Μιλάνο-Ολυμπιακός: Μεγάλη πρόκληση, μεγάλη προοπτική

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Λομβαρδία έχοντας μπροστά του μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σεζόν. Η Αρμάνι Μιλάνο τον περιμένει, ψιθυρίζοντας συνεχώς τη φράση “ματς της χρονιάς”. Εάν το σύνολο του Ντέιβιντ Μπλατ, μετά τον άσχημο Φλεβάρη,  θέλει να κάνει μια “δήλωση επιστροφής”, πρέπει να την κάνει σήμερα…

“Ματς της χρονιάς” λοιπόν. Αυτή η έκφραση αναπαράγεται συνεχώς τη τελευταία εβδομάδα εντός του οργανισμού της Αρμάνι η οποία βλέποντας τον βαθμό δυσκολίας του προγράμματος με το οποίο κλείνει τη σεζόν, ξέρει ότι σήμερα απλά πρέπει να κάνει τη δουλειά. Το ίδιο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό που πρέπει να φορέσει απέναντι στους Λομβαρδούς τη καλύτερη αμυντική του πανοπλία για να επιβιώσει. Η σημερινή αναμέτρηση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση και για τους δύο μονομάχους της διοργάνωσης. Ναι, καλά καταλάβατε. Πάμε για μεγάλη μάχη…

Η Αχίλλειος πτέρνα

Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση θα έχει όλους τους παίχτες του διαθέσιμους. Οι Τζέρελς και Νέντοβιτς ξεπέρασαν τα προβλήματα που τους παρουσιάστηκαν πρόσφατα και θα ενισχύσουν τη προσπάθεια των Λομβαρδών για τη νίκη. Φυσικά εκτός (για το υπόλοιπο της σεζόν) θα είναι ο Αρτούρας Γκουντάιτις, ο πολυτιμότερος παίχτης αυτής της ομάδας. Ο Λιθουανός οδηγεί την ιταλική ομάδα στις περισσότερες κατηγορίες εξειδικευμένων στατιστικών, είτε αυτό αφορούν την άμυνα είτε την επίθεση. Η Αρμάνι είναι διαφορετική ομάδα χωρίς αυτόν.

Το μεγάλο της πρόβλημα αφορά την άμυνα σε Pick & Roll καταστάσεις. Το πάρτι της ΤΣΣΚΑ και του Οθέλο Χάντερ την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι Ιταλοί επέλεξαν  “δύο εναντίον δύο” αντιμετώπιση σε αυτές τις επιθετικές δράσεις και η “αρκούδα” το εκμεταλλεύτηκε πλήρως.

Αυτό είναι ένα κομμάτι της ιταλικής άμυνας στο οποίο οφείλει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός. Οι ψηλοί του και πιο συγκεκριμένα η τριάδα Μιλουτίνοφ-LeDay-Πρίντεζης, μπορούν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στη καρδιά της ρακέτας των γηπεδούχων. Θα χρειαστεί φυσικά και το αποτελεσματικό διάβασμα από τη πλευρά των κυρίως δημιουργών σε αυτές τις καταστάσεις, Σπανούλη και Γκος.

Βαρύ οπλοστάσιο

Το βαρύ χαρτί της Αρμάνι βρίσκεται στο επιθετικό κομμάτι. Παρά την απουσία του Γκουντάιτις ο οποίος της έδινε έναν πληθωρικό χαρακτήρα και μια ζηλευτή ισορροπία με τη δραστηριότητα του εντός και εκτός ρακέτας (αλλά και με τη συχνότητα με την οποία επισκεπτόταν τη γραμμή των προσωπικών), η επίθεση των Ιταλών πετάει φωτιές. Όπως είπαμε και στο Hoopfellas, ο λόγος δεν είναι απλά η ύπαρξη πολλών σπουδαίων σκόρερ στο Mediolanum αλλά και το πλαίσιο επίθεσης του Σιμόνε Πιανιτζιάνι ο οποίος έχει καταφέρει  να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εντός του οποίου όλοι αυτοί μπορούν να παράγουν.  Ο Μάικ Τζέιμς πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη για τη διοργάνωση τον Φλεβάρη οδηγώντας την Αρμάνι στην “επιστροφή” μετά από ένα στείρο διάστημα σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Ο Κέρτις Τζέρελς αποτέλεσε τον παίχτη-κλειδί της ομάδας βγαίνοντας από τον πάγκο. Με αυτόν και τον Νέντοβιτς στη γραμμή των γκαρντ οι Ιταλοί ανέκαμψαν στη Μόσχα παίρνοντας μεγάλη (και μάλλον απροσδόκητη) νίκη απέναντι στη Χίμκι. Ο Μίτσοβ είναι πάντα εκεί αλλά τη μεγάλη ώθηση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει δώσει η φρέσκια παρουσία του Τζέιμς Νάναλι ο οποίος πιστοποιεί κάθε βράδυ τη ποιότητα που κουβαλάει ως παίχτης. Ο Αμερικανός πλάγιος έχει φέρει προσωπικότητα και πνευμα νικητή σε ένα σύνολο που ήδη διαθέτει αρκετούς σταρ. Ο Νάναλι είναι ένας παίχτη απέναντι στον οποίον η άμυνα του Ολυμπιακού πρέπει να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Εν κατακλείδι, πάμε για μια από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις της σεζόν και για τις δύο ομάδες. Μεγάλη πρόκληση, μεγάλη προοπτική. Η πρόκριση, το καλό πλασάρισμα αλλά και ο αποκλεισμός είναι τόσο κοντά όσο και μακριά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πίεση. Το σετ παιχνίδι συνιστά το ιδανικό πλαίσιο για το σύνολο του Μπλατ. Ο έλεγχος του ρυθμού και η ικανότητα του να παράγει στο ζωγραφιστό (αλληλένδετα στοιχεία) θα αποτελέσουν βασικές παραμέτρους που θα επηρεάσουν την απόδοση του σήμερα το βράδυ. Σίγουρα δεν είναι εύκολο για καμία άμυνα να κρατήσει τους περιφερειακούς του Πιανιτζιάνι μακριά από το καλάθι. Όμως είναι σημαντικό για την ελληνική άμυνα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των πόντων που θα επιτύχουν, να μειώσει την αποτελεσματικότητα και τα ποσοστά τους. Εάν ο Ολυμπιακός, μετά τον πολύ άσχημο Φλεβάρη που βίωσε, θέλει να κάνει μια “δήλωση επιστροφής”, πρέπει να την κάνει σήμερα.