Μιλάνο vs Ολυμπιακός: Κοντή μνήμη

Μετά την άσχημη εμπειρία του Κάουνας και το κακό φινάλε, ο Ολυμπιακός καλείται να συνεχίσει την προσπάθεια του στον μαραθώνιο της διοργάνωσης έχοντας «κοντή μνήμη». 

O Oλυμπιακός βίωσε μια οδυνηρή εμπειρία στο Κάουνας. Σε ένα ματς με ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, κατάφερε -τροφοδοτούμενος από την εξαιρετική του άμυνα στην τέταρτη περίοδο- να πάρει το τιμόνι της αναμέτρησης,  στην τελική της ευθεία. Ακριβώς εκεί που φαινόταν ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν το επάνω χέρι και έπρεπε απλά να μη λαθέψουν για να τελειώσουν τη δουλειά, ήρθε η ανατροπή. Η Ζάλγκιρις επέστρεψε και εν τέλει κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη με το κλέψιμο και το lay up του Ουόλκαπ στην εκπνοή.  

Eίναι από τις ήττες που πονάνε περισσότερο. Κυρίως γιατί έχεις δουλέψει σωστά στο μεγαλύτερο ποσοστό της αναμέτρησης, περιορίζοντας μερικά σημαντικά ατού του αντιπάλου, καταφέρνεις να βγεις μπροστά στο κρίσιμο σημείο αλλά χάνεις τον βηματισμό σου στα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό, εκεί που όλοι (και εσύ ο ίδιος) θεωρούν ότι είσαι νικητής. Αυτό είναι το μπάσκετ όμως. Ένα άθλημα γρήγορο, ανατρεπτικό, το οποίο απαιτεί να παίζεις το παιχνίδι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όσοι ασχολούνται πιο στενά με το άθλημα, βλέπουν καθημερινά τέτοια ματς και ανάλογες ανατροπές.  

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η ουσία για τους ερυθρόλευκους έγκειται στο να μπορέσουν να συνεχίσουν, ξεχνώντας το ματς του Κάουνας . Κοντή μνήμη. Όχι στην υπερβολική χαρά, όχι στη βαθιά λύπη. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο μαραθώνιο της Ευρωλίγκας και απαιτεί προπονημένο μυαλό και τη βιωματική εμπειρία ως εργαλείο για την κατάκτηση του. Ο Ολυμπιακός έχει έμπειρους αθλητές που μπορούν να δείξουν τον δρόμο.

 Η συνέχεια βέβαια δεν είναι εύκολη. Οι ερυθρόλευκοι ταξιδεύουν στη Λομβαρδία για να αντιμετωπίσουν τη φορμαρισμένη Ολίμπια. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και η αγωνιστική της άνοδο έχει πλέον κεφαλαιοποιηθεί και σε βαθμολογικούς όρους, μιας και κατάφερε να μπει στην πρώτη τετράδα της διοργάνωσης μετά την καταπληκτική της εμφάνιση απέναντι στη Μπάγερν. Οι Λομβαρδοί κέρδισαν στη Μαδρίτη τη Ρεάλ και την Άλμπα στο Βερολίνο, ενώ υπέταξαν και τη Βαλένθια στο Μediolanum χτίζοντας ένα σερί τεσσάρων νικών που τους βοήθησε να αναρριχηθούν βαθμολογικά. 

Ας δούμε όμως τα πιο σημαντικά στατιστικά στοιχεία (key stats) στο ματσάρισμα των δύο αντιπάλων πριν προχωρήσουμε στο σχόλιο μας.

