Παναθηναϊκός εναντίον Μπαρτσελόνα Ευρωλίγκα Stoiximan

Μη προσπαθήσεις να μονομαχήσεις με ένα λιοντάρι εαν δεν είσαι (και) ο ίδιος ένα..

Do not try to fight a lion if you are not one yourself.. Το συγκεκριμένο ρητό αντιπροσωπεύει πλήρως το πνευματικό υπόβαθρο του σπουδαίου ματς με τη Μπαρτσελόνα για τον Παναθηναϊκό. Ένα κλασσικό ευρωπαϊκό ντέρμπι και παράλληλα ένα παιχνίδι που κάθε χρόνο πλέον οι οπαδοί των δύο ομάδων περιμένουν να παρακολουθήσουν.

Οι δύο ομάδες έχουν δημιουργήσει μια τεράστια παράδοση στα μεταξύ τους ματς τα οποία πολλές φορές εξελλίσονται σε “σκυλομαχίες” και ένα ιδιαίτερο rivalry στη νεότερη εποχή της Ευρωλίγκας, με τους Καταλανούς να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε επιτυχίες αλλά και με τους πράσινους της Αθήνας να έχουν παρουσιάσει μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια τους απέναντι στους “μπλαουγκράνα”. Το παιχνίδι έρχεται σε μια όχι και τόσο καλή συγκυρία για τον Παναθηναϊκό ο οποίος προσπαθεί να λύσει πολλά προβλήματα στο παιχνίδι του τα οποία ταβανιάζουν την απόδοση της ομάδας. Ευτυχώς ή δυστυχώς η Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ είναι μια ομάδα που σε αναγκάζει να βάλεις το πρόσωπο σου μπροστά στον καθρέφτη. Να δεις ποιος πραγματικά είσαι και να αξιολογήσεις το status σου αυτή τη περίοδο απέναντι στον τοπ-ανταγωνισμό.

Η Μπαρτσελόνα παίζει σαφώς καλύτερο μπάσκετ σήμερα από την ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Αυτό όμως μπορεί και να μη λέει πολλά σε ένα τέτοιο ματς. Έχουν αδυναμίες και τρωτά σημεία, ακόμα δεν έχουν φτάσει στο σημείο που επιθυμούν σε πολλά κομμάτια του παιχνιδιού τους. Και η φετινή version του “καμαριού της Καταλονίας” είναι μια κλασσική ομάδα-Πασκουάλ. Δουλεύει πολύ τις συνεργασίες της, διακρίνεται από σπουδαίο execution στο μισό γήπεδο, έχει ροή στο επιθετικό κομμάτι όμως στη πραγματικότητα ναυαρχίδα του αγωνιστικού προφίλ είναι η άμυνα, στην οποία φέτος έχουν αφιερωθεί περισσότερες εργατοώρες με σκοπό η ομάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει τη βελτίωση της στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι που υπήρξε ο βασικός στόχος φέτος το καλοκαίρι.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πρέπει να είναι έτοιμος πνευματικά για να παίξει αυτό το ματς. Παίζει στην έδρα του η οποία τυγχάνει να είναι μια από τις πιο ατρόμητες της Ευρώπης. Γνωρίζει ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας στα μάτια του κόσμου αλλά και τη πίστη των παιχτών σε αυτά που δουλεύουν καθημερινά, κατάσταση που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Προσφέρονται τέτοιες αναμετρήσεις για να γυρίσεις διακόπτη.. Οι πράσινοι ξέρουν ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν ίσως το πιο βαθύ ρόστερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αυτή τη στιγμή. Μια ομάδα που παίζει σε χαμηλότερο τέμπο από την αντίστοιχη του Τζόρτζεβιτς, βασίζεται πολύ στο playmaking του ψηλού της και τις συνεργασίες (κοινά σημεία με τον Παναθηναϊκό), φιλτράρει πολύ κάθε επίθεση της “αφήνοντας” (με την έννοια της στοχευμένης παράκαμψης) καλά σουτ για χάρη των ιδανικών σουτ. Οι πράσινοι λοιπόν θα πρέπει..

-Να είναι physical στο αμυντικό κομμάτι δείχνοντας μεγάλη διάθεση να διεκδικήσουν και να κερδίσουν έξτρα μπάλες από την αρχή. Αυτό μπορεί να αφαιρέσει τη σιγουριά από την επίθεση του αντιπάλου και να οδηγήσει μια ομάδα-κομπιούτερ σε περισσότερα λάθη (10.3 ανά ματς, τα λιγότερα στη διοργάνωση) κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους φιλοξενούμενους στο δημιουργικό κομμάτι.

Όταν χρησιμοποιείς βία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς 30% παραπάνω παρά 5% λιγότερο από όση χρειάζεται. Όποτε χρησιμοποιούμε βία πρέπει να το κάνουμε ελαφρώς υστερικά.

Χένρυ Κίσσιγκερ

-Να χτυπήσουν από τις θέσεις “1” και “5” στην επίθεση όπου άλλωστε βρίσκονται και οι δύο καλύτεροι επιθετικοί τους παίκτες (Καλάθης Ραντούλιτσα). Είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να βρει σκορ (κοντά στους 75 πόντους) απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο. Σημαντικό, όχι εύκολο βέβαια..

-Να είναι συγκεντρωμένοι χρησιμοποιώντας πολύ σωστά τα φάουλ.

Η Λαμποράλ του Περάσοβιτς, η οποία επιβλήθηκε των Καταλανών στη παράταση για την ACB τη προηγούμενη εβδομάδα μπορει να αποτελέσει οδηγό.Η Μπαρτσελόνα δυσκολεύτηκε πολύ να αμυνθεί στον Άνταμς και να κρατήσει τον Μπουρούση μακριά από το καλάθι στο κομμάτι του ριμπάουντ. Τομέα (ριμπάουντ) στον οποίο όμως οι πράσινοι είναι αδύναμοι και θα πρέπει να δουλέψουν πολύ στη συνέχεια. Ο Φελντέιν θα φάει πολύ κυνήγι και εκτιμώ ότι δε θα έχει εύκολη βραδιά (η Μπάρτσα αμύνεται εκπληκτικά φέτος στα αντίπαλα off-guards) για αυτό πρέπει να λειτουργήσει με τη παρουσία του τουλάχιστον ως εγγυητής του καλού spacing ώστε να καρποφορήσουν οι συνεργασίες των PGs με τους ψηλούς στον άξονα. Επίσης οι πράσινοι με τη σειρά τους θα πρέπει να κρατήσουν μακριά από το ζωγραφιστό το δίδυμο των γρήγορων ψηλών του Πασκουάλ, Σάμιουελς-Λαουάλ, και να είναι διαβασμένοι στην επιμονή των Καταλανών να χτυπούν με Side picks και στόχευση της αδύνατης πλευράς για άμεση περιφερειακή εκτέλεση σε καταστάσεις τρανζίσιον.

Ο Παναθηναϊκός έκανε το κομβικό διπλό στη Τουρκία και τώρα πάει να παίξει ένα σπουδαίο ματς στην έδρα του, με τους δικούς του όρους. Θα είναι σημαντικό αυτό άσχετα με το αποτέλεσμα. Είναι ένα μεγάλο τεστ όχι μόνο για την ομάδα αλλά και για τον προπονητή που καλείται να αντιμετωπίσει έναν από τους ικανότερους Ευρωπαίους κόουτς τα τελευταία χρόνια. Αυτό που κανείς δε θέλει να δει είναι έναν Παναθηναϊκό διστακτικό, με θολωμένο μυαλό.. Eίναι δεδομένο ότι οι πράσινοι θα χρειαστούν τουλάχιστον μια προσθήκη (απαραίτητα στη γραμμή ψηλών) για την επόμενη φάση και περιμένουν ακόμα τον Παππά -που μόλις επέστρεψε- να ανεβάσει σταδιακά ρυθμό ώστε το σύνολο να πάρει τη μορφή που πιθανόν οραματίζονταν στη ΚΑΕ το καλοκαίρι. Αλλά το βράδυ της Παρασκευής θα πρέπει να πολεμήσουν με τα όπλα που έχουν. Ίσως το πιο ισχυρό από αυτά να είναι το έξτρα κίνητρο που τους δίνουν οι τελευταίες αποτυχίες απέναντι στον μεγάλο αυτό αντίπαλο..