Ένα από τα σταθερά θέματα συζήτησης στα Παγκόσμια Κύπελλα είναι η αδυναμία των ομάδων της Αφρικής να φτάσουν μακριά στη διοργάνωση. Στο φετινό Μουντιάλ δυο ομάδες από την αφρικανική ήπειρο κατάφεραν να περάσουν τη φάση των ομίλων και παρ’ότι το νούμερο φαίνεται μικρό αποτελεί την ισοφάριση ενός ρεκόρ, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν προκριθεί περισσότερες από δυο. Για τους λάτρεις των στατιστικών, η προηγούμενη φορά που έγινε αυτό ήταν στο Μουντιάλ του 2014, όταν στους ’16’ έφτασαν η Αλγερία και η Νιγηρία, ενώ η πρώτη φορά που κάποια ομάδα της ηπείρου έφτασε ως τα νοκ άουτ ήταν το 1986 με το Μαρόκο. Για τους λάτρεις των ιδιαίτερων ιστοριών όμως, υπάρχει ένα σκηνικό που συνέβη λίγο πιο πριν που αξίζει να επισημανθεί, αφού εξαιτίας του η Αφρική έμεινε το 1982 χωρίς ομάδα μετά το τέλος της φάσης των ομίλων. Ένα σκηνικό που αρκετοί μπορούν να το συνδέσουν και με τον φετινό αποκλεισμό της Γερμανίας λόγω του αποτελέσματος στο Ισπανία-Ιαπωνία.
25 Ιουνίου 1982. Το Μολινόν στην πόλη Χιχόν φιλοξενεί το τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ της Ισπανίας. Σε αυτό η Δ. Γερμανία αντιμετωπίζει την Αυστρία. Εκείνη την εποχή τα παιχνίδια που έκριναν την πρόκριση δεν διεξάγονταν την ίδια μέρα και ώρα, γι’αυτό και οι δυο αντίπαλοι γνώριζαν εξ αρχής τι αποτέλεσμα τους βόλευε. Με τη νίκη της Αλγερίας επί της Χιλής μια μέρα πριν, οι Αλγερινοί ήταν ισόβαθμοι στην κορυφή με 4 βαθμούς με τους Αυστριακούς ενώ οι Δυτικογερμανοί ακολουθούσαν με 2 βαθμούς λιγότερους.
Η μεγάλη έκπληξη που είχε συμβεί στην πρεμιέρα, όταν οι Αλγερινοί κέρδισαν τους Γερμανούς με 2-1, είχε μπλέξει για τα καλά τον όμιλο. Με βάση και την διαφορά των γκολ, που υπολογίζεται ως πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες, αν οι Γερμανοί επικρατούσαν των Αυστριακών με 1 ή 2 γκολ θα περνούσαν στην επόμενη φάση και οι δυο. Αν το σκορ έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις, θα περνούσε η Γερμανία και η Αλγερία. Αν οι Αυστριακοί κέρδιζαν ή έστω έπαιρναν το Χ, εκτός θα έμεναν οι Γερμανοί.
Στο γήπεδο της Χιχόν βρέθηκαν περίπου 40.000 φίλαθλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν αγοράσει τα εισιτήρια τους πολύ πριν την έναρξη του Μουντιάλ, ποντάροντας στο ότι ίσως δουν ένα ακόμα σπουδαίο παιχνίδι, όπως αυτό που είχε διεξαχθεί το 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής. Εκεί οι Αυστριακοί είχαν κάνει τη μεγάλη έκπληξη στη δεύτερη φάση των ομίλων. Επικράτησαν με 3-2 και άφησαν τους παγκόσμιους πρωταθλητές εκτός του τελικού. Ήταν η πρώτη τους νίκη απέναντι σε Γερμανούς μετά από 47 χρόνια, μια νίκη που έμεινε γνωστή ως “Το θαύμα της Κόρδοβα”. Τέσσερα χρόνια μετά η συνάντηση των δυο ομάδων θα αποκτούσε κι αυτή ένα-δυο παρατσούκλια αλλά όχι και τόσο κολακευτικά όσο το προηγούμενο.
Ο αγώνας στη Χιχόν κράτησε ουσιαστικά είκοσι με τριάντα λεπτά. Τόσο ήταν πάνω-κάτω το διάστημα που οι δυο ομάδες τον αντιμετώπισαν ως κανονικό αγώνα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στη διάρκεια αυτών οι Γερμανοί πίεσαν έντονα τους αντιπάλους τους, έχασαν δυο πολύ καλές ευκαιρίες και σκόραραν μια φορά με τον Χρούμπεσχ, που στο 10′ βρέθηκε ανενόχλητος στην αντίπαλη περιοχή και με κοντινή προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ αυτό ήταν αρκετό. Και για τις δυο ομάδες. Τη συνέχεια δεν θέλει να τη θυμάται κανένας. Ούτε οι παίκτες, ούτε οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το παιχνίδι, ούτε ο διαιτητής, ούτε οι θεατές και τηλεθεατές και πολύ περισσότερο οι Αλγερινοί φίλαθλοι που περίμεναν να δουν αν θα γίνουν οι πρώτοι από την ήπειρο τους που θα συνεχίσουν σε Μουντιάλ και μετά τη φάση των ομίλων (αν και στο συγκεκριμένο τουρνουά μετά δεν ακολουθούσαν νοκ άουτ αλλά μια νέα φάση ομίλων).
Η περιγραφή που ακολουθεί ανήκει στον Μπομπ Βάλενταιν, τον Σκωτσέζο διαιτητή του αγώνα: “Είχαμε περάσει το 20′ όταν άρχισα να έχω μια άσχημη αίσθηση. Μια σκέψη του στυλ «σαν να μην γίνονται πολλά τάκλιν σήμερα». Τότε σε μια φάση ένας από τους επιτιθέμενους που είχε φτάσει στο κέντρο ξαφνικά έκανε μεταβολή και έστειλε τη μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα του από εκεί! Τότε ήταν που σιγουρεύτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά.”
Ακόμα και οι ίδιοι οι Αυστριακοί και οι Δυτικογερμανοί αγανάκτησαν. Ο Γερμανός σπίκερ μιλούσε για “ντροπή” την ώρα που μετέδιδε και για μεγάλα διαστήματα επέλεγε να μένει σιωπηλός αντί να περιγράφει ενώ ο Αυστριακός το πήγε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε από τους τηλεθεατές να κλείσουν την τηλεόραση τους κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο! Όταν ο Σκωτσέζος διαιτητής σφύριξε για τελευταία φορά δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη εκδήλωση χαράς για το γεγονός ότι και οι δυο ομάδες πέρασαν στην επόμενη φάση. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν τις επόμενες ώρες και μέρες.
Η ΠΟ της Αλγερίας ζήτησε την τιμωρία όλων για δυσφήμιση του αθλήματος. Ακόμα και του διαιτητή. “Συγγνώμη αλλά δεν ήταν η δουλειά μου να πω στους παίκτες τι να κάνουν” απαντάει ο Βάλενταιν. “Δεν μπορείς να τους πεις «τρέξε και λίγο» ή «κάνε τάκλιν». Αυτή είναι δουλειά των προπονητών. Κάποιοι ζήτησαν την τιμωρία μου αλλά ευτυχώς η ΦΙΦΑ δεν τους άκουσε. Θα είμαι ειλικρινής: Η μόνη μου έγνοια μετά τα όσα γινόταν στις κερκίδες ήταν να τελειώσει ο αγώνας χωρίς παρατράγουδα και να φύγω από εκεί με ασφάλεια”. Η καταγγελία της Αλγερίας δεν είχε καμία τύχη αφού δεν θεωρήθηκε πως παραβιάστηκε κάποιος κανονισμός. Ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ δήλωσε την ίδια κιόλας μέρα: “H γερμανική ομάδα έχει το δικαίωμα να παίξει αμυντικά, αργά και με ασφάλεια”. Συμπτωματικά ή όχι ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ ήταν Γερμανός.
Αρκετά χρόνια μετά κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές άλλαξαν λίγο το ύφος των δηλώσεων τους. Ο μέσος της Αυστρίας, Ράινχολντ Χιντερμάιερ, είπε: “Συνήθως είσαι χαρούμενος όταν προκρίνεσαι αλλά εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε καμία χαρά. Περισσότερο ένιωθες ντροπή που συμμετείχες σε κάτι τέτοιο. Όλοι ξέραμε από τότε ότι αυτή η ιστορία δεν θα καταγραφόταν ποτέ ως κάτι καλό.” Το 2007, όταν ήταν προπονητής στο Μπαχρέιν, ο Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση από μια εφημερίδα από τα ΗΑΕ και αποκάλυψε πως πράγματι υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ των παικτών να μην προσπαθήσουν και πολύ.