Ολυμπιακός Final 4

Τhe Mask..

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΕΑ7 στο Φάληρο, σε ένα ματς που ο κάθε αντίπαλος φοράει τη δική του μάσκα.. Έτσι τα έφερε η μοίρα σε αυτό το σημείο της σεζόν για τις δύο ομάδες οι οποίες αναγκάζονται να διαχειριστούν τις απώλειες τους παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο..

Αυτό το γεγονός, μαζί με τη δίψα των Λομβαρδών για νίκη και ανατροπή των δεδομένων στο γκρούπ κάνουν τη συνάντηση ενδιαφέρουσα. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια ομάδα που ψάχνει απεγνωσμένα μια νίκη εκτός προγράμματος. Έμεινε ζωντανή τη προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στην Αναντολού του Ίβκοβιτς στο Μεντιολάνουμ και τώρα καλείται να βομβαρδίσει τον όμιλο και την υπόθεση “πρόκριση στο TOP-16” στοχεύοντας στο ματς του ΣΕΦ. Ακολουθεί το παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ (-9 ήδη από τον αγώνα του πρώτου γύρου στο Μιλάνο) ενώ τη τελευταία αγωνιστική οι Λομβαρδοί υποδέχονται τη Λιμόζ.

Το Μιλάνο του Ρέπεσα ζει μια καινούργια πραγματικότητα τον τελευταίο καιρό στην οποία είναι αναγκασμένο να αγωνίζεται χωρίς τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη του, Αλεσάντρο Τζεντίλε, τη στιγμή που ο Κροάτης τεχνικός “έστειλε” τον Γκάνι Λαουάλ σπίτι του γιατί απλά δεν υπήρχε γραμμή επικοινωνίας. Μη ξεχνάμε ότι πριν τρείς εβδομάδες η ομάδα είχε επίσης χάσει (λόγω τραυματισμού) και τον Μίλαν Μάτσβαν (επιστρέφει τέλη Δεκέμβρη). Κάπως έτσι η ΕΑ7 χρησιμοποιεί ένα “σφιχτό” rotation 8 παιχτών με τον Ρέπεσα να έχει αναβαθμίσει παίχτες-ρόλων όπως ο Μπάρατς και ο Τσερέλα ενώ ο Κρούνοσλαβ Σιμόν πλέον απλά δεν.. βγαίνει από το παρκέ. Τα μικρά rotations ως γνωστόν είναι πιο ευέλικτα και έχουν πιο άμεση πρόσβαση στον τομέα της λειτουργικότητας ειδικά από τη στιγμή που η Αρμάνι στη συγκεκριμένη περίπτωση δύναται να δώσει τουλάχιστον 18-20 λεπτά στον κάθε παίχτη που πατάει παρκέ. Ο Τσιντσιαρίνι έχει επιστρέψει πλαισιώνοντας τους δύο Αμερικανούς σε ένα 3-Guard Rotation, ο Τσερέλα σε ρόλο 3&D στις δύο θέσεις των πλαγίων και οι τρείς ψηλοί με τον Μακλίν σε ρόλο μπαλαντέρ στο “4” και το “5”.

Οι δύο αθλητές που έχουν “βγει μπροστά” για τον Ρέπεσα τον τελευταίο καιρό, είναι οι Τζαμέλ Μακλίν και Όλιβερ Λαφαγιέτ. Το Αμερικανικό δίδυμο παίρνει πολλές μπάλες στο τέλος των επιθέσεων και έχει το πράσινο να εκτελεί και να κοιτάξει περισσότερο το καλάθι. Ο Μακλίν άλλωστε ήταν η βασική πηγή παραγωγής στην επίθεση της ομάδας μετά τον Τζεντίλε. Είναι πολύ physical παίχτης που δουλεύει πολύ εντός του αγώνα ψάχνωντας ιδανικές για αυτόν θέσεις στη μάχη του positioning (απαραίτητο για έναν σέντερ-φόργουορντ που μετά βίας ξεπερνάει τα 2 μέτρα) και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος για αυτόν με κορμιά όπως του Αγραβάνη και του Χάντερ, με τον Έλληνα ψηλό να χρειαστεί πιθανόν να τον ακολουθεί και στο “4” και στο “5” (με τη λογική ότι ο πιο ελαφρύς Παπαπέτρου ίσως έχει ένα θέμα χαμηλά απέναντι στο post up παιχνίδι του Αμερικανού). Για τους Ιταλούς πολλά θα κριθούν από τα περιφερειακά ποσοστά τους και τον βαθμό που θα καταφέρουν να κρατήσουν τους ψηλούς τους Ολυμπιακού μακριά από το καλάθι. Πρόκειται για μια ομάδα αδύναμη στο αμυντικό ριμπάουντ η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τους ερυθρόλευκους που αυτή τη στιγμή είναι η πιο δυνατή ομάδα συνολικά στο κομμάτι του ριμπάουντ στη διοργάνωση. Με βάση τον τρόπο που αμύνονται οι Λομβαρδοί εκτιμώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον Χάντερ και τους Pgs του Σφαιρόπουλου να έχουν μια παραγωγική βραδιά σε όλα τα επίπεδα..

Η ελληνική ομάδα σκοπεύει να χτίσει πάνω στο παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας με τη Λαμποράλ. Η άμυνα είναι το φάρμακο για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στον δρόμο των Πειραιωτών μιας και η παραγωγική ικανότητα της ομάδας έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα με την απουσία των πιο βασικών σκόρερς-δημιουργών της. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνωρίζει ότι θα είναι σημαντικό να έχει στη διάθεση του τουλάχιστον τον Λοτζέσκι όπως και το ότι πρέπει να κρατήσει χαμηλά τον αντίπαλο (με την απόδοση του ΟΣΦΠ στα μετόπισθεν σήμερα είναι δύσκολο ακόμα και για πολύ πιο ταλαντούχες ομάδες από την ΕΑ7 να περάσουν τους 65 πόντους στον Πειραιά..) γιατί αυτή τη στιγμή οι ερυθρόλευκοι δε θα μπορέσουν εύκολα να ακολουθήσουν σε ένα παιχνίδι 77-80 πόντων. Αυτός είναι ο στόχος των Ιταλών άλλωστε στο παιχνίδι του Φαλήρου. Ο Ολυμπιακός πάντως είναι δεδομένο ότι έχει (παρά τις απουσίες) τα εργαλεία για να κρατήσει χαμηλά μια ομάδα με μέτριο shot selection και χαμηλό δείκτη δημιουργίας. Αυτό που πρέπει να ελέγξει περισσότερο είναι το μομέντουμ απέναντι σε ένα σύνολο που ειδικά μετά τον μυικό τραυματισμό του Τζεντίλε (η κατάσταση του εκτιμάται καθημερινά) έχει συσπειρωθεί και βγάζει μια μαχητικότητα που ..έκρυβε μέχρι τώρα στη σεζόν. Οπότε καταλαβαίνετε ότι (με τον κίνδυνο χαλάρωσης λόγω βαθμολογίας να ελοχεύει) το ματς μόνο εύκολο δεν είναι. Ειδικά όταν έχεις απέναντι σου ένα πεινασμένο σκυλί.. Άμυνα λοιπόν και πάλι από τον Ολυμπιακό. Είναι το σωσίβιο πάνω από το οποίο αρπάζονται οι ερυθρόλευκοι σε στιγμές που μοιάζουν να βρίσκονται στη μέση του ωκεανού. Και μέχρι τώρα τους έχει βγάλει με ασφάλεια στη ξηρά..