Ευρωλίγκα: Συνάντηση κορυφής

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Φενέρμπαχτσε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον Δημήτρη Ιτούδη σε μια μάχη κορυφής ενώ ο Παναθηναϊκός θέλει να σπάσει το σύνορο της οχτάδας συνεχίζοντας το νικηφόρο σερί του στη Βαλένθια. Το ενδιαφέρον  χτυπάει «κόκκινο» από τα μέσα του Δεκεμβρίου…

Μέσα Δεκέμβρη, εβδομάδα διπλών παιχνιδιών στην Ευρωλίγκα. Οι ομάδες μας καλούνται να δώσουν δύο πολύ σημαντικά -για την βαθμολογική τους κατάσταση- παιχνίδια και παράλληλα να διαχειριστούν σωστά τις δυνάμεις τους ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού που ακολουθεί. Οι ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα υποδέχονται το Νο1 της κατάταξης στο ΣΕΦ ενώ ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει με “πειρατικές” βλέψεις στην Ιβηρική.

Με άρμα μάχης τους ψηλούς ο Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι υποδέχονται την πρωτοπόρο της διοργάνωσης Φενέρμπαχτσε στο Φάληρο με σκοπό την νίκη που θα τους φέρει σε απόσταση βολής από την πρώτη θέση. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έρχεται από μια εκπληκτική εμφάνιση στο ματς με τη Βίρτους. όπου παρουσίασε ολοκληρωτικό μπάσκετ. Αντίστοιχο βέβαια ήταν και το performance της Φενέρ στο Βερολίνο. Οι Τούρκοι παρά τα προβλήματα τους ήταν εκκωφαντικοί και με το γνωστό τους ισορροπημένο παιχνίδι πέρασαν επάνω από την Άλμπα κερδίζοντας με 75-104. Παρόλα αυτά, “ξεφούσκωσαν” την Κυριακή για την τουρκική λίγκα όταν και ηττήθηκαν εύκολα (βρέθηκαν με 20 πόντους πίσω στην τέταρτη περίοδο) από την –συγκάτοικο πλέον στην κορυφή-  Τούρκ Τέλεκομ, μέσα στην έδρα τους.

Ο τραυματισμός του Σκότι Ουίλμπεκιν (δεν αγωνίστηκε την Κυριακή όπως και ο Καλάθης) έχει αλλάξει τα δεδομένα για το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη. Ο Αμερικανός σκόρερ έχει δέσει απόλυτα με τον Νικ Καλάθη στο backcourt,  αποτελώντας τη δύναμη πυρός της Φενέρ. Πλέον ο Έλληνας ομοσπονδιακός έχει ανεβάσει τον Κάρσεν Έντουαρντς στο rotation ο οποίος δεν ανταποκρίνεται άσχημα (έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης)  αλλά θέλει δουλειά στο κομμάτι της απόφασης.

Η Φενέρ έχει παρουσιάσει το πιο ισορροπημένο μπάσκετ μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα. Βρίσκεται δικαίως στο Νο1 έχοντας κερδίσει ομάδες όπως η Εφές και η Μονακό μακριά από την έδρα της. Έχει πολλά όπλα, ποικιλία σχημάτων και εναλλακτικές πηγές δημιουργίας. Διαθέτει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης όμως παρόλα αυτά έχει και αδυναμίες σε αυτό το κομμάτι, στις οποίες μπορoύν να χτυπήσουν οι γηπεδούχοι. Η αναχαίτιση του Roll Man στις Pick & Roll-δράσεις και η άμυνα στο Low post είναι μερικές από αυτές. Ο Ολυμπιακός κάλλιστα μπορεί να πλήξει τους φιλοξενούμενους με την ικανότητα του Σλούκα να βρει τον ψηλό σε τέτοιες καταστάσεις ενώ ο Fall θα αποτελέσει και πάλι το σημείο αναφορά στο «ζωγραφιστό», ειδικά τώρα που θα απουσιάσει ο εξαιρετικός Τζόναθαν Μότλεϊ.

Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να προσέξουν αρκετά το επιθετικό transition της Φενέρ. Πρόκειται για ένα κομμάτι στο οποίο η άμυνα των Πειραιωτών θέλει δουλειά ακόμα. Είναι επίσης πιθανό να δούμε τον Δημήτρη Ιτούδη να χαμηλώνει ή να παίζει στοχευμένα Pick & Rolls με screener τον Μπούκερ, προσπαθώντας να χτυπήσει την ελληνική άμυνα σε μια από τις δικές της αδυναμίες.

Πόντοι Ο/U Devin Booker Line 6.5 επιλέγουμε το Over σε απόδοση 1.70 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι η συνθήκη είναι καλή για τον Ολυμπιακό στην παρούσα φάση. Η Φενέρ έχει τα δικά της προβλήματα τον τελευταίο καιρό και η αυτοπεποίθηση της έχει ελαφρώς κλονιστεί. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σύνολο με σπουδαίο ποιοτικό βάθος και προσωπικότητα. Ο Ολυμπιακός όμως μπορεί να πάρει αυτήν την αναμέτρηση εάν ελέγξει το επιθετικό transition των Τούρκων και επικρατήσει στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -3.5 και Kostas Sloukas Ασίστ 5+ σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

 

Αμυντικό ριμπάουντ με κάθε κόστος για τον Παναθηναϊκό

Ο ενθουσιασμός επέστρεψε στο στρατόπεδο των πρασίνων. Ανατροπές, επιβίωση σε κλειστά ματς, heroics, Μπέικον και τέσσερις σερί επιτυχίες για την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς η οποία έφτασε στο σύνορο της οχτάδας. Στη La Fonteta ο Παναθηναϊκός καλείται να πιστοποιήσει την αγωνιστική του άνοδο, παίρνοντας μια νίκη-δήλωση. Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα που θα σημαίνει πολλά, σε διάφορα επίπεδα για τον οργανισμό στην παρούσα φάση.

Η Βαλένθια μετράει 7 ήττες στις τελευταίες 9 αναμετρήσεις της σε Ευρωλίγκα και ACB. Είχε καταφέρει δύο εβδομάδες πριν να επιβληθεί σε μια καταπληκτική μάχη της Παρτίζαν στο Βελιγράδι, όταν ο Τζάρεντ Χάρπερ έκανε «μαγικά» στο τέλος του παιχνιδιού ενώ την Κυριακή –με την επιστροφή του Κρις Τζόουνς- κέρδισε εύκολα τη Τζιρόνα στην τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

Οι «νυχτερίδες» είναι παραδοσιακά δύσκολος αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό στην Ισπανία. Όπως έχουμε αναφέρει από  αυτό εδώ το βήμα, η Βαλένθια έχει αλλάξει το αγωνιστικό της στυλ φέτος με τον κόουτς Μουμπρού στο τιμόνι. Έδωσε παραπάνω έμφαση στο αθλητικό κομμάτι και πρόσθεσε όπλα στο ένας εναντίον ενός. Η στελέχωση της στη θέση «1» είναι ενδεικτική. Η ελληνική ομάδα οφείλει να είναι πολύ προσεκτική απέναντι στους Τζόουνς και Χάρπερ, παίζοντας πολύ καλή προσωπική άμυνα. Και οι δύο είναι αρκετά ικανοί στο να δημιουργούν ρήγμα με το δυνατό πρώτο βήμα τους ενώ παράλληλα είναι παραγωγικοί και στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο άλλος –ιδιαίτερα σημαντικός- πόλος του παιχνιδιού της Βαλένθια ακούει στο όνομα Jasiel Rivero. Ο 29χρονος φόργουορντ-σέντερ των Ισπανών ξεχωρίζει με τον δυναμισμό και τη μαχητικότητα του. Μπορεί να απειλήσει με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι, χρησιμοποιεί εξίσου καλά τους μυς και την πλαστικότητα του, δουλεύει σωστά τις προσποιήσεις ενώ είναι και ένας από τους πιο ικανούς αθλητές στο επιθετικό ριμπάουντ (2.7 ανά παιχνίδι) στη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός οφείλει πάση θυσία να κρατήσει τον Κουβανό αλλά και τους υπόλοιπους ψηλούς της Βαλένθια (Αλεξάντερ, Ντούμπλιεβιτς, Ουέμπ) μακριά από τη ρακέτα του, κερδίζοντας τη μάχη των αιθέρων. Έχει τεράστια σημασία για την εξέλιξη της αναμέτρησης ο τομέας των ριμπάουντ.

Jasiel Rivero Άθροισμα Πόντων Ριμπάουντ και Ασίστ 17+ σε απόδοση 1.82 στη Stoiximan

Η Βαλένθια έχει πολλές αμυντικές αδυναμίες (Νο17 στη διοργάνωση) τις οποίες το «τριφύλλι» μπορεί να στοχεύσει. Οι Ουόλτερς-Λι θα βρουν ευκαιρίες να σημαδέψουν τον Παπαγιάννη στο Pick & Roll ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η βραδιά των σολίστ του Ράντονιτς. Το δίδυμο Μπέικον-Ουίλιαμς θα επιτεθεί σε μια ισπανική άμυνα -η οποία δεν είναι πολύ αποτελεσματική στις καταστάσεις απομόνωσης- με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Ο Μουμπρού θα ετοιμάσει τους Πουέρτο, Ράντεμπο (γκαρντ με ιδιαίτερη αμυντική ικανότητα απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους), Κλαβέρ, Ουέμπ και ίσως τον Αλεξάντερ για να ρίξει επάνω στο δίδυμο των φόργουορντ της ελληνικής ομάδας.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο ο Παναθηναϊκός καλείται να σπάσει τα όρια του. Όχι γιατί ο αντίπαλος είναι ποιοτικότερος από αυτόν (κάθε άλλο) αλλά γιατί οι συνεχόμενες επιτυχίες και η προσδοκία για το άνοιγμα της πόρτας της οχτάδας, μπορούν να προσθέσουν μεγάλο βάρος στις πλάτες μιας ομάδας που τώρα χτίζει τον χαρακτήρα της.

Bet Builder με Πόντοι Over 149.5 και Derrick Williams Πόντοι 13+ σε απόδοση 2.13 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr