ΝΒΑ: Γλυκιά μουσική από τη Γιούτα

Οι «Μορμόνοι» του Σολτ Λέικ μετρούν 19 νίκες στις τελευταίες 20 αναμετρήσεις και οδηγούν το ΝΒΑ, έχοντας το καλύτερο ρεκόρ. Ολόκληρη η λίγκα χορεύει σε ρυθμό …Τζαζ και στη Γιούτα δεν σταματούν να ονειρεύονται.

«Όταν ήμουν στο επιτελείο του Coach-K στο Ντιούκ, η επίθεση μας βασιζόταν στις σωστές αποστάσεις (spacing) και μέσα στο πλαίσιο αυτό στοχεύαμε συνεχώς να επιτεθούμε με ντρίμπλα και ένας με έναν παιχνίδι. Αργότερα στη G League με το Μιζούρι, παίζαμε με δύο παραδοσιακούς ψηλούς (σε αντίθεση με το Ντιούκ όπου χρησιμοποιούσαμε Stretch 4s στη θέση του PF) μέχρι να αλλάξουμε οπτική και να παρουσιάσουμε ένα τεσσάρι με ύψος 1.93. Στην αναπτυξιακή των Σπερς έπρεπε να μάθω τη fundamental motion-επίθεση όμως τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο (αφού ρώτησα τον Ποπ και έλαβα την πλήρη υποστήριξη του) γίναμε μια Pick & Roll ομάδα, χρησιμοποιώντας μια πλειάδα διαφορετικών χειριστών της μπάλας.

Στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ ήμασταν ομάδα μισού γηπέδου. Δουλεύαμε αρκετά με post ups. Συνεργάστηκα επίσης με τον Νταγκ Κόλινς (Σίξερς), τον Μάικ Μπράουν (Λέικερς) και τον Μάικ Μπουντελχόζερ (Χοκς). Όλοι βρίσκονταν στις πρώτες χρονιές τους στην ομάδα. Εδώ στη Γιούτα λοιπόν όταν ήρθα ξεκινήσαμε να παίζουμε με δύο ψηλούς (γιατί είχαμε τον Γκομπέρ, τον Καντέρ, τον Φέιβορς και τον Τρέβορ Μπούκερ) και σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική μορφή. Ο προπονητής οφείλει να προσαρμόζεται. Σε ένα μεγάλο βαθμό, η εξέλιξη μου ως προπονητή αφορά το γεγονός ότι εργάστηκα σε σύνολα που πρέσβευαν διαφορετικές φιλοσοφίες και τις εξέφραζαν με διαφορετικά στυλ παιχνιδιού»…

NBA στη Stoiximan με Live Streaming* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Και κάπως έτσι, ο Κουίν Σνάιντερ δημιούργησε τους σημερινούς Γιούτα Τζαζ. Η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα είναι ουσιαστικά ένα μωσαϊκό πολιτισμών και διαφορετικών μπασκετικών φιλοσοφιών το οποίο μπήκε στο μπλέντερ του Κουίν. Η Γιούτα θυμίζει έντονα ευρωπαϊκή ομάδα με τον τρόπο που παίζει και εκφράζεται στο παρκέ. Λεπτομερειακό spacing, αδιάκοπη κυκλοφορία της μπάλας και κίνηση μακριά από αυτήν, προσήλωση στην εκτέλεση της έξτρα πάσας, μια επίθεση που στοχεύει να κόψει την άμυνα στα δύο μεταφέροντας τη μπάλα από τη μια πλευρά του μισού γηπέδου στην άλλη συνεχώς.

Η περυσινή σοκαριστική ανατροπή των Νάγκετς στον πρώτο γύρο των playoffs έχει πεισμώσει τους πάντες στην πόλη των «Μορμόνων». Στα χρόνια του Σνάιντερ, οι Τζαζ έχουν φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά της Δύσης χωρίς να καταφέρουν να βάλουν το πόδι τους στο σκαλοπάτι των τελικών της περιφέρειας. Η «φούσκα» και η συνθήκη που είχε δημιουργηθεί, έμοιαζε ως μια καλή ευκαιρία. Όμως δεν εξελίχθηκε έτσι. Tα όσα βλέπουμε μέχρι τώρα από τη Γιούτα, στο 1/3 της κανονικής περιόδου, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του τι σημαίνει ομάδα η οποία «επιστρέφει και απαντά». 

Οι Τζαζ έφεραν «μαζί» τους δύο σταρ που είχαν πρόσφατα ανανεώσει με πολυετή συμβόλαια, Μίτσελ και Γκομπέρ, πείθοντας τους να ξεπεράσουν τη μεταξύ τους «παγωμάρα» η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι. Ανανέωσαν τον Τζόρνταν Κλάρκσον, έναν από τους καλύτερους 6ους παίχτες της λίγκας, και το πιστώνονται με την καταπληκτική του χρονιά. Έχουν υγιή τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, σε πολύ καλή κατάσταση τον Ίνγκλς και παίρνουν το μάξιμουμ από τον Ρόις Ο’Νιλ, το αμυντικό πολυεργαλείο για το οποίο η Γιούτα πλήρωσε buy out στη Ζάλγκιρις το καλοκαίρι του 2017, μιας και ο τότε φόργουορντ της Γκραν Κανάρια (και πρώην της Λούντβιγκσμπουργκ) αποτελούσε τον εκλεκτό του Σάρας για τη θέση «3» των πρασίνων του Κάουνας. 

Ο Σνάιντερ έχει χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες του παρελθόντος που βίωσε η ομάδα του, εξελίσσοντας την αγωνιστικά και πνευματικά για να φτάσει στο σημερινό μοντέλο. Η Γιούτα έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ σήμερα. Σουτάρει τρίποντο με 39.5% και τρέχει την τέταρτη πιο αποτελεσματική επίθεση στη λίγκα όντας η μόνη ομάδα που βρίσκεται στο TOP-4 της αξιολόγησης του performance και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ακόμα και όταν το σουτ της δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό (όπως π.χ στις αναμετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας), θα βρει τον τρόπο να μείνει όρθια ακουμπώντας στην πολύ καλή της άμυνα. Τον τελευταίο καιρό, οι Τζαζ έβαλαν κάτω τις καλύτερες ομάδες της λίγκας, επιβάλλοντας τον νόμο τους σε Ανατολή και Δύση. 

NBA στη Stoiximan με πλήθος ειδικών στοιχημάτων για τους παίκτες!

Οι πραγματικά καλές ομάδες βρίσκουν τρόπους και μεθόδους ώστε να καλύπτουν κενά και απουσίες. Όταν ο ανεβασμένος φέτος Κόνλεϊ έμεινε έξω, ο Ντόνοβαν Μίτσελ ανέβηκε (για μια ακόμα φορά) στον άσσο , «τρέχοντας» την επίθεση της ομάδας.  Ο σταρ των Τζαζ είναι πραγματικός ηγέτης  εντός και εκτός παρκέ. Ένα παιδί που έδειχνε ιδιαίτερα ώριμο από μικρή ηλικία, ενεργό κοινωνικά και με πολλές ανησυχίες. Ένας σπουδαίος, ολοκληρωμένος παίχτης ο οποίος αναπτύσσει τα leadership skills δίπλα στον Κουίν Σνάιντερ. 

Μπορεί το όχι ιδιαίτερα μεγάλο βάθος του πάγκου να στοιχίσει σε βάθος χρόνου σε αυτήν την εξαιρετική, φετινή Γιούτα; Είναι μια πιθανότητα. Οι Τζαζ έχουν ένα κορμό 8-9 παιχτών όμως  τα τελευταία χρόνια οι τραυματισμοί τους έχουν κοστίσει, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται περισσότερη ποιότητα από πίσω για να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο στον μακρύ δρόμο των playoffs.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ένα γκρουπ ιδιαίτερα έξυπνων παιχτών οι οποίοι είναι ανιδιοτελείς και θέλουν να παίζουν μαζί, ανεξάρτητα από το σύστημα ή το αγωνιστικό πλαίσιο».

Αυτή είναι η ο οπτική και η κουλτούρα που προσπάθησε από την αρχή να εγκαθιδρύσει στο Σολτ Λέηκ ο Κουίν Σνάιντερ. Και από ότι φαίνεται από τις δηλώσεις του, τα έχει καταφέρει αρκετά καλά…