Caja_osfp_StoiximaBlog_upd

Do or Die

Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά στο πρώτο του νοκ-άουτ ματς στη φετινή σεζόν. Το βράδυ της Παρασκευής μπορεί να γίνουμε μάρτυρες της αφετηρίας της αντεπίθεσης των ερυθρολεύκων ή να ζήσουμε το πέσιμο της αυλαίας αναφορικά με τη πορεία τους στη φετινή Ευρωλίγκα..

Νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον Ολυμπιακό. Ειδικά από τη στιγμή που η Λαμποράλ είναι μια από τις ομάδες που οι ερυθρόλευκοι μπορούν να σημαδέψουν (με νίκη τους βάζουν από κάτω σε περίπτωση ισοβαθμίας). Πάμε να δούμε μαζί τι έχουμε ξεχωρίσει από τις σημειώσεις μας για το ματς του Φαλήρου..

Η ευλογία του επιθετικού ριμπάουντ..

do or die photo_StoiximanBlogΜια από τις λιγοστές αδυναμίες στην άμυνα της Λαμποράλ τον τελευταίο καιρό είναι η αδυναμία της να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από το καλάθι στις διεκδικίσιμες μπάλες δίνοντας με αυτό τον τρόπο αρκετά επιθετικά ριμπάουντς στη ρακέτας της (12.3 μ.ο σε αυτή τη φάση, 2η πιο αδύναμη). Σε αυτή της την πληγή μπορεί να επιτεθεί ο Ολυμπιακός, ειδικά από τη στιγμή που ο Γιάννης Μπουρούσης δε βρίσκεται στο παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι είναι αρκετά δυνατοί στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η φύση των ψηλών τους και τα προσόντα τους, βοηθούν σημαντικά στο να κερδίζουν έξτρα μπάλες και απέναντι στη Λαμποράλ αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικό. Ακόμα και εάν το πράγμα δεν εξελιχθεί καλά από την αρχή (αναφορικά με το performance σου στην επίθεση) το επιθετικό ριμπάουντ μπορεί να σε σηκώσει αρκετά και να σου δώσει το αίσθημα της υπεροχής στη ρακέτα του αντιπάλου. Με αυτό το όπλο με λίγα λόγια μπορείς να ματσάρεις ακόμα και μια κακή επιθετικά βραδιά.. Εκτιμώ ότι ειδικά ο Χάντερ θα έχει ευκαιρίες και η παρουσία επίσης ενός “μακρύ” αθλητικού παίχτη όπως ο Ουόρικ μπορεί να προβληματίσει τον Περάσοβιτς.

Μπορεί να τη ματσάρει..

Ο Ολυμπιακός συνολικά φέτος έχει δείξει ότι διαθέτει το πάνω χέρι στις σκληρές, κλειστές αναμετρήσεις με τη Λαμποράλ για τον απλούστατο λόγο του ότι ματσάρει καλά μαζί της. Η επίθεση της Λαμπορά συνολικά δε κρίνεται efficient βασίζεται πολύ στη προσωπική φάση. Αυτό τη κάνει πιο ευανάγνωστη για μια άμυνα όπως αυτή του Ολυμπιακού η οποία είναι στελεχωμένοι από παίχτες που μπορούν να τρέξουν μαζί με τους αντίστοιχους των Βάσκων και να βγάλουν καθαρά προσωπικές άμυνες (χωρίς βοήθεια) εφόσον χρειαστεί σε καταστάσεις ένας με έναν. Η ελληνική ομάδα έχει όλα τα εργαλεία για να αμυνθεί απέναντι στους Βάσκους και της δίνεται η ευκαιρία να θυμηθεί την προ ολίγου καιρού απόδοση της που την τοποθετούσε στην ελίτ της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Πειθαρχία στο πλάνο, ισορροπία στην επίθεση

Ο Ολυμπιακός διακατέχεται από μια ροπή προς το σουτ τριών πόντων η οποία σε αυτή τη φάση της σεζόν του κοστίζει μιας και η ομάδα δεν είναι χτισμένη για να παράγει με αυτό σαν βάση στην επίθεση της. Κρίνοντας από την τακτική στο παιχνίδι της Βαρκελώνης και τους διαδρόμους που προσπάθησε να ανοίξει -ανεβάζοντας στο High post τους ψηλούς του- στη ρακέτα του αντιπάλου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν να μετατοπίσουν το βάρος στην εκτελεστική τους δραστηριότητα “τελειώνοντας” περισσότερο (και με την συνδρομή των περιφερειακών τους) μέσα από το ζωγραφιστό. Αυτή η τακτική χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή. Εκτιμώ ότι η Λαμποράλ αργά ή γρήγορα θα “κλείσει” την άμυνα της θέλοντας σφίξει τη θηλιά της πίεσης γύρω από το λαιμό των γηπεδούχων. Δεν αισθάνομαι καλά μάλιστα που από το συγκεκριμένο ματς θα απουσιάσει ο Ματ Λοτζέσκι. Όχι μόνο για την ικανότητα του στο περιφερειακό σουτ αλλά για τον τρόπο που χειρίζεται καταστάσεις στην αδύνατη πλευρά ο οποίος λειτουργεί ως κλειδί που ξεκλειδώνει με διάφορους τρόπους (spot και μετά από ντρίμπλα σουτ, διείσδυση, πάσα σε δεύτερο χρόνο) αμυντικές πόρτες για την ερυθρόλευκη επίθεση. Ο Ολυμπιακός πάντως μπορεί να κάνει ζημιά πατώντας στη ρακέτα της Λαμποράλ και δημιουργόντας καταστάσεις με άξονα τον Σπανούλη και αποδέκτες τους ψηλούς του ή τους ακροβολισμένους περιφερειακούς του. Όσον αφορά την άλλη μεριά του παρκέ θα ήθελα να υπογραμμίσουμε κάτι. Η Λαμποράλ μπορεί να βασίζεται στη συνεργασία PG-C με τους Άνταμς-Μπουρούση να αποτελούν το βαρύ σασί της, όμως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση η ελληνική ομάδα θα πρέπει να ελέγξει τη δραστηριότητα των wings (Κοζέρ, Μπέρτανς και Χάνγκα) οι οποίοι μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην επίθεση των Βάσκων.

Intangibles

you can't teach heart photo_StoiximanBlog Σε παράγοντες μη μετρήσιμους αλλά με τεράστια (για τέτοια συνάντηση) σημασία θα κριθεί μεγάλο μέρος της παρτίδας. Καρδιά, ανταγωνιστικός χαρακτήρας, πνευματική σκληράδα και πειθαρχία, ένταση. Ο Ολυμπιακός πρέπει επιτέλους να ενεργοποιήσει και πάλι αυτόν τον διακόπτη που έφερε την ομάδα στη κορυφή της Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι παίζουν για τη ζωή τους. Δεν υπάρχει πιο σοβαρός λόγος για να ματώσεις ή να ακόμα και να φύγεις υποβασταζόμενος από το παρκέ για να ..γυρίσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η νίκη το βράδυ της Παρασκευής πρέπει να ιεροποιηθεί στο μυαλό των παιχτών οι οποίοι θα βγούν στο γήπεδο έτοιμοι να θυσιαστούν για έναν “ανώτερο σκοπό’.

΄Η κατάσταση αντικειμενικά είναι δύσκολη. Όμως το timing είναι καλό για αντεπίθεση. Είναι όντως καλό και ας έχουν οι περισσότεροι για τους ερυθρόλευκους την εικόνα του ζαλισμένου πυγμάχουν πεσμένου στα σχοινιά.. Χρειάζεται αυτό το χτύπημα που θα αλλάξει το μομέντουμ στο εσωτερικό της ομάδας αλλάζοντας τη πορεία της από εδώ και στο εξής. Και αυτό μπορεί να συμβεί τη Παρασκευή το βράδυ. Ο Ολυμπιακός γυρίζει στην έδρα του, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή. Έχει απέναντι του ένα σκληρό αντίπαλο σε καλή κατάσταση ο οποίος όμως κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μπορεί να του προσφέρει απαντήσεις στα αγωνιστικά ερωτήματα που τον τυρρανούν καιρό τώρα.. Ο αγώνας απέναντι στην ομάδα του Περάσοβιτς μπορεί να δείξει τον δρόμο..