Η εκρηκτική άνοδος του Μοϊσές Καϊσέδο

Τα social media πολλές φορές αποτελούν έναν τρόπο για να κάνεις μια ανασκόπηση στη ζωή κάποιου, πώς άλλαξε ή όχι. Ειδικά στον αθλητισμό που τέτοια φαινόμενα είναι συχνά. Κάπως έτσι, για παράδειγμα, βλέπει κανείς π.χ. τις δημοσιεύσεις του Μεντβέντεφ πριν λίγα χρόνια όταν περήφανος λέει ότι κέρδισε 100 δολάρια σε ένα τουρνουά τένις. Τόσα που βγάζει σήμερα πιθανότατα με μια ανάσα του. Ο Μοϊσές Καϊσέδο ακόμα δεν έχει γίνει νο1 στον κόσμο, δεν έχει κερδίσει τίτλους στο δικό του άθλημα, το ποδόσφαιρο, αλλά είναι μια παρόμοια ιστορία. Αν μπει κανείς στον λογαριασμό του στο Instagram θα δει την πρώτη του φωτογραφία που ανέβασε ποτέ το 2017. Εκεί δίπλα στους γονείς του, σε ένα αεροδρόμιο στο Εκουαδόρ, η λεζάντα λέει “Μια ημέρα θα είστε υπερήφανοι για μένα, σας το υπόσχομαι“. Και μπορεί, όπως είπαμε, να μην έχει γίνει κάποιος σούπερ σταρ προς το παρόν, αλλά με αυτά που έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σίγουρα τους έκανε.

Γιατί ο Μοϊσές ξεκίνησε χωρίς πολλά πράγματα να είναι υπέρ του. Ζούσε στο Σάντο Ντομίνγκο του Εκουαδόρ, ο πιο μικρός από δέκα αδέρφια και τρελαμένος με την μπάλα. Τόσο πολύ που κοιμόταν με την στολή ποδοσφαίρου, σορτσάκι-φανέλα ΚΑΙ παπούτσια για να μην χάσει χρόνο το πρωί που θα ξυπνήσει να ντυθεί. Να είναι έτοιμος. Περίμενε πώς και πώς να περάσει το βράδυ για να έρθει η επόμενη μέρα. Να παίξει με τους μεγαλύτερους, να φάει μερικές γερές, συχνά να κλάψει, αλλά στο τέλος να γίνει δυνατότερος και καλύτερος. Κάθε βράδυ πριν φορέσει τα… επίσημα του ύπνου προσεύχεται (με ιδιαίτερη έμφαση στην μητέρα του που υπεραγαπά) για να φτάσει κάποια στιγμή να παίζει στην αγαπημένη του Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε. Αυτό γίνεται και πολύ μικρός αφήνει την πόλη του για να πάει στις ακαδημίες του συλλόγου. Δυσκολεύεται πολύ χωρίς την πολυμελή φαμίλια του και προσπαθεί να αναδειχθεί στη νέα ομάδα του. Λεφτά δεν υπάρχουν. Οι γονείς του στέλνουν όσα μπορούν, αλλά δεν αρκούν. Ακόμα και τα παπούτσια είναι μια επένδυση. Είναι όμως τόσο καλό παιδί και τόσο ταλαντούχος και δουλευταράς που βρίσκει συνεχώς βοήθεια, ακόμα κι οι προπονητές του τον στηρίζουν οικονομικά ορισμένες φορές.

Ο Καϊσέδο αρχίζει και ξεχωρίζει. Κάπου εκεί, ανάμεσα στην ομάδα Κ16 και Κ17, βγαίνει και εκείνη η φωτογραφία που αναφέραμε προηγουμένως. Το ταλέντο υπάρχει, αλλά ακόμα είναι ένας παίκτης των ακαδημιών στην Ιντεπεντιέντε. Σιγά σιγά βάζει τους στόχους του. Πρώτα να ξεχωρίσει με τις μικρές ομάδες. Το κάνει. Το 2020 είναι η χρονιά που ξεπετάγεται. Κατακτά το Κόπα Λιμπερταδόρες για Κ20, ως αρχηγός, απέναντι στα μεγαλύτερα ταλέντα της ηπείρου, από ομάδες όπως η Φλαμένγκο και η Ρίβερ Πλέιτ. Με τους Βραζιλιάνους παίρνει την ευθύνη να εκτελέσει το πέναλτι στο 90′ και να ισοφαρίσει. Το ματς πηγαίνει στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί χωρίς φόβο θα εκτελέσει ξανά εύστοχα το πρώτο. Το ταξίδι ξεκινά και πολύ σύντομα τον οδηγεί στην 1η ομάδα της Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε. Δεν φοβούνται να τον ρίξουν στα βαθιά. Μέσα σε λίγες ημέρες κάνει το ντεμπούτο του από το Κ20 στο κανονικό Κόπα Λιμπερταδόρες. Εντυπωσιάζει εξ αρχής. Δεν δείχνει ψαρωμένος, μπορεί να ανταπεξέλθει άνετα. Τον λένε Καντέ τον Εκουαδόρ, αλλά η αλήθεια είναι ότι μοιάζει λίγο περισσότερο σε στιλ με τον άλλον αγαπημένο του, τον Πογκμπά. Ο Μοϊσές, αν και χαφ, σκοράρει 4 φορές στο πρωτάθλημα και άλλες 2 στο Λιμπερταδόρες, ένα από αυτά στον θρίαμβο με 5-0 επί της Φλαμένγκο. Εκεί έρχεται και η κλήση για την εθνική ανδρών του Εκουαδόρ.

Πριν καλά καλά κλείσει τα 19 του, ντεμπουτάρει σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς που θα μπορούσε. Στο (άδειο) Μπομπονέρα απέναντι στην Αργεντινή. Βγάζει το 90λεπτο, αλλά η ομάδα του χάνει με 1-0. Στη 2η αγωνιστική παίρνει το αίμα του πίσω. Σκοράρει σε μια σπουδαία νίκη επί της Ουρουγουάης με 4-2. Γίνεται ο πιο νέος σκόρερ στην ιστορία του Εκουαδόρ και ταυτόχρονα ο πρώτος παίκτης γεννημένος στον αιώνα που ζούμε που σκοράρει σε προκριματικά Μουντιάλ στη Ν. Αμερική. Η άνοδος είναι απίστευτη. Από τα… τσικό της Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε, στο Λιμπερταδόρες, στην εθνική και παντού πρωταγωνιστής. Το όνομά του πλέον ξεπερνά τον Ατλαντικό. Η γαλλική Equipe θα τον βάλει στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα ταλέντα κάτω από 21 στον κόσμο, αλλά όπως γνωρίζουμε αυτές οι λίστες πολλές φορές δεν γίνονται πραγματικότητα. Ο Καϊσέδο είναι αποφασισμένος να δικαιώσει τους Γάλλους.

Ομάδες από την Ευρώπη ενδιαφέρονται. Ανάμεσά τους η Νιούκαστλ, η Έβερτον, η Μπριζ, η Μίλαν, o Άγιαξ, αλλά και η Μπόκα και σύλλογοι από το Μεξικό. Πιο ζεστά το παίρνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα χρήματα είναι ελάχιστα για το μέγεθός της, αλλά οι άνθρωποί της παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις προχωρούν λένε ότι είναι μπερδεμένη η κατάσταση στα δικαιώματα του παίκτη. Υπάρχουν δύο-τρεις εταιρείες μάνατζερ που υποστηρίζουν ότι έχουν τα δικαιώματά του. Οι Κόκκινοι Διάβολοι αποφασίζουν ότι δεν αξίζει το μπέρδεμα. Η Μπράιτον δείχνει να τα καταφέρνει καλύτερα και να μην αποθαρρύνεται και με περίπου 5 εκατομμύρια τον κάνει δικό της τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Καϊσέδο δυσκολεύεται στην Αγγλία, δεν κρίνεται έτοιμος, υποβιβάζεται στη Β’ ομάδα για να πάρει παιχνίδια. Τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώνεται ο δανεισμός του στη 2η ομάδα της Αμβέρσας, την Μπίρσοτ. Ο κόσμος στην Αγγλία κοροϊδεύει: “αυτό ήταν το μεγάλο ταλέντο που ήθελε η Γιουνάιτεντ;“, θα γράψουν πολλοί στα social media. Ο Καϊσέδο δεν πτοείται. Ήδη στα ματς της Κ23 της Μπράιτον έχει δείξει καλά στοιχεία. Ξέρει ότι πρέπει να παλέψει. Δυστυχώς όμως η ομάδα που τον στέλνουν είναι τραγική. Θα τερματίσει τελικά τελευταία με ρεκόρ 4-4-26 και θα υποβιβαστεί. Ο Μοϊσές πάντως δεν θα κάτσει για πολύ, δεν θα προλάβει να τη δει να υποβιβάζετα. Οι συγκυρίες θα τον φέρουν πίσω. Ένας τραυματισμός, μια απουσία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, κάποιες αποχωρήσεις παικτών και οι Γλάροι του Μπράιτον αποφασίζουν ότι χρειάζονται κι άλλα κορμιά στα χαφ. Ακυρώνουν τον δανεισμό και ο Καϊσέδο επιστρέφει στην Αγγλία. Δεν παίζει αμέσως, περνάει ο καιρός και τελικά παίρνει την ευκαιρία του. Η Μπράιτον έχει έξι ήττες και μία ισοπαλία στα προηγούμενα ματς, έχοντας σκοράρει μόλις μία φορά. Ο κόουτς ψάχνει κάτι καινούριο. Ο Καϊσέδο μπαίνει στην εξίσωση και η μεταμόρφωση της Μπράιτον είναι εντυπωσιακή. Χάνει μόνο από τη Σίτι, αρχίζει να σκοράρει και να παίζει καλύτερα. Παίρνει 10 από τους 15 διαθέσιμους βαθμούς στα επόμενα ματς, γλιτώνει από περιπέτειες και ηρεμεί. Σίγουρα δεν τα κάνει μόνος του όλα ο νεαρός από το Εκουαδόρ, αλλά το γεγονός ότι ψηφίζεται ως παίκτης του μήνα για τον Απρίλιο στην Μπράιτον δείχνει πολλά. Εκεί που φαινόταν σαν πεταμένα λεφτά, τώρα πλέον οι άνθρωποι του συλλόγου ανησυχούν ότι μπορεί να τον χάσουν σύντομα. Υπερβολικά ίσως και τα δύο, αλλά παρά τη μικρή του ηλικία, ο Καϊσέδο έχει καταφέρει πολλά μέχρι τώρα. Και φυσικά, παίρνοντας μίας (ας πούμε) εκδίκηση σκοράρει για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ απέναντι στη Γιουνάιτεντ:

«Είναι ένα ταπεινό παιδί, φοβερός τύπος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε εδώ», θα πει ο προπονητής του. «Δεν μπορείς να βρεις καλύτερο τύπο, είναι ιδανικός συνδυασμός παίκτη και χαρακτήρα». Με την Μπράιτον να παλεύει για το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Καϊσέδο σε μερικούς μήνες πιθανότατα θα παίζει σε ένα Μουντιάλ, με μια εξαιρετική ομάδα όπως το Εκουαδόρ (εκτός κι αν η ένσταση της Χιλής έχει αποτέλεσμα και ο Ισημερινός μείνει εκτός, κομματάκι άδικα). Φαίνεται ότι μετά από έναν δύσκολο χρόνο όπου η άνοδός του σταμάτησε, η καριέρα του πήρε ξανά την ανηφόρα. Δεν θα είναι περίεργο αρκετά σύντομα να τον δούμε σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα.