προετοιμασία του Αμερικανικού Όπεν, παρά να τρέχουν σε Ολυμπιάδες. Πόσο μάλλον σε καιρό πανδημίας, με αυστηρούς περιορισμούς και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα και σε αγώνες που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Τόκυο (όπως ακριβώς και πριν πέντε χρόνια στο Ρίο), θα συμμετάσχουν τελικά, μόλις οι μισοί αθλητές από αυτούς που βρίσκονται στο Top 20 και το Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, τόσο στο ταμπλό των Ανδρών, όσο και στις Γυναίκες!

Εντούτοις, η παρουσία των Τζόκοβιτς και Τσιτσιπά στους Άνδρες και αρκετών πρωτοκλασάτων τενιστριών μαζί με την Μαρία Σάκκαρη στο ταμπλό των Γυναικών, προοιωνίζει δύο τουρνουά με εξαιρετικό ενδιαφέρον που θα κριθούν περισσότερο στο πνευματικό σκέλος και το ποιος ονειρεύεται πραγματικά ένα χρυσό μετάλλιο.

Εξάλλου, αυτή ακριβώς η προοπτική ενός χρυσού μεταλλίου με τα χρώματα της Σερβίας και η ανάκρουση του Εθνικού της ύμνου, είναι που υπερίσχυσε του ξενερώματος να αγωνίζεσαι μπροστά σε άδειες εξέδρες στο μυαλό του Νόβακ Τζόκοβιτς και κάνουν τον βιονικό Σέρβο να φαντάζει αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Σέρβος (που ποτέ δεν έκρυψε τις πατριωτικές του θέσεις – άλλωστε μιλάμε για ένα παιδί που σμίλεψε την αθλητική του μενταλιτέ κατά την περίοδο των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου από το ΝΑΤΟ), πείστηκε να συμμετάσχει από την παλιά πρωταθλήτρια του Ύψους, Μπλάνκα Βλάσιτς – και είναι παράδοξο, γιατί η Βλάσιτς είναι από την Κροατία (αν και νομίζω ότι ελάχιστοι θα μπορούσαν να μην πειστούν από την εκθαμβωτική Μπλάνκα)

«Έπεσα τυχαία πάνω της πριν από μερικές μέρες και μου εξήγησε ότι αυτό που θα θυμάται για πάντα ο κόσμος είναι το ότι πήρες το μετάλλιο και ότι σήκωσες τη σημαία στον ιστό και ουδόλως τις ιδιαίτερες ή μη συνθήκες, υπό τις οποίες επιτεύχθηκε η διάκριση.

Κανένας δεν θα θυμάται αν είχε θεατές παρόντες ή όχι εκείνη τη στιγμή, εξηγεί το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Οι λέξεις της με σημάδεψαν και εντέλει είμαι περιχαρής που πήρα την απόφαση να συμμετάσχω. Βρίσκομαι εδώ με πλήρη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τεράστιο κίνητρο για να κερδίσω».

Η αβάσταχτη ισότητα του Ολυμπιακού Χωριού

«Για να είμαι ειλικρινής στο ATP Τουρ έχουμε συνηθίσει να μένουμε σε υπερπολυτελείς σουίτες πεντάστερων ξενοδοχείων που απέχουν παρασάγγας από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού. Αλλά προφανώς και αυτό δεν με επηρεάζει και είναι τιμή μου να παλέψω για ένα μετάλλιο».

Τα λόγια του Μεντβέντεφ – πιθανού αντιπάλου του Τσιτσιπά στον ημιτελικό αν όλα πάνε καλά – είναι ενδεικτικά για το πόσο αναπάντεχα ανοίκειες, μπορεί να αποδειχθούν οι συνθήκες για αθλητές με στάτους «σουπερστάρ». Γιατί το Ολυμπιακό Χωριό είναι μάλλον το μοναδικό μέρος στον πλανήτη, όπου δεν έχει καμία σημασία αν είσαι ο Τζόκοβιτς ή ο Κέβιν Ντουράντ, θα περιμένεις στην ίδια ουρά για να πάρεις καφέ, πίσω από έναν κωπηλάτη από το Πουέρτο Ρίκο και θα έχεις ακριβώς τις ίδιες ανέσεις στο δωμάτιο με έναν παγκοσμίως άγνωστο Λετονό ποδηλάτη κοκ.

Λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο (που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις δυστοπικές συνθήκες που συνθέτουν οι άδειες εξέδρες και τα δρακόντεια πρωτόκολλα «Covid», είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και ότι θα προχωρήσουν οι αθλητές που το θέλουν πραγματικά περισσότερο και διέπονται από ένα ιδιαίτερο δέσιμο με το εθνόσημο που ξεπερνάει τις κοινές νόρμες.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, λογίζεται δικαιωματικά σαν δεύτερο φαβορί στο ταμπλό των Ανδρών και όλοι ελπίζουμε να τον δούμε σε έναν ακόμη τελικό κόντρα στον Τζόκοβιτς, ενώ για την Μαρία Σάκκαρη, τα πράγματα φαντάζουν κομματάκι πιο πολύπλοκα, καθώς στις Γυναίκες μπορεί μεν να απουσιάζουν η Σερένα Γουίλιαμς και η Χάλεπ, αλλά η παρουσία των Μπάρτι, Οσάκα, Σαμπαλένκα, Μουγκουρούθα, Πλίσκοβα, Κβίτοβα, Σβιόντεκ και σία, συνεπάγεται ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό τουρνουά, στο οποίο βεβαίως η Σάκκαρη έχει όλα τα φόντα να διακριθεί, αλλά συνάμα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο!

Υπάρχει βέβαια πάντα και το Μεικτό Διπλό, όπου με δεδομένη την εξαιρετική μεταξύ τους χημεία και την αγάπη για την «γαλανόλευκη», κάθε άλλο παρά αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή ανάκρουσης του εθνικού μας ύμνου ή έστω να δούμε τον Στέφανο και την Μαρία να ανεβαίνουν μαζί στο βάθρο!

Maestro