Στις αρχές του Σεπτέμβρη ένα δυσάρεστο θέμα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον στη Σερβία. Ο 4χρονος Ντούσαν Τοντόροβιτς έδινε μάχη εδώ και δυο χρόνια με τον καρκίνο και είχε υποβληθεί ήδη μια φορά σε επέμβαση. Δυστυχώς η αρρώστια είχε επιστρέψει και ο μικρός Ντούσαν χρειαζόταν επειγόντως να μεταβεί σε ειδική κλινική στη Βαρκελώνη για να συνεχίσει τη θεραπεία του. Το ποσό που χρειαζόταν πλησίαζε τα 200.000 ευρώ.
Για αρκετές μέρες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην προσπάθεια να συγκεντρωθεί αυτό το υπέρογκο ποσό. Ανάμεσα τους βρισκόταν αρκετοί ποδοσφαιριστές της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα. Οι μέρες όμως περνούσαν επικίνδυνα και το ποσό που είχε μαζευτεί δεν πλησίαζε αρκετά τον στόχο. Μέχρι που μια μέρα ξαφνικά η οικογένεια ανακοίνωσε ότι κάποιος, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, τους τηλεφώνησε, τους ρώτησε πόσα λεφτά έχουν συγκεντρώσει ως τότε και κάλυψε από την τσέπη του το υπόλοιπο, το οποίο ήταν 71.000 ευρώ!
Η είδηση της συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού προκάλεσε χαρά στα ΜΜΕ και τα social media της χώρας, αφού η σωτηρία του μικρού Ντούσαν είχε γίνει εθνική υπόθεση. Μαζί με τις ευχές για να πάνε όλα καλά στη Βαρκελώνη, εμφανίστηκαν και οι πρώτες φήμες για το όνομα του ανθρώπου που κάλυψε το ποσό. Για μέρες στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ο ανώνυμος δωρητής. Για να τερματίσει τις υποψίες και τα κουτσομπολιά, ο πατέρας του μικρού αποφάσισε να αποκαλύψει πως αυτός που βοήθησε το παιδί του ήταν ο Νεμάνια Μάτιτς, ο οποίος όχι μόνο κατέθεσε άμεσα το ποσό στο λογαριασμό του νοσοκομείου αλλά επικοινώνησε και με τον διευθυντή του για να επισπεύσει τη διαδικασία και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η αποκάλυψη αυτή δεν εξέπληξε πολλούς. Μπορεί στον υπόλοιπο πλανήτη ο Μάτιτς να είναι γνωστός απλά ως ένα καλό αμυντικό χαφ που παίζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχει στο βιογραφικό του πετυχημένες θητείες στην Τσέλσι και τη Μπενφίκα, στην πατρίδα του όμως οι περισσότεροι γνωρίζουν για το φιλανθρωπικό του έργο και τη διάθεση του του να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Ειδικά στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο Ουμπ στα βόρεια της Σερβίας, θεωρείται κανονικός ήρωας και όχι μόνο γιατί έφτασε από ένα μικρό χωριό 1500 κατοίκων στα Βαλκάνια να παίζει βασικός σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου.
Χάρη στον Μάτιτς το σχολείο μαζί με το γυμναστήριο του και η εκκλησία του χωριού έχουν ανακαινιστεί πλήρως, έχει δημιουργηθεί μια νέα παιδική χαρά, έχουν ανακατασκευαστεί όλα τα γήπεδα της περιοχής, έχει φτιαχτεί το κτίριο της πυροσβεστικής. Η καταγραφή των έργων στα οποία έχει συνεισφέρει είναι ατέλειωτη. Όπως αποκαλύφθηκε, έχει φτάσει ακόμα και στο σημείο να εξοφλεί τα χρέη των συγχωριανών του στο τοπικό παντοπωλείο.
Κάθε φορά που στο χωριό Βρέλο ή στη γειτονική πόλη Ουμπ προκύπτει κάποιο θέμα που απαιτεί χρηματοδότηση που δεν μπορεί να καλύψει το δημοτικό ταμείο (όπως το 2014 όταν οι καταστροφικές πλημμύρες, που σκότωσαν 60 ανθρώπους στη Σερβία, διέλυσαν αρκετές υποδομές της περιοχής), ο Νεμάνια Μάτιτς δηλώνει παρών, έτοιμος να βοηθήσει τους ανθρώπους και την περιοχή στην οποία μεγάλωσε. Η προσφορά του δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και τον χώρο που ξέρει καλύτερα απ’όλους: το ποδόσφαιρο.
Το 2015 ο Μάτιτς, που μικρός αναγκάστηκε να φύγει από τα 9 του για το Βελιγράδι ψάχνοντας ευκαιρίες στις ακαδημίες των δυο ‘μεγάλων’ της χώρας, ανάστησε την ομάδα του χωριού του, δίνοντας μια διέξοδο σε όλα τα παιδιά της περιοχής. Όπως λέει και ο ίδιος: “Μου αρέσει να βοηθάω τους νέους παίκτες. Προσπαθώ να τους βοηθήσω να βελτιωθούν και για να γίνει αυτό χρειάζονται καλύτερες εγκαταστάσεις από αυτές στις οποίες έπαιζα εγώ όταν ήμουν μικρός”. Τρία χρόνια αργότερα η Βρέλο μετράει τρεις σερί ανόδους και αγωνίζεται πλέον στην 4η κατηγορία της Σερβίας. Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή.
Όταν η γειτονική Τζέντιστβο της 3ης κατηγορίας, μια ακόμα από τις ομάδες στις οποίες είχε αγωνιστεί όταν ήταν μικρός, εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω των χρεών της, ο Μάτιτς όχι μόνο προσφέρθηκε να γίνει ιδιοκτήτης και σ’αυτήν αλλά χρηματοδότησε και την ανακατασκευή του γηπέδου της, ένα έργο που κόστισε περισσότερα από 350.000 δολάρια. “Αν υπολογίσουμε και τις δυο ομάδες, μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Μάτιτς πληρώνει τους μισθούς περισσότερων από 50 ανθρώπων στην περιοχή” αποκάλυψε ο γραμματέας της Τζέντιστβο. Ανάμεσα στους τυχερούς που ζούνε μια καλύτερη ζωή χάρη στον Σέρβο μέσο βρίσκονται συγγενείς του (πρόεδρος της Βρέλο έγινε ένας ξάδερφος του), παιδικοί του φίλοι αλλά και άνθρωποι που ήξερε ότι χρειαζόταν οικονομική βοήθεια.
Το πιο ωραίο όλων όμως είναι ότι ο Μάτιτς έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν κάνει τίποτα απ’αυτά απλά για τη μόστρα. Δεν δέχτηκε να μπει τιμητική πλακέτα σε κανένα από όλα αυτά τα έργα τα οποία χρηματοδότησε (αν και ο δήμαρχος του Ουμπ πρότεινε να μετονομαστεί ένας δρόμος της πόλης για χάρη του, πρόταση που υπερψηφίστηκε πανηγυρικά από όλους) ενώ το ενδιαφέρον του για τις ομάδες που βοηθάει είναι τόσο γνήσιο που ακόμα κι όταν βρίσκεται καθ’οδόν για ένα παιχνίδι Πρέμιερ Λιγκ τηλεφωνεί στους φίλους του στην πατρίδα για να τον πληροφορήσουν για το πως τα πηγαίνουν στα ματς του σ/κ. Το καλοκαίρι, μια μόλις μέρα πριν αναχωρήσει με την εθνική για το Μουντιάλ της Ρωσίας, οι φωτογράφοι τον είχαν εντοπίσει σε ένα ερασιτεχνικό γηπεδάκι, να παρακολουθεί με μερικές δεκάδες ακόμα ανθρώπους την ομάδα του χωριού του.
Στα 31 του πλέον ο Μάτιτς ξέρει ότι τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του ανήκουν στο παρελθόν. Η απόδοση του τη φετινή χρονιά συμβαδίζει με το γενικότερο κακό κλίμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν αγώνα με τον αγώνα οι φωνές, ακόμα και εντός αποδυτηρίων, που ζητάνε να κάτσει στον πάγκο. Κάποιες από τις φετινές εμφανίσεις του δεν θυμίζουν σε τίποτα τον παίκτη που για 3,5 χρόνια ‘έκοβε και έραβε’ με τρομακτική επιτυχία στο κέντρο της Τσέλσι, τότε που πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο και ανάγκασε τον Γιάγια Τουρέ να δηλώσει πως είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που είχε ποτέ.
Παρά την κακή φόρμα στην οποία βρίσκεται, σήμερα το βράδυ στο Βελιγράδι ο Νεμάνια Μάτιτς θα φορέσει για ακόμα μια φορά τη φανέλα της εθνικής, στην οποία άλλωστε είναι και δεύτερος αρχηγός. Η Σερβία αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο για το Nations League και σε περίπτωση νίκης θα αγκαλιάσει μια αγωνιστική πριν το τέλος την πρώτη θέση, που προσφέρει άνοδο στη Β’ κατηγορία της διοργάνωσης. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να οδηγήσει τη Σερβία σε μια νέα μεγάλη διοργάνωση πριν αποσυρθεί, μπορεί να κοιμάται ήσυχος ξέροντας ότι χάρη στην καριέρα του μπόρεσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που αγαπάει και αρκετούς άγνωστους που το είχαν ανάγκη.