Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τεστ χαρακτήρα

 

Ο Ολυμπιακός περιμένει στο Φάληρο τον Παναθηναϊκό με στόχο να κάνει ένα ακόμα βήμα προς την εξασφάλιση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Πρόκειται για ένα τεστ χαρακτήρα για τους δύο «αιωνίους».

Ένα ακόμα ντέρμπι λοιπόν. Οι δύο αντίπαλοι φτάνουν σε αυτό μετά από νίκες για την 31η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. O Ολυμπιακός ξεμπέρδεψε εύκολα με την ASVEL την Τετάρτη, επιστρέφοντας στα νικηφόρα αποτελέσματα. Ένα δυνατό δεύτερο ημίχρονο έφτανε για τους ερυθρόλευκους, η άμυνα των οποίων «έπνιξε» την πιο αδύναμη επίθεση της διοργάνωσης, κρατώντας την στους 55 πόντους. Όπως είχαμε σημειώσει στο αντίστοιχο preview, η γαλλική ομάδα χωρίς τον Νάντο ντε Κολό στο παρκέ έχει πολύ περιορισμένες -για αυτό το επίπεδο- δημιουργικές δυνατότητες και είναι ευανάγνωστη σε όρους ανάπτυξης. Η ASVEL είχε μόλις 8 τελικές πάσες για 15 λάθη, σούταρε με 30% στα τρίποντα, 42% στα δίποντα και 57% στις βολές. Οι γηπεδούχοι δεν ρόλαραν και ήταν άστοχοι από την περίμετρο όμως χτυπούσαν όπως και όποτε ήθελαν τη γαλλική άμυνα μέσα στο καλάθι με την κίνηση τους μακριά από τη μπάλα.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του πήρε μια νίκη που χρειαζόταν αρκετά για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Ήταν καλύτερος από το ξεκίνημα της αναμέτρησης απέναντι στη Μπάγερν και πάτησε γκάζι στην τρίτη περίοδο παίρνοντας ώθηση από τον καρπό του Ματ Τόμας για να καθαρίσει το ματς, παρότι οι Βαυαροί έκαναν μια προσπάθεια επιστροφής στη συνέχεια. Ο Γιώργος Παπαγιάννης θύμισε τον παίχτη του περυσινού δεύτερου μισού της σεζόν, όντας κυριαρχικός και στις δύο πλευρές του γηπέδου ενώ ο Πάρις Λι ήταν εξαιρετικός στα οργανωτικά του καθήκοντα (11 τελικές πάσες για 3 λάθη).

Κάπως έτσι, οι δύο «αιώνιοι» πηγαίνουν σε ένα ντέρμπι όπου το βαθμολογικό ενδιαφέρον βρίσκεται στην πλευρά των γηπεδούχων, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.

Οι λύσεις βρίσκονται στο ανοιχτό γήπεδο για τον Ολυμπιακό

Βασικός στόχος των ερυθρολεύκων απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι το να μπορέσουν να ανεβάσουν το τέμπο της αναμέτρησης, βρίσκοντας καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου και έξτρα παραγωγικές ευκαιρίες από επιθετικό τρανζίσιον, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο. Πρόκειται για μια τακτική στόχευση η οποία, ως προς την επίτευξη της, απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και σωστή εκτέλεση των λεπτομερειών που θα οδηγήσουν σε αυτήν. Δεν είναι τόσο εύκολο να μπεις και να παίξεις up tempo basketball σε ένα τέτοιο ματς. Είναι ένα κομμάτι που το χτίζεις με τον τρόπο που χειρίζεσαι τα πράγματα κατοχή με κατοχή, σε άμυνα και επίθεση.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι λύσεις σε όλα σχεδόν τα ερωτήματα για τον Ολυμπιακό βρίσκονται εκεί έξω, στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται εξαιρετικά αδύναμος στην τρανζίσιον άμυνα από την αρχή της σεζόν. Δεν τρέχει «μαζί» και δεν έχει καταφέρει να συνδέσει τη φύση των εκτελέσεων του στην επίθεση με την ετοιμότητα της τρανζίσιον άμυνας του. Οι ερυθρόλευκοι είναι αρκετά παραγωγικοί τρέχοντας στην επίθεση τους. Όχι τόσο όσο μέχρι προσφάτως που βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής αξιολόγησης, αλλά επαρκώς για να πλήξουν την πράσινη άμυνα.

Η βάση για να φτάσει εκεί το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα υπάρχει. Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις καλύτερες rebounding teams της διοργάνωσης όντας πολύ αποτελεσματικός σε έναν κομβικό τομέα όπου ο Παναθηναϊκός είναι ουραγός. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι διαθέτουν τα γκαρντ για να πιέσουν ψηλά και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο «τριφύλλι» το οποίο έχει ακόμα «εκτός» τους Ουόλτερς-Πονίτκα (τενοντίτιδα ο Αμερικανός, διάστρεμμα ο Πολωνός) και μόνον χειριστή τον Λι, με βοήθειες από τους Μποχωρίδη-Γκριγκόνις.

Είναι δεδομένο ότι η ερυθρόλευκη άμυνα θα είναι πιεστική και physical απέναντι στα γκαρντ των φιλοξενούμενων, πετώντας όλα της τα όπλα επάνω στη μπάλα (κρυφός άσσος ο Λούντζης σε αυτό το κομμάτι).

Eν κατακλείδι ο Ολυμπιακός:

-Θα επενδύσει στο ένας εναντίον ενός παιχνίδι των Φαλ (χαμηλό ποστ) και ΜακΚίσικ (μέσα από close outs) για να χτυπήσει την άμυνα του αντιπάλου στα κομμάτια όπου είναι αδύναμη στο μισό γήπεδο.

-Στην ίδια βάση, θα ακουμπήσει στις Pick & Roll δράσεις σημαδεύοντας το ρολάρισμα του ψηλού με «εργαλείο» την ικανότητα του Σλούκα στις καταστάσεις αυτές.

-Θα πιέσει ψηλά τη μπάλα θέλοντας να χαλάσει το μυαλό των γκαρντ και τους χρόνους της επίθεσης του Παναθηναϊκού με στόχο να ανεβάσει το τέμπο της αναμέτρησης.

Σετ παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό

Οι πράσινοι πηγαίνουν χωρίς άγχος στο Φάληρο και με ξεκάθαρο τακτικό πλάνο στο μυαλό τους. Ο κόουτς Σερέλης θα προσπαθήσει να παίξει την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο, ζυγίζοντας κάθε κατοχή και στοχεύοντας σε ένα κλειστό ματς. Έχει όμως ο Παναθηναϊκός τα γκαρντ για να πάει εκεί αυτό το ντέρμπι; Αμφίβολο.

Με τα προβλήματα των Ουόλτερς και Πονίτκα (ο Πολωνός είναι αρκετά χρήσιμος στο ματσάρισμα με τον Ολυμπιακό για πολλούς λόγους), οι πράσινοι δεν έχουν το απαιτούμενο βάθος στην περιφερειακή γραμμή που θα τους εξασφαλίσει ανάσες και καθαρό μυαλό σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Θα χρειαστούν ίσως κάποια αμυντικά «τρικ» από τον πάγκο του Παναθηναϊκού ώστε να κρατήσει τον ρυθμό σε ελεγχόμενο επίπεδο, ποντάροντας ότι οι ερυθρόλευκοι θα έχουν μια άσχημη (όπως στο ματς με την ASVEL) βραδιά σε όρους περιφερειακής εκτέλεσης.

Σημειώστε ότι παρά τα προβλήματα στην τρανζίσιον άμυνα, το «τριφύλλι» διαθέτει μια από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες μισού γηπέδου στη φετινή Ευρωλίγκα. Πιο συγκεκριμένα, με 0.965 πόντους ανά κατοχή ο Παναθηναϊκός τοποθετείται στο Νο5 της διοργάνωσης αμυνόμενος σε σετ καταστάσεις. Το μέγεθος του Παπαγιάννη, η πίεση που μπορούν να βάλουν στη μπάλα τα γκαρντ του Χρήστου Σερέλη και το παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών θα αποτελέσουν τα όπλα των πρασίνων σε μια αναμέτρηση μισού γηπέδου.

Είναι εξόχως σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να σουτάρει με καλά ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου στο ΣΕΦ, ώστε να παίξει τη ζαριά του με καλές πιθανότητες νίκης. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο, η οποία θα καθορίσει και το τέμπο του ντέρμπι. Τα άστοχα τρίποντα παράγουν αυξημένες πιθανότητες για ανοιχτό γήπεδο για τον αντίπαλο οπότε είναι κατανοητό πως οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να φιλτράρουν πολύ καλά τις επιλογές τους στην περιφερειακή εκτέλεση. Ο Ολυμπιακός επιτρέπει ποσοστό 37.1% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τους Ματ Τόμας και Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός, ο οποίος  θα πάρει και αρκετό παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια, οφείλει να αντέξει απέναντι στη δυναμική άμυνα του αντιπάλου και να διατηρήσει την πνευματική συνοχή του για να είναι αποτελεσματικός.

Πηγαίνοντας στο Φάληρο ο Παναθηναϊκός:

-Θα δώσει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της απόφασης, στοχεύοντας να φιλτράρει όσο το δυνατόν καλύτερα τις μεταβιβάσεις της μπάλας και τις εκτελέσεις του. Η απόδοση του σε αυτόν τον τομέα μπορεί να καθορίσει τον ρυθμό του αγώνα και φυσικά τις πιθανότητες του για νίκη.

-Γνωρίζει ότι πρέπει να διασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ με κάθε κόστος και να κατεβάσει χαμηλά τον αριθμό λαθών του ως «εργαλεία» για την επιβολή παιχνιδιού μισού γηπέδου.

-Θα ακουμπήσει στον Παπαγιάννη ψάχνοντας τον συνεχώς στην επίθεση αλλά και στις δράσεις που θα εξασφαλίσουν καλή συνθήκη περιφερειακής εκτέλεσης για τον Ματ Τόμας.

Πάμε για ένα ακόμα ντέρμπι στη σεζόν με τον Ολυμπιακό να είναι το φαβορί και τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο ΣΕΦ χωρίς άγχος, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί προνόμιο όταν μιλάμε για τέτοια παιχνίδια. Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους ελπίζοντας ότι θα κρατήσουν χαμηλά στο σκορ τους πράσινους οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιδιώξουν να εγκλωβίσουν τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο. Το ιδιαίτερο συναισθηματικό πλαίσιο εντός τους οποίου διεξάγονται αυτές οι μάχες δημιουργεί τη συνθήκη για ένα καλό τεστ και για τις δύο ομάδες.

 

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -6.5 και Πόντοι Παναθηναϊκός Under 78.5 σε απόδοση 2.10 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr