Final 4: Η ανάλυση των ημιτελικών

Η ώρα των ημιτελικών της Euroleague έφτασε! Ανάλυση και προγνωστικά για τις δύο αναμετρήσεις που θα βγάλουν το ζευγάρι του τελικού.

Οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Τούρκοι. Σε μια από τις μητροπόλεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το Βελιγράδι, οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της φετινής Ευρωλίγκας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους διεκδικώντας το μεγάλο τρόπαιο. Είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού για να επιστρέψει στην κορυφή.

🏀 Ολυμπιακός – Εφές & Μπάρτσα-Ρεάλ σε LIVE STREAMING*

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τα δύο ζευγάρια.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

Η Μπαρτσελόνα έχει πάρει για τα καλά τον αέρα της Βασίλισσας στη θητεία του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στη Βαρκελώνη, έχοντας καταφέρει να κερδίσει τους Μαδριλένους με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Ειδικά φέτος, η υπεροχή των Καταλανών είναι ξεκάθαρη μιας και οι πρωταθλητές Ισπανίας βρίσκουν πάντα τον τρόπο και τις κατάλληλες προσαρμογές ώστε να επιστρέψουν απέναντι στη Ρεάλ, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά για αυτούς.

Παρ’όλα αυτά μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην ιστορία του αθλήματος στην Ευρώπη, το οποίο πολλάκις στο παρελθόν μας έχει δώσει ανατροπές, στέλνοντας προγνωστικά στον κουβά. Η εικόνα των δύο αντιπάλων στα playoffs μάλιστα έχει σκεπάσει τον ημιτελικό του Βελιγραδίου με ένα πέπλο μυστηρίου.

🏀 Super Ενισχυμένες Αποδόσεις – Nick Calathes : 8+ Aσίστ στο 4.20 από 3.10 στη Stoiximan

Η πρωτοπόρος στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης Μπαρτσελόνα, δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στο Νο8 Μπάγερν Μονάχου. Ο κόουτς Τρινκιέρι έδωσε μια πολύ κλειστή μάχη στον Σάρας, με τους Καταλανούς (όπως και πέρυσι απέναντι στη Ζενίτ) να χρειάζονται πέντε παιχνίδια για να πάρουν το εισιτήριο για το F4. Αντίθετα, η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες την πολύ φορμαρισμένη (στην τελική ευθεία της regular season) Μακάμπι, κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι στους Ισραηλινούς. Ήταν προφανές ότι η «ομάδα του λαού» η οποία στηριζόταν πολύ στην παραγωγικότητα των δυναμικών ψηλών της, δεν μάτσαρε καλά με την πιο γεμάτη frontcourt του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

🏀 Βet Builder με Alberto Abalde Πόντοι 5+ και  Walter Tavares Ριμπάουντ 7+ σε απόδοση 2.64

Ο Πάμπλο Λάσο γνωρίζει ότι θα πρέπει να κρατήσει τους Καταλανούς  χαμηλά παραγωγικά για να έχει καλή τύχη όσον αφορά την πρόκριση. Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων, η Μπαρτσελόνα «έγραψε» 23/43 τρίποντα, ακουμπώντας συνεχώς στις αποτελεσματικές περιφερειακές της δράσεις για να βρει σκορ όταν το χρειαζόταν πραγματικά. Η επικοινωνία στην άμυνα της Ρεάλ λοιπόν θα είναι κομβική. Παίχτες όπως ο Αμπάλντε και ο Ρούντ, οι οποίοι φημίζονται για την αντιμετώπιση των off screen-δράσεων μπορεί να αποτελέσουν σημαντικές σταθερές στο αμυντικό πλάνο του κόουτς Λάσο. Οι Μαδριλένοι θα εστιάσουν στην αναχαίτιση του Λαπροβίτολα (Χάνγκα-Τέιλορ-Αμπάλντε) ο οποίος κάνει πάρτι απέναντι τους την τρέχουσα σεζόν. Θα έχει μάλλον τους λόγους του…

🏀 Πόντοι Ο/U/: Nicolas Laprovittola Line 9.5, επιλέγουμε το Over σε απόδοση 2.08

Η Ρεάλ θα πρέπει να ανταποκριθεί επίσης απέναντι στην πίεση των Καταλανών στην περιφερειακή. Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θα πιέσει τα γκαρντ της «Βασίλισσας» με αιχμή τους Καλάθη-Έξουμ και την ενεργητικότητα του Αμπρίνες. Είναι δεδομένο ότι ο Σέρχιο Γιούλ θα χρειαστεί συμπαράσταση, ειδικά στην τελική ευθεία του ματς. 

Η Μπαρτσελόνα θα ακουμπήσει μεθοδικά τη μπάλα στο ζωγραφιστό, είτε για να σκοράρει είτε για να δημιουργήσει. Ο Νίκολα Μίροτιτς θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς, μιας και ελάχιστοι PFs στην Ευρώπη μπορούν να ματσάρουν την ικανότητα του στο low post. Εξίσου σημαντική βέβαια θα είναι και η άμυνα των Καταλανών απέναντι στον Guerschon Yabusele, τον πιο σταθερό παίχτη του Λάσο τη φετινή σεζόν.

Η ταμπέλα του outsider είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ρεάλ στη μεγάλη αυτή μάχη, σε μια περίοδο μάλιστα όπου ο αντίπαλος δεν θέλγει με την απόδοση του. Οι Μαδριλένοι θα ακουμπήσουν στο μέγεθος και την μεγάλη ποιότητα των ψηλών τους, ελπίζοντας ότι με υπομονή και σωστή κυκλοφορία θα βρουν τα κατάλληλα σουτ ώστε να τους υποστηρίξουν με το επιθυμητό πλαίσιο χώρων. Παρ’όλα αυτά, η Μπαρτσελόνα είναι καλύτερο, πιο ισορροπημένο σύνολο. Είναι «ομάδα πεπρωμένο». Φτιάχτηκε για να πατήσει στην κορυφή. Ο κίνδυνος του πνευματικού breakdown πάντα υπάρχει. Είναι εκεί και μπορεί να διαλύσει κάθε ομάδα σε μια τέτοια βραδιά όπως μας έχει διδάξει η ιστορία. Παρόλα αυτά θα πάμε με την καλύτερη ομάδα.

🏀 Bet Builder με Χάντικαπ Μπαρτσελόνα -1.5 και Πόντοι Over 141.5 σε απόδοση 2.01

 

Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές

Όταν ένα ματς τείνει να επισκιάσει σε δημοτικότητα και ενδιαφέρον έναν ημιτελικό μεταξύ Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, οποιαδήποτε απόπειρα περιγραφής της σημασίας του  μοιάζει λίγη.  Είναι η περυσινή πρωταθλήτρια που τόσο αμφισβητήθηκε μέσα στη σεζόν αλλά επιστρέφει στη γη των μεγάλων μαχών για να υπερασπιστεί στο στέμμα της. Απέναντι της ένας βασιλιάς του –όχι τόσο μακρινού- παρελθόντος, έτοιμος να επιβληθεί με τη δύναμη του σε οποιονδήποτε μπει μπροστά του στον δρόμο για τη δική του επιστροφή στον θρόνο.

🏀 Super Ενισχυμένες Αποδόσεις – Sasha Vezenkov : 3+ Εύστοχα Τρίποντα στο 3.45 από 2.57 στη Stoiximan

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Βελιγράδι γνωρίζοντας πως η συνθήκη που έχει πλέον δημιουργηθεί, είναι ευνοϊκή για αυτόν. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία έβαλλε ο ίδιος τον εαυτό του, με τη δική του δουλειά και επιμονή. Οι ερυθρόλευκοι απέχουν δύο ματς από τον τίτλο όμως τώρα σκέφτονται μόνο τον ημιτελικό όπου θα αντιμετωπίσουν μια από τις πιο «φονικές» ομάδες στην Ευρώπη. 

🏀 Bet Builder με Sasha Vezenkov Πόντοι 12+ και Sasha Vezenkov Ριμπάουντ 5+ σε απόδοση 1.77 στη Stoiximan

Η Αναντολού δεν διακρίνεται για την ισορροπία αναφορικά με τη στελέχωση του ρόστερ  αλλά και σε όρους αγωνιστικού performance (άλλοτε το κατάφερε φέτος και άλλοτε όχι). Παρουσίασε σε ανησυχητικό βαθμό (αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης) σκαμπανεβάσματα στο αμυντικό κομμάτι τα οποία σε πολλές περιπτώσεις την εμπόδισαν από το να βρει ροή στην επίθεση. Η φημισμένη κυκλοφορία της μπάλας που τη διέκρινε τα τελευταία χρόνια έκανε λίγες φορές την εμφάνιση της, κατάσταση που «έγραψε» στους δείκτες εκτέλεσης της άλλοτε καλύτερης shooting team της διοργάνωσης. Όμως μιλάμε για την Αναντολού. Αρκετά με τα μειονεκτήματα…

Οι πρωταθλητές ίσως δεν έχουν τη φρεσκάδα, όμως έχουν την προσωπικότητα, την εμπειρία, το ταλέντο και το περισσότερο «δηλητήριο» από κάθε άλλον διεκδικητή. Διαθέτουν μια πλειάδα βετεράνων οι οποίοι ξέρουν όσο λίγοι σε αυτό το επίπεδο να εκτελούν αυτές τις πολύτιμες «λεπτομέρειες νίκης», βγάζοντας την ομάδα στον αφρό, έναν οξυδερκή και έξυπνο άνθρωπο στην άκρη του πάγκου και φυσικά τους δύο καλύτερους σολίστ αυτής της διοργάνωσης. Το δίδυμο Μίτσιτς-Λάρκιν είναι unmatched όταν αρχίσει να ρολάρει και μπορεί  -ειδικά στη μεγάλη σκηνή του F4- να φέρει την Εφές στις παρυφές του «μπάσκετ της υπεροχής». 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει ότι ένας βασικός πυλώνας του στρατηγικού του πλάνου θ είναι να κρατήσει χαμηλά την αποτελεσματικότητα αυτού του διδύμου. Μπορεί να σκοράρουν αλλά δεν θα το κάνουν με υψηλό efficiency. Είναι δεδομένο ότι η ελληνική ομάδα θα χρειαστεί να βγάλει πολλές άμυνες στο ένας εναντίον ενός. Οι Ουόκαπ-Παπανικολάου θα αποτελέσουν την εμπροσθοφυλακή ενώ οι ψηλοί οφείλουν να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν το αμυντικό οικοδόμημα στην άμυνα αλλαγών. 

Η πιθανή απουσία του Ροντρίγκ Μπομπουά κάνει την Αναντολού λιγότερο απρόβλεπτη και της αφαιρεί ένα πολύ σημαντικό όπλο από τη φαρέτρα της (ειδικά στο επιθετικό transition). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η τουρκική ομάδα δεν έχει στην πραγματικότητα σημείο αναφοράς στο low post (ακουμπάει τη μπάλα χαμηλά στα mismatches αλλά δεν έχει τον pure post player) μπορούν να την κάνουν πιο ευανάγνωστη για μια καλά «εξοπλισμένη» άμυνα όπως αυτή του Ολυμπιακού. Ο Αταμάν εμπιστεύεται τον Πλάις  στη θέση «5» ο οποίος με την ικανότητα του στο σουτ μπορεί να ανοίξει τους χώρους στη ρακέτα για τους γκαρντ-διεμβολιστές της Εφές.

Η ελληνική επίθεση με τη σειρά της θα χρειαστεί συμμετοχικότητα. Είναι το χαρακτηριστικό που διέκρινε την ταυτότητα της σε ολόκληρη τη σεζόν και αυτό που πρέπει να κάνει την εμφάνιση του και τώρα. Ο Ολυμπιακός μπορεί να γράψει ιστορία στο Βελιγράδι χωρίς να γαντζωθεί απαραίτητα στις πλάτες ενός ή δύο σκόρερ του. Μπορεί να ακουμπήσει στην άμυνα του και να πάρει παραγωγή από πολλά πρόσωπα που θα του εξασφαλίσει έναν καλό επιθετικό απολογισμό. 

🏀 Thomas Walkup Ασσίστ 3+ σε απόδοση 1.95 στη Stoiximan

Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορέσει να τιμωρήσει τον «τζόγο» στην τουρκική άμυνα και να ευστοχήσει στα σουτ εκείνα που θα απαγορεύσουν «βαθιές» βοήθειες στη ρακέτα, κρατώντας τον αμυνόμενο στον παίχτη του ψηλά. Έτσι θα δημιουργηθούν καλές καταστάσεις στο «ζωγραφιστό» αλλά και το κατάλληλο πλαίσιο χώρων για να τρέξει σωστά η Pick & Roll επίθεση με δημιουργό τον Σλούκα, η οποία μπορεί να ρίξει την Αναντολού στο καναβάτσο. Τα στατικά σουτ των Παπανικολάου-ΜακΚίσικ και οι εκτελέσεις του Ντόρσεϊ μετά από ντρίμπλα μπορούν να θέσουν το τέμπο του ματς για τον Ολυμπιακό.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Βελιγράδι μια τη διαμορφωθείσα συνθήκη να μοιάζει απόλυτα ευνοϊκή για αυτόν. Έχει την ορμή, τη φρεσκάδα, τη stamina και την ώθηση της εξέδρας στο πλευρό του. Χρειάζεται όμως το μυαλό του ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την απαραίτητη πνευματική συνοχή που απαιτεί η συγκεκριμένη δοκιμασία. Η Εφές έχει τη σοφία και την πονηριά για να τον κάνει να πληρώσει, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Όμως η ελληνική ομάδα θα έχει το επάνω χέρι εάν κάνει ένα καλό ενεργειακά αμυντικό παιχνίδι και ελαχιστοποιήσει τον αριθμό λαθών στην επίθεση της. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα.

🏀 Νικητής Ολυμπιακός σε απόδοση 2.21 στη Stoiximan

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα