diamantidis-panathinaikos-stoiximanblog

Mind Game

O Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και να επιδείξει πνευματική σκληράδα στη Κόστα Ντελ Σολ όπου αντιμετωπίζει την Ουνικάχα Μάλαγα σε μια αναμέτρηση η οποία -όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα- μπορεί να αποτελέσει βαρόμετρο στη μάχη για μια θέση στη post season..

Καλό timing (αλήθεια..;)

Ο Παναθηναϊκός βρίσκει την Ουνικάχα σε μια περίοδο όπου παρουσιάζει το λιγότερο ποιοτικό μπάσκετ από την αρχή της σεζόν. Βασικά είναι κακή. Πολύ κακή. Χωρίς σύνδεση, αυτοματισμούς και συνέχεια, με μεγάλες δόσεις δισταγμού στο παιχνίδι της και μια αίσθηση παράδοσης. Αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός είναι σε σαφώς καλύτερο φεγγάρι ενώ παράλληλα η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία συνιστούν ένα σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα για την ελληνική ομάδα στη παρούσα φάση. Ή μήπως όχι; Η εικόνα μια πεσμένης στα γόνατα Ουνικάχα μπορεί να αποτελέσει μεγάλη παγίδα. Από τη διαχείριση του Παναθηναϊκού θα εξαρτηθεί αν οι πράσινοι θα κεφαλαιοποιήσουν αυτό τους το πλεονέκτημα. Δεν είναι πολύ θετική παράμετρος το ότι η Ουνικάχα παίζει στο ματς αυτό ουσιαστικά το τελευταίο της χαρτί. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ετοιμαστεί για τελικό και να την απογοητεύσει νωρίς..

Kουζμίνσκας, η νέα πρόκληση για τον Ουίλιαμς..

kuzminskas_Malaga_StoiximanBlog

Ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας θα είναι μετά τον Ντατόμε η νέα πρόκληση σε αμυντικό επίπεδο για τον Έλιοτ Ουίλιαμς. Ο Λιθουανός φόργουορντ κάνει εξαιρετική σεζόν και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην επίθεση του Πλάθα όμως το τελευταίο διάστημα, όπως όλη η ομάδα, διανύει αγωνιστική κρίση. Στο ματς με τη Φενέρ “έγραψε” 4 πόντους με 1/7 σουτ ενώ στα δύο τελευταία ματς της ACB αγωνίστηκε συνολικά 23 λεπτά και σκόραρε 12 πόντους. Η αμυντική αποστολή-Κουζμίνσκας είναι ένα καλό τεστ για τον Ουίλιαμς. Ο φόργουορντ της Ουνικάχα κινείται πιο πολύ στο post σε σχέση με τον Ντατόμε (που αρέσκεται σε πιο midrange συμπεριφορά) και θα επιδιώξει να επιτεθεί κάθετα στο καλάθι και “πάνω” στον προσωπικό του αντίπαλο εκμεταλλευόμενος το μήκος και το εξαιρετικό αθλητικό του πακέτο. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αμυνθεί ψηλά στη τελική προσπάθεια του Λιθουανού στον κεντρικό διάδρομο αλλά κυρίως να μη τον αφήσει να πατήσει και να φτάσει σε θέσεις ευνοϊκές για αυτόν (από τα 5.5 μέτρα και μέσα) για να σκοράρει. Ο περιορισμός του Κουζμίνσκας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς στη προσπάθεια της να φύγει νικήτρια από την Ανδαλουσία.


Άλλη ομάδα χωρίς τον Μάρκοβιτς

Τα προβλήματα τραυματισμών έκοψαν στα δύο την Ουνικάχα στο TOP-16 όπου η ομάδα της Ανδαλουσίας μπήκε με όνειρα χίλια αναφορικά με τη πρόκριση της στα playoffs. Ο Πλάθα επανέφερε όσο πιο γρήγορα τον Χέντριξ που αποτελεί τη κολόνα της ομάδας στο ζωγραφιστό σε άμυνα και επίθεση (και έναν παίχτη που στο συγκεκριμένο σύνολο κάνει καλύτερους τους υπόλοιπους) όμως δεν έχει καταφέρει να καλύψει το κενό του Στέφαν Μάρκοβιτς ο οποίος πλησιάζει τους 2.5 μήνες απουσίας. Τα νούμερα του Σέρβου PG έχουν καλυφθεί από τον Ντεμάρκους Νέλσον όμως η ηγετική του φυσιογνωμία και ο τρόπος που ο Μάρκοβιτς δημιουργούσε για τους συμπαίχτες του στην επίθεση λείπουν από την Ουνικάχα. Γίνεται κατανοητό ότι ο Παναθηναϊκός της βαθιάς πλέον περιφερειακής γραμμής, θα πρέπει να βγει από το πρώτο λεπτό και να πιέσει τα γκαρντς του Πλάθα μέχρι τελικής πτώσεως..

Πριν και μετά..

Όχι δεν έπεσε διαφήμιση από εταιρία αδυνατίσματος.. Όμως η διαφορές στην εικόνα της Ουνικάχα παραπέμπουν σε κάτι αντίστοιχο. Ρίξτε μια ματιά στα στατιστικά της. Μια σύγκριση μερικών σημαντικών (όσον αφορά το πλάνο του συγκεκριμένου παιχνιδιού) στατιστικών κατηγοριών σχετικά με τις επιδόσεις των Ανδαλουσιανών στη κανονική περίοδο και το TOP-16..

Regular Season                                        TOP 16
104.8                   Defensive Rating       109.3
109.0                   Offensive Rating        96.5
52.4                     Efficieny FG%             47.9
65.1                      Assisted FG%              59.5
54.5                           2PT%                       47.9
18.1                          Assists                      15.3
84.9                          PIR                           72.1

H εικόνα της μάλιστα στα δύο τελευταία ματς της Ισπανικής λίγκας ήταν απλά αποκαρδιωτική. Φουενλαμπράδα και Μούρθια (του Κατσικάρη) της έβαλαν για πλάκα 90 πόντους εκθέτωντας σε μεγάλο βαθμό την άμυνα της. Σοβαρές αδυναμίες στο Pick & Roll, το ριμπάουντ και την άμυνα στον άξονα η οποία άναβε πράσινα στους αντιπάλους. Κυρίως όμως, σοβαρό πρόβλημα συνεργασιών και ηθικού..

Τα κλειδιά για τον Παναθηναϊκό..

Παρά τα προβλήματα της Ουνικάχα προβλέπω ένα κλειστό ματς στη Μάλαγα τη Πέμπτη το βράδυ. Θα είναι ευλογία για τον Παναθηναϊκό να απογοητεύσει τους Ισπανούς από νωρίς και να καθαρίσει την υπόθεση νίκη. Δε θα είναι εύκολο όμως.. Νομίζω πως οι πράσινοι έχουν τις δυνατότητες να αμυνθούν απέναντι στους γηπεδούχους. Οφείλω να υπογραμμίσω δύο κομμάτια που κατά τη γνώμη μου μπορούν να γείρουν τη πλάστιγγα:

Άμυνα στον Έντγουιν Τζάκσον: Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σουτέρ ο οποίος δε πρέπει να βρει ρυθμό γιατί είναι ικανός να σκοτώσει. Ο Παναθηναϊκός πλέον έχει όλα τα εργαλεία για να αμυνθεί σε παίχτες αυτού του στυλ, ειδικά μετά τις τελευταίες του προσθήκες. Είναι σημαντικό να μείνει ο Γάλλος σουτέρ χαμηλά σε επίπεδο παραγωγικότητας.

-Αμυντικό ριμπάουντ: Όταν αντιμετωπίζεις τη παραδοσιακά πιο δυνατή ομάδα της διοργάνωσης στο επιθετικό ριμπάουντ, ο συγκεκριμένος τομέας αποκτά τεράστια σημασία. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρατήσει χαμηλά την Ουνικάχα αρκεί να μη τις δώσει δεύτερες ευκαιρίες. Μπορεί και πρέπει να το κάνει εφόσον θέλει να φύγει όρθιος από την Μάρτιν Καρπένα Αρίνα.

Όπως καταλαβαίνετε, το ματς είναι ένα δυνατό mind game για τον Παναθηναϊκό. Αλλά πλέον, σε αυτό το σημείο της χρονιάς και για τις ομάδες που θέλουν να ξεχωρίσουν, ο πιο δυνατός μυς είναι το μυαλό..