                ΟΛΙΜΠΙΑ             ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Επίθεση ανά 100 κατοχές                   115.3                     114.1
Άμυνα ανά 100 κατοχές                   109.9                     114.3
Τρίποντο (%)                     42.4                       36.9
Άμυνα στα εντός πεδιάς (%)                     46.4                       47.9
Ριμπάουντ (%)                     42.5                       44.2
Λάθη (%)                     14.4                       66.9

 

Η Ολίμπια έχει ανεβάσει τους αμυντικούς της δείκτες τελευταία και η μεταμόρφωση της στο αμυντικό κομμάτι συνέβαλλε τα μέγιστα στη βελτίωση της αγωνιστικής της εικόνας.  Οι Ιταλοί παίζουν δυνατά στην άμυνα θυμίζοντας πλέον περισσότερο ομάδα-Μεσίνα, προστατεύοντας αποτελεσματικά το ζωγραφιστό τους. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ είναι ο απόλυτος ηγέτης στο σύνολο αυτό. Ούτε ο Ντιλέινι, ούτε κάποιος άλλος από τους πολύ ταλαντούχους αθλητές που διαθέτει η ομάδα φέτος. Όταν τα δευτερόλεπτα τρέχουν προς το μηδέν στο τέλος ενός κλειστού ματς, ο Ροντρίγκεθ είναι «αυτός» με μεγάλη διαφορά από κάθε συμπαίχτη του σε όρους αποτελεσματικότητας. Είναι κάτι που έχει αξιολογηθεί επανειλημμένα φέτος. Ο Shavon Shields κάνει εξαιρετική χρονιά (12.8 πόντοι-48.1% στο τρίποντο) ενώ πολύτιμη είναι η συνεισφορά του διδύμου Punter-LeDay.

Oι Ιταλοί βασίζονται στην προσωπική φάση και αυτό το γεγονός απαιτεί από τους παίχτες του Ολυμπιακού να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια στην ατομική άμυνα. Οι προσωπικές μονομαχίες θα κρίνουν πολλά. Κλειδί για τους ερυθρόλευκους θα είναι η περιφερειακή άμυνα. Η Ολίμπια σουτάρει με 42.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου το οποίο είναι το μεγαλύτερο νούμερο στη διοργάνωση. Ο κόουτς Μεσίνα έχει οχτώ παίχτες στη διάθεση του οι οποίοι σουτάρουν τρίποντο από 37% και πάνω (σκεφτείτε ότι το χαμηλότερο ποσοστό σε αυτή την οχτάδα ανήκει στον Ροντρίγκεθ)  αλλά και εναλλακτικές πηγές δημιουργίας πίσω από τους Ροντρίγκεθ-Ντιλέινι (Ρολ, Μίτσοφ, Χάινς).

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να χτυπήσει τους γηπεδούχους από την περιφέρεια. Η Ολίμπια κλείνει τους διαδρόμους προς την ρακέτα της δίνοντας έμφαση σε αυτό το κομμάτι της άμυνας της, όμως δέχεται εύστοχα σουτ με υψηλό ποσοστό από την περίμετρο, απόρροια (και) της τακτικής της προσέγγισης. Ο Ολυμπιακός οφείλει να έχει υπομονή, στοχεύοντας να βάλει τη μπάλα στα χέρια των καλών εκτελεστών του (Βεζένκοφ, Σλούκας, Χάρισον, Σπανούλης) οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν εξ αρχής κανέναν δισταγμό.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Μιλάνο για να ματσάρει  ένα μέρος των τελευταίων, άσχημων αποτελεσμάτων του. Η Ολίμπια είναι σε καλή κατάσταση όμως οι ερυθρόλευκοι είναι υποχρεωμένοι πλέον να πάρουν νίκες εκτός έδρας, απέναντι σε αντιπάλους αυτού του βεληνεκούς. Μη ξεχνάμε ότι την Πέμπτη, κατεβαίνει στο Φάληρο η Μπαρτσελόνα ενώ ακολουθούν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η αναμέτρηση με την Αναντολού στην Πόλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάζεις μακριά. Πηγαίνεις βήμα-βήμα. Μια νίκη στη Λομβαρδία μπορεί να αλλάξει τον ψυχισμό της ομάδας και να τονώσει την πίστη της στην προσπάθεια για να κατακτήσει μια θέση στην οχτάδα.