stoiximanblog-barcelona

Ο επαναστατημένος άνθρωπος

Ο Τόμας Ερτέλ  λέει φέτος μερικά «όχι» στους προσωπικούς του δαίμονες που τον κυνηγούν χρόνια και παίζει το ωριμότερο μπάσκετ της καριέρας του. Είναι αυτό αρκετό για να οδηγήσει τη Μπαρτσελόνα στον τίτλο της ACB;

Aνέκαθεν το ταλέντο ξεχείλιζε στη περίπτωση του Τόμας Ερτέλ. Θυμάμαι περίπου οχτώ χρόνια πριν, όταν η Μπασκόνια υπέγραφε τον 22χρονο τότε γκαρντ από την Αλικάντε, να μιλάμε στο Hoopfellas για τις «δεξιότητες επιπέδου ΝΒΑ» που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του και τη σπουδαία προοπτική του να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο Point guard της σχολής των Βάσκων. Η ικανότητα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον Τόμας Ερτέλ. Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους πιο ταλαντούχους παίχτες που γνώρισε η μεγάλη σκηνή του ευρωπαϊκού μπάσκετ την τελευταία δεκαετία. Ο προσωπικός του δαίμονας ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδιοσυγκρασία και την πνευματική του ισορροπία. Έμοιαζε να εγκλωβίζεται στη συνήθεια του να παίζει συνεχώς σε μια, αρκετά υψηλή ταχύτητα, χωρίς να μπορεί να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στη διαδραστικότητα του παιχνιδιού και τις απαιτήσεις που απορρέουν από αυτή κάθε στιγμή. Ήταν ο γκαρντ που αδυνατούσε «να παίξει με το ρολόι» σε μια εποχή που «έπρεπε να ξέρεις να παίζεις με το ρολόι» για να κλείσεις προς όφελος σου μια οριακή κατάσταση.

Η φετινή σεζόν με τη Μπαρτσελόνα μοιάζει να είναι η πιο ώριμη της καριέρας του. Φαίνεται ότι έχει φτάσει σε «αυτό» το σημείο όπως τα καλά κρασιά του γαλλικού νότου από όπου κατάγεται. Σε μια σεζόν όπου οι Καταλανοί έφτασαν πολύ κοντά στη δική τους «αναγέννηση» (και εν μέρει την πέτυχαν), η παλιομοδίτικη λειτουργία της επίθεσης τους, τους στέρησε το παραπάνω βήμα, ειδικά στην Ευρωλίγκα. Ο Ερτέλ αποτέλεσε (και συνεχίζει να αποτελεί) ακρογωνιαίο λίθο σε αυτήν την προσπάθεια «επιστροφής» τους. Το ατομικό του ταλέντο έβγαλες πολλές φορές τη Μπαρτσελόνα στον αφρό ενώ ο εσωτερικός ανταγωνισμός με τον Κέβιν Πάνγκος φαίνεται ότι τον ώθησε στο να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό.

Τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο η πιο αποτελεσματική άμυνα της Ευρωλίγκας, αυτή της Ρεάλ, έχει βιώσει πολύ δύσκολες στιγμές απέναντι του. Το δίδυμο των «εξολοθρευτών» του Λάσο, Καμπάτσο και Τέηλορ, πρωταγωνιστεί άθελα του συνεχώς σε βίντεο με highlights του Γάλλου δημιουργού αδυνατώντας να τον σταματήσει. Ο Ερτέλ μέτρησε 16.5 πόντους και 7.5 τελικές πάσες απέναντι στους Μαδριλένους στις δύο αναμετρήσεις των ομάδων για την Ευρωλίγκα και 18.2 πόντους στα πέντε μέχρι τώρα παιχνίδια της ACB. Στους τρεις τελικούς έχει εκτοξευθεί στους 21.7 (με 19/29 δίποντα και 17/18 ελεύθερες βολές) πετυχαίνοντας 30 σε μόλις 20 λεπτά στο δραματικό δεύτερο ματς.

Ίσως η μέτρια σειρά που έκανε απέναντι στην Αναντολού στα playoffs της Ευρωλίγκας (10.0 πόντοι με 19/43 σουτ εντός πεδιάς και 3.5 τελικές πάσες) να λειτούργησε ως κίνητρο για τον 30χρονο Γάλλο ο οποίος στα αντίστοιχα playoffs της ισπανικής λίγκας «θερίζει» μετρώντας 19.7 πόντους και 4.7 ασσίστ σε οχτώ παιχνίδια.

Η πρόκληση των τελικών τόσο για την Μπαρτσελόνα όσο και για τον ίδιο είναι τεράστια. Με την εικόνα που έχουμε λίγο πριν το τέταρτο ματς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πολύ δύσκολα οι Καταλανοί θα μπορέσουν να φτάσουν στον πολυπόθητο τίτλο χωρίς τη συνδρομή της καλλιτεχνικής ευφυΐας του Ερτέλ. Είναι η στιγμή που ο 30χρονος τιμονιέρης οφείλει να ορθώσει ανάστημα λέγοντας και πάλι μερικά «όχι» στους προσωπικούς του δαίμονες αλλά και στη «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης. Τότε ίσως μια νέα «επανάσταση», αυτή της μπασκετικής Μπαρτσελόνα, ξεκινήσει πάλι από τη Γαλλία